18 Nisan 2008 Sayı: SİKB 2008/16

  Kızıl Bayrak'tan
  Birleşik, kitlesel ve devrimci bir
1 Mayıs’a doğru!..
  Onurumuz ve geleceğimiz için
1 Mayıs’ta alanlara!
301. Madde üzerine koparılan fırtına düzen hukukunun faşist özünü gizliyor...
“İstihdam paketi”nin yeni hediyesi:
Sosyalist Kamu Emekçileri’nden ilerici-öncü kamu emekçilerine çağrı:
SSGSS karşıtı eylemler...
  Mevsimlik işçilerin ‘ölüm mevsimi’!..
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  TKİP II. Kongresi kapanış konuşması... / 2
  Hatice Yürekli yoldaşın anısına...
  Büyükçekmece 2. İşçi Kurultayı... .
  1 Mayıs faaliyetlerinden...
  İzmir Liseli Gençlik Platformu kuruldu!
  Gençlik hareketinden…
  Kapitalizm açlığı dayatıyor,
halklar ayaklanıyor!
  Dünyadan…
  Toplum cinnetin eşiğinde!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

SSGSS karşıtı eylemler...

“Herkese sağlık, güvenli gelecek için birleşik mücadeleye!”

İstanbul: “Eller şalterde, gözler Ankara’da!”

10 Nisan günü İstanbul’daki eyleme Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu da katıldı. SSGSS’ye karşı biraraya gelen güçler Unkapanı’nda bulunan Çalışma Bakanlığı Bölge Müdürlüğü’ne iki koldan yürüyüş gerçekleştirdiler.

Genel-İş Sendikası önünden 2 Nolu Bölge ve bağlı şubeler sloganlarla yürüyüşe geçti. En önde DİSK ana pankartı taşınırken, arkasında “Haklarımız, özgürlüklerimiz için direnelim, kazanalım / Genel-İş 2 Nolu Bölge ve Bağlı Şubeler” ve “Arçelik’te işçi kıyımına son. Yaşasın Arçelik direnişimiz / Nakliyat-İş” pankartları açıldı. Kitle, Unkapanı’na kadar yolu keserek yürüyüşe geçti. DİSK eyleme zayıf bir katılım sağladı.

Unkapanı Tekel binası önünde toplanan Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu bileşenleri ise KESK İstanbul Şubeler Platformu pankartı arkasında Bölge Müdürlüğü’ne yolun tek şeridini kapatarak yürüdü. Coşkulu sloganların atıldığı yürüyüşün ardından çağrıcı kurumlar ve HSGG Platformu basın açıklamalarını okudular.

Platform adına açıklamada, hükümet yasayı görüşmeye devam ettiği takdirde direnişin Ankara’ya taşınacağı söylendi. “Artık ellerimiz şalterde gözümüz Ankara yolundadır” denilerek, konfederasyon ve genel merkezlerin vakit geçirmeden genel grev-genel direniş kararını alıp bu kararı uygulamaya koyması gerektiği ifade edildi.

Ardından DİSK, KESK, TTB, TDB adına basın açıklaması okundu. Yasa tasarısı meclis genel kurulundan çekilmezse sürecin takipçisi olmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Direnişçi Arçelik işçileri, BMİS Genel Başkan ve Genel Merkez yöneticileri, Nakliyat-İş, TMMOB’a bağlı odaların yöneticileri, İTO, Sine-Sen, Dev Sağlık-İş ve Genel-İş üyeleri, EHP, Halkevleri, PDD, DİP Girişimi, BDSP, KESK’e bağlı sendikaların üyeleri, Hava-İş ve Tekstil Sen de eylemde yer aldılar.

Kızıl Bayrak / İstanbul


İzmir: “SSGSS geri çekilsin!”

10 Nisan günüKemeraltı girişinde biraraya gelen DİSK, KESK, TMMOB, TTB, TDB ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında şunlar söylendi: “Bizler ülkemizin yarınlarını tehdit eden, çocuklarımızın geleceğini çalan bu yasanın uygulamaya konulmaması için sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Yasa tasarısı, Genel Kurul’dan çekilmez ise Cumhurbaşkanı ve Anayasa Mahkemesi süreçlerinde de takipçisi olacağız.”

Basın açıklaması mücadele çağrısı ile son buldu. Eylemde; “Sağlık haktır satılamaz!”, “AKP halka hesap verecek!”, “Genel grev genel direniş!”, “İşçi memur el ele genel greve!” sloganları atıldı. Açıklamaya yaklaşık 200 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir


Emekçiler Meclis Dikmen Kapısı’nda!

Ankara’da 10 Nisan günü DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB’nin çağrısıyla Meclis Dikmen Kapısı önünde SSGSS Yasa Tasarısı’na karşı basın açıklaması gerçekleştirildi. Emekçiler mecliste görüşülen sosyal yıkım yasasına karşı bir kez daha taleplerini haykırdılar. Eylemi örgütleyen kurumlar adına birer konuşma gerçekleştirildi. Eyleme 300 kişi katıldı.

Konuşmalarda yasa tasarısına karşı mücadele kararlılığının süreceği vurgulandı.

Eyleme TÜMTİS ve TEGA işçileri de katıldı. “Grev hakkımız engellenemez!/TEGA işçileri” şiarlı pankartıyla meclis önüne gelen TEGA işçileri coşkuyu arttırdı. “Sendikal hakkımız engellenemez!”, “TEGA işçisi yalnız değildir!” sloganları sıklıkla atıldı.

Eyleme BDSP, Alınteri, Kaldıraç, HKP, ÖDP ve Genç-Sen flama ve dövizleriyle katıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara


Adana HSGGP’nin eylemi...

HSGGP bileşeni Eğitim Sen üyeleri, 10 Nisan günü eyleme katılmak için sevk alarak Eğitim Sen Adana şube binası önünde toplanmaya başladılar. Burada bir basın açıklaması gerçekleştirerek, “Herkese Sağlık Güvenli Gelecek için Birleşik Mücadeleye!” pankartını açarak, toplanma yeri olan 5 Ocak Meydanı’na doğru yürüyüşe geçtiler.

“İşçi memur el ele, genel greve!”, “AKP yasanı al başına çal!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganlarıyla coşkulu bir yürüyüş gerçekleştiren yaklaşık 150 emekçi, meydanda halaylar ve sloganlarla diğer katılımcıları beklemeye başladı.

Kitlenin sloganlar ve halaylarla toplanmasıyla, “Herkese Sağlık Güvenli Gelecek için Birleşik Mücadeleye” ortak pankartının arkasında yürüyüşe geçen 300’ü aşkın emekçi, güçlü sloganlarla yolu trafiğe kapattı, AKP İl binasının olduğu sokağa geldi.

Sokağın girişinde emekçiler polis barikatıyla karşılaştı. “Emekçiye değil, çetelere barikat!”, “Yılgınlık yok direniş var!” sloganlarıyla barikatın kaldırılmasını istedi. Barikatın açılmaması üzerine, SES Adana Şube Başkanı Mehmet Antmen bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmanın ardından kitle sloganlarla oturma eylemine başladı. Sloganlarla oturma eyleminin devam etmesi nedeniyle polis barikatı AKP İl Binası’na on metre kalana kadar çekmek zorunda kaldı.

KESK Dönem Sözcüsü’nün okuduğu metinde SSGSS’nin şu sıralar mecliste görüşülmeye devam edildiğinden bahsedilerek, kısaca yasanın içeriği anlatıldı. Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu adına okunan basın metninin ardından emekçiler sloganlarla eylemi bitirdi.

Kızıl Bayrak / Adana


Eskişehir’de SSGSS eylemi

Eskişehir’de 10 Nisan günü Emek Platformu’nun düzenlediği eylem KESK’in önünden başlanarak Hamam yoluna kadar sürdürüldü. Eylemde sık sık “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Herkese sağlık güvenceli gelecek!” sloganları atıldı.

Hamam yoluna gelindiğinde basın açıklamasını Emek Platformu adına DİSK üyesi Gülüzar Gündüz okudu. Açıklamada yasa tasarısının toplumun ihtiyaçları doğrultusunda değil, 2005 yılı Mayıs’ında IMF ile AKP hükümeti arasında imzalanan 19. Stand-By Anlaşması’nın gereği olarak IMF’nin talepleri ve dayatmalarıyla şekillendiği ifade edildi. Emek ve meslek örgütlerinin bu yasaya mutabık olmadığı, yasalaşsa dahi geri çekilene kadar mücadeleye devam edecekleri vurgulandı.

Komünistler eyleme “Genel grev, genel direniş ”, “ İşçi sınıfı savaşacak, sosyalizm kazanacak / BDSP” dövizleriyle katıldılar. Eyleme yaklaşık 350 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


Çiğli’de SSGSS protestosu!

3. Çiğli İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi olarak SSGSS yasa tasarısının iptal edilmesi için başlattığımız kampanyayı 13 Nisan günü gerçekleştirdiğimiz basın açıklaması ile sonlandırdık.

Kampanya sürecinde Çiğli’nin merkezi yerlerinde, sağlık ocakları önünde ve işçi servislerinin geçtiği yerlerde imza masaları açarak 3500 imza topladık. Topladığımız imzaları göndermek ve yasa tasarısına karşı tepkimizi dile getirmek için AKP Çiğli ilçe örgütü önünde bir araya gelerek basın açıklamamıza başladık. Kurultay Hazırlık Komitesi adına okunan basın metninde şunlar söylendi:

“... tüm işçi ve emekçilerin geleceğini tehdit eden, çocuklarımızın geleceğini elinden çalan bu ve benzeri yasalara karşı ‘genel grev, genel direniş’ şiarıyla alanlara çıkmak, mücadeleyi büyütmek gerekmektedir. Son olarak diyoruz ki, herkese parasız, nitelikli, ulaşılabilir sağlık hakkı için, güvenli bir gelecek için örgütlenelim, güçlerimizi birleştirelim!”

Devletin yoğun güvenlik önlemleri aldığı eylemi emekçiler ilgiyle izlediler. Eylemde, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Sağlık haktır, satılamaz!”, “Mezarda emekli olmayacağız!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” vb. sloganlar atıldı.

3. Çiğli İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi


Adana: “Herkese parasız sağlık!”

Şakirpaşa İşçi Kültür Evi olarak “Herkese eşit, parasız ulaşılabilir nitelikli sağlık hakkı istiyoruz” şiarıyla 10 Nisan günü Şakirpaşa Berker Gülaçtı Sağlık Ocağı önünde bir eylem gerçekleştirdik. Eylemde, “Genel Sağlık Sigortası yasa tasarısı geri çekilsin! Herkese parasız, nitelikli, ulaşılabilir sağlık hakkı” pankartı açıldı.

Kitlenin pankartın arkasında toplanmasıyla basın açıklaması başladı. Açıklamada SSGSS yasası teşhir edildi, sağlık ocaklarının kapatılmasına izin verilmeyeceği söylendi.

Basın metninin okunması sırasında, pankartın arkasında toplanan emekçi kadınların çevredeki insanları eyleme davet ederek sağlık ocaklarına sahip çıkmaya çağırmaları oldukça anlamlıydı. Basın açıklamasının ardından çevrede bulunanlarla Genel Sağlık Sigortası ve sağlık ocaklarının kapatılması hakkında tartışmalar yürüttük. Bu sırada özellikle kadınların daha kitlesel eylemler yapılması ve bu eylemlerin süreklileştirilmesine dair önerileri oldu.

Şakirpaşa İşçi Kültür Evi


Bursa’da balonlu eylem!

Bursa’daki eylemin temel bileşeni Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Bursa Platformu’ydu. Eylem Tophane Saat Kulesi’nde gerçekleştirildi. “Yalanları balon yaptık uçuruyoruz” şiarıyla örgütlenen eyleme yaklaşık yüz kişi katıldı. Basın açıklamasının okunmasının ardından temsili olarak “emeklilik için gün sayısı düştü yalanı”, “emekli aylığı bağlanma oranı arttırıldı yalanı”, “GSS yalanı” ve “reform yalanı” balon yapılarak uçuruldu.

Kızıl Bayrak / Bursa


Sivas: “Sağlık haktır, satılamaz!”

KESK Sivas Şubeler Platformu SSGSS Yasa Tasarısı’na karşı 10 Nisan günü basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında şunlar söylendi: “Türkiye’ye verilecek kredi için SSGSS yasasının çıkartılmasını şart koşan IMF heyeti ne kadar kararlıysa; daha önce Cumhurbaşkanlığı’ndan ve Anayasa Mahkemesi’nden dönen bu yasayı bir kez daha meclise taşıyan AKP Hükümeti ne kadar kararlıysa, bu alanları dolduran emekçiler onlardan bin kat daha kararlıdır.” Basın açıklaması boyunca “Sağlık haktır, satılamaz!”, “Hükümet yasanı al başına çal!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Sivas


78’liler: “Tasarı geri çekilsin!”

SSGSS Yasa Tasarısı’nda eski hükümlülerin işe girmesinin zorlaştırıldığını belirten 78’liler Dayanışma Derneği ve Dayanışma Ağı Derneği üyeleri, 11 Nisan’da Galatasaray Lisesi önünde gerçekleştirdikleri basın açıklaması ile tasarıyı protesto ettiler. Tasarısının geri çekilmesini isteyen 78’liler, yaptıkları basın açıklamasının ardından yazdıkları mektupları hükümet temsilcilerine ve milletvekillerine postaladılar.

Kızıl Bayrak / İstanbul


DİSK ve KESK’ten eylem!

15 Nisan günü İstanbul’da KESK’in yanısıra DİSK de Genel Merkez binası önünde biraraya gelerek DİSK’e bağlı sendikaların yöneticileriyle sınırlı bir katılımla Şişli Postanesi’ne yürüdüler.

Şişli Postanesi önünde konuşan Çelebi “Şu anda yasa hala mecliste görüşülüyor. Milletvekilleri kendilerine gelince kıyak emeklilik gibi formülleri devreye koyuyor.” dedi

DİSK üyeleri açıklamanın ardından Şişli Postanesi’nden Meclis Başkanlığı’na protesto faksı gönderdiler. Yaklaşık 80 kişinin katıldığı yürüyüş ve faks eyleminde, “Sağlık haktır, satılamaz!”, “AKP yasanı al başına çal!” vb. sloganlar atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


KESK’ten faks eylemleri...

 Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) merkezi karar doğrultusunda, 15 Nisan günü, SSGSS Yasa Tasarısı’nın geri çekilmesi talebiyle illerde TBMM Başkanlığı’na faks çekme eylemleri gerçekleştirildi.


İstanbul’da Tünel’den Galatasaray’a yürüyüş!

İstiklal Caddesi Tünel’de toplanan KESK İstanbul Şubeler Platformu Galatasaray Postanesi’ne yürüyerek yasa tasarısını protesto etti. Yurtsever Cepheliler’in dövizler açarak destek verdiği eylem, Galatasay Lisesi önünde gerçekleştirilen basın açıklaması ile devam etti. Basın açıklamasının ardından Galatasaray Postanesi’nden TBMM Başkanlığı’na faks çekmek isteyen kamu emekçilerini polis engelledi. KESK’liler engelleme girişimini protesto ettiler. Yaklaşık 150 kişinin katıldığı eylem sloganlarla son buldu.


İzmir’de faks eylemi: “Parasız sağlık!”

Eski Sümerbank önünde toplanan DİSK, KESK, TMMOB, TTB, DTB, TEB bileşenleri SSGSS Yasa Tasarısı’nın mecliste görüşülmesini protesto ettiler. Yapılan basın açıklamasının ardından Konak Postanesi’ne yüründü ve meclise faks gönderildi.

Yaklaşık 50 kişinin katıldığı açıklamada “İşçi-memur elele genel greve!”, “Parasız sağlık!”, “İMF defol, bu memleket bizim!”, “Mezarda emekli olmayacağız!”, “Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız! Ya siz?” sloganları atıldı.

