İçindekiler:

15 Ağustos 2023
Sayı: KB 2023/13

Haklar ve özgürlükler mücadelesini büyütelim!
Emekçiye düşman ekonomi programlarına devam!
Mızrak çuvala sığmıyor!
Enflasyon tahminleri
Diyanet
Direne direne kazanacağız!
Çürümüş rejim yıkılmayı bekliyor
Sendika başkanlarından "Saray gezisi"
Metal işçileri insanca yaşamak istiyor!
İşçi ve emekçi eylemlerinden...
100 işçiden 85'i sendikasız
Bir verip iki alıyorlar
Tarihsel temelleriyle Türkiye'de dinsel gericilik
Nijer'de askeri darbe ve tepkiler
ABD Basra Körfezi'nde gerilimi tırmandırıyor!
ABD-İngiltere suç ortaklığı
Dünyada grev ve eylemler
Emperyalizm insanlığın düşmanıdır
Wuppertal'da coşkulu Engels anması
"48 Filistinlileri" Siyonist hükümeti protesto ediyor
"Felaket toplulukları" ve 6 Şubat depremleri
Çocuk istismarcılarına "af" hazırlığı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

“48 Filistinlileri” Siyonist hükümeti protesto ediyor

 

Binyamin Netanyahu başkanlığındaki dinci-faşist İsrail hükümeti, yılın başından bu yana Filistin halkını ve direnişçileri hedef alan onlarca vahşi saldırı gerçekleştirdi. Aralarında çocukların da olduğu yüze yakın kişi işgalci askerler, polisler ya da aşırı ırkçı-dinci Yahudi yerleşimcileri tarafından öldürüldü. İçeride yönetme krizi derinleştikçe çatışma ve katliama ağırlık veren Netanyahu, bu yöntemlerle kriminal hükümetini ayakta tutup paçasını kurtarmaya çalışıyor.

Netanyahu hükümeti Filistin halkına yaptığı zulümle yetinmiyor, yargıyı ele geçirme saldırısında da ısrar ediyor. Aylardan beri devam kitle gösterilerine rağmen “yargı reformu” adı verilen saldırıyı yasallaştırdı. Bu ise kriminal Netanyahu ve onun başında bulunduğu hükümetin yönetme krizini daha da derinleştirdi. Zira kitle gösterileri durulmadığı gibi, İsrail savaş aygıtının yedek kuvvetlerinde görev yapan bir kısım subay ve askerler de görev yapmayı reddediyor. Bu sorun, militarist aygıta dayanan İsrail rejimi için ciddi bir zaaf olarak değerlendiriliyor.

***

“48 Filistinlileri” diye adlandırılan ve İsrail’de yaşayan Filistinliler ise, Siyonistlerin uyguladığı “Apartheid rejimi” altında yaşıyor. Yahudiler nispi de olsa demokratik haklardan yararlanabilirken, Filistinlilere hayatın her alanında kaba bir ırkçılık uygulanıyor. Netanyahu karşıtı gösterilerde Siyonist işgalin yarattığı sorunlar yok sayıldığı için, Filistinliler o eylemlere katılmadılar. Ancak Netanyahu rejimi, Filistinliler üzerindeki baskıyı da derinleştiriyor. Buna karşı harekete geçen 48 Filistinlileri, Netanyahu hükümetinin baskılarına karşı gösterilere başladılar.

Filistin Enformasyon Merkezi’nin internet sitesinde (https://turkish.palinfo.com) yer alan habere göre, Filistin’in 1948’de işgal edilmiş bölgesindeki Bölgesel Komite, günlere yayılan eylemler yapma kararı aldı. Komite, 14 Ağustos Pazartesi günü 1948 Bölgesi’ndeki tüm yerel yönetimlerde protesto ve uyarı grevi gerçekleştirerek, Kudüs’te ise Netanyahu’nun ofisi önünde gösteri düzenleyerek süreci başlatacağını bildirdi.

İşgalci İsrail hükümetinin Filistinlilere yönelik şiddet ve faili meçhul cinayetler karşısındaki umursamazlığını protesto etme kararı alan Bölgesel Komite’nin, Filistinli toplumla ilgilenen kurumların bütçesinden büyük kesintiler yapılmasına tepki koymak amacıyla da peş peşe eylemler düzenlenme kararı aldığı ifade edildi. Yanı sıra, 1948 Bölgesi’ndeki Arap okullarında yeni öğretim yılını başlatmama kararı alan Komite, bu eylemin Arap topluluklarının yaşadığı tüm şehir, kasaba ve köylerdeki okulları kapsayacağını belirtti.

 Bu arada, hükümetin taleplere karşılık vermemesi durumunda tüm Arap yerel yönetimlerinde açık greve gidileceğine dikkat çekildi. Bunlarla eş zamanlı olarak 1948 Bölgesi’ndeki tüm ana kavşaklarda protesto gösterilerinin düzenlenmesinin de planlandığı belirtildi. Komite’nin, muhtelif ülkelerin diplomatik temsilciliklerine işgal rejiminin Arap toplumuna yönelik ayrımcı ve ırkçı politikaları hakkında ayrıntılı bilgiler veren mesajlar göndereceği de ifade edildi.

En basit demokratik hakları kullanmanın işgalci rejiminin sert saldırılarına maruz kaldığı gerçeği dikkate alındığında, 48 Filistinlilerinin bu eylemleri gerçekleştirme kararı almaları, durumun daha vahim bir hal almaya başladığına işaret ediyor.

“Yargı reformu” saldırısına karşı gösteriler devam ederken Filistinlilerin de eyleme geçmesinin, yönetme krizi içinde debelenen dinci-faşist Netanyahu hükümetini daha da sıkıştırması bekleniyor.

 

WWC Ortadoğu Koordinasyonu’ndan seminer

 

Geçtiğimiz sene Tunus’ta 3-10 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen 3. Dünya Kadın Konferansı’nda alınan kararlar doğrultusunda 4. Dünya Kadın Konferansı’na ilerleniyor.

Dünya Kadın Konferansı (WWC) Ortadoğu Koordinasyonu, ön çalışmalar kapsamında iki ayrı online seminer gerçekleştirdi. Seminerlerden ilki “Filistin’in Güncel Durumu, Gerçeklik ve Zorluklar” başlığı ile yapıldı. Seminerde sunumu Dr. Mariam Abu Daqqa gerçekleştirdi. Sunumda Filistin’de süren halk mücadelesinde ve direnişte kadınların yeri anlatıldı. Leyla Halit’in örnek olarak verildiği seminer, sorulan sorular ve yapılan katkılar ile canlı geçti.

İkinci seminerin konu başlığı “Rojava Kadın Devrimi, Kazanımlar ve Engeller” idi. Sema Begdaş’ın konuşmacı olduğu seminerde Rojava’daki direniş ve inşa sürecinde kadınların öncülüğü anlatıldı. Kadınların belirleyici ve önder kimlikleri ile yer aldığı direniş ve inşa sürecinde kadınların her düzeyde örgütlü olduğu vurgulandı. Güncel planda kadınların yaşadığı şiddet biçimlerinin ne düzeyde ortadan kalktığı üzerine duruldu. Kadınların yaşamın her alanına katılımı üzerinden güncel tabloya değinildi. Sorulan sorulara verilen cevaplarla seminer sona erdi.

Farklı başlıklarla Ortadoğu Koordinasyonu’nun online seminerlerinin devam edeceği duyuruldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul