16 Mayıs 2008 Sayı: SİKB 2008/20

  Kızıl Bayrak'tan
  Sınıf mücadelesinin yeni dönemi...
   İMF programlarına karşı mücadeleye!
“İstihdam paketi” mecliste...
ATO’nun araştırmasının çarpıcı sonuçları...
Ölüm kampı: Tuzla tersaneler cehennemi!
Patronlar sarayda, işçiler mezarda!
  Kayseri İşçi Kurultayı’na hazırlanıyoruz!
  3. Çiğli İşçi Kurultayı başarıyla gerçekleşti!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Devrimci 1 Mayıs Platformu’nun 2008 1 Mayıs deklarasyonu:
  Devrimci yayınlar 1 Mayıs’ı değerlendiriyor...
  İP/TGB provokasyonu boşa düşürüldü!
  Mayıs’tan Haziran’a katliam ve direniş....
  Taksim 1 Mayısı üzerine...
  Dünyadan...
  Piyasalaşan eğitime karşı mücadeleye!
  TC ve Güney ilişkilerinde yeni durum
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden...

Şahin Motor’da hedef sendika!

Şahin Motor işçileri 17 Mart tarihinden itibaren fabrika önündeki bekleyişlerini sürdürüyorlar.

Şahin Motor’da şimdiye kadar patron cephesinden atılmış somut bir adım olmazken son günlerde Büyükşehir Belediye Başkanı’nın danışmanının araya girdiği ve anlaşma sağladığı haberleri yayılmış, ancak bu görüşmelerden bir sonuç çıkmamış. Bu süre zarfında Şahin Motor patronu ise 8 Mayıs’ta fabrikayı kapatacağını söylemiş, ancak bu da gerçekleşmemiş.

İşçiler, patronun asıl “saplantısının” sendika olduğunu söylüyorlar.

Şahin Motor işçileri Gebze Çayırova’da kurulu bulunan fabrika önüne sabah 08.00’de gelerek akşam iş çıkış saatine kadar bekleyişlerini sürdürüyorlar.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Bosal patronu direnişe çarptı!

Bosal Mimaysan fabrikasında sendikanın tasfiyesine dönük çabalar boşa çıkartılıyor.

Sendikal örgütlenmeye dönük baskılar Bosal’da eylemlerle yanıtlandı. Bosal işçileri örgütlülükleriyle Türk-Metal çetesini kapıdışarı ettiler. İşten atılan Bosal işçileri 9 Mayıs günü Bosal yönetimiyle yapılan görüşmeler sonucunda işe geri alındılar. İşe alınan 2’si sendika temsilcisi olmak üzere 6 işçi 12 Mayıs günü işbaşı yaptılar. Böylelikle Bosal patronu yaklaşan MESS Grup Toplu sözleşme süreci öncesinde Bosal işçilerinin kararlı ve militan duruşuna çarpmış oldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Desa işçisi direniyor!

Sendikalaştıkları için işten atılan Desa işçilerinin direnişi sürüyor. Desa patronu ve emrindeki kolluk güçlerinin baskılarını protesto etmek amacıyla 8 Mayıs günü bir eylem gerçekleştirildi.

Türkiye’nin dört bir yanında benzer manzaraların yaşandığını ve işçilerin haklarını aramak için mücadele içerisinde olduklarını vurgulayan bir konuşmanın ardından Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi basın açıklamasını okudu.

Musa Servi’nin ardından Türk-İş 1. Bölge temsilcisi Faruk Büyükkucak ve DİSK Örgütlenme Sekreteri Ali Rıza Küçükosmanoğlu söz aldı.

Yol-İş 1 No’lu Şube Başkanı, Türk-İş 1. Bölge Şube Temsilcisi, Haber-İş 1 No’lu Şube Başkanı, Tek Gıda-İş başkanları, Tüm Bel-Sen Bakırköy Şube Başkanı, Nakliyat–İş Genel Başkanı ve yöneticileri, Belediye-İş 2 No’lu Şube yöneticileri, DSP Küçükçekmece İlçe Örgütü, Selüloz-İş İstanbul Şube Başkanları, Basın-İş İstanbul Şube Başkanı, ÖDP Küçükçekmece İlçe Örgütü ve temsilcileri, Petrol-İş yöneticilerinin destek verdiği eyleme yaklaşık 150 kişi katıldı.

Küçükçekmece İşçi Platformu da basın açıklamasına “Sendika hakkımız engellenmez!”, “Atılan işçiler onurumuzdur!”, “Desa işçisi yalnız değildir!” dövizleriyle katıldı.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece


Şişli SES’ten suç duyurusu...

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi 8 Mayıs günü Şişli Adliyesi önünde yaptığı basın açıklamasıyla 1 Mayıs günü yaşanan olaylardan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ı sorumlu tuttu. 1 Mayıs 2008 günü Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi bölgesinde görevli polisler ile Hastane Başhekimi Ali İhsan Dokucu hakkında Şişli Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Basın açıklamasında konuşan SES Şişli Şube Başkanı Rabia Tuncer; bütün dünyada birlik, dayanışma ve mücadele günü olarak kutlanan 1 Mayıs’ın bu sene “hükümetin demokrasiye ve hukuka aykırı tavrı nedeniyle” polis tarafından şiddete ve hukuka aykırı bir şekilde engellendiğini ifade etti. Şişli Etfal Hastanesi’ne yönelik saldırıyla da gelen hastaların can ve sağlık güvenliklerini ortadan kaldırıldığını söyledi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Yemekhane boş, emekçiler eylemde!

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) öncülüğünde Türkiye genelinde “Maliye Bakanlığı’nın yayınladığı genelge sonrası yemeklerin ücretli hale getirilmesine” karşı başlayan mücadele devam ediyor.

Ankara Hacettepe Üniversitesi çalışanları 7 Mayıs Çarşamba günü Rektörlüğün sağlık emekçilerine dönük baskısına karşı başlatılan imza kampanyasıyla içiçe kurgulanan kitlesel bir eylemle imzaları rektörlüğe teslim ettiler.

Eylemde SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun da bir konuşma yaptı. Mücadelenin süreceğini söyledi.


Praktiker’de sendikal mücadele!

Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki Praktiker mağazalarında (Konya, İstanbul, Adana, İzmir...) örgütlenme faaliyetleri yürüten Koop İş Sendikası 10 Mayıs günü Ümraniye Praktiker Mağazası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Saat 12.30’da yürüyüşle başlayan eyleme Türk bayrakları ve mehter marşı damgasını vurdu.

Yürüyüşten sonra basın açıklamasına geçildi. Praktiker işçilerinin yalnız olmadığının vurgulandığı ve destek verenlerin selamlandığı sesleniş sonrasında katılımcıların isimleri söylenerek teşekkür edildi. Yörsan ve Desa işçilerin direnişleri selamlandı.

Eylemde konuşan Türk-İş Bölge Başkan Yardımcısı Adnan Uyar ayakların bir gün başları ezeceğini söyledi. Sendikalaşmanın zorluklarına işaret etti.

Daha sonra Koop-İş Genel Başkanı sözü aldı. Örgütlenme mücadelesi vurgusu yapan Koop-İş Başkanı direnen tüm işçileri selamladı. Eyleme; Deri-iş Sendikası, T. Haber-İş Anadolu Şube Başkanı, Yurtsever Cephe İşçi Birliği, Türk Metal Anadolu Şube Başkanı, Tüm Bel Sen 3 No’lu Şube Başkanı, TÜMTİS, OSİM-DER, ÖDP ve SHP destek verdiler.

Kitlesel gerçekleşen eyleme 350 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Ümraniye


İstanbul Eczacılar Odası: İlaçta reklam ölüm demektir!

İstanbul Eczacılar Odası, meclisten geçirilmek istenen “İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Yasa Tasarısı”na karşı “Geleceğimizin Kararmaması İçin Vitrinlerimizi Karartıyoruz” 13-14 Mayıs tarihlerinde eylemler gerçekleştirdi.

Eczacılar eylem programı kapsamında 13 Mayıs günü hastane önlerinde bildiri dağıtımı gerçekleştirdiler ve eczanelerin vitrinlerini karartılar.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi ve Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi önünde saat 10.30’da bir araya gelen eczacılar, “Uyarıyoruz! İlacın eczane dışında satılması ve reklamı sağlığa zararlıdır. İzin vermeyeceğiz!” / İstanbul Eczacılar Odası panosunu açtılar.


‘Karartmanın sonu kapatmadır!’

İstanbul Eczacılar Odası, “Geleceğimizin Kararmaması İçin Vitrinlerimizi Karartıyoruz” şiarıyla 14 Mayıs günü Taksim Tünel’den meydana yürüyüş gerçekleştirdi.