Basın açıklamasının ardından Konak Postanesi’ne yürümek isteyen kitle kolluk güçleri tarafından sürekli taciz edildi. Postane önünde ise ilerici ve devrimci basına yönelik keyfi engellemeler yaşandı. Basın çalışanlarının aldığı tutumu sahiplenen emekçiler bu sırada “Özgür basın susturulamaz!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganlarını attılar.


Ankara: “Sağlık haktır, satılmaz!”

Ankara’da Gima’nın önünde buluşan emekçiler, SSGSS’yi protesto etmek için TBMM’ye faks çekme eylemi gerçekleştirdiler.

Eylemde sürece dair basın açıklaması okundu. Ardından temsilciler TBMM’ne protesto faksı göndermek için postaneye gitti. Eyleme önceki eylemlere göre zayıf bir katılım oldu.

Emekçiler, “Sağlık haktır satılamaz!”, “Bu yasa meclisten geçmeyecek!” sloganlarını haykırdılar. Eyleme KESK, TMMOB, DİSK, Halkevleri, Kaldıraç, Alınteri ve BDSP katıldı.


“SSGSS emeğimizi, güvencemizi çalıyor!”

 Sosyal Haklar İçin Kadın Platformu üyeleri SSGSS’ye kadınların esastan itirazı var diyerek eylemlerine devam ediyorlar. “Hırsız vaar! SSGSS emeğimizi, güvencemizi çalıyor!”, “Tadilatla düzelmez, sosyal güvenlik yasası geri çekilsin!” dövizleri ile 12 Nisan’da Taksim Metro çıkışında oturma eylemi yapan kadınlar Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’nın geri çekilmesini istediler. Emekli-Sen İstanbul Şubeleri de eyleme destek verdi. Açıklamada yasa tasarısının kadınlar için getirdiği yıkıma dikkat çekildi. Cinsiyetçi anlayışa karşı çıkıldı. 

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

Eğitim-Sen eylemlerinden...

Ege bölge mitingine 6 bin emekçi katıldı...

12 Nisan günü Ege bölgesinin birçok ilinden İzmir’e gelen eğitim emekçileri Konak eski Sümerbank önünden Gündoğdu Meydanı’na doğru yürüyüşe geçtiler.

Yürüyüş kolunun en önünde “Eğitim ve bilim emekçileri kamunun tasfiyesine, işsizliğe, yoksulluğa, güvencesiz çalışmaya, antidemokratik uygulamalara dur! diyor” pankartı açıldı. Ardından KESK Şubeler Platformu pankartını açarak yürüyüşteki yerini aldı. KESK’in ardında İzmir Eğitim-Sen Şubeleri ve Aydın, Manisa, Denizli, Balıkesir, Muğla ve Uşak illeri ve ilçelerinden gelen eğitim emekçileri pankartları ile yürüyüşe katıldı.

Petrol-İş, TÜMTİS ve DİSK Emekli-Sen de pankart açarak eyleme katıldı. Reformist partiler ve devrimci kurumlar ise mitinge Herkese Sağlık Güvenli Gelecek için İzmir Platformu’nun pankartı arkasında katıldılar. İzmir’de gerçekleşen 14 Mart ve 1 Nisan eylemlerine göre katılım ve coşku yönünden daha zayıf bir miting gerçekleşti.

İlk olarak Eğitim-Sen 1 No’lu Şube Başkanı bir konuşma yaptı. Eğitim alanındaki kadrolaşmaya, eğitim sisteminin İMF ve sermaye tarafından ticarileştirilmesine, eğitime ayrılan bütçeye ve son dönemlerde üniversitelerdeki faşist saldırılara değindi. Eğitim-Sen MYK üyesi Sayim Gültekin ise uzun bir konuşma yaparak, saldırı yasalarına dur demek için alanlarda olduklarını belirtti.

Müzik grubunun söylediği türkülerin ardından miting bitirildi.

Petrol-İş Sendikası alana “Kahrolsun Türk-İş ağaları!”, “Suskun Türk-İş istemiyoruz!” sloganı atarak girdi. Mitinge 6 binin üzerinde işçi ve emekçi katıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir


Adana bölge mitingi: . “Genel grev-genel direniş!”

