18 Ocak 2008 Sayı: SİKB 2008/03

  Kızıl Bayrak'tan
   Ablukayı parçalamak için direnişi büyütelim!
  İstanbul’dan Eskişehir’e Ankara yürüyüşü...
SSGSS saldırısını püskürtmek ve “Herkese sağlık, güvenli gelecek” için grev!..
Sermayenin sendikalardaki “iyi çocuklar”ı
iş başında!
Sendikal bürokrasiye
büyük öfke!
Sınıf hareketinin gelişimi önündeki engeller ve çıkış noktaları
  Emperyalist/kapitalist ‘medeniyet’ler buluştu...
  Devletin emekçilerle yeni sınavı: Paralı üniversite...
Yüksel Akkaya
  İşçi ve emekçi hareketinden....
  Avrasya iç savaş coğrafyasına dönüşüyor...
Pakistan: Balkanlaşma dalgası yayılıyor
Volkan Yaraşır
  Haydutbaşı’nın uğursuz Ortadoğu gezisi sona erdi…
  Uşağa aşağılayıcı muamele…
  Üniversite–sermaye işbirliğinde
girilecek yeni aşama!
  2007’nin Hrant Dink penceresinden bir dökümüdür…
  Kapitalizmde kadın ve kadın emeği
  Emekçi kadınların sesi 17 Şubat’ta Çiğli’deki kurultayda buluşacak!
  Dağıtım engeli basın özgürlüğünün engellenmesidir...
  Liberal solun Gregor Samsa’sı: Baskın Oran
S. Kızılırmak
 yök Alevilere düşen yol Pir Sultanlar’ın yoludur!
  Alevilik ve cumhuriyet...
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

SSGSS Yasa Tasarısı’na karşı eylemlerden...

“SSGSS yasası geri çekilsin!”

İzmir’de kitlesel SSGSS protestosu 

“Herkese Sağlık Güvenli Gelecek” İzmir Platformu, 16 Ocak günü SSGSS ile ilgili bir yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdi. Konak eski Sümerbank önünde toplanan kitle, buradan yolu tek şerit halinde trafiğe kapatarak Basmane’deki AKP binasına kadar sloganlarla yürüdü.

Yürüyüş sırasında ses aracından yapılan ajitasyon konuşmalarıyla yasanın maddeleri tek tek okunarak halka neden yürüyüş yapıldığı anlatıldı.

AKP Basmane binasının önüne yapılan açıklamada, milyonlarca işçi ve emekçinin yasaya karşı çıktığı, hükümetin sosyal güvenliğe “kara delik” olarak baktığı ve yasa değişikliğinin buna dayandırıldığı, oysa “sosyal devlet” olmanın en önemli gereğinin halktan toplanan vergilerin eğitim, sağlık vb. ihtiyaçlara kullanılması gerektiği halde toplanan vergilerin faiz ve borç ödemelerine ayrıldığı ve ülke kaynaklarının sermayeye peşkeş çekildiği vurgulandı.

Eylemde “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Genel grev genel direniş!”, “İşçi-memur elele genel greve!”, “AKP yasanı al başına çal!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!” sloganı atıldı.

Kitle MHP İzmir il binası önünden geçerken “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganını gür bir şekilde attı. Yürüyüş esnasında halk camlardan ve otobüs duraklarından destek verdi.

Eyleme bine yakın işçi ve emekçi katıldı.

Kızıl Bayrak/İzmir 


DİSK’li işçiler eylemde!

10 Ocak günü DİSK Ege bölge temsilciliği tarafından SSGSS yasa tasarısına karşı eylem gerçekleştirildi. İşçiler, Basmane’de bulunan Ege bölge temsilciliğinin önünden AKP Konak ilçe binasına kadar yürüdüler. Polisin engel olmak istemesine rağmen işçilerin kararlı tutumuyla polis barikatı aşıldı.

Eylem, Genel-İş 5 No’ lu Şube başkanı Mehmet Çınar’ın konuşması ile başladı. Çınar konuşmasında AKP hükümetinin bu yasa tasarısı ile neyi hedeflediğine ve yasanın işçi ve emekçilerde nasıl etkiler yaratacağına değindi. Ardından Ege Bölge temsilcisi Azad Fazla tarafından okunana basın metninde, yasanın geri çekilmesinin tek yolunun işçilerin alanlara çıkması olduğu vurgulandı. Kıdem tazminatına yönelik saldırı hazırlığına da değinilen açıklamada, bu hakların 15-16 Haziranlar’la kazanıldığı, bu hakları bu kadar kolay geri alamayacakları, buna karşı yeni 15-16 Haziranlar yaratmak gerektiği ifade edildi. Türk-İş ve Hak-İş’in sermaye adına konuştuğu, yasaya karşı hiçbir mücadele sergilemedikleri ve göstermelik söylemelerde bulundukları vurgulandı.

Eyleme yaklaşık 1200 kişi katıldı. Kitlenin oldukça coşkulu olduğu eylemde, “AKP halka hesap verecek!”, “ Sağlık haktır, satılamaz!”, “İşte sendika işte DİSK!”, “Parasız sağlık parasız eğitim!”, “ İşçi-memur el ele, mücadeleye!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/izmir


İzmir’de SSGSS karşıtı eylem!

“Herkese Sağlık Güvenli Gelecek İzmir Platformu” tarafından 10 Ocak günü Konak Kemeraltı girişinde bir eylem yapıldı. Eylemde ortak açıklamayı Eğitim Sen 1 No’lu Şube başkanı Mahir Uslu okudu. Açıklamada SSGSS yasa tasarısı ile işçi ve emekçileri bekleyen saldırılara değinildi. Sağlığın ve eğitimin özel sektöre bırakıldığı vurgulandı. Yasayı durdurmanın tek yolunun işçilerin ve emekçilerin alanlara çıkıp karşı koyması olduğu belirtildi.

Eyleme yaklaşık 100 kişi katıldı. Eylemde “Sağlık haktır satılamaz!”, “Mezarda emekli olmayacağız!”, “Parasız Sağlık Parasız Eğitim!” sloganları atıldı. Açıklamanın bitiminden sonra Kemeraltı’nda ortak bildiri dağıtıldı.

Kızıl Bayrak/İzmir


Adana’da SSGSS toplantısı

Adana’da da yakın zamanda oluşturulan “Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu” SSGS Yasa Tasarısı’na karşı bir eylem takvimi hazırlayarak harekete geçti. Yürütülen çalışmanın bir ayağı olarak 10 Ocak günü Adana Tabip Odası’nda SSGSS konulu bir eğitim toplantısı düzenlendi.

Sunum ATO başkanı Osman Küçükosmanoğlu’nun açılış konuşmasıyla başladı. Küçükosmanoğlu SSGSS’nin yasalaşma süreci ve içinde bulunduğumuz tablo hakkında bilgi verdi. Ardından söz alan bir sağlık emekçisi bir slayt gösterimi eşliğinde yasa maddelerini tek tek inceleyerek, hükümetin bu konudaki propagandalarının sahteliğini ve SSGSS sonrasında ortaya çıkacak yıkımı gözler önüne serdi. Başka bir sağlık emekçisi ise SSGSS saldırısını politik ve tarihsel arka planıyla ele alarak, ‘45’lerden günümüze sosyal devletin ortaya çıkışı, Sovyetlerin yıkılışından sonra sosyal devlet uygulamasının tasfiye edilerek kamusal alanın sermayenin ihtiyaçlarına göre yeniden yapılandırılmasını etkili bir biçimde ortaya koydu.

Yaklaşık 40 kişinin katıldığı sunum SSGSS karşıtı eylem takviminin duyurulması ve mücadele çağrısıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak/Adana


Adana’da GSS karşıtı eylem

SSGSS Yasa Tasarısı’na karşı başlatılan Ankara yürüyüşünün bir parçası olarak Adana’dan Ankara’ya gidenleri uğurlamak ve yasayı protesto etmek amacıyla 16 Ocak günü İnönü Parkı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Kitlenin “Herkese sağlık güvenli gelecek!” pankartı arkasında toplanmasıyla başlayan eylemde, basın metnini SES Adana Şube Başkanı Mehmet Antmen okudu. Antmen konuşmasında genel sağlık sigortasının işçi ve emekçiler için nasıl bir yıkım yaratacağına değindi. DİSK, KESK, TMMOB, TDB, TTB, TEB ve TÜRMOB tarafından düzenlenen açıklamaya yaklaşık 50 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Adana


Ankara’da SSGSS karşıtı eylem!

11 Ocak günü SSGSS Yasa Tasarısı’na karşı Ankara’da bir basın açıklaması gerçekleştirildi. DİSK pankartının açıldığı eyleme Genel-İş önlükleriyle katılırken, eylemde “DİKKAT! Emekliliğimiz, sağlığımız tehlikede!” dövizleri taşındı.

Açıklama başlamadan önce Kocaeli Üniversitesi’nde DİSK OLEYİS öncülüğünde sürdürülen greve jandarma tarafından yapılan saldırı ıslıklarla ve alkışlarla protesto edildi.

Basın açıklamasında primlerin ortadan kalkmasından, emeklilik yaşının 65’e çıkmasından, emekli aylıklarının düşürülmesinden, sağlık hizmetlerinde ne kadar para o kadar sağlık anlayışının oturtulduğundan bahsedilerek, SSGSS’nin yaratacağı yıkım vurgulandı. Açıklama mücadele çağrısıyla son buldu. Açıklamanın ardından toplu bir şekilde bildiri dağıtımına geçildi. Açıklamaya 50 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Ankara


Sağlık emekçilerinden eylem!

