İçindekiler:

15 Ağustos 2023
Sayı: KB 2023/13

Haklar ve özgürlükler mücadelesini büyütelim!
Emekçiye düşman ekonomi programlarına devam!
Mızrak çuvala sığmıyor!
Enflasyon tahminleri
Diyanet
Direne direne kazanacağız!
Çürümüş rejim yıkılmayı bekliyor
Sendika başkanlarından "Saray gezisi"
Metal işçileri insanca yaşamak istiyor!
İşçi ve emekçi eylemlerinden...
100 işçiden 85'i sendikasız
Bir verip iki alıyorlar
Tarihsel temelleriyle Türkiye'de dinsel gericilik
Nijer'de askeri darbe ve tepkiler
ABD Basra Körfezi'nde gerilimi tırmandırıyor!
ABD-İngiltere suç ortaklığı
Dünyada grev ve eylemler
Emperyalizm insanlığın düşmanıdır
Wuppertal'da coşkulu Engels anması
"48 Filistinlileri" Siyonist hükümeti protesto ediyor
"Felaket toplulukları" ve 6 Şubat depremleri
Çocuk istismarcılarına "af" hazırlığı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Dünyada grev ve eylemler

 

Birçok ülkede işçi ve emekçiler hakları ve temel talepleri için eylem, grev ve protestolar düzenledi.

Peru: Protestolar durmuyor, baskılar sürüyor…

Peru’da darbe hükümetine karşı işçi sınıfının ve emekçi yerli halkların protestoları devam ediyor. Devlet Başkanı Dina Boluarte’nin istifasını ve seçimlerin yapılmasını talep eden emekçilerin protestolarını bastırmak için polis ve ordu yine şiddet kullandı. Protestolarda onlarca eylemci tutuklandı. Tüm bu baskılar sendikalara, ilerici partilere, yerli örgütlerine ve demokratik kitle örgütlerine geri adım attıramıyor. Emekçiler eylemlerini kararlılıkla sürdürüyor. 

Boluarte, Peru’nun “Bağımsızlık Günü” olan 28 Temmuz’da parlamentoda yaptığı konuşmada, hükümetin protesto hakkına saygı duyduğunu beyan ederken, birkaç blok ötede polis gaz bombaları ile «Demokrasiye evet diktatörlüğe hayır!” yazılı pankartlar açan göstericilere azgınca saldırıyordu. Sadece Lima’da 24 saat içinde yaklaşık 100 kişinin tutuklandığı bildirildi. Ayrıca, hükümet karşıtları ve yakınları keyfi suçlamalarla sindirilirken, yerel basında çıkan haberlere göre, polis operasyonlarında sol görüşlü milletvekilleri ve gazeteciler de yaralandı.

Tüm baskı ve tehditlere rağmen, demokratik kitle örgüleri ve ilerici partilerden oluşan Ulusal Halk Meclisi (ANP), protestoların devam etmesi çağrısında bulundu. ANP taleplerini cumhurbaşkanın istifası, erken seçim, protestolarda öldürülen, yaralananlar için adalet, bir kurucu meclis ve Peru’ya gelen ABD güçlerinin geri çekilmesi olarak sıraladı.

İngiltere: Demiryollarında grev

İngiliz demiryollarında işçilerle şirket arasındaki anlaşmazlıklar yaz aylarında da devam ediyor. Demiryolu işçileri üst üste iki hafta sonu cumartesi günleri greve gitti. RMT sendikasına üye 20 bin çalışanın grevi nedeniyle tren istasyonları boş kaldı.

Demiryolu işçilerinin grevleri Haziran 2022 gibi erken bir tarihte başladı. RMT ücretlerin iyileştirilmesi, iş yerinde daha fazla güvenlik, daha iyi çalışma koşulları, işten çıkarmaların durdurulması ve bilet gişelerinin planlanan kapanışlarına son verilmesini talep ediyor.

Cumartesi günü RMT sendikası greve giderken, Tren makinistleri sendikası ASLEF ise grevlere katılmadı, ancak fazla mesai boykotunu 12 Ağustos’a kadar iki hafta daha uzattığını açıkladı. Demiryolu ulaşımındaki aksama %90’lara ulaştı.

 RMT Genel Sekreteri Mick Lynch, BBC’nin grevin ne zaman sona ereceği yönündeki sorusuna, “Bilmiyoruz. Pazarlık yapmayan bir hükümetimiz var” şeklinde yanıtladı. Lynch, dört yıldır maaş zammı yapılmadığını ancak şu anda en acil sorunun işten çıkarmalar olduğunu vurguladı. Şu an 2.300 demiryolu işçisine işten çıkarma bildirimi yapıldığını da ekledi. Buna ek olarak “yaşam maliyeti krizini ortadan kaldıran” bir maaş artışı istediklerini belirtti.

 RMT’nin mevcut grev yetkisi Kasım ayına kadar devam ediyor. O zamana kadar bir çözüm bulunamazsa, üyelere altı ay daha ek sürenin sorulması gerekecek. İngiliz sermayesi bu nedenle soruna hızlı bir çözüm bulmayı umuyor. Temmuz ortasındaki üç günlük RMT grevinin ticaret ve turizm sektörünü yaklaşık 340 milyon sterlin zarara uğrattığı, bu nedenle hükümetin tazminat ödemeyi planladığı ifade ediliyor. Sendikanın hesaplarına göre, demiryolu işçilerinin ücret talepleri tazminattan daha az fark yaratıyor. Hükümet müzakere etmeyi reddediyor. İşçilere para vermek yerine şirketlere vermeyi tercih ediyorlar.

Demiryolu sendikaları henüz başka bir grev günü ilan etmedi. Ancak cumartesi günkü grevin son olmayacağı kesin görünüyor.

Nijerya: Hayat pahalılığına karşı protestolar

Batı Afrika ülkesi Nijerya’da hayat pahalılığına karşı protestolar başladı. Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu’nun 29 Mayıs’ta petrol ürünlerine uygulanan sübvansiyonu kaldıracağını açıklamasının ardından ülkede akaryakıt fiyatları yükseldi. Litresi 185 Nairaya satılan akaryakıt 620 Nairaya çıkarken, bu büyük artış hayat pahalılığına yol açtı. Bu ise protestolara neden oldu.

Nijerya’nın başkenti Abuja’da İşçi Konfederasyonu (NLC) ve Ticaret Birliği Kongresi’nin (TUC) çağrısıyla bir araya gelen ve “Sübvansiyonu değil, yoksulluğu öldürün!” şiarlı pankartlar açan işçiler Ulusal Meclise yürüdü. Meclisin ana kapısının kapatılması bile işçileri durduramadı. Kapıyı kırarak içeri giren protestocu işçiler hükümet aleyhine sloganlar attılar.

NLC başkanı Joe Ajero, hayat pahalılığının işçi ve emekçilerin yaşamını zorlaştırdığını, buna karşı ülke genelinde protestoların yaşandığını ve işçi sendikaları olarak hükümetten yanıt gelene değin protestoları sürdüreceklerini belirtti.

Asistan doktorlar süresiz grevde

Nijerya’da devlet hastanelerinde çalışan asistan doktorlar 26 Temmuz Çarşamba günü süresiz greve başladı. Doktorlar birçok talebin yanı sıra, Başkan Bola Tinubu’nun mayıs sonunda petrol sübvansiyonlarını kaldırmaya karar vermesinin ardından maaş zammı talep ediyorlar. Ulusal Mukim Doktorlar Birliği (NARD), Nijerya’da toplam 40.000’den fazla doktordan yaklaşık 15 binini temsil ediyor.

20 Temmuz’da İbadan Üniversite Koleji Hastanesi’ndeki (UCH) doktorlar genç meslektaşları için dayanışma grevine başladı. Doktorlar, mayıs ayında yeni işe alınan asistan doktorların ilk maaşlarının ödenmesini talep ediyorlar.

İran: Emekliler yoksulluk maaşına karşı yürüdü

İran’da emekliler, düşük emekli maaşları ve yaşam koşullarının kötüleşmesini bir kez daha protesto etti. Ahvaz, Kirmanşah, Reşt ve Şuş kentlerinde protestolar düzenlendi. Haft Tappeh şeker kamışı fabrikasından emekliler de Şuş›taki eylemlere katıldı. Reşt’te gösteri yapan 200 emeklinin, kendilerini kamera ile çeken ve tutuklamakla tehdit eden güvenlik güçlerine rağmen eylemlerini sürdürdüğü bildirildi.

Bosna Hersek: Ücretler için maden ocağında grev

24 Temmuz Salı günü, Zenica linyit madeninde yaklaşık 30 işçi işyerlerini terk etmeme eylemi başlatarak ocakları işgal etti. Maden işçileri, haziran ayı maaşlarının ödenmesini talep ediyor. Maden şirketi yönetimi salı günü diğer vardiyaların, çarşamba günü ise sabah vardiyasının işgale katılacağından korktuğu için işçilerin maden ocağına girmesini engelledi.

Bangladeş: Hükümete karşı protestolarda çok sayıda tutuklama

Bangladeş’in başkent Dakka’da polis, hükümet karşıtı protestolara katılan yaklaşık 150 kişiyi tutukladı. Polis, pazar günü yaptığı açıklamada tutukladığı kişileri cumartesi günü Dakka’daki gösteriye katılmak ve polis ile çatışmaya girmekle suçladı.

Göstericiler, yolsuzluk iddiaları ve devam eden baskılar nedeniyle Başbakan Şeyh Hasina yönetimindeki hükümetin istifa etmesi talebiyle aylardan beri eylemler yapıyor.