Eğitim-Sen’in “Haklarımıza sahip çıkmak için, gericileştirmeye, özelleştirmeye, anti-demokratik uygulamalara, ekonomik ve sosyal haklarımızın gaspedilmesine, iş güvencesiz çalıştırılmaya dur demek için alanlardayız!” başlığıyla düzenlediği bölge mitingi, 12 Nisan günü, 3 bini aşkın işçi ve emekçinin katılımıyla gerçekleştirdi.

Mimar Sinan Açıkhava Tiyatrosu önünden Uğur Mumcu Meydanı’na coşkulu bir yürüyüş yapıldı. En önde “Eğitim ve yükseköğretimde ırkçı-gerici kuşatmaya, eğitimin piyasalaştırılmasına, iş güvencesiz çalıştırılmaya, kadrolaşmaya, ayrımcılığa, kazanılmış haklarımızın gaspedilmesine asla izin vermeyeceğiz!/Eğitim Sen” pankartı açıldı ve kortejler oluşturuldu. Adana, Ceyhan, Kozan, ÇÖDER, Antep, Maraş, Elbistan, Hatay, Niğde, Kilis, İskenderun, Dörtyol, Erzin, Tarsus, Silifke, Mersin, Mut Eğitim-Sen şube ve temsilcilikleri pankartlarının yanısıra, KESK Mersin Şubeler Platformu pankartı da yürüyüşte yerini aldı.

Eğitim emekçilerinin kortejlerinde eğitimde yaşanan kadrolaşma, piyasalaşma ve güvencesizlik ile beraber SSGSS Yasa Tasarısı’na karşı öfkeli sloganlar ağırlıktaydı. “Genel grev-genel direniş!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganı ise öne çıkan diğer sloganlardı.

Eğitim-Sen Bölge mitingi SSGSS’ye karşı önemli bir araç olarak tartışılmış, diğer bileşenlerin de mitingde yer alması gerektiği kararlaştırılmıştı. Buna rağmen DİSK pankartının arkasında sadece Dev Sağlık-İş ve Emekli-Sen pankartı yer aldı. DİSK zayıf bir katılımla yürüdü. TMMOB simgesel bir katılım gerçekleştirdi. Sendika ve meslek örgütleri pankartının arkasında Adana İHD, 78’liler Derneği, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, HKP, ÇHKM, DHP, DİP-G, ESP, HÖC, Kurtuluş, Mücadele Birliği, TÖP, SEH, CHP, ÖDP, DTP, EMEP, TKP kortejlerinin alana girmesiyle miting programı başlatıldı.

Adana Eğitim-Sen Şube Başkanı Güven Boğa ve Eğitim-Sen MYK Üyesi Ali Berberoğlu’nun konuşmalarının ardından miting halaylar ve sloganlarla son buldu.

Kızıl Bayrak / Adana


Van’da bölge mitingine yoğun ilgi!

12 Nisan günü Eğitim-Sen’in bölge mitinglerinden biri de Van’da, çevre illerin Eğitim-Sen şubelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Mitinge Van Eğitim-Sen Şube Başkanı’nın açılış konuşmasıyla başladı. Şube başkanı konuşmasında ağırlıklı olarak Newroz olayları, hükümetin ekonomi politikaları ve SSGSS Yasa Tasarısı’na değindi. Ardından DTP miletvekili Özdal Üçer bir konuşma yaptı.

Son olarak Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaattin Dinçer konuştu. AKP hükümetinin politikalarının emekçiler üzerindeki olumsuz etkilerine değindi.

Miting Burhan Berken konseriyle devam etti. Eğitim emekçilerinin yanısıra halkın mitinge ilgisi yoğun oldu. Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı miting konserin ardından sona erdi.

Ekim Gençliği / Van


Adana Eğitim-Sen’den eylem!

Adana Eğitim-Sen 10 Nisan günü şube binası önünde gerçekleştirdiği eylemle “Performans Yükseltme Sınavı”nı protesto etti, bu sınavda görev almayacağını açıkladı.