Tünel’de saat 10.00’da toplanmaya başlayan eczacılar, saat 10.30’da pankart ve dövizleriyle sloganlarla Taksim Tramvay durağına yürüdüler.

Çeşitli taleplerin yer aldığı pankart ve dövizlerin taşındığı eyleme bine yakın kişi katıldı.

Tramvay durağına gelindiğinde, basın açıklamasını İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Semih Güngör yaptı. Güngör, meclisten geçirilmek istenen düzenlemeyle ilaçla eczacı arasındaki bağın kopacağını, ilacı eczane dışına çıkaracağını, ilacın tanımını değiştireceğini, sonuç olarak kamu sağlığını olumsuz etkileyecek özellikler taşıdığını ifade etti.

Güngör, İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Yasa Tasarısı’na, OTC ve reklam düzenlenmesine ve sermaye gruplarının eczane açmasının önünün açılması ile ilgili üç noktada asla taviz vermeyeceklerini söyledi.

Eyleme, TTB Başkanı Gençay Gürsoy, Türk Diş Hekimleri Odası, Türk Veteriner Hekimleri Odası ve SES destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Gebze’de 141 işçi grevde!

Petrol-İş Sendikası 2 No’lu Şube’de örgütlü Neşe Plastik işçileri Gebze Şekerpınar TOSB-TAYSAD Organize Sanayii Bölgesi’nde 13 Mayıs günü greve çıktılar.

Neşe Plastik patronunun ücret maddelerinde sendikanın talep ettiği ücret artışına yanaşmaması greve giden yolu açtı. 13 Mayıs günü Petrol-İş Genel Merkez yöneticilerinin de bulunduğu törenle Neşe Plastik işçileri işyeri önüne “Bu işyerinde grev var” pankartını astılar.

Fabrika önünde konuşan Petrol-İş Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Çavdar taleplerinin haklı ve gerçekçi olduğunu söylerek grevin Petrol-İş’e ve Türkiye işçi sınıfı hareketine hayırlı olmasını diledi.

Yapılan konuşmanın ardından Neşe Plastik işçileri davul-zurna eşliğinde greve çıktılar.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Telekom işçilerinden BMİS ziyareti!

Anadolu Yakası’nda Telekom işçileri DİSK’le dayanışma amacıyla 30 kişilik grupla 13 Mayıs günü Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Merkezi’ni ziyaret ettiler.

Ziyarette konuşan T. Haber İş Anadolu Yakası Şube Sekreteri Sedat Güney; ziyaretten son anda haberdar olduklarını ve önden haber vermeden geldikleri için özür dileyerek 1 Mayıs’ta DİSK’e gerçekleştirilen saldırıyı kınadıklarını belirtti. Ardından Telekom İşçileri adına söz alan Zafer Yolcu; 1 Mayıs’ta gerçekleşen saldırıyı kınadıklarını, bu saldırının sadece DİSK’e değil DİSK şahsında sınıfın mücadele eden tüm kesimlerine yönelik olduğunu ifade etti. Sermayenin her alanda saldırdığını, bu saldırıların güçlü bir sınıf dayanışması ve tabanın yanyana gelmesiyle püskürtülebileceğini söyledi.

Konuşmaların ardından söz alan BMİS Genel Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar, Taksim’in kendileri için neden önemli olduğunu anlattı. Telekom işçilerinin gerçekleştirdikleri ziyaretin önemine vurgu yaptı.

Atar’ın ardından söz alan BMİS yöneticisi Süleyman Türker de düşüncelerini ifade etti. SSGSS Yasası’na karşı mücadelenin gerekliliği üzerine devam eden sohbetin ardından ziyaret sona erdi.

Kızıl Bayrak / Kartal


TAMGIDA’da anlaşma sağlandı!

Tek Gıda-İş Sendikası, Eskişehir’de kurulu bulunan TAMGIDA Sanayi ve Tic. A.Ş’de devam eden toplu sözleşme sürecinin anlaşmayla sonuçlandığını duyurdu. Sendikanın 12.05.08 tarihli açıklamasında, imzalanan toplu sözleşmeyle beraber Tek Gıda-İş üyelerine 01.01.2008 -01.07.2008 tarihleri arasında ilk altı aylık dönemde ortalama olarak yüzde 12 oranında ücret artışı sağlandığı belirtildi.

