7 Mart 2008 Sayı: SİKB 2008/10

  Kızıl Bayrak'tan
  Kirli savaş cephesinde iç muharebe...
  8 Mart’ın ruhu, kurultayların coşkusuyla
8 Mart’ta mücadele alanlarına!
Kürt halkına bir kez daha “siyasal çözüm” tuzağı! - U. Taner
Kanlı operasyonlarda medyanın rolü ve görevi
Kadıköy’de kitlesel SSGSS karşıtı eylem! 
Sermaye SSGSS konusunda son adımlarını atıyor...
  Tekel işçisi direniyor:
  Tersane İşçileri Birliği Derneği Başkanı Zeynel Nihadioğlu ile konuştuk….
  Tersaneler cehenneminde direniş: “Artık yeter!”
  Sol basının tutumu üzerine... - Z. Us
  15 Mart Temsilciler Meclisi toplantısı ve ön hazırlık sürecine dair...
  Gençlik hareketinden...
  İstanbul Emekçi Kadın Kurultayı Sonuç Bildirgesi...
  Operasyona karşı Kürt halkı ile eylemli dayanışma!
  Irkçı–siyonistlerden Filistin halkına “soykırım” tehdidi!
  KESK’e bağlı sendika şubelerinin genel kurulları cansız geçiyor…
  Doğ güneş doğ, tüm kızıllığınla doğ! -
H. Doğan
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

15 Mart Temsilciler Meclisi toplantısı ve ön hazırlık sürecine dair...

Genç–Sen’i etkin bir politik taban çalışması ile inşa etmek için!

Genç-Sen Genel Kurulu sonrası oluşturulan MYK tüm yerellere, 15 Mart’ta Temsilciler Meclisi’nin toplanacağını ve bu tarihe kadar tüm yerellerin kendi temsilciliklerini oluşturması gerektiğini bildirdi. Önümüzdeki kısa süreçte yerel çalışmalar temsilciliklerini/şubelerini oluşturarak 15 Mart’taki Temsilciler Meclisi toplantısını gerçekleştirecek.

Bu kadar kısa bir sürede toplantının örgütlenmesi dayatması, bürokratik-reformist kastın, örgütlenmenin kitle tabanını genişletmek, bu çerçevede gençliğin dönemsel gündemlerini işlemekten çok, göstermelik bir toplantı ve yine tabana dayanmayan bir çalışma tarzı ile devam etme niyetinde olduğunu açıklıkla göstermiştir.

Kuşkusuz ortada, tutum ve kimliklerini genel kurulda açıklıkla ifade etmiş olan bu bileşen adına bir tutarsızlık bulunmuyor. Anlamlı olanaklar ifade eden birleşik örgütlenme sürecini örmek yerine, Genç-Sen’i kendi dar siyasal yapılarının ve elbette DİSK’in arka bahçesi olarak gören yaklaşımın başka bir şey yapmasını beklemek eşyanın doğasına aykırı olacaktır.

Toplantıya bu kadar sınırlı bir süre kalmış olmasına rağmen, halihazırda MYK dışında toplantının gündemleri ve örgütlenme biçimine dair bir bilgi ya da tartışma metni elimize ulaşmış değil. Bu da şaşırtıcı değil. Zira, tabanı bulunmayan bir örgütlenme olduğu halde, öncelikle merkezi hiyerarşisini inşa etmiş olması ve bunu tüzüksel bir normlar yığını ile bürokratik bir cendereye sıkıştırması, bundan sonra da süreci nasıl işleteceklerini daha ilk adımda göstermiştir. Bir kez daha, yine o bilinen demokrasicilik oyunu, yine bilinen diplomatik kulisler ve önceden alınmış kararlar ile toplantıyı oldu bittiye getirmeye çalışacaklardır. Elbette etkin bir karşı duruş ortaya konulmadığı koşullarda.

Bu yaklaşımı ortaya koyacak olan, açık ki Genç-Sen içindeki devrimci ve ilerici güçlerdir. Dayatılan bu kısa süreçte etkin bir çözüm oluşturmak ancak, Temsilciler Meclisi toplantısının sınırlarını aşan bir kapsamda hızla hedefli bir örgütlenme ve kampanya sürecine yönelmek, bunu etkili bir taban çalışması ile birleştirmek ile sağlanabilir.

