13 Mart'04
Sayı: 2004/02


  Kızıl Bayrak'tan
  Son işçi-emekçi eylemlerinin gösterdikleri
  6 Mart eyleminin gösterdikleri
  6 Mart Ankara mitinginde emekçilerle konuştuk...
  6 Mart eylemi...
  BDSP'nin işçi ve emekçilere Newroz çağrısı...
  Edirne'de Ekim Gençliği okurlarına polis terörü...
  Sağlık emekçileri 10-11 Mart'ta iş bıraktı...
  10-11 Mart eylemlerinden...
  Yerel seçimler ve AKP'nin yalanları
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  BDSP seçim çalışmalarından...
  13 Mart'ta Kızılay'da olacağız!
  Liberal solun yerel seçim perişanlığı.../2
  "Paris Komünü proletarya diktatörlüğü idi"
  8 Mart'ın devrimci özüne sahip çıkalım!
  8 Mart devrimcidir, devrimci kalacak!
  8 Mart eylemleri...
  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun!
  12 Mart '95... Gazi'de faşist katliam ve devrimci kitle direnişi
  Yerel seçimler ve EMEP'in devrimci imaj çabası
  Geçici Irak Anayasası kabul edildi
  Bağdat ve Kerbela'da katliam...
  Siyonist vahşet tırmanıyor!
  Bültenlerden...
  Yurtsever Kürdistan halkına! Kongra-Gel içindeki gelişmeler
  Basından...
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
6 Mart Ankara mitinginde emekçilerle konuştuk...

“Genel grevden başka bir şansımız yok!”

- Sizce mevcut eylemlilikler yasayı geri çektirmeye yeterli mi?

Eğitim-Sen Balıkesir/Gönen Şube üyesi: Yasanın geri çekileceğine inanıyorum. Çünkü halk desteği arkamızda. Halkın olduğu yerde iktidarın işi ve görevi yoktur. Derhal defolmaları gerekir.

Eğitim-Sen Malatya Şube üyesi: 6 Mart sonrasında sürekli eylem peşinde olacağız.

SES Uşak Şube üyesi: Yeterli olduğunu düşünmüyorum.

SES Kocaeli Şube üyesi: Tam yeterli olmayacaktır, ama devamı gelirse yeterli olabilir.

Eğitim-Sen Edirne Şube üyesi: Bana göre bu eylem biçimleriyle yasa geri çektirilemez. KESK’in yerellere inmesi gerekiyor. İş bırakmaların olması, genel greve kadar gidilmesi gerekir.

Eğitim-Sen Gebze Şube üyesi: Mevcut eylemliliklerin yeterli olduğunu düşünmüyorum. Sesimizi hükümete duyurmaya çalışıyoruz. Hakkımızı almak için gerekirse iş bırakmalıyız.

Eğitim-Sen Mersin Şube üyesi: 6 Mart’tan sonra ne olacağını bilmiyorum. Ama yasanın geri çekilmesi gerekiyor.

SES Zonguldak Şube üyesi: Şu anda yeterli değil. Daha kitlesel eylemlilikler olabilir. Biz ‘90’lardan beri Kızılay’ı zorluyoruz ama bir türlü giremiyoruz. Bu konuda devletin tavrı çok katı. Bu tutumu dirençle, zaferle, kararlılıkla, inançla mutlaka kırmamız gerekiyor.

SES Kırklareli Şube üyesi: Pek yeterli olduğuna inanmıyorum. Çünkü şu anda 49 madde geçti. Fakat biz mücadelemize sonuna kadar devam edeceğiz. Kesinlikle geri durmamız mümkün değil. Önümüzdeki süreçte ne yapılması gerekiyorsa çaba sarfedeceğiz.

Eğitim-Sen İzmir 2 No’lu Eğitim-Sen üyesi: Yasayı geri çektireceğimize inanıyorum. Eğer sonuç vermeyecekse onlar insanlığından utansın. Onların insanlığından şüphe ediyorum. Toplumun sesini duymayanların oy verenleri de vermeyenleri de temsil edebileceğine inanmıyorum.

Eğitim-Sen Samsun Şube 1. üye: Çalışıyoruz. Ama yeterli olması için genel grev yapmalıyız. Başka bir şansımız yok. Biz bu yasayı ya püskürteceğiz ya da püskürteceğiz.

Eğitim-Sen Samsun (Çarşamba temsilciliği) üyesi: Tek başına yeterli değil, sürekliliğin olması gerekiyor. Sürekli bir biçimde ve daha fazla zorlanırsa olabilir.

Eğitim-Sen Konya Şube üyesi: Bugün göreceğiz. Şu gördüğünüz manzara eylemin ses getireceğini gösteriyor.

Eğitim-Sen Karadeniz/Ereğli Şube üyesi: Yeterli değil. Daha örgütlü olmak lazım. Eylemlerin sürekliliğinin olması lazım. Bir defa değil tüm çalışma kollarından sürekli alanlara çıkılması lazım. Başka türlü geri püskürtülemez.

Eğitim-Sen Sivas Şube üyesi: Yeterli değil. Eylemlere genel grevle devam edilmesi lazım.

BTS Adana Şube üyesi: Eylem biçimlerinin sürekli olması, alanlara inilmesi gerekiyor. Bunlar yapılırsa yasayı püskürteceğimize inanıyorum.

Eğitim-Sen Uşak Şube yöneticisi: Yeterli değil. Püskürtüleceğini de sanmıyorum, ama devam etmesi gerekiyor. Özellikle seçimle birleştirilmesi gerekiyor. Bu tür eylemler yerellerde yapılabilir.

Eğitim-Sen Ereğli Şube üyesi: Daha farklı eylemler yapılmalı. İşyerlerinde eylemlilikler olabilir. Daha tutarlı eylemler yapmak gerekiyor. İş bırakma eylemleri uzun süreli olabilir. Yerellerimizde böyle kitlesel mitingler yapabiliriz. Buraları zorlayabiliriz. Türkiye’nin her yerinde aynı anda büyük mitingler yapılabilir. Merkezi miting çok önemli ama yetmez. Biraz savsaklar gibi olduk son zamanlarda. Birazcık da düzensiz gözüküyoruz. Dışardan da bizi böyle gözlüyorlar. Biz nasıl düzensizliğimizi görüyorsak, onlar da bizim düzensizliğimi görüyor, bizden çekinmiyorlar gibi geliyor bana artık. Daha düzenli, daha organize olmamız lazım. Çıkışımızla, kortejimizle, sloganlarımızla niye buraya geldiğimizi bilerek gelmemiz gerekiyor.

Eğitim-Sen Karabük Şube üyesi: Eylemler devam edecek. İş bırakma, genel grev olmalı.

Eğitim-Sen Gazipaşa Şube üyesi: Gücümüz oranında yeterli.

Eğitim-Sen Muğla Şube 1. üye: Eylem oldukça iyi, katılım da iyi. Dolayısıyla bu katılımın dikkate alınacağını ümit ediyoruz.

Eğitim-Sen Sinop Şube üyesi: Devamı gelirse yeterli olacak, devamı gelmezse yeterli olmayabilir.

SES Kırşehir Şube üyesi: Bu eylem ne ilk ne de son eylemdir. Bundan sonra eylemlerimiz sürecek. Yasayı geri çekmezlerse mevcut eylemliliklerimiz değişik boyutlarda devam edecektir.

Eğitim-Sen Manisa/Alaşehir Şube yöneticisi: Kesinlikle daha aktif, ses getirecek eylemlerin olması gerekiyor, buna inanıyorum.

Eğitim-Sen Ereğli Şube üyesi: Bir tek bu eylem türüyle olmamalı.

- Peki 6 Mart’tan sonra ne olacak, ne olmalı?

Eğitim-Sen İzmir 2 No’lu Eğitim-Sen üyesi: Biz eylemlerimize devam edeceğiz. Yasa geri çekilinciye kadar, çekmedikleri halde iptal edilene kadar sonuna kadar direneceğiz. Üretimden, hizmetten gelen gücümüzü kullanacağız.

BTS Adana Şube üyesi: İş bırakmalar olmalı.

SES Uşak Şube üyesi: İş bırakmaların olması lazım.

SES Manisa Şube üyesi: İş bırakmalar, genel grevler olabilir.

SES Kocaeli Şube üyesi: İş bırakma şeklinde olabilir. İşçi ve memurların ortak yapacağı eylemler şeklinde olabilir.

SES Zonguldak Şube üyesi: Bence iş bırakma eylemleri daha aktif ve daha ses getirecek eylemlerdir.

SES Kırklareli Şube üyesi: İş bırakma eylemlerinin yapılması, işçi sendikalarıyla greve çıkılması gerekiyor. Sadece iş bırakmalar da yeterli olmayacak. Bundan sonra direnişimiz bir kat daha fazla artarak devam etmeli. Grevin haricinde, Kızılay kapılarına dayanarak, meclisin kapısına dayanarak bu yasaların geri çekilmesi konusunda çabamız olacaktır.

Eğitim-Sen Yozgat Şube üyesi: Gittikçe ağırlaştırılarak eylemler sürdürülmelidir. Sonu nereye gider bilemiyorum, ama bunu AKP düşünmelidir.
Eğitim-Sen Samsun/Çarşamba temsilciliği üyesi: İş bırakma, grev.

Eğitim-Sen Denizli Şube üyesi: Eylemleri daha yaygınlaştırmak, daha dirençli eylemler yapmak gerekir. İş bırakma, genel grevle süreç devam etmeli.

Eğitim-Sen Konya Şube üyesi: Bu eylemin arkasından üretimden gelen güç kullanılabilir. Nitekim bazı sendikalarımız önümüzdeki hafta iş bırakıyorlar, greve gidiyorlar.

Eğitim-Sen Gazipaşa Şube üyesi: Genel grev olmalı. Ama önceden planlanmalı, daha iyi organize edilmeli. Pek çok eylemden son anda haberimiz oluyor. Bir kararlılık, bir iddia olmalı.

