18 Ocak 2008 Sayı: SİKB 2008/03

  Kızıl Bayrak'tan
   Ablukayı parçalamak için direnişi büyütelim!
  İstanbul’dan Eskişehir’e Ankara yürüyüşü...
SSGSS saldırısını püskürtmek ve “Herkese sağlık, güvenli gelecek” için grev!..
Sermayenin sendikalardaki “iyi çocuklar”ı
iş başında!
Sendikal bürokrasiye
büyük öfke!
Sınıf hareketinin gelişimi önündeki engeller ve çıkış noktaları
  Emperyalist/kapitalist ‘medeniyet’ler buluştu...
  Devletin emekçilerle yeni sınavı: Paralı üniversite...
Yüksel Akkaya
  İşçi ve emekçi hareketinden....
  Avrasya iç savaş coğrafyasına dönüşüyor...
Pakistan: Balkanlaşma dalgası yayılıyor
Volkan Yaraşır
  Haydutbaşı’nın uğursuz Ortadoğu gezisi sona erdi…
  Uşağa aşağılayıcı muamele…
  Üniversite–sermaye işbirliğinde
girilecek yeni aşama!
  2007’nin Hrant Dink penceresinden bir dökümüdür…
  Kapitalizmde kadın ve kadın emeği
  Emekçi kadınların sesi 17 Şubat’ta Çiğli’deki kurultayda buluşacak!
  Dağıtım engeli basın özgürlüğünün engellenmesidir...
  Liberal solun Gregor Samsa’sı: Baskın Oran
S. Kızılırmak
 yök Alevilere düşen yol Pir Sultanlar’ın yoludur!
  Alevilik ve cumhuriyet...
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İstanbul’dan Eskişehir’e Ankara yürüyüşü...

“Emekliliğimiz ve sağlığımız için yürüyoruz!”

DİSK, KESK, TMMOB, TTB, TÜRMOB, BASK ve TEB’in SSGSS Yasa Tasarısı’na karşı 3 gün sürecek yürüyüşü 15 Ocak’ta tarihi Haydarpaşa Garı’ndan başladı. Gar önünde gerçekleştirilen basın açıklamasının ardından Ankara’ya yürüyecek olan 3 otobüslük yürüyüş kolu İstanbul’dan coşkulu bir şekilde uğurlandı. Gar önünde yapılan basın açıklamasında konuşan DİSK, TTB, KESK, TDHB, TMMOB Genel Başkanları yasa tasarısına karşı mücadele çağrısı yaparak 3 gün sürecek yürüyüşlerini sosyal güvenlik hakkının ortadan kaldırılmasına karşı gerçekleştirdiklerini belirttiler. “Dikkat emekliliğimiz, sağlımız tehlikede! Herkese sağlık ve güvenli gelecek için Ankara’ya yürüyoruz!” pankartının açıldığı eylemde “Sağlık haktır, satılamaz!”, “AKP yasanı al başına çal!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Savaşa değil, sağlığa bütçe!” sloganları atıldı.

Eyleme DİSK “Dikkat, emekliliğimiz sağlığımız tehlikede!”, Diş Hekimleri Birliği “Sağlığımızdan ve geleceğimizden vazgeçmeyeceğiz!” dövizleri ile katılırken, Herkese Sağlık Güvenlik Gelecek Platformu, İstanbul Eczacılar Odası, BTS, DİSK/Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 3 No’lu ve bağlı şubeler eyleme pankartlarıyla katıldılar. Tüm Bel-Sen 3 No’lu Şube ve Yapı-Yol Sen İstanbul Şube’nin yanısıra BDSP ve Halkevleri de eyleme dövizleriyle katıldılar.


Gebze’de grevci işçilerle...

Haydarpaşa’dan uğurlanan yürüyüş kolunun ikinci durağı Gebze idi. Yürüyüş kolu Çayırova’da Henkel işçileri, Gebze Merkez’de ise Acerer grevcileri tarafından karşılandılar. Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlü Acerer Döküm Fabrikası’ndaki grevci işçilere yapılan ziyarette konuşan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, sendikal hak ve özgürlüklerin kısıtlandığına dikkat çekerek yürüyüşlerinin 70 milyon için olduğunu belirtti. Çelebi, “Aydınlık bir Türkiye için yürüyoruz!” dedi. Grev ziyareti boyunca “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Acerer işçisi yalnız değildir!”, “İşçi-memur elele genel greve!”, “AKP yasanı al başına çal!” sloganları atıldı.


Yürüyüş kolu Kocaeli’nde...