Diğer altışar aylık dönemlerde ise geçmiş 6 aylık TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi oranında ücret zammı artışı yapılması konusunda sendika ve TAMGIDA patronu anlaşmaya vardı.

İmzalanan toplu sözleşme sonucunda sosyal yardımlar konusunda da bir önceki yılın gerçekleşen enflasyonu oranında artış sağlandığı duyuruldu.


Aster patronundan saldırı

Tekstil-Sen üyeleri 14 Mayıs günü Avcılar mevkiinde bulunan Aster Tekstil önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Tekstil-Sen Genel Merkezi adına yapılan açıklamada, Aster Tekstil patronun keyfi gerekçelerle ve hiçbir yasal hüküm olmaksızın birer-ikişer işçi kıyımına başvurduğu belirtildi. Aster Tekstil’de çalışan üyeleri Selahattin Altınay’ın işten atılmasının ardından 7 Mayıs günü patron Sarı Koçaeli ile bir görüşme yaptıklarını ancak görüşmenin olumlu sonuçlanmaması üzerine, 8 Mayıs günü Aster Tekstil’in önünde bir basın açıklaması yaparken başta patron Sarı Koçaeli olmak üzere kardeşleri ve yeğenleri tarafından saldırıya uğradıklarını ifade ettiler.

Basın açıklaması, sermaye sınıfının işçi sınıfına dönük saldırılarını birleşik bir irade ile püskürtme çağrısıyla son buldu.

Kızıl Bayrak / Esenyurt

Yapı-Yol Sen’den açıklama!

KESK’e bağlı Yapı-Yol Sen, son günlerde Çorlu Tapu Sicil Müdürlüğü’ne yönelik emniyet operasyonları ve basında çıkan haberlere ilişkin 10 Mayıs günü açıklama yaptı. Yapı-Yol Sen Tekirdağ İl Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada tapu sicil çalışanlarının yoğun iş temposu altında ezildiklerini belirterek 800-900 YTL ücretle çalıştıklarını duyurdu. Tapu sicil çalışanlarına yapılan muamelenin yargısız infaz olduğu ve 17.000 Tapu sicil çalışanının zan altında bırakıldığı belirtildi.

Samsun’da tapu sicil çalışanlarının ‘rüşvet’ aldıkları gerekçesiyle yapılan operasyonlara karşı Yapı-Yol Sen Samsun Şubesi 13 Mayıs günü yazılı bir açıklama yaptı.

Şube Başkanı Uğurcan Ablak imzasıyla yapılan açıklamada Tapu Sicil Müdürlükleri’ndeki çalışanların çalışma yüküne ve koşullarına dikkat çekildi.


Hemşirelerden mücadele çağrısı!

Sağlık Emekçileri Sendikası Merkez Yönetim Kurulu 12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

SES tarafından yapılan açıklamada hemşirelerin yaşadığı sosyal sorunlar dile getirildi. Bu kapsamda, vardiyalı ve yoğun çalışma temposu, yetersiz istihdam, güvenlik önlemlerindeki eksiklikler, mesleğin çoğunlukla kadınlar tarafından yürütülmesi ise hemşirelerde şiddetle karşılaşma riski, meslekte branşlaşma ve uzmanlaşmanın olmaması, her poliklinik ve klinikte çalışmak zorunda bırakılmak, performans uygulaması ile rekabete yönlendirilmek, meslek hastalıkları ve risklerine karşı koruyucu önlemlerin çok yetersiz olması, işyerlerinde ara meslek elemanı olarak görülmek vb. sorunlara değinildi.


Hemşireler haftasında eylem!

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) hemşireler haftası nedeniyle 12 Mayıs günü eylemler gerçekleştirdi.

SSK Okmeydanı Hastanesi’nde gerçekleşen eylemde 12-18 Mayıs Hemşireler haftası kutlu olsun/SES Şişli Şubesi pankartı açıldı, talepleri içeren dövizler taşındı. Basın açıklamasını SES Şişli Şube Sekreteri Akife Aktaş yaptı. Aktaş, 25 Nisan 2007 yılında yenilenen hemşirelik yasasını eleştirdi. Aktaş, çalışma koşullarının olumsuzluklarına, Sağlıkta Dönüşüm Programının eklendiğini belirtti ve Sağlıkta Dönüşüm Programının çalışanlara ne getireceğini maddeler halinde sıraladı. Eyleme 50 kişi katıldı.

Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki eylemi ise SES Aksaray şubesi gerçekleştirdi. Basın açıklamasını SES üyesi Nurşen Denizci yaptı. Denizci yaptığı açıklamada SSGSS yasasıyla birlikte her gün artan sorunlar nedeniyle Hemşirelik Haftasının kutlanacak bir gün olmaktan çıktığını söyledi. Denizci, özelleştirme politikalarına son verilmesi, grevli toplu sözleşme hakkının tanınarak ekip anlayışına zarar veren tüm uygulamaların kaldırılmasını talep etti.

Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde eylem gerçekleştiren Bakırköy SES üyesi hemşireler, SSGSS, sözleşmeli personel vb. saldırılarla dikkat çektiler.

Açıklama, hemşirelerin insanca yaşam koşullarının oluşması için mücadele vereceklerinin ifade edilmesiyle ve sloganlarla sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

Cam’da grev kararı...

Türk-İş’e bağlı Kristal-İş Sendikası ile Türkiye Cam, Çimento ve Toprak Sanayi İşverenleri Sendikası arasında 10 Ocak 2008 tarihinde başlayan 21. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadı. 5000 işçiyi kapsayan toplu sözleşme görüşmelerindeki tıkanma; işe giriş ücretleri, ücret ve sosyal haklar, bazı idari maddeler ve iyileştirme maddelerinde yaşandı.

Uyuşmazlıkla ilgili arabulucu raporunun 30 Nisan 2008 tarihinde Kristal-İş Sendikası’na tebliğ edilmesinin ardından grev kararı için başlayan yasal süreç 9 Mayıs 2008 tarihinde Cam işverenlerine iletilen grev kararıyla devam etti. Grev kararı, Şişecam Grubu’na bağlı 11 fabrikayı içeriyor.


Arçelik’te mücadele sürüyor!

Nakliyat-İş üyesi Arçelik işçileri 2 Ocak günü başlattıkları kararlı bekleyişlerinin 134. günündeler.

Tuzla Arçelik Fabrikası önünde başlattıkları direnişlerini Nakkaştepe’deki Koç Holding Genel Merkezi önüne taşıyan işçiler, burada geçirdikleri 1 aylık sürenin ardından 5 Mayıs’tan itibaren tekrar Tuzla Arçelik fabrikası önüne taşıdılar. Direnişin başladığı tarihten itibaren kararlı bir biçimde sendika haklarına sahip çıkan Arçelik işçileri tüm kitle örgütlerinden, sendikalardan destek beklediklerini söylüyorlar.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Grev nöbetine devam!

Acarer Döküm Fabrikası’nda toplu sözleşme sürecinde yaşanan anlaşmazlık sonucu 25 Aralık 2007 tarihinde başlayan grev devam ediyor.

20 sendika üyesi işçi üç vardiya halinde Gebze Otobüs Terminali TÜBİTAK Yolu üzerindeki Acarer Döküm önünde kurdukları grev çadırında nöbetlerini tutmaya devam ediyorlar.

Grevdeki işçilerin birçoğu ise tıpkı Nakliyat-İş üyeleri gibi 1 Mayıs’ta DİSK Genel Merkezi önündeydiler. İşçiler DİSK Genel Merkezi önünde yaşadıkları saldırıyı anlatırken 1 Mayıs’a katılmanın mutluluğunu dile getiriyorlar.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Halkevleri’nden SSGSS yürüyüşü...

Halkevleri 11 Mayıs günü Taksim Tramvay Durağı’na gerçekleştirdiği yürüyüşle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün SSGSS Yasası’nı onaylayarak Başbakanlığa göndermesini protesto ettiler. ‘AKP kendine müslüman halka İsrail’ pankartını açarak Taksim Tramvay Durağı’na yürüyen Halkevciler ‘Babacan bize de sigorta yapsın’, ‘AKP sağlığa zararlıdır’, ‘Ya bizim çocuklarımız’, ‘Mezarda emekli olmayacağız’ dövizlerini taşıdılar.

Tramvay Durağı’nda Halkevleri adına basın açıklamasını okuyan Pınar Hocaoğulları SSGSS’nin getireceği yıkıma dikkat çekerek AKP hükümetinin politikalarını eleştirdi. Basın açıklaması mücadele çağrısıyla son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul