23 Mayıs 2008 Sayı: SİKB 2008/21

  Kızıl Bayrak'tan
  Devrimci baharın birikimlerini ileri taşıyabilmek için!..
   Düzenin has partisi CHP makyaj tazeliyor…
Kürt hareketinde çözüm tartışmaları ve 1 Haziran mitingi
Yeni TYM’ye dayalı faşist uygulamalar yeni bir boyut kazandı...
“İstihdam paketi” meclisten geçti...
Mayıs şehitleri anmalarından...
  Kapitalizmde gençliğe gelecek yok!
  Hak–İş: Sendikal hareketin
dip noktası!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  21. yüzyılda bir ölüm kampı: Tuzla cehennemi
  Gençlik hareketinden....
  İlbek işçileri (ne) kazandı!
  Sincan İşçilerin Birliği Kurultayı Hazırlık Komitesi sözcüsü ile kurultay süreci üzerine konuştuk...
  SİDER’den sempozyum hazırlığı...
  Eğitim–Sen Genel Kurulu’na ilkesiz ittifaklar damgasını vurdu!
  Dünyadan...
  TC ve Güney ilişkilerinin Kuzey’e etkileri M. Can Yüce
  A. Cihan Soylular Denizler’e ihanet ettiler...
  Bültenlerde...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kölelik cehenneminde ölüm–kalım savaşı sürüyor!

Tersane patronlarına saray olan Tuzla tersaneler havzası tersane işçilerine mezar olmaya devam ediyor. Tersanelerde ölümler durmuyor. Son 8 gün içinde Selah ve DESAN tersanelerinde yaşanan 3 ölümle tersane patronlarına öfke birikmeye başladı.

Selah Tersanesi’nde 9 Mayıs günü yaşanan patlamanın ardından İzzet Güder isimli tersane işçisi yaşamını yitirdi. Tersanesinde şimdiye kadar ölüm olmadığıyla övünen Selah Tersanesi sahibi Erkan Selah 8 gün içinde Selah’ta iki işçinin katledilmesinin altına imzasını attı. Güder’in ardından 17 Mayıs günü Deniz Kaşıkeman isimli tersane işçisi yaşamını yitirdi.

Tuzla tersaneleri daha 24 saat dolmadan ölüm kusmaya devam etti. Desan Tersanesi’nde kaynak ustası olarak çalışan Murat Çalışkan isimli tersane işçisinin cesedi DESAN’dan çıkarıldı.

Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB-DER) ilk olarak 17 Mayıs günü Selah’ta yaşanan iş cinayetinin ardından tersane önünde eylem gerçekleştirdi. Bir gün sonra ise Beyoğlu İstiklal Caddesi baret, döviz, tabut ve pankartlarıyla gelen tersane işçilerine ev sahipliği yaptı.

TİB-DER üyeleri 19 Mayıs sabahı da tersaneler havzasında eylemdeydiler. Sürüp giden iş cinayetlerine karşı Tuzla Gemi önünde eylem gerçekleştiren işçiler TİB-DER imzalı dövizlerin yanısıra Taksim eylemini manşetine taşıyan BirGün Gazetesi’ni de taşıdılar.

Saat 07.30’da “Tersanelerde sigortasız çalışmaya ve iş cinayetlerine son/Tersane İşçileri Birliği” pankartını açan tersane işçileri burada basın açıklaması gerçekleştirdiler. Açıklamada konuşan Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB-DER) Başkanı Zeynel Nihadioğlu şunları söyledi:

“Patronların kar hırsına bağlı önlemsizlik, hızlı çalıştırma, taşeronlaştırma ve uzun çalışma saatlerinin varlığı biz işçilerin yaşamlarını peşpeşe öğütmektedir. Tersane patronları ve devlet yetkilileri halen hiçbir şey olmamış gibi davranıyor. Önlemsizlik sürüyor, işçiler ölmeye devam ediyor. Bugüne kadar tersaneler cehenneminde 96 kardeşimiz iş cinayetlerine kurban gitti.”

TBMM Tuzla Araştırma Komisyonu’ndan herhangi bir beklentileri olmadığını da belirten Nihadioğlu tersane işçilerinin sorunlarının çözümünün örgütlü mücadelede olduğunu sözlerine ekledi. Tersane işçilerinin acil taleplerinin sıralandığı açıklamada bir kez daha mücadele çağrısı yapıldı.

Tersane işçileri eylem boyunca “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “ Tersaneler cehennem, işçiler köle kalmayacak!”, “Patronlar sarayda işçiler mezarda!”, “Katil GİSBİR/ DESAN /Selah hesap verecek!”, “Artık ölmek istemiyoruz!” sloganlarını attılar. İşçiler ayrıca “Çalışma bakanı istifa!” dövizlerini taşıdılar. Açıklama sırasında çevrede biriken işçiler eylemi ilgiyle karşıladılar.

Kızıl Bayrak / İstanbul


TİB-DER: Tersane kapatmak çözüm değildir!

Tersaneler cehennemindeki kuralsızlığı ve iş cinayetlerini tersane işçilerinin örgütlü iradesi çözecektir!

Tuzla tersaneler cehennemi bu sefer yaşanan iş cinayetleriyle değil kapatmayla gündeme geldi. Bugün akşam saatlerinde basına bir açıklama yapan İstanbul Valisi Muammer Güler, Tuzla tersanelerde yaşanan iş cinayetleriyle ilgili iş güvenliği konusunda eksiklikleri bulunduğu tespit edilen Selah Makine ve Gemicilik Endüstri ve Ticaret A.Ş.’nin, bunları tamamlayıncaya kadar tümüyle “kapatılmasına” karar verildiğini aktardı.

Tersaneler cehenneminde yaşanan her türlü kuralsızlığın hala yerli yerinde durduğu bir durumda göstermelik bir şekilde basına yansıyan bu “kapatma” kararı tersanelerde yaşanan kuralsızlığın gündemden çıkması için başvurulan bir manevradan başka bir şey değildir.

Artık herkes bilmektedir ki, tersaneler havzasında yaşanan iş cinayetlerinin kuralsız çalışmanın ve buna bağlı yaşanan her türlü trajedinin asıl sorumluları kâr üzerine kurulmuş sermaye sınıfının iktidarıdır. Bu asalak sınıf egemenliğini devam ettirdiği sürece gerek tersanelerde gerekse başka yerlerde ölümler, kuralsız ve kölece çalışma koşulları devam edecektir.

Kapatma kararının basına duyurulduğu bugün iş cinayetleriyle ünlü Desan Tersanesi patronun burjuva medyada çıkan kendini aklama açıklamaları bir tesadüf olmasa gerek. Aynı ve benzer açıklamalar GİSBİR Başkanı Murat Bayrak tarafından da yapıldı.

Tersaneler cehenneminde yaşanan tüm bu kuralsızlığın ilk elden uygulayıcıları olan tersane patronları kapatma kararıyla aklanmaya çalışılıyor. İşçi arkadaşlarımızın katillerinin ekonomik yaptırımlarla katil kimlikleri gizlenmek isteniyor. Orada çalışan işçilerin bu kapatmadan kaynaklı yaşadıkları mağduriyetle ilgili tek bir açıklama yapılmıyor. Böylelikle kapatma yaptırımı asıl olarak işgücünden başka hiçbir geçim kaynağı olmayan tersane işçilerini