Basın metninde şunlar söylendi: “22 Kasım 2007 ve 23 Ocak 2008 tarihlerinde Adana genelinde tüm okullarda yapılan ‘Performans Yükseltme Sınavının’ üçüncüsü bugün ilimizde yapılacaktır. Bugünkü sınav nedeniyle bütün okul öğretmenleri farklı okullarda görevlendirilerek ücretsiz sınav gözetmeni olarak bu görevi yapmaları istenmektedir. Fakat Eğitim-Sen, Türk Eğitim-Sen ve Eğitim- İş’e üye öğretmenler olarak sevk alarak bugün iş bıraktık.”

Kızıl Bayrak / Adana


SES Genel Kurulu’ndan izlenimler...

SES 6. Olağan Genel Kurulu 11-13 Nisan tarihleri arasında gerçekleşti. Genel kurulun ikinci gününde Türkiye’nin dört bir yanından gelen delegeler konuştu.

2. günün ilk oturumu İzmir’den bir sosyalist sağlık emekçisinin konuşması ile başladı. İzmir delegesi güncel birçok soruna anlamlı değinmelerde bulundu. Sendika içerisinde kadınlara pozitif ayrımcılık adı altında hayata geçirilen burjuva feminist algılayış, kadın sorununun nasıl ele alınması gerekliliği, genel kurul sürecine damgasını vuran ilkesiz ve programsız ittifaklar ve tartışmalar ile Kürt sorununa yaklaşım başlıkları üzerinde durdu.

Öğleye kadar birçok ilden gelen delegeler konuşmalar gerçekleştirdiler. DSD ve yurtsever emekçiler arasındaki Kürt sorununa yaklaşım farklılığının ortaya konulduğu konuşmalarda, fiili mücadele hattı, halkların kardeşliği ve neo-liberal saldırı programlarına karşı mücadele başlıkları da ele alındı.

20 delegenin konuştuğu öğleden sonraki oturum ise daha canlı ve tartışmalı geçti. Oturum 2008 Newroz’unda yaşananlara dair kısa bir sinevizyon gösterimi ile başladı. Bir çocuğun kolunun polis tarafından ters çevrilerek kırıldığı sahne salonda öfke yarattı. Kimi emekçiler ayağa kalkarak “katiller” diye bağırırken, gözyaşlarına hakim olamayanlar oldu.

Ankara Şube Yönetim Kurulu’ndan yurtsever bir delege konuşmasına, tutuklu bulunan “Meryem Özsöğüt’e özgürlük!” talebini yineleyerek başladı. Tartışmaları belli yönleri ile yanıtlayan ve güncel mücadele süreçlerine dair çağrı yapan konuşma beğeni topladı.

Ardından Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı bir konuşma yaptı. 14 Mart ve 1 Nisan eylem süreçlerine dair ayrıntılı değinmelerde bulundu. Bu süreçlerde Emek Platformu’nun ihanetçi yüzünün bir kez daha ortaya çıktığı vurguladı ve bundan sonra hafızayı koruyarak mücadele edilmesi çağrısı yaptı. Sendikalardaki kastlaşmayı kırmak gerektiğini vurgulandı.

Ankara’dan bir delegenin yaptığı konuşma, dağılan salonun yeniden dolmasını sağladı. Yoğun ilgi gören konuşmada tek kurtuluşun sınıf eksenli, bilimsel bir dünya görüşü ile mücadelede olduğu vurgulandı. Kaybedilmekte olan haklar konusunda da Kürt sorununda da tek çıkışın sınıf mücadelesinde ve sosyalizmde olduğu ifade edildi. Halkların kardeşliğine, işçilerin birliğine ve sosyalizmin yakıcılığına vurgu yapan konuşma ayakta alkışlandı.

Mevcut yönetim kuruluna, günübirlik hareketin dışında bir mücadele hattı örülememesi, fiili mücadele hattının uygulanamaması ve eğitimin gerçekleştirilmemesi başlıkları başta olmak üzere birçok eleştiri yöneltildi.

Kızıl Bayrak / Ankara