Yürüyüş kolu Kocaeli’nde kitlesel bir şekilde karşılandı. En önde yürüyüş kolu olmak üzere Kocaeli’ndeki siyasi partiler ve sendikalar yürüyüşe destek verdi. İnsan Hakları Parkı’nda kitleye seslenen kurum temsilcileri, meclisten geçirilmek istenen yasa tasarısına karşı mücadele çağrısı yaptılar. Sosyal güvenlikte reform aldatmacasına karşı gerçekleri anlatmak için yola çıktıklarını söylediler. Çelebi yaptığı konuşmada yasanın hayata geçirilmesi halinde tüm Türkiye’de genel greve gidilmesi gerektiğinin altını çizdi. Yapılan konuşmalarla OLEYİS üyelerinin sürdürdüğü grev de selamlandı. Konuşmalar, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganlarıyla sona erdi.


Bursa: “Zafer direnen emekçinin olacak!”

Ankara yürüyüşünün 2. günü Kocaeli’nde grevlerini sürdüren OLEYİS üyeleri ve BMİS’e üye oldukları için işten atılan Kalibre Boru işçilerine yapılan ziyaretlerle devam etti. Gerçekleştirilen ziyaretlerin ardından Bursa’ya geçildi. İstanbul’dan gelen yürüyüş kolu Bursa’da İzmir’den yola çıkan kolla birleşti. Yaklaşık 500 kişilik kitlenin Altıparmak Caddesi üzerinden Fomara Meydanı’na kadar yaptığı yürüyüş coşkulu bir atmosferde gerçekleşti.

Yürüyüş boyunca “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Kölelik yasaları geri çekilsin!”, “Parasız eğitim parasız sağlık!”, “”Sağlık haktır satılamaz!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Herkese sağlık güvenli gelecek!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” ve “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları atıldı.

Fomara Meydanı’na gelindiğinde ilk konuşmayı SES Bursa Şube Başkanı Çetin Erdolu yaptı. Ardından sırasıyla KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Taşdemir, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, TTB MK Başkanı Gencay Gürsoy ve TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı birer konuşma yaptı. Konuşmacılar AKP’nin “kara deliği” kapatma adına sağlığı rantiye alanı olarak peşkeş çekeceğini, yasayla birlikte “sosyal devlet”ten geriye kalanın tasfiyesine çalışıldığını belirttiler. Tüm bunlara karşı, halkın tüm gerçekleri bildiğini, artık sözün bittiği yere gelindiğini ve yasa geçerse daha büyük eylemlerle geleceklerini vurguladılar. Konuşmalardan sonra yürüyüş kolu otobüslere binerek Eskişehir’e doğru yola çıktı.


Eskişehir’de coşkulu karşılama...

Yürüyüş kolu Eskişehir Tren Garı önünde büyük bir coşkuyla karşılandı. Burada toplanan 600 kişilik kitleye DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi seslendi. Çelebi konuşmasında, bu yasayla parası olanın sağlık hakkından yararlanabileceği, parası olmayanın ise bu haktan yararlanamayacağı, yasanın emekli olma hakkını gaspettiğini ve IMF-DB programını uygulamak amacıyla çıkarıldığını söyledi.

Ardından TTB Merkez Konsey Başkanı Gencay Gürsoy, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı ve KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Taşdemir birer konuşma yaptılar. Gerçekleştirilen bu yürüyüşün bir uyarı eylemi olduğu, yasanın geçirilmesinde ısrar edilirse eylemliliklerin artarak devam edeceği vurgulandı. Sıklıkla atılan “İşçi-memur el ele genel greve!”, “Genel grev-genel direniş!” sloganlarınında basıncıyla konuşmacıların ortak olarak vurguladıkları bir diğer nokta ise, eylemlerin dikkate alınmaması durumunda genel grev yapılabileceği oldu.

Konuşmaların bitirilmesinin ardından Bursa’dan gelen yürüyüş koluyla birleşerek kortejler oluşturuldu. Önde “Emekliliğimiz, sağlığımız tehlikede! Herkese Sağlık Güvenli Gelecek!”, pankartıyla Bursa’dan Eskişehir’e geçen yürüyüş kolu ardında da “Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Mümkün!” pankartıyla Eskişehir Emek Platformu yerini aldı. Eskişehir Sağlık Müdürlüğü önünde sonlandırılan yürüyüş esnasında birçok kişi camlara çıkarak alkışlarla destek sundu.

Eylemde sık sık “Genel grev-genel direniş!”, “Sağlık haktır satılamaz!”, “İşçi-memur elele genel geve!” “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Direne direne kazanacağız!”, “IMF’ye değil sağlığa bütçe!”, “Savaşa değil sağlığa bütçe!” sloganları atıldı.

BDSP, Mücadele Birliği, ÖDP, Halkevleri, Genç-Sen, TKP, Öğrenci Kolektifleri, Genç Umut, SDP, EHP ve EMEP’in destek verdiği eylemde başından sonuna kadar coşku hakimdi.

Kızıl Bayrak/İstanbul-Bursa-Eskişehir