İçindekiler:

15 Haziran 2024
Sayı: KB 2024/10

Siyasal kriz ve "normalleşme" aldatmacası
Kayyım rejimine geçit verme
Topyekûn direniş
Çevre kirliliği, kapitalizm ve sosyalizm
Hayvan düşmanlığı ve köpek itlafı
Tüm canlılara düşmanlar
Gericilik odaklarına servet aktarımı
Ucuz çalıştırılan işçiler
İşçiler dört bir yanda direniyor
Kadın işçiler bir adım öne
İEKK: İnsanca yaşanacak ücret
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
Güncel boyutlarıyla kadro sorunu
Rojava'da ertelenen seçimler
Sudan'da insani felaket
Biden'in ateşkes önerisi
AB Parlamento seçimleri
Çin- Arap Devletleri İşbirliği Forumu
Arjantin'de eylemler sürüyor!
NATO şefinden "savaş çağrısı"
Clara Zetkin ve faşizme karşı mücadele
Normandiya Çıkarması
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

“Kayyım rejimine” geçit verme!

 

31 Mart seçimlerinde meşruluğunu yitiren AKP-MHP rejiminin uğradığı hezimet iç hesaplaşmaları tetikledi. Azalan parsayı paylaşma konusunda anlaşamayan dinci-faşist koalisyon, mafya babaları üzerinden hesaplaşmaya girişti. Taraflar yolsuzluk, talan, mafya babalarıyla ilişkiler, cinayetler gibi birçok kirli/kanlı işe birlikte bulaştıkları için birbirinden kopmayı göze alamıyor. Her biri diğerine karşı birtakım hamleler yapıyor. Buna karşın kanlı-bıçaklı olsalar da dinci-faşistler Kürt halkına düşmanlık söz konusu olduğunda birleşiyorlar.

İlk kayyım saldırısına seçimlerin ertesi günü Van’da giriştiler. Ancak hem Kürt halkının/hareketinin hem ilerici devrimci güçlerin tepkileri hem düzen muhalefetini temsil eden CHP’nin tutum almasıyla Van saldırısı püskürtüldü. Ancak Van’da azı dişlerini gösteren rejim, seçim hezimetinin ardından hangi araçlarla yöneteceği konusunda mesaj da vermişti. Gayrı meşru rejimin partileri devleti ele geçirmiş, tüm şiddet araçlarını kontrol ediyorlar. Yargıyı da bir aparat gibi kullanarak “hukuk terörü” estirebiliyorlar. Son dönemdeki neredeyse önemli tüm mahkeme kararları saraydan gelen emirlere göre veriliyor.

Van hezimeti rejimin Kürt halkına düşmanlığını daha da derinleştirmiş görünüyor. Zira Saray beslemesi medya Irak ve Suriye Kürtlerine karşı savaş için hazırlık yapıldığı haberleri verirken Hakkari belediyesine kayyım atandı. Rejim, Hakkari’de DEM Parti’den (Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi) Belediye Eşbaşkanı seçilen Mehmet Sıddık Akış’ı gözaltına aldırdı. Ardından açıklama yapan sarayın İçişleri Bakanlığı, Vali Ali Çelik’i “Belediye Başkan Vekili” sıfatıyla kayyım atadığını ilan etti. Bu hamle, baskı ve zorbalıkla yönetme konusunda rejimin ısrarlı olduğu gerçeğini birkez daha gösterdi. Hal böyleyken “yumuşama/normalleşme” laflarının edilmesi, riyakarlığın yeni göstergesi oldu.

Van’da başlayan saldırıya 1 Mayıs yasaklarıyla, ardından yapılan ev baskınları ve tutuklamalarla, Kobanê Davası’nda giyotinin çalıştırılmasıyla yeni halkalar eklenmişti. Hakkari’ye kayyım atayan rejim “pervasızlıkta sınır tanımama” tutumunu kolayından terk etmeyeceğini de ilan etmiş oldu.

***

Yağmadan/talandan beslenen, depremzedelerin topraklarına bile göze diken mafyatik bir rejimin “normalleşmesi” eşyanın tabiatına aykırıdır. Saray rejimi ilk büyük seçim hezimetini yaşadığı 7 Haziran 2015’ten bu yana bunu defalarca gösterdi. Bu tür rejimleri ancak kitlelerin mücadelesi geriletebilir. Sandıklarda gösterilen “pasif direniş” aktif direnişe dönüşmediği sürece, gayrı-meşru da olsa rejim kendi yöntemleriyle işe devam edecektir.

Hakkari saldırısına gösterilen tepkiler, demokratik Kürt hareketinin sokaklara çıkması, CHP’nin kayyımı meşru görmemesi gibi olgular rejime geri adım attırabilir. Ancak bu, Van’da olduğu kadar kolay olmayabilir. Buna karşın geniş kitleler nezdinde meşruiyetini yitirmiş olması, saray rejiminin gücünün sınırlarına da işaret ediyor. Dolayısıyla Hakkari saldırısının püskürtülmesi, rejime sınırlarını idrak etme konusunda bir ders verebilir. Aksi durumda ise daha azgın hamleler yapması sürpriz olmayacak.

***

Kapitalist/emperyalist sistem krizler, bunalımlar, savaşlar döneminde demokratik haklar ve özgürlüklere karşı saldırıya geçmiştir. Ukrayna savaşı ve siyonist İsrail’in Gazze’de işlediği soykırım suçuna karşı gelişen kitle hareketinin maruz kaldığı saldırı, haklar ve özgürlükler mücadelesini emperyalist ülkelerde de birinci gündem maddesi haline getiriyor. Bu ise kapitalist egemenlik devam ettiği sürece hak ve özgürlüklerin güvence altına alınamayacağına işaret ediyor.

Türkiye gibi dinci-faşist rejimler tarafından yönetilen ülkelerde ise devlet basit hakların kullanılmasına bile tahammül etmeyecek kadar saldırgan. Bu bağlamda zaten güdük olan hakların korunabilmesi bile ancak ilerici-devrimci güçler, demokratik Kürt hareketi ve işçi sınıfıyla emekçi kitlelerin fiili meşru direnişiyle korunabilir. Saray rejiminin Hakkari’de giriştiği kayyım saldırısının püskürtülmesi bu bağlamda büyük önem taşıyor. Kayyım saldırısına karşı mücadeleyi haklar ve özgürlükler mücadelesinin temel bir gündemi olarak değerlendirmeyi ve buna uygun tutum geliştirmeyi günün temel görevlerinden biri saymak gerekiyor.

 

Kayyım saldırısına karşı eylemler

 

Hakkari Belediyesi’ne yönelik kayyım atanması ve DEM Parti Hakkari Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın tutuklanmasının ardından eylemler gerçekleştirildi.

Hakkari Belediyesi’ne kayyım atanmasına karşı kentte 13 Haziran’da “Belediyeler halkındır gaspa izin vermeyeceğiz” şiarıyla miting yapıldı.

DEM Parti İstanbul milletvekilleri, Hakkari Belediyesi’ne kayyım atanmasına karşı Boğaziçi Köprüsü’ne 6 Haziran’da “Kayyım defol” pankartı astı.

Kayyıma karşı belediyeler önünde nöbet eylemleri birçok kentte de başlatıldı. Eylemlerde, “Belediyeler bizimdir gaspa izin vermeyeceğiz” denildi.

İstanbul Kadıköy Rıhtım’da eylem yapıldı. DEM Parti’nin çağrısıyla yapılan eyleme siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri destek verdi. “Belediyeler bizimdir gaspa izin vermeyeceğiz!” yazılı pankart açılan eylemde çok sayıda kurum temsilcisi söz alarak birlikte mücadele çağrısı yaptı.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, Hakkari Belediyesi‘ne kayyım atanmasına ilişkin Şişhane Meydanı’nda 8 Haziran’da basın açıklaması gerçekleştirdi.

Sarıgazi Demokrasi Caddesi‘nde 12 Haziran’da yapılmak istenilen kayyım eylemine polis saldırdı.

DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli ile çok sayıda milletvekili kayyım darbesine karşı İçişleri Bakanlığı’na giderek görüşme gerçekleştirdi. Ankara’da Meclis Basın kapısı önünde basın açıklaması düzenlendi. 

Ankara’da emek ve demokrasi güçleri Sakarya Caddesi’nde eylem gerçekleştirdi. Burada konuşan KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak kayyım saldırısını teşhir ederek “Kayyım yok saymaktır. Yok sayılan sadece Kürt halkının iradesi değil, bu ülkede yaşayan yoksul emekçilerin tamamı yok sayılmaktadır” dedi.

Ortaca Emek ve Demokrasi Platformu (7 Haziran) saat 18.30’da Ortaca Cumhuriyet Meydanı’nda yaptığı basın açıklamasıyla “Kayyum halkın iradesine müdahaledir, kabul edilemez!” dedi.

Urfa’da hukuk örgütleri Urfa Barosu önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Akış hakkında verilen kararın biran önce geri alınması gerektiğinin altı çizilen açıklamada, kayyım atamasına karşı yapılan eylemlere polisin saldırısına tepki gösterildi.

Rize’nin Fındıklı ilçesinde bulunun Dörtyol kavşağında yapılan eylemde “Halkın iradesi gasp edilemez” pankartı açıldı.

TMMOB Adana, Mardin, Diyarbakır, İzmir, Van ve Batman’da düzenlediği basın toplantılarında “Kayyım irade gaspıdır” diyerek eylem yaptı.