İçindekiler:

15 Haziran 2024
Sayı: KB 2024/10

Siyasal kriz ve "normalleşme" aldatmacası
Kayyım rejimine geçit verme
Topyekûn direniş
Çevre kirliliği, kapitalizm ve sosyalizm
Hayvan düşmanlığı ve köpek itlafı
Tüm canlılara düşmanlar
Gericilik odaklarına servet aktarımı
Ucuz çalıştırılan işçiler
İşçiler dört bir yanda direniyor
Kadın işçiler bir adım öne
İEKK: İnsanca yaşanacak ücret
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli
Güncel boyutlarıyla kadro sorunu
Rojava'da ertelenen seçimler
Sudan'da insani felaket
Biden'in ateşkes önerisi
AB Parlamento seçimleri
Çin- Arap Devletleri İşbirliği Forumu
Arjantin'de eylemler sürüyor!
NATO şefinden "savaş çağrısı"
Clara Zetkin ve faşizme karşı mücadele
Normandiya Çıkarması
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

İşçi-emekçiler dört bir yanda direniyor!

 

İşçi ve emekçilerin hakları için başlattıkları direniş, grev ve eylemler dört bir yanda devam ediyor.

İşçi ve emekçilerin hakları için başlattıkları direniş, grev ve eylemler dört bir yanda devam ediyor. Purmo Metal, Mersen, Lezita, Sumitomo, İZELMAN, İzenerji, Menemen Belediyesi, belediye şirket işçileri, ASM çalışanlarının hakları için başlattığı eylem ve direnişler sürüyor.

İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Purmo Metal Fabrikasında Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin grevi sürüyor. Patronun işçilerin yüzde 120 zam teklifini kabul etmemesi üzerine başlayan grev bir ayı aşkındır devam ediyor. Greve çevrede bulunan fabrikalardaki işçi-emekçiler ile demokratik kitle örgütleri dayanışma ziyaretleri gerçekleştirdi.

İzmir Kemalpaşa’da bulunan Lezita’da çalışan işçiler 2021’den itibaren verdikleri mücadele ile sendika haklarını elde etti. Öz Gıda-İş’in yetki belgesinin gelmesiyle TİS süreci başlarken, Lezita patronu görüşmelerin hiçbirine katılmadı. Bunun üzerine işçilerin 7 Mart’ta başlattığı grev sürüyor.

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Mersen’de Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin TİS haklarının gasp edilmesine karşı 19 Nisan’da başlattıkları grev sürüyor.

Çankırı’da bulunan Sumitomo’da ise Petrol-İş ile patron arasında devam eden TİS görüşmelerinde anlaşma çıkmadı. İşçiler 29 Mayıs’ta başlattıkları grevi sürdürüyor.

Belediye işçileri haklarını istiyor

CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı İzdoğa’da 70’e yakın, İZELMAN’da 25, İzenerji’de de 21 işçi işten atıldı. DİSK/Genel-İş üyesi İzenerji işçileri ile Belediye-İş üyesi İzdoğa işçileri 22 Mayıs’ta işe iade talebiyle başlattığı direniş sürüyor. İşçiler direnişin 16’ncı gününde Kültürpark’ta yürüyüş gerçekleştirdi.

AKP’li Menemen Belediyesi’nde 375’i tek seferde olmak üzere Belediye-İş ve Hizmet-İş üyesi 400 işçi işten atıldı. 28 Mayıs’ta belediye binası önünde direnişe başlayan Belediye-İş üyesi işçiler direnişin 13’üncü gününde soğan ve ekmekle protesto eylemi yaptı.

İstanbul Kartal Belediyesi’nde çalışan Genel-İş üyesi işçiler alacaklarının ödenmemesi üzerine iş yavaşlatma eylemleri gerçekleştirdi. Eylemin ardından yapılan görüşmede maaşların Haziran 15’de tam olarak yatırılması; Mart ve Nisan ayından kalan mesai ücretlerin ise 12 Temmuz tarihine kadar yatırılması, Mayıs maaşı ile Haziran ayında alınması gereken 26 günlük ikramiye için ise bayram sonrası tekrar görüşülmesi konusunda karar alındı ve eylem sonlandırıldı.

Belediye şirket işçilerinin her Salı saat 19.00’da Kadıköy Rıhtım’da gerçekleştirdiği oturma eylemleri sürüyor. İşçilerin “Kadrolu ve güvenceli çalışma” talebiyle gerçekleştirdiği eylemlerin 2’nci haftası geride kaldı.

Metal fabrikalarında İsrail protestosu

Birleşik Metal-İş’in yetkili olduğu tüm fabrikalarda İsrail’in Filistin halkına yönelik soykırım saldırısı protesto edildi. Vardiya giriş ve çıkışlarında yapılan eylemlerde ortak açıklama okundu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Tüm dünyanın gözü önünde bir vahşet yaşanıyor. Bu vahşeti yapanlar kadar vahşete seyirci kalanlar da suçludur. İktidar İsrail ile tüm ticari ve ekonomik ilişkileri askıya almalı. Türkiye ve İsrail arasında imzalanan serbest ticaret anlaşmasından çıkılmalıdır. Katil İsrail kaybedecek Filistin halkı kazanacak. Filistin halkı kazanıncaya kadar Filistinlilerle dayanışma içerisinde olacağımızı ilan ediyoruz.”

Petrokimya işçilerinden İsrail protestosu

Petrol-İş Gebze Şubesi’nin yetkili olduğu fabrikalarda Filistin halkıyla dayanışma eylemleri yapıldı. Vardiya giriş- çıkışlarında yapılan eylemlerde “Katil İsrail’in Filistin’den defol!”, “Filistin halkı yalnız değildir!” ve “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!” sloganları atıldı. İşçiler adına okunan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Tüm dünyaya soruyoruz: İsrail’in insanlık dışı saldırılarının durdurulması için daha kaç çocuk ölecek? Bugüne kadar İsrail’e sert mesaj vermekten ve yaptırım uygulamaktan çekinen ülkeler şimdi timsah gözyaşları döküyor. Göstermelik yaptırımlarla, dostlar alışverişte görsün misali tepkilerle akan kanın durmayacağı açıktır. İsrail, siyasi, askeri ve ticari olarak izole edilmelidir. İsrail ile tüm ticari ilişkilere son verilmelidir. Fakat her fırsatta Batılı devletleri İsrail’e verdikleri destek için suçlayan AKP hükümeti ise Türkiye’den İsrail’e yapılan ihracata uzun süre izin verdi. Gazze’de çocuklar ölürken İsrail’in limanlarına Türkiye’den giden gemiler demir-çelik ürünleri, çimento ve mühimmat boşaltıyordu. Hükümet Filistin’den önce patronların kârını ve kasasını düşündüğünden İsrail’e yapılan ihracatı ancak 8 ay sonra durdurabildi. İsrail’e ihracatın durdurulması kararı, istisnasız uygulanmalıdır. Şirketlerin farklı yollarla ve üçüncü ülkeler kanalıyla bu kısıtlamayı delmesine asla müsaade edilmemelidir. Tüm dünyada demokrasi ve özgürlük havarisi kesilenler, yıllardır Filistin’de yaşanan vahşete göz yumdular. Biz emekçiler ise Filistinli kardeşlerimizin hep yanında olduk. İşçi sınıfı yaşamdan ve barıştan yanadır. İnsanlık ve dayanışma, bombalardan güçlüdür.”

Sağlık emekçilerinin “vergide adalet” eylemleri

Aile sağlığı merkezi (ASM) çalışanlarının başlattığı “Aile hekimliği ve sağlık çalışanları vergide adalet istiyor” başlıklı eylemler sürüyor. 4 ayı aşkındır her Çarşamba ASM’ler önünde toplanan sağlık emekçileri ASM çalışanlarından haksız ve adaletsiz bir şekilde kesilen vergi oranının en fazla %15 ile sınırlanması ve yıl içinde sabit kalmasını talep ediyor.

Öğretmenler taban maaş hakkını istiyor

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın çağrısıyla Meclis Parkı’nda başlatılan Eğitim Nöbeti birçok ile yayıldı. Taban maaş hakkının Meclis’te görüşülen Öğretmenlik Meslek Kanunu’na dahil edilmesi talebiyle nöbete başlayan öğretmenler gözaltı ve polis saldırısına rağmen direnişi sürdürüyor. Ankara, İstanbul, Antalya, Samsun, İzmir, Antakya, Mersin, Kocaeli, Çanakkale, Bursa’da devam eden nöbetlere çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü dayanışma ziyaretinde bulundu.