15 Mart Temsilciler Meclisi toplantısına etkin bir hazırlık!

1- Temsilciler Meclisi toplantısı öncesinde etkin ve dinamik bir taban çalışması örgütlemek temel önemde bir zorunluluktur. Bu kısa dönemi üye kayıt masaları ile geçirmeyi düşünen yaklaşımın karşısında mutlaka gençliğin güncel taleplerini öne çıkaran bir çalışma tarzını esas almak gerekmektedir.

2- Bu kapsamda öncelikle, yerel gündemleri de kapsayan bir biçimde kampanya ve çalışmalar örgütlemek şubelerin ve yerellerin öncelikli hedefi olmak zorundadır. Bunu başaramadığımız koşullarda herhangi bir politik temsiliyet sağlamak mümkün olmayacaktır.

3- Bu açıdan üç başlık güncel olarak öne çıkmaktadır. Birinci başlık, halihazırda YÖK başkanının açıklamaları üzerinden “Paralı eğitime ve geleceksizliğe hayır!“ şiarıdır. Bu başlık kapsamında hızla birimlerde sistemli bir çalışma kurgusu oluşturulmak, gençliğin paralı eğitim ve geleceksizlik saldırısına etkin bir politik tutum almasının yolu açılmak durumundadır.

4- Bir diğer önemli başlık ise türban tartışmaları ile süren düzen içi çatışmalardır. Bu yapay taraflaşmalar karşısında gençliği, kendi gerçek özgürlük ve gelecek mücadelesinin tarafı olmaya çağırmak günün acil ihtiyacıdır. Bu kapsamda gençliği gerici tartışmada taraf olmamaya, parasız eğitim ve gelecek mücadelesini yükseltmeye çağırmak temel önemde bir zorunluluktur.

5- Üçüncü ve son gündem ise Kürt halkına yönelik saldırganlığa karşı “Yaşasın halkların kardeşliği!” şiarını ön plana çıkaran bir politik çalışma sürecini hedeflemektir. Bu başlık güncel planda Kürt ve Türk gençliğin birleşik mücadelesi açısından önemlidir. “Burası bir sendika, sadece akademik sorunlarla ilgilenebilir” türünden bir yaklaşım, reformist kimliklerin bir dışavurumu olarak tanımlanmalıdır. Zira bu gündem, Genç-Sen MYK’sının türban konusunda yaptığı açıklamalardan çok daha fazla gençliği ilgilendirmektedir.

6- Toplantı öncesinde yapılacak yerel toplantılarda, yereldeki politik çalışmanın gündem ve yöntemine ilişkin açıklık oluşturulması gerekmektedir. Ancak bu sayede, bugün için sınırlı da olsa, tabanın inisiyatifi sağlanabilir. Dönemsel bir yol haritası ve tartışma süreci Temsilciler Meclisi seçimleri öncesinde oluşturulmalıdır. Politik çalışma yöntemi açısından hedefli bir kampanya çalışmasını önümüze koymadığımız koşullarda, etkin bir taban çalışmasını örme şansımız olmayacaktır.

7- Yerellerde tartışmaya ya da onaya dayanmayan hiçbir kararın ilgili yerel açısından bağlayıcılığı bulunmamaktadır. Zira halihazırdaki bürokratik tüzük de, oluşturulan MYK da merkezi bir meşruiyet taşımamaktadır. İlgili alanlarda ve taban çalışmasında bunu sürekli akılda tutmak, buna uygun bir yöntemle hareket etmek zorundayız. Taban inisiyatifine dayanmayan bir merkezi organizasyonun taban karşısında bağlayıcı kararlar alma şansı yoktur. Bu açıdan yerelin hedef ve programının önüne hiçbir şeyin geçmesine izin vermeyeceğiz. Bugün için Genç-Sen’in öne çıkan ihtiyacı budur. Birleşik bir hareket ve örgütlenme ancak ve ancak yerellerle etkin bir bağın kurulması temelinde gelişebilir.

8- Temsilciler Meclisi, yerellerde ortaya çıkan bu olanak ve çalışma gündemlerinin tartışılacağı, buralardaki veri ve bilgilerin ilgili yerele taşınacağı bir biçimde tanımlanmalıdır. “Halihazırdaki tüzük bunu demiyor” yaklaşımı kabul edilemez. Zira bugün gençlik mücadelesi için önemli olan tüzüksel normlar değil, taban inisiyatifinin önünü açacak etkin ve birleşik bir politik taban çalışmasıdır.