Eğitim-Sen Aydın Şube üyesi: Uzun süreli iş bırakma olmalı. Ama sadece Eğitim-Sen değil, Emek Platformu olarak iş bırakılmalı. Ama iki yüzlü insanlarla değil gerçekten Emek Platformu’nun hakkını verecek insanlarla.

Eğitim-Sen Manisa/Alaşehir Şube yöneticisi: Genel grev tabii ki.

Eğitim-Sen Ereğli Şube üyesi: KESK tabanını örgütleyebilirse, tabanıyla birlikte hareket edebilirse genel grevi örgütleyebilir. Bu anlamda tabanın zorlaması gerekiyor.

Eğitim-Sen Sinop Şube üyesi: Genel grev.

Eğitim-Sen Nevşehir Şube üyesi: Kızılay’da oturulması gerekir. Daha güçlü bir eylem yapılmalı. Kızılay şu anda zorlanmalı. Daha sonraki eylemliliklerde de Kızılay’da oturulması gerekir. Ve iş bırakmaların olması, örgütlenmesi lazım.

Eğitim-Sen Muğla Şube 2. üye: Şimdiye kadar hiçbir yasa insanların işine, ekmeğine bu kadar saldırıda bulunmadı. O yönüyle devlet hiç beklemediği kadar tepkilerle yüzyüze gelmeye kendini hazırlasın. Çünkü kitle ona hazır. Tepeden örgütlenmese bile, merkezi anlamda örgütlenmezse bile sokaklarda, yerel alanlarda eylemlerin çok şiddetli olacağını söyleyebilirim. O nedenle bu yasa geçse bile uygulamaya gücü olmayacak. Kitle onu gösterir size.

- Peki sizce bunu hangi iradenin örgütlemesi lazım?

Eğitim-Sen Muğla Şube 2. üye: Tabanın kendi örgütlenmesi, tepedeki örgütlenmelerden her zaman daha sağlıklı sonuçlar verir. Bizde şimdiye kadar kitlesel örgütlenmeleriyle hak kazanımı olmamıştır. Bugün de taban o örgütlenmeye çok yatkın. Sendikalı olmayan, örgütlü olmayan insanlar bile bir eylem için çaba harcıyor. Bu yönüyle tabandaki dayanışma umut verici dayanışma. Ona güvenerek bu yasa asla geçmez diyorum. Geçse de uygulanamaz.

- Sizce KESK üzerine düşüne yapıyor mu bu noktada?

Eğitim-Sen Gebze Şube üyesi: Yapmıyor.

Eğitim-Sen Mersin Şube üyesi: Yapmıyor. Hep gecikmiş oluyor.

Eğitim-Sen İzmir 2 No’lu Eğitim-Sen üyesi: Yapıyor. Halktan destek bekliyoruz.

Eğitim-Sen Samsun Şube 1. üye: Yapıyor. Ama daha çoğunu yapacağız.

Eğitim-Sen Samsun/Çarşamba temsilciliği üyesi: Tam yapmıyor. Ama toplumsal muhalefet bir bütündür. Siyasi alandan bir destek olmadığı müddetçe bu işin yürüme şansı yok. Böyle bir eylemlilik yasayı tek başına engellemez ama AKP’nin tek başına alternatifsiz olmadığını, bir sarsma, en azından bir şamar gibi bunlara karşı bir emekçi yığının olduğunu göstermesi açısından iyi bir eylemlilik bence.

Eğitim-Sen üyesi: KESK üzerine düşeni tam anlamıyla yerine getiremiyor. Bunun için bizlerin yerellerden, işyerlerinden çalışmayı örgütlememiz lazım.

Eğitim-Sen Sivas Şube üyesi: Şu anda bana göre yapmıyor. Üzerine düşeni yapması için tabandan baskı yapılması lazım.

- Bütün konfederasyon başkanları Türk-İş’i, DİSK’i, KESK’i “biz de grev istiyoruz” diyor ama bunu pratikte örgütlemiyor...

Eğitim-Sen Samsun Şube 2. üye: Tabandan o ses gelecek. Tabanda o ses de var. Var ama örgütleyecek yapı yok yukarda. Bu nedenden dolayı grev lafı hep sözde kalıyor. Bunun ilerisi için tabanın daha da zorlaması gerekiyor. Bu da olacaktır.

Eğitim-Sen Samsun Şube 3. üye: Biliyorsunuz, eylemi EP düzenlemişti. Kamu-Sen ve Türk-İş çekildi. Onlar da olsaydı burada daha büyük bir kitle olurdu. Bu da diğer katılmayan, örgütlenmeden uzak duran insanları motive edebilirdi. Gördüğünüz gibi çok kalabalığız, başaracağız.

SES Kocaeli Şube üyesi: Samimiyetlerine tam inanmıyorum.

- Sizce birleşik mücadeleyi, grevi örgütleyebilmek için ne yapmak lazım?

SES Kocaeli Şube üyesi: Her ildeki işçi sendikaları ve şubelerinin kendi inisiyatifini koyması gerekiyor. Yani genel merkezlerden bağımsız davranması gerekiyor artık. Çünkü bıçak kemiğe dayandı. Yerelden genele doğru bir baskı şeklinde olursa anlamlı olur.