18 Ocak 2008 Sayı: SİKB 2008/03

  Kızıl Bayrak'tan
   Ablukayı parçalamak için direnişi büyütelim!
  İstanbul’dan Eskişehir’e Ankara yürüyüşü...
SSGSS saldırısını püskürtmek ve “Herkese sağlık, güvenli gelecek” için grev!..
Sermayenin sendikalardaki “iyi çocuklar”ı
iş başında!
Sendikal bürokrasiye
büyük öfke!
Sınıf hareketinin gelişimi önündeki engeller ve çıkış noktaları
  Emperyalist/kapitalist ‘medeniyet’ler buluştu...
  Devletin emekçilerle yeni sınavı: Paralı üniversite...
Yüksel Akkaya
  İşçi ve emekçi hareketinden....
  Avrasya iç savaş coğrafyasına dönüşüyor...
Pakistan: Balkanlaşma dalgası yayılıyor
Volkan Yaraşır
  Haydutbaşı’nın uğursuz Ortadoğu gezisi sona erdi…
  Uşağa aşağılayıcı muamele…
  Üniversite–sermaye işbirliğinde
girilecek yeni aşama!
  2007’nin Hrant Dink penceresinden bir dökümüdür…
  Kapitalizmde kadın ve kadın emeği
  Emekçi kadınların sesi 17 Şubat’ta Çiğli’deki kurultayda buluşacak!
  Dağıtım engeli basın özgürlüğünün engellenmesidir...
  Liberal solun Gregor Samsa’sı: Baskın Oran
S. Kızılırmak
 yök Alevilere düşen yol Pir Sultanlar’ın yoludur!
  Alevilik ve cumhuriyet...
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sendikal bürokrasiye büyük öfke!

İMF’nin dayatmalarıyla meclisten geçirilmek istenen ve meclisten geçtiği taktirde milyonlarca işçi emekçinin kaderini belirleyecek olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası’na karşı henüz zayıf da olsa öfke birikiyor. Bir takım sendikalar, meslek odaları, kitle örgütleri bu süreçte mücadelenin ihtiyaçları çerçevesinde yan yana geliyorlar.

Özellikle İstanbul’da Hava-İş Sendikası’nın toplu sözleşme döneminde yeniden canlandırılmaya çalışılan, Türk-İş’e bağlı ilerici sendikaların oluşturduğu Türk-İş İstanbul Şubeleri Platformu Telekom sürecinde anlamlı adımlar atmaya başlamıştı. Platform yine İstanbul’da SSGSS saldırısına karşı birçok kurumun içinde yer aldığı “Herkese Sağlık Güvenli Gelecek!” Platformu içinde çalışmalarını sürdürüyor. Yol-İş 1 No’lu Şube, Basın-İş İstanbul Şubesi, Deri-İş Tuzla Şubesi, Tez Koop-İş 2 No’lu Şube, Belediye-İş 1-2 ve 3 No’lu Şubeler, TGS İstanbul Şubesi, TÜMTİS İstanbul Şubesi, Harb-İş İstanbul ve Anadolu Yakası Şubeleri, Petrol-İş, Selüloz-İş, Haber-İş 1 No’lu Şube’nin oluşturduğu platform, 10 Ocak günü Petrol-İş Genel Merkezi’nde SSGSS gündemli bir eğitim toplantısı gerçekleştirdi.

Saat 13.30’da başlayan panel-eğitim toplantısının temel gündemlerinden biri, sermayenin saldırılarına karşı mücadele kaçkınlığında sınır tanımayan Türk-İş bürokrasisi ve birleşik mücadele vurgusuydu. Toplantı boyunca gerek kürsüden gerekse de salondaki işçiler tarafından yapılan konuşmalarda, mücadelenin işyerlerinde daha da büyütülmesi ve sendika bürokrasisinden hesap sorulması dillendirildi. Saldırılara karşı “Genel grev genel direniş!”in tek yol olduğu ifade edildi.

Toplantıda Av. Murat Özveri, Maltepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Atilla Özsever ve Dr. Osman Öztürk sunumlar gerçekleştirdiler. 4 saat süren toplantı boyunca salondaki işçiler sloganlarına hiç ara vermediler.

Toplantıya Tuzla Organize Deri Sanayi’de direnişlerinin 25. gününü dolduran Demsaş işçileri de toplu olarak önlük, şapka ve dövizleriyle katıldılar. İşçiler, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Hükümet yasanı al başına çal!”, “Emeğe uzanan eller kırılsın!” sloganlarını attılar.

İlk olarak söz alan Tez Koop-İş Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Rabia Özkaraca konuşmasına, direnen Demsaş işçilerini selamlayarak başladı. Türkiye genelinde süren grev ve direnişleri arka arkaya sıralayarak sermayenin topyekün saldırısına karşı birleşik mücadelenin önemini vurguladı.

Özkaraca’nın ardından açılış konuşmasını yapan Belediye-İş 3 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Ayrılmaz, Şubeler Platformu’nun geçmişten bugüne hangi evrelerden geçerek geldiğini anlattı ve Türk-İş’in başına çöreklenmiş sendikal bürokrat anlayış üzerinde durdu. Bürokratik, uzlaşmacı anlayışa karşı mücadele çağrısı yaptı. Türk-İş bürokrasisinin kurdukları platformdan duydukları rahatsızlığı dile getirdi.

Ardından Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın konuştu. Dünya çapında etkisini gösteren neoliberal saldırılardan Türkiye işçi sınıfının da payını aldığını belirterek sosyal güvenliğin toplam tasfiyesine yol açacak olan yasa tasarısına karşı Petrol-İş olarak tüm güçleriyle mücadele edeceklerini, güçleri oranında iş bırakacaklarını duyurdu. Türk-İş Genel Kurulu’nu da eleştiren Öztaşkın, Türk-İş’in alması gereken tutumun tartışmasız bir biçimde “genel grev, genel direniş!” olduğunu sözlerine ekledi.

İlk bölüm Av. Murat Özveri’nin ”Anayasa Tasarısında Sendikal Haklar” başlıklı sunumuyla sona erdi. Özveri, işçi sınıfının sendika ve grev hakkına oluşturulmak istenen anayasada yer verilmediğini, grev hakkının yasalarca fiilen ortadan kaldırıldığını belirtti.

Toplantının ikinci bölümü Öğretim Görevlisi Atilla Özsever’in “Sosyal Güvenlik ve Reform Aldatmacası” başlıklı sunumuyla başladı. Sosyal güvenlik reformu aldatmacasını oldukça sade bir dille anlatan Özsever konuşmasını “birleşik mücadele” vurgusuyla sonlandırdı. 

Son olarak TTB Üyesi Dr. Osman Öztürk konuştu. Yasa tasarısının geçmiş ve şimdiki hali arasındaki önemli farkları canlı ve sade bir anlatımla özetledi. Tasarı tartışmalarının sağlıkta dönüşüm programıyla beraber yapılmasını önererek, “Herkese ücretsiz sağlık hakkı!” talebinin önemine vurgu yaptı.

Sunumların sona ermesiyle soru cevap bölümüne geçildi. Bu bölümde işyeri temsilcileri ve sendika yöneticileri daha çok birleşik mücadele ve süreci işyerlerine taşımanın gerekliliği üzerine konuşmalar yaptılar.

Yaklaşık 250 kişinin katıldığı toplantıda tutukluluk halleri devam eden TÜMTİS Ankara Şubesi’nin 7 yöneticisinin serbest bırakılması talebiyle imza toplandı. Yine Telekom grevi sürecinde tutuklanan Diyarbakır Telekom işçileriyle dayanışma vurgusu yapıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul

 

“Türk-İş uyuma, işçine sahip çık!”

Türk-İş 15 Ocak’ta ülke genelinde SSGSS’ye karşı eylemler gerçekleştirdi. Eylemlerin İstanbul ayağında Galatasaray Lisesi önünden Taksim Meydanı’na sloganlarla yürüyüş vardı.

Galatasaray Lisesi önünde toplanan kitle yürüyüşe geçti. En önde Türk-İş imzalı ve “Herkese sağlık güvenli gelecek” sloganı yazılı pankart yer aldı. Ardından, “Birlik, mücadele, zafer!” sloganlı pankartıyla Belediye-İş 2 No’lu Şube ve yine pankartlarıyla Türk Metal Anadolu Yakası Şubesi, Deri İşçileri Sendikası Tuzla Şubesi yer aldı. Tek Gıda-İş, Hava-İş, Petrol-İş, Tümtis, Tez-Koop İş ve T. Basın-İş ise dövizleriyle eyleme katıldılar. Eylemde, “Soygunun adı: Katılım payı!”, “SSGSS geri çekilsin!”, “Söz bitti sıra eylemde!”, “Yaşasın Demsaş direnişimiz!” dövizleri açıldı.

Taksim’i sloganlarla inleten işçiler yürüyüş boyunca Türk-İş’i g(ö)reve çağırdı. Deri-İş Tuzla ve Belediye-İş üyesi işçiler coşkularıyla dikkat çektiler. Eylem boyunca sık sık “Sağlık haktır, satılamaz!”, “İşçi-memur elele, genel greve!”, “Zam, zulüm, işkence işte AKP!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Yılgınlık yok direniş var!”, “Türk-İş uyuma işçine sahip çık!” ve “Tekel işçisi yalnız değildir!” sloganları atıldı.

Yağmur altında sloganlarla yürüyen işçiler Taksim Tramvay durağına geldiğinde, Türk-İş Birinci Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak Türk-İş adına basın açıklamasını okudu.

Büyükkucak, SSGSS yasalaşırsa sağlık ve sosyal güvenlik haklarında ciddi gerilemeler olacağını, “sosyal devlet” ilkesinin büyük ölçüde zedeleneceğini, yasanın sosyal güvenlik sisteminin sorunlarını çözmek bir yana yeni sorunlar getireceğini ifade etti ve Türk-İş’in tepkisinin dikkate alınması istendi. Büyükkucak’ın tasarının geri çekilmesini meclisten beklemesi nedeniyle, işçiler konuşmayı “Türk-İş uyuma, harekete geç!” ve “Türk-iş uyuma, işçine sahip çık!” sloganlarıyla kesti. Sürekli atılan sloganlar karşısında Faruk Büyükkucak, tabanın taleplerini merkeze ileteceğini belirtmek zorunda kaldı.

Yaklaşık bir buçuk saat süren ve 750 işçinin katıldığı eylem, yapılan açıklamanın ardından sona erdi. Açıklamadan sonra bir süre daha Tekel işçileri attıkları sloganlarla saldırı yasasını protesto ettiler.

Kızıl Bayrak/İstanbul

Türk-İş’e rağmen SSGSS protestosu...

Türk-İş İzmir Şubeleri 15 Ocak günü SSGSS Yasa Tasarısı ile ilgili AKP İzmir il binası önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasından önce AKP hükümeti döneminde hayata geçirilen yıkım yasaları ile ilgili bir değerlendirme yapıldı. SSGSS saldırısı ile neyin hedeflendiğine, işçi ve emekçileri nelerin beklediğine değinildi. Ardından Türk-İş adına okunan basın açıklamasında şunlar söylendi:

“AKP sistemin iflas edeceğini söyleyerek yasayı buna bağladığını ifade ediyor. Bu işi hep birlikte çözebiliriz, gelin siyasi partiler, demokratik örgütler, meslek örgütleri bu yasayı hep birlikte düzenleyelim diyoruz.”

Konuşmacının bu çağrıyı yinelemesi üzerine kitleden tepki olarak sloganlar yükseldi. “Şalter inecek, bu iş bitecek!” sloganı sürekli atılarak basın açıklamasının okunması engellendi. Daha sonra basın açıklamasına devam edilmeye çalışıldıysa da, açıklama içeriğinin geriliği nedeniyle, kitle sürekli sloganları ile konuşmaya müdahale etti. Ardından açıklama yerine konuşma olarak devam edilip kitlenin tepkisi boşaltılmaya çalışıldı. Aynı zamanda AKP iktidarının Türk-İş’e dönük de bir saldırısı olduğuna değinilerek, bunun en son örneklerinin Ankara’da tutuklanan TÜMTİS ve Diyarbakır’da tutuklanan Haber-İş yöneticileri olduğuna dikkat çekildi. Kitlenin baskısıyla “Genel grev genel direniş!” sloganı ile eylem sonlandırıldı.

Eylemde Petrol-İş Sendikası kitlesel katılımı ile dikkat çekti. Diğer ambarlardaki sendikalı işçilerle birlikte, direnişte olan Akdeniz Selçuk Nakliyat işçileri de katıldı. Açıklamada “Söz bitti sıra eylemde!”, “Genel grev genel direniş!”, “Şaltel inecek bu iş bitecek!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Kahrolsun ABD, işbirlikçi AKP!” sloganları gür ve coşkulu bir şekilde atıldı.

Açıklamaya 800 işçi ve emekçi katıldı.

Kızıl Bayrak/İzmir