9- Yerellerin temsiliyet tarzını mutlaklaştırmamak gerekir. “Temsilciler seçilecek, ondan sonra da ilgili yereldeki ‘yürütme’ merkezle bağlantılı bir biçimde o kişi tarafından sağlanacak” yaklaşımı, örgütü yerel zeminde de tabansız kılacaktır. Taban inisiyatifini hedefleyen her anlayış bunun karşısına çıkmak durumundadır. Temsilciler, yerelin aldığı kararları Temsilciler Meclisi’ne aktarmak, orada yapılan tartışmaları da yerele açıklamakla sınırlı bir işlevi yerine getiremez. Yanısıra, temsilcilerin seçilmiş olması açık toplantıların önüne geçmemeli, temsilciler her şube toplantısında ve ihtiyaçlar dahilinde -örneğin bir sonraki temsilciler toplantısı- yeniden belirlenmelidir.

10- Taban inisiyatifi oluşturmayı, Genç-Sen’in bir tabela örgüt olmaktan çıkartarak gençliğin gündem ve sorunlarını işleyen bir örgütlenme haline getirmeyi hedefleyen her anlayışla ortak tutum almak ertelenemez önemdedir.

11- Birleşik, kitlesel ve devrimci bir Genç-Sen için mücadelemizin başlangıç adımlarının atıldığı bir dönemde bunun gerektirdiği bir bilinçle sürece yüklenmek, politik yaklaşımlarımızı pratiğe taşımak günün en önemli devrimci görevidir.

Taban inisiyatifini yansıtacak bir temsiliyet!

Çalışmamızın karşısına tüzüğün bürokratik engellerinin çıkarılacağından kuşkumuz yok. Zira henüz başlangıç adımı olarak bir dizi yerelde bu sorunla karşılaşmış bulunuyoruz. Bu kapsamda birkaç önemli noktayı hatırlatmak istiyoruz:

* Halihazırda Genç-Sen çalışmasının pratik bir hat oluşturmadığı alanlarda ya da tüm ısrarımıza karşın toplantıların yapılmadığı yerellerde hızla çalışmaları başlatmak genç komünistlerin güncel sorumluluğudur. Bu kapsamda beklemeci olmadan, boğucu bir toplantı trafiğine hapsolmadan inisiyatifli adımlar atmak gerekmektedir.

* Çok kampüslü üniversitelerde tüm üyelerin katıldığı merkezi toplantıları önemsemek, ancak bunu fakülte birimlerinde hızla planlanıp hayata geçirilmesi gereken çalışmayı engelleyen bir tutuma dönüştürmemek gerekiyor. Çalışma ve örgüt yerellerden inşa edilecektir. Hiçbir norm ve güç bunu engelleyemez. Bu açıdan daha inisiyatifli davranılmalıdır. İlgili yerellerin üniversite düzleminde nasıl adım atacağını beklemeden fakülte ve bölüm çalışmalarının politik ve örgütsel olarak kendini inşa etmesi temel önemdedir.

* Temsilciler Meclisi herşey demek değildir, ancak yine de merkezi tartışmayı etkin bir politik müdahale açısından önemsemek zorundayız. Bu kapsamda tüm yereller, halihazırda bir Genç-Sen çalışması olsun olmasın, yukarda ifade ettiğimiz politik platform kapsamında hızla çalışmaları örgütlemek, Temsilciler Meclisi’nde ilgili yerelin temsiliyetini sağlamak zorundadır. Yerellerde etkin bir taban inisiyatifini yansıtacak bir temsiliyeti 15 Mart toplantısına taşımak için etkin bir çaba ve elbette inisiyatif ortaya konulmalıdır.

* Sürecin teknik ve bürokratik bir sıkışma yaşamaması için Genç-Sen üye kayıt formlarına tüm yereller ulaşmalı, temsilcilik ve şube oluşturma adımları politik çalışma ve etkin taban çalışması ile birlikte örgütlemelidir. Sınırlı da olsa, taban inisiyatifini yansıtan bir biçimde Temsilciler Meclisi’nde politik bir odak haline gelmek önem taşımaktadır.

Ekim Gençliği