Türkiye’nin dört bir yanından gelen SES üyesi sağlık emekçileri 12 Ocak’ta “Kadrolu iş, güvenceli gelecek” talebiyle Ankara’da buluştu. Kurtuluş Parkında biraraya gelen emekçiler, buradan Sıhhiye’deki Sağlık Bakanlığı önüne bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Yürüyüş esnasında “Kadrolu iş, güvenceli gelecek!”, “Sözleşmeli köle olmayacağız!”, “Eşit işe eşit ücret!”, “GSS geri çekilsin!” sloganları atıldı. Yürüyüş kolunu, Sağlık Bakanlığı önünde kurulmuş eylem kürsüsü karşıladı.

İlk olarak SES başkanı Köksal Aydın konuştu. Aydın, “aile hekimliği, taşeronlaştırma, GSS” gibi uygulamaların sağlık hizmetini paralı hale getirdiğine, sağlık emekçilerini mağdur ettiğine, örgütlenme ve dayanışmanın önüne bir engel olarak çıkarıldığına değindi. Aydın konuşmasında son olarak Kırklareli yöneticilerinin sürgün ve tutuklamaları hatırlatarak, “baskılara boyun eğmeyeceğiz!” dedi.

Ardından SES Eğitim ve Örgütlenme sekreteri Fevzi Ayber konuştu. Örgütlü mücadelenin önemine değindi ve sözlerini meclisin önünde son bulacak eyleme çağrıyla noktaladı. “Meryem Özsöğüt serbest bırakılsın!” sloganlarıyla eylem son buldu.

Komünistler de eyleme “SSGSS yasası geri çekilsin!” dövizleriyle katıldı.

Kızıl Bayrak/ Ankara


Eskişehir’de SSGSS protestosu

13 Ocak günü Eskişehir’de SSGSS Yasa Tasarısı’na karşı DİSK, KESK, T.HARB-İŞ, KRİSTAL-İŞ, TMMOB, EBTO, ESMMMO’nun oluşturduğu Eskişehir Emek Platformu tarafından bir eylem gerçekleştirildi. Kızılay İş Merkezi önünde bir araya gelen 300 kişi “Herkese Sağlık Güvenceli Gelecek Mümkün” pankartı arkasında toplandı. Sloganlarla Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü önüne kadar bir yürüyüş gerçekleştirildi.

İl Sağlık Müdürlüğü önüne gelindiğinde basın açıklaması okundu. Açıklamada SSGSS Tasarısı yasalaştığında nelerin olacağı maddeler halinde sıralanarak, “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası reform değil, kazanılmış haklarımıza saldırıdır. Herkesi sağlık ve emekli olma hakkına sahip çıkmaya davet ediyoruz” denildi.

BDSP, ÖDP, Halkevleri, İKP, TKP, SDP, EMEP, İHD, Öğrenci Kolektifleri, Genç Sen’in destek verdiği eylemde sık sık “İşçi memur el ele, genel greve!”, “Genel grev, genel direniş!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “İMF’ye değil sağlığa bütçe!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz!”, “Sağlık haktır satılamaz!”, “Savaşa değil sağlığa bütçe!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/Eskişehir


Sivas’ta basın açıklaması!

KESK Sivas Şubesi 10 Ocak’ta Selçuk çay bahçesi önünde bir basın açıklaması yaptı. SSGSS yasa tasarısına karşı gerçekleştirilen eylemde “sağlık hakkı” öne çıktı. Açıklamayı Eğitim Sen Sivas şubesi başkanı Veli Hasgül okudu.

“Zafer direnen emekçinin olacak!”, “ Direne direne kazanacağız!”, “Sağlık haktır satılamaz!”, “ Yaşasın örgütlü mücadelemiz!”, “Hükümet yasanı al başına çal!” sloganlarının atıldığı ve 40 kişinin katıldığı eylemin ardından İstasyon Caddesi’nde toplu bildiri dağıtımı yapıldı.

Kızıl Bayrak/ Sivas

 

Binlerce emekçi SSGSS saldırısına karşı Kadıköy’de buluştu!

“Emekçiye değil çetelere barikat!”

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı Ocak sonunda TBMM’de görüşülecek. İstanbul’da haftalar öncesinden oluşturulan „Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu” yasa tasarısına karşı mücadeleyi yükseltiyor. DİSK, KESK, TMMOB, TTB, Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu, siyasi partiler ve devrimci güçlerin içinde olduğu platform 13 Ocak günü Kadıköy İskelesi’nde yaptığı eylemle yasa tasarısının geri çekilmesini istedi.

Yürüyüşe polis barikatı!

Yasa tasarısının meclisten geçirilmesine karşı seslerini yükseltenler bir kez daha polis barikatıyla karşılaştılar. Eylem öncesinde yapılan çağrılarda, Altıyol’dan Kadıköy İskelesi’ne yapılacak yürüyüşün saati 13.00 olarak duyurulmuştu. Ancak kolluk güçleri saat 12.00 sularında Kadıköy Altıyol’da yürüyüş için toplanmaya başlayan kitleyi dağıtmaya başladı. Altıyol’dan Kadıköy İskelesi’ne inen yol polis barikatıyla kesildi. Bunun üzerine, toplanmaya devam eden kitle Bahariye Müjdat Gezen Sanat Merkezi önünden pankart açarak yola çıktı. Coşkulu sloganlarla yürüyüşünü sürdüren kitlenin önü tekrar polis barikatıyla kesildi. Polisle yapılan pazarlıkların ardından yürüyüş kolu Kadıköy İskelesi’ne ara yoldan geçerek ulaştı.

Binlerce kişi sağlık hakkı için alandaydı!

Altıyol’a çıkan güzargahta kurulan polis barikatı, “Emekçiye değil çetelere barikat!”, “Kahrolsun İMF işbirlikçi AKP!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganlarıyla karşılandı. Yürüyüşe damgasını vuran slogan ise kitlenin hep bir ağızdan coşkuyla haykırdığı “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber, ya hiç birimiz!” sloganı oldu. Yürüyüş boyunca sayısı artmaya devam eden kitle Kadıköy İskele Meydanı’nda yine yüzlerce kişi tarafından karşılandı.

Katılımların tamamlanmasıyla eylem programı başladı. Basın açıklamasının okunmasından önce yapılan konuşmalarda platformun yasa tasarısına karşı yürüttüğü çalışmalara dönük gözaltı ve engelleme girişimleri kınandı.

‘Paran kadar sağlık’ dayatılıyor!

“Herkese Sağlık Güvenli Gelecek İçin Birleşik Mücadeleye!” ana pankartının açıldığı eylemde kurumlar kendi pankartlarını ve dövizlerini de açtılar. Eylemde platform adına basın açıklamasını İstanbul Tabip Odası Yöneticisi Nazmi Irgat okudu. Irgat, yasa tasarısıyla beraber milyonlarca insana ‘paran kadar sağlık’ anlayışının dayatılmak istendiğini belirtti ve yasa tasarısına karşı daha güçlü bir tepkinin örgütlenmesi ihtiyacına vurgu yaptı. Irgat açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

“Hükümetin ‘reform’ diye kabul ettirmeye çalıştığı değişiklikler bizlerin haklarını hiçbir şekilde iyileştirmiyor. Tersine daha da daraltıyor. Bütün bu düzenlemeler bizlerin iyiliği için değil, yerli ve yabancı sermayedarlar istediği için yapılıyor. Kabesi İMF secdesi yerli patronlar olanların sağlık ve sosyal güvenlik haklarımızı tamamıyla yok etme çabasıdır bu. AKP Hükümeti bütün bu düzenlemeleri yangından mal kaçırırcasına meclisten geçirmek istiyor. Onlar; ‘Nasılsa Allahın sopası yok ama İMF’nin sopası var‘ diye düşünüyorlar. Bizleri ise hiç hesaba katmıyorlar. Oysa biz halkız. Çalışan da üreten de biziz.”

Saldırıları püskürtmek için daha fazla mücadele!

Açıklama, haklara sahip çıkma ve birlikte mücadele etme çağrısıyla son buldu.

Eylemde, “Genel grev genel direniş!”, “Sağlık hakkı için birleşik mücadeleye!”, “Herkese parasız sağlık hakkı!” dövizlerini taşıyan BDSP’lilerin yanısıra HKM, Genç-Sen, ESP, Halkevleri, OSİM-DER, Yurtsever Cephe ve Türk-İş’e bağlı sendika şubeleri kendi dövizleriyle katıldılar. Eyleme 25 gündür direnişte olan DEMSAŞ işçileri de dövizleriyle katılıldı.

Eylemin sona erdiği sırada polisin kitleyi çembere almakta olduğu gözlendi. Kürsüden yapılan dağılma anonslarına rağmen kitle bir süre daha coşkulu sloganlarını haykırmaya devam etti. Eylem boyunca “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Sağlık haktır satılamaz!”, “Hükümet yasanı al başına çal!”, “Genel grev genel direniş!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Emekçiye değil çetelere barikat!”, “Savaşa değil sağlığa bütçe!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Katil ABD işbirlikçi AKP!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul