7 Mart 2008 Sayı: SİKB 2008/10

  Kızıl Bayrak'tan
  Kirli savaş cephesinde iç muharebe...
  8 Mart’ın ruhu, kurultayların coşkusuyla
8 Mart’ta mücadele alanlarına!
Kürt halkına bir kez daha “siyasal çözüm” tuzağı! - U. Taner
Kanlı operasyonlarda medyanın rolü ve görevi
Kadıköy’de kitlesel SSGSS karşıtı eylem! 
Sermaye SSGSS konusunda son adımlarını atıyor...
  Tekel işçisi direniyor:
  Tersane İşçileri Birliği Derneği Başkanı Zeynel Nihadioğlu ile konuştuk….
  Tersaneler cehenneminde direniş: “Artık yeter!”
  Sol basının tutumu üzerine... - Z. Us
  15 Mart Temsilciler Meclisi toplantısı ve ön hazırlık sürecine dair...
  Gençlik hareketinden...
  İstanbul Emekçi Kadın Kurultayı Sonuç Bildirgesi...
  Operasyona karşı Kürt halkı ile eylemli dayanışma!
  Irkçı–siyonistlerden Filistin halkına “soykırım” tehdidi!
  KESK’e bağlı sendika şubelerinin genel kurulları cansız geçiyor…
  Doğ güneş doğ, tüm kızıllığınla doğ! -
H. Doğan
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gençlik hareketinden...

Eskişehir: “Baskılar bizi yıldıramaz!”

3 Mart günü özel güvenlik birimleri tarafından gerçekleştirilen faşist saldırı üzerine 4 Mart günü OGÜ Mühendislik Fakültesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Yaklaşık 60 kişinin katıldığı basın açıklamasında “Baskılar, gözaltılar bizi yıldıramaz!/Üniversite Öğrencileri” yazılı pankart açıldı ve “Baskılar, gözaltılar bizi yıldıramaz!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “ÖGB/polis defol, üniversiteler bizimdir!” sloganları atıldı.

Basın açıklaması Ekim Gençliği, Mücadele Birliği, Eskişehir Gençlik Derneği, SDG, ÖDP Gençliği, ODAK, DPG, DGH, Öğrenci Kolektifleri, TKP’li öğrenciler ve SGD’nin katılımıyla gerçekleşti. Çevredeki öğrenciler alkışlarla destek verdi.

Ekim Gençliği / Eskişehir


“Gericilikten gericilik beğenmiyoruz!”

 İÜ Ekim Geçliği olarak Yabancı Diller Bölümü kantininde bir pano hazırladık. “Gericilikten gericilik beğenmiyoruz! Parasız, eğitim, özerk-demokratik üniversite istiyoruz” yazılı bir ozaliti panoya astık ve türban sorununu anlatan yazıları da bu panoya ekledik. Konu ile ilgili çıkardığımız bildirileri kullanmaya başladık. Bu esnada birçok kişiyle sohbet etme imkanı yakaladık.

İÜ / Ekim Gençliği


Yeni dönemde Kamp-Üs...

Kamp-Üs’te yeni dönem çalışmalarına başladık. Kamp-Üs’ün 3. sayısının hazırlıkları kapsamında türban sorunu üzerinden yazılacak yazının hangi kapsamda olacağını ve t ve bu sorunda gençliğin alması gereken tavrı tartıştık.

Geçen dönem yaptığımız “Ulusal sorun” tartışmasının ardından bu dönem “60’lardan günümüze toplumsal mücadele” konusunu ele alacağız. Bu konuyu üç başlığa ayırdık: “Gençlik hareketi”, “İşçi hareketi” ve “Sol Hareket”

Ayrıca bu sene sonunda bir şenlik yapma kararı aldık. Bunu da ekiplere ayırarak kolektif bir çalışmaya konu ederek yapmayı düşünüyoruz. Son olarak Genç Sen üzerine bir tartışma yürüttük.

İÜ Kamp-Üs Dergisi


YTÜ’den ulusalcılara cevap...

YTÜ’de türban tartışmaları ve oluşan tarafları teşhir edebilmek için duvar gazeteleri hazırladık. Yaratılan sahte kutuplaşmaları işleyen duvar gazetesine öğrencilerin ilgisi yoğundu. Ortaya atılan tartışmalar ve taraflarla ilgili pek çok kişiyle tartışma fırsatımız oldu. Ayrıca Ekim Gençliği masası açarak son iki gün içinde 20 adet dergi satışı gerçekleştik.

YTÜ rektörünün de içinde bulunduğu ÜAK bileşenlerinin soruşturulması, üniversiteleri “laik” kesimin eylem alanına dönüştürdü. Türkiye Gençlik Birliği adı altında “mücadele” çağrısı yapan ulusalcı kesim, en büyük destekçilerinden biri olan rektör Durul Önen’in soruşturulmasına tepki olarak, 29 Şubat günü 100 kişinin katıldığı bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Geçtiğimiz dönem rektörlü yürüyüşlere karşı yaptığımız gibi, bu dönem de üniversitenin ulusalcıların örgütlenme alanına dönüşmeyeceğini gösterdik. Sabah erken saatlerden itibaren duvar gazeteleri ve yoğun bildiri dağıtımı ile yapmaya çalıştıkları basın açıklamasını ve ortaya attıkları söylemleri teşhir ettik. Basın açıklamasının yapılacağı yere “Gericilikten gericilik beğenmeyeceğiz. Gençlik türban tarışmalarında taraf olmayacak!”  yazılı ozalitlerimizi astık, alanda marş ve türkülerle müzik yayını yaptık. Aynı zamanda YTÜ Devrimci-Demokrat Öğrenciler imzası ile kullandığımız bildiride yaratılan sahte taraflaşmaları teşhir ettik.

 YTÜ / Ekim Gençliği


Dokuz Eylül’de kesintisiz faaliyet!

 DEÜ Ekim Gençliği olarak, ikinci dönem çalışmalarımıza “Birleşik, devrimci ve kitlesel bir gençlik mücadelesi” ana eksenli bir faaliyetle başladık. Son dönemlerde Yabancı Diller hazırlık öğrencileri ticari eğitim politikaları doğrultusunda daha kapsamlı saldırılarla yüzyüzeler. Bu nedenle çalışmalarımızı bu alanda yoğunlaştırdık.

3 Mart günü Dokuz Çeşmeler Yerleşkesi’ndeki Yabancı Diller Yüksek Okulu (YDY) binasına türban tartışmalarının aslında geleceksizliğin ve paralı eğitimin bir maskesi olduğuna vurgu yapan “Parasız eğitim istiyoruz!” yazılı afişlerimizi asarken, “Gericilikten gericilik beğenmiyoruz!” başlıklı bildirilerimizi dağıttık. Gerçekleştirdiğimiz militan dergi satışı ile de öğrencilerle hem bu gündemlere hem de Genç-Sen’e dair verimli tartışmalar yapma olanağı yakaladık. Bildiri ve afişlerimizi İktisat ve Hukuk Fakülteleri ile belli kafelere, ayrıca Tınaztepe Yerleşkesi’ndeki Fen-Edebiyat, Mühendislik-Mimarlık fakültelerine taşıdık.

 Dokuz Eylül Üniversitesi / Ekim Gençliği


EÜ’de faaliyet

Bizler, türban tartışmalarına taraf olmuyor ve parasız eğitim talebini yükseltiyoruz. Bu kapsamda “Türban tartışmaları geleceksizliğin ve paralı eğitimin maskesidir, gericilikten gericilik beğenmeyeceğiz paralı eğitime hayır!” şiarlı afişler hazırladık ve kampüsümüzü afişlerimizle donattık. Ayrıca 3 Mart günü Fen Fakültesi yolunda Ekim Gençliği’nin militan satışını yaptık.

