17 Eylül 2005 Sayı: 2005/37 (37)

  Kızıl Bayrak'tan
  Hesabı işçi sınıfı soracak!
  Başbakan ABD’ye 5. gezisinde
   Tüpraş işçisi talana karşı ayakta!
  Burjuva hukuku ve devlet terörü
  Faşist darbeciler 25 yıldır gülüyorlar...
Son gülen iyi güler!
Faşist 12 Eylül askeri darbesi protesto
edildi
Eylül karanlığını yırtacağız! Yeni Ekimler yaratacağız!
  12 Eylül tartışmalarının gösterdikleri
  12 Eylül hukuku sürüyor: Yeni yasal düzenlemeler/1
  AKP sağlığa zararlıdır!
  “Okulumuzu geri istiyoruz!”
  Faşizme Karşı Gençlik Buluşması başarıyla gerçekleştirildi! Yeni dönemde mücadeleyi büyütmek için ileri!
  12 Eylül sendikacılarının son marifeti... Sınıfa ihanet, Kürt halkına düşmanlık!
(Orta sayfa)
  12 Eylül’ün turnusol kağıdı: DİSK
  Ruth Tekstil işçilerinin açıklaması

  Emperyalist ordular katliamlar eşliğinde
Telafer’i yakıp yıkıyor!

  Katrina sarsmaya devam ediyor
  Almanya’da seçimler...
  12 Eylül faşizmi üzerine/2
  Yılmaz Güney anıldı
  İnkar ve imha sisteminde ısrar ile
teslimiyetin sefaleti!
  Eylem ve etkinliklerden
  Bültenlerden/ Anadolu Yakası İşçi Bülteni
  Almanya’daki seçimler üzerine
  Basından
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Berlin'de Yılmaz Güney ve Ruhi Su'yu anma etkinliği

9 Eylül 1984 yılında Yılmaz Güney, 20 Eylül 1985 yılında Ruhi Su geriye bıraktıkları yapıtlarıyla ölümsüzleştiler. Berlin İşçi ve Gençlik Kültür Merkezi olarak 10 Eylül günü sınıf mücadelesi tarihimizin sanat alanındaki iki büyük ustasını yaptığımız bir etkinlikle andık.

Berlin İşçi ve Gençlik Kültür Merkezi çalışanları olarak kitle çalışmasında yeni bir yönelim olarak dışımıza açılan ısrarlı ve istikrarlı, planlı ve disiplinli bir çalışma örgütlüyerek başarılı bir ön çalışma yaptık. Başta etkinliğin yapılacağı semt olmak üzere 5 ayrı semtte yoğunlaştık. Bu semtlerde bulunan tüm Türkiyeli esnafa ulaşarak camekanlara afişlerimizi astık. Kapısı çalınmadık kimseyi bırakmadık, 300 afişi ve 800 el ilanı kullandık. İşçi ve emekçilerin günü birlik uğradığı birçok yere afişlerimizin yanısıra el ilanlarımızı da bıraktık. Bu çalışmayı yaparken insanlarla birebir konuşarak Yılmaz Güney ve Ruhi Su gibi iki yiğit devrimci sanatçının sanatına neden sahip çıkmamız gerektiğini; biz emekçilere dayatılan zor yaşam koşullarının yanısıra yoz kültürün nasıl empoze edilmeye çalışıldığını, bizim niye bunlara karşı direnmemiz, savaşmamız gerektiğini farklı vesilelerle tartıştık ve anlattık. Almanya'da yapılacak olan seçimler üzerine, ulusal sorun, işsizlik, konut ve çevre sorunu, eğitim ve sağlık sorunu, demokratik hak ve özgürlüklerin kısıtlanması gibi birçok konu üzerine canlı ve verimli tartışmalar yürüttük.

Öncelikle bu çalışmanın bize verdiği en önemli netice, işçi ve emekçilerin Yılmaz Güney ve Ruhi Su gibi iki yiğit devrimcinin sanatına ve ürettiği değerlere sahip çıkmış olmalarıdır. Bu denli bozulma ve yozlaşmanın yaşandığı günümüzde, bu insanların etkinliğimizin afişlerini hiçbir sorun çıkarmadan ve büyük bir gönül rahatlığıyla camekanlarına asmaları, yanısıra birçoğunun evine asmak için bizden afiş istemeleri anlamlıydı. Çürüme ve yozlaşmayı en ileri düzeyde yaşayan bazı DİDF kökenli insanları dışta tutarsak etkinliğimizin biletini almayan, bizleri geri çeviren kimseyle karşılaşmadık.

Kendi yakın ilişkilerimizi de çalışmanın bir parçası haline getirerek daha geniş bir çevreye ulaştık. Dışımızdaki devrimci, demokrat kurumlara davetiyelerimizin yanısıra bilet bırakarak desteklerini almaya çalıştık. Ancak sınırlı oranda destek alabildik. Dar grupçu düşünüş tarzının pratikte hayat bulmasından başka bir şey olmayan bu netice, karşılaştığımız bir diğer olumsuzluktu.

Etkinliğe Kültür Merkezi adına bir sunum ve Kültür Merkezi'nin kısa bir tanıtımı ile başladık. Kısa bir süreden beridir müzik yaşamını Berlin'de devam ettiren ve ikinci defa etkinliğimize katılan Cemal Kılınç arkadaşın söylediği halk türküleriyle programımıza devam ettik. Ardından devrimci sanatçı Ruhi Su ile ilgili hazırladığımız biyografi sunumu yapıldı. Daha sonra Ruhi Su ile ilgili sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. Yaptığımız birçok etkinlikte bize her zaman müziğiyle destek veren Mustafa Yeşilyurt Ruhi Su'dan türküler seslendirdi. Aranın ardından anma ile ilgili konuşma metni okundu. Ardından Yılmaz Güney'in biyografisi ve filimlerinden yaptığımız derlemenin gösterimi yapıldı. Grup Su'nun söylediği birbirinden güzel devrimci türkü ve marşlarla programımız devam etti. Çekilen halaylarla etkinliğimizi sonlandırdık.

Teknik olarak bizi aşan aksaklıkları dışta tutarsak son derece başarılı bir etkinlik gerçekleştirdik. 200 civarında insanın katıldığı etkinlik sade ama nitelik bakımından oldukça başarılı oldu. Anmaya katılanlar etkinliğimizi çok başarılı bulduklarını söylediler. Kültür merkezi çalışanlarımızın birçok görevi üstlenmesi ayrıca anlamlıydı. Deneyimlerimize dayanarak seneye çok daha iyisini yapacağız.

Berlin İşçi ve Gençlik Kültür Merkezi çalışanları

---------------------------------------------------------------------------------------

Devrimci sanatçı Yılmaz Güney Mamak'ta eserleriyle anıldı

Mamak İşçi Kültür Evleri festival döneminin hemen ardından çalışmalarını kesintisiz bir şekilde sürdürüyor. Son olarak devrimci sanatçı Yılmaz Güney'in ölüm yıldönümü vesilesiyle etkinlikler gerçekleştirdi.

Mamak Şirintepe Mahallesi'nde faaliyet yürüten Mamak İşçi Gençlik Kültür Evi çalışanları tarafından planlanan etkinlikler 28 Ağustos-9 Eylül tarihleri arasında iki hafta sürdü. Yılmaz Güney'i kendi eserleri ile anlatan etkinlikler güçlü bir ön hazırlık süreci üzerinden şekillendi. Kapı kapı dolaşılarak yapılan çalışmada 500 el ilanı ve 250 afiş kullanıldı.

Etkinlik sanatçının yaşamını anlatan kısa bir konuşmayla başladı. Ardından “Sürü” filminin gösterimi yapıldı. Mamak İşçi Gençlik Kültür Evi önünde duvara yansıtılarak gösterilen film mahalleli tarafından ilgi ile izlendi. 80 emekçinin katıldığı etkinlik oldukça başarılı geçti. Soğuk havaya rağmen kaldırıma, sandalyelere ve yerlere oturan emekçilerin Yılmaz Güney'i sahiplendiklerini bir kez daha gösterdiler.

İkinci etkinlik 2 Eylül günü gerçekleştirildi. Bu kez “Düşman” filmi gösterildi. Havanın soğuk ve yağmurlu olmasına rağmen etkinliği 30 emekçi izledi. Anma etkinliklerinin sonuncusu ise 9 Eylül günü Mamak İşçi Gençlik Kültür Evi'nin önünde yapıldı. Yılmaz Güney'in ölüm tarihi olan o gün “Duvar” filmi gösterildi. Anma haftasını sonlandırdığımız bu etkinliğe emekçilerin ilgisi daha yoğun oldu. Film gösterimlerinin devam edip etmeyeceğini, başka etkinliklerin tarihlerini sordular. Bizim mahallenin havasını değiştirdiğimizi, bu açıdan çok anlamlı işler yaptığımızı söylediler. Henüz bir yıldır bölgede çalışıyor olmamıza rağmen doğru bakışaçısı ve çalışmadaki ısrarımız sonucu mahallede anlamlı bir birikim yarattık.

Mamak İşçi Kültür Evleri