Bu tartışmaların iç yüzünü çalışmalarımızla teşhir etmeye, gençliği sahte kutuplaşmalara değil, kendi geleceği ve özgürlüğüne taraf olmaya çağırmaya devam edeceğiz!

 Ege Üniversitesi / Ekim Gençliği


Boykot’a devam!

Okulumuzda ikinci dönem yemek fiyatlarına okul yönetimi tarafından  %50 zam yapıldı. 22 Şubat tarihinde öğrenciler tarafında yemekhane boykotu yapıldı. Yaygn bir şekilde zamların teşhiri yapıldı.

Okulumuz merkez yemekhanesinde 3 Mart günü boykot masaları açtık. Yapılan zamlara karşı yaptığımız ajitasyon konuşmalarıyla bu konuda üniversite bileşenlerini duyarlı olmaya çağırdık. Hazırladığımız dövizleri yemekhane kapılarına astık.

Yapılan % 50 zamlara karşı dilekçe topladık, yapılan zamların geri çekilmesini talep ettik. Yaklaşık olarak 300’e yakın dilekçe topladık. Dilekçe toplarken ÖGB’ler tarafından bazı dövizlerimiz yırtıldı. Bu durum OGB’lerle bir gerginliğe yolaçtı. Bu gerginlik fırsat bilinerek yemek şirketi masalarımıza el koydu. Bizler bu yapılanlardan dolayı yılmadık, aksine daha fazla işimize sarıldık.

İYTE / Ekim Gençliği


OGÜ’de ÖGB terörü!

Geçtiğimiz hafta yapılan Genç-Sen toplantısında yerel sorunlar ve açık toplantıya çağrı yapan bildirilerin Pazartesi günü dağıtılması kararı alınmıştı. Ancak Genç-Sen bileşenlerinden kimsenin toplantıya gelmemesi üzerine biz de kendi imkanlarımızla açık toplantıya çağrı yapan afişler çıkartarak kullanmaya başladık.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi durağına afişleri astığımız sırada ÖGB’nin engellemesiyle karşılaştık. Yanımıza gelen ÖGB, afişlerin rektörlükten izinli olmadığını, asamayacağımızı söyleyerek indirmemizi söyledi. Biz kararlıca karşılarında durduk. Bunun üzerine ÖGB’ler afişe müdahale ettiler. Yaklaşık 15 ÖGB’nin müdahalesi sonucunda afişi savunan 3 kişi saldırıya ve hakarete uğrayarak zorla gözaltına alındı.

ÖGB tarafından gözaltına alındıktan sonra Güvenlik Amirliğine götürüldük. Burada kimliklerimizi vermemiz istendi. Ancak hiçbir şekilde kimlik göstermeyeceğimizi ve bu saldırının hesabını soracağımızı söylememiz üzerine polis karakoluna götürülmemiz için TMŞ ve Güvenlik şube ekipleri çağrıldı. Gelen polisler de GBT kontrolü yapacaklarını söyleyerek kimlik istediler. Kimlik göstermememiz üzerine bir süre daha tutulduk. Hiçbir işlem uygulanmadan serbest bırakıldık.

OGÜ / Ekim Gençliği


Genç-Sen çalışmalarından...

ÇÜ’de Genç-Sen toplantısı!

İkinci dönemin başlamasının ardından 3 Mart’ta Çukurova Üniversitesi’nde Genç-Sen’in ilk toplantısı alınarak, faaliyetler başlamış oldu.

İlk toplantıya katılım sınırlı kalsa da belirli bir takım tartışmalar yapıldı ve esas olarak en kısa zamanda, ilk elden katılacak olan öğrencilerin katılımını sağlayacak bir toplantı kararı alanmış oldu.

Toplantıda genel çerçevesi ile Genç-Sen’in kuruluş sürecine kadar geçen süreyi ve tabana dayanmayan, tabanın inisiyatifini yansıtmayan ve tepeden bir şekilde kurulduğunun altı çizildi. 15 Mart’ta gerçekleştirilecek temsilciler kurulunun bu kadar yakın bir tarihte toplanmasının, tıpkı genel kurul sürecinde olduğu gibi, Genç-Sen açısından atılan yanlış adımlardan birisi olduğu vurgulandı ve Genç-Sen’e bakışımız anlatıldı. Gerçekleştirilecek ikinci toplantıya dair yönelimler belirlendi.

 İkinci toplantı 5 Mart günü gerçekleşti. 3 Mart günü başlattığımız gençlik hareketi, gündemleri ve Genç-Sen’in arasındaki bağ tartışmaları bu toplantıda da devam etti ve asgari bir olgunluğa ulaştı.

Yürütülen tartışmalar doğrultusunda açık çağrısını yaptığımız kitlesel bir toplantı gerçekleştirme kararı alındı. Bu toplantıda gençlik hareketinin yeni dönem gündemleri ve bu gündemler üzerinden başlatılacak kampanyanın tartışılması ve sürecin hemen başlatılması kararlaştırıldı. Aynı zamanda bu toplantıda temsilci seçimleri de yapılacak.

 Çukurova Üniversitesi / Ekim Gençliği


Genç-Sen faaliyetine saldırı!

İÜ’nün açılmasıyla birlikte 4 Mart günü Genç-Sen faaliyetine başladık. Çalışmamızı, YÖK ve rektörlerin “Eğitim paralı olmalı” açıklamaları ve Fen ve Edebiyat Fakülteleri’nde baskıların yoğunlaştırılması üzerinden yapmaya karar verdik. Yerel taleplerizin olduğu bir broşür, fakülteler arası geçiş yasağına karşı bir bildiri çıkardık. Yemekhane, kantin, bahçe ve derslik önlerinde bildiri ve broşürlerimizin dağıtımını yaptık. Ayrıca hergele ve kantine afişlerimizi astık, yemekhane önüne de Genç-Sen standı kurduk. Çeşitli yerlere onlarca pullama yaptık.

Genç-Sen masası açıldıktan yarım saat sonra özel güvenlik ve sivil polisler masanın etrfında toplanarak masamızı kapattırmak için saçma bahaneler öne sürmeye başladılar. Kararlı tutum karşısında püskürtülen saldırının ardından yeniden toplanan ve kalabalık biçimde gelen ÖGB’ler ve sivil polisler Edebiyat Fakültesi Dekanı’nın “Masa hemen kalksın” talimat vermesi üzerine masaya saldırdılar. Direnerek masayı savunmamız üzerine arbede çıktı ve özel güvenlik bir arkadaşımızın üzerine atlayarak darp etmeye çalıştı. Arbede sırasında ÖGB’ler masayı kaçırdı. Yeni masa getireceğimizi bildikleri için etraftaki tüm masaları götürmeleri oldukça dikkat çekti. Daha sonra Genç-Sen afişlerine saldırdılar ve yine direnerek yanıt verdik.

Tüm bunlar üzerine Hergele, özel güvenlik ve sivil polis ablukasına alındı. “Paralı eğitime ve fakülteler arası geçiş yasağına karşı çıktığımız için saldırıyorlar” diyerek, İ.Ü rektörlüğünü, özel güvenlik ve sivil polisleri teşhir ettik. Elimizdeki bildiriler bitene kadar saldırının olduğu yerde dağıtım yaptık.

Yaşanan saldırının ertesi günü de yaşanan saldırıyı teşhir eden ve fakülteler arası geçiş yasağını anlatan bir bildiri dağıttık. Öğrencilerin ilgisi yoğundu. Geçen sene Fen ve Edebiyat fakülteleri arasında kaldırılan bu yasağın tekrar başlatılmasına birçok öğrenci karşı çıkıyordu. Bu hakkın tekrar kazanılması için neler yapılabileceği konusunda birçok kişiyle sohbet etme imkanı yakaladık.

İstanbul Üniversitesi / Ekim Gençliği


Ege’de Genç-Sen faaliyeti

İzmir merkezli Genç-Sen toplantılarında birimleşmeye çekilen dikkatlerin ardından her yerelin kendi okulu bünyesinde toplanması kararlaştırılmış ve bu çerçevede Ege Üniversitesi’de kendi toplantısını yapmış, ardından birimlere bölünmüştür. Şu anda Ege Üniversitesi’nde aktif olarak faaliyet gösteren iki birim bulunmaktadır. Bunlardan biri Edebiyat birimi diğeri ise Mühendislik birimidir. Her iki birimin toplantıları ayrı ayrı yapılmaktadır. Edebiyat Fakültesi birimi Genç-Sen tanıtımına sıkışan bir hat çizmektedir. Genç-Sen tanıtım masaları açmakta ve üye toplamaktadır. Mühendislik birimi ise aldığı üç toplantısında mühendislik öğrencilerinin sorunlarını gündemleştirmeyi ve bu sorunlara karşı örülecek hat üzerinde durmuş ve gelinen yerde faaliyetlerine engellemelere karşın başlamıştır.

Yetkin mühendisliğe karşı geleceğimize sahip çıkıyoruz!

Yetkin mühendislik karşıtı bir çalışma ören ve önüne Nisan’ın ilk iki haftasına forum örgütleme hedefi koyan mühendislik birimi çalışmasına “hangisi yetkin mühendis?” afişleri ve yetkin mühendisliğin geleceksizlik getirdiğini vurgulayan ve akıllarda soru işaretleri bırakan bildirilerle başladı. Bu hattın kendisi birim toplantılarında tartışıldı ve tüm pratik faaliyet birim toplantılarında kararlaştırıldı. 

3 Mart günü yerel afişler mühendislik bölümlerine ve kampüsün belirli noktalarına yapıldı. Gıda Cefe’de afişlere bir saldırı gerçekleşti ve geri püskürtüldü.

4 Mart günü açılan masada yetkin mühendisliği işleyen yerel bildiriler dağıtıldı, öğrencilerle konuşuldu ve mail adresleri alarak mühendislik biriminin düzenli toplantılarına çağrı yapıldı.

Ege Üniversitesi / Ekim Gençliği


Eskişehir’de reformist barikat!

İkinci dönemin başlamasıyla birlikte Eskişehir’de 26 Şubat Salı günü Genç-Sen toplantısı yapıldı. İkinci dönemde hangi gündemlerle ve nasıl bir çalışma hattının izleneceği ortaya konuldu.

Tartışmalar sonucunda, bugüne kadar üniversite dışında ve dar bir katılımla gerçekleştirilen toplantıların herkesin katılımına açık olarak düzenlenmesi, iki üniversitenin kendi güçlerine dayanan bir çalışma hattı izlemesi gerektiği ortaya konuldu. Bu perspektif toplantıya katılan bileşenler tarafından kabul edildi. Yanısıra yerel sorunlar tartışıldı.

28 Şubat günü her iki üniversitede çalışmalara başlandı. Anadolu Üniversitesi’nde çalışmalar sorunsuz yürürken Osmangazi Üniversitesi’nde engellemeyle karşılaşıldı.

Bildiri dağıtımı sırasında İİBF kantininde kantin sahibinin engelleme çabasıyla karşılaştık. Faaliyetimizin engellenemeyeceğini, bildirilerimizi dağıtmaya devam edeceğimizi söylememiz üzerine kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Çalışmayı birlikte yürüttüğümüz EHP Gençliği ile ortak tutum geliştirilememesi üzerine, çıkan gerginlik sonrası çalışma sona erdi.

Ertesi gün OGÜ bileşenleri olarak bir toplantı gerçekleştirdik. Tartışmalar EHP çevresinin oportunist önerileri ve icazetçi tutumu nedeniyle saatlerce sürdü. Bu çevre tarafından meşru-militan çizgiye açıkça karşı çıkıldı ve faaliyetin rektörlük izinli suya-sabuna dokunmayan bir içerikte sürdürülmesi savunuldu.

Bizler Genç-Sen içerisindeki devrimci taraf olarak Genç-Sen’i üniversiteye dönük, öğrenci tabanıyla bağ kurmaya çalışan pratik faaliyetleri örmeye devam edeceğiz. Bunu, net bir tutumla, devrimci ilkelere dayanan ve fiili-meşru mücadeleyi esas alan birleşik, kitlesel bir Genç-Sen için mücadele ederek başaracağız.

Ekim Gençliği/Eskişehir


YTÜ Genç-Sen çalışmaları… 

 Okulun açılmasıyla beraber ilk yapılan açık Genç-Sen toplantısında akademik-demokratik sorunlarının bütünlüklü işlenebilmesi, aynı zaman yerele özgü sorunların da çalışmanın bir parçası olması gerektiği tartışılmıştı. YTÜ’de alınan kararlar doğrultusunda Genç-Sen çalışması sistematik bir biçimde devam ediyor.

Çalışmaya ilk elden YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ın açıklamaları ile paralı eğitim saldırısının teşhirini yapan bir biçimde başlamıştık. Ek olarak türban düzenlemesiyle birlikte YÖK ve ÜAK arasında süren tartışmaları teşhir ettik. Okul yönetiminin verdiği cezaları da çalışmamıza konu ediyoruz.

Bir haftadır bu konuları içeren bildiri dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Ayrıca okul içerisinde de aynı başlıkları işleyen duvar gazeteleri kullanarak Genç-Sen masası açıyoruz.

Üniversite içinde yapılan dağıtımın yanısıra, iki gündür üniversiteye girişlerinde de dağıtımlar gerçekleştiriyoruz.

7 Mart günü Beşiktaş kampüsü ana giriş kapısı önünde Davutpaşa kampüsünün de katılacağı bir basın açıklaması gerçekleştireceğiz. 6 Mart’ta yapılacak toplantının yanısıra, basın açıklamasına kadar kapı önü dağıtımı ve günlük planlamalarımız devam edecek.

YTÜ / Ekim Gençliği


Edirne’de Genç-Sen tartışmaları!

 3 Mart günü DİSK Edirne Şubesi’nde Genç-Sen ile ilgili bir etkinlik gerçekleşti.

Etkinlik ilk olarak Genç-Sen, Fransa ve Yunanistan’daki öğrenci eylemliliklerini konu alan bir slayt gösterisi ile başladı. Ardından gençlik hareketinin güncel durumu, piyasalaşan ve ticarileşen eğitim ve Genç-Sen’in hangi ihtiyaçtan doğduğuna dair kısa sunumların ardından karşılıklı soru-cevap bölümüne geçildi ve bu bölüm canlı tartışmalara sahne oldu.

Yaklaşık 40 kişinin katıldığı etkinlik bir başlangıç olarak gayet olumluydu. Etkinliğin en olumsuz yanı 15 Mart’ta gerçekleşecek temsilciler kuruluna belli eksikliklerden dolayı bir temsilcinin seçilememiş olmasıydı.

Ekim Gençliği / Edirne


Yayınlarımız dersaneli gençliğe ulaşıyor!

İzmir Liseli Gençlik Platformu Girişimcileri olarak açtığımız YÖK karşıtı imza masalarının yanında dersanelere de alternatif bir ses götürmeye çalışıyoruz. Daha önce yaptığımız toplantıdan çıkan program üzerine Konak ve Alsancak’taki dersanelere de sesimizi ulaştırmaya başladık.

İlk olarak 2 Mart’ta Alsancak Final Dergisi Dersanesi’ne yerel yayınımız olan Katalizör’le gidildi. ÖSS’de üzerinden en net sömürünün yaşandığı ve öğrencilerin tümüyle müşteri yerine konulduğu dersane zincirlerinden olan FDD, bu açıdan bizim için anlamlı bir başlangıç oldu. Önümüzdeki günlerde Katalizör’ün yeni sayısıyla daha güçlü bir dersane faaliyeti örebilmek yolunda çaba sarf edeceğiz.

 İzmir Liseli Gençlik Platformu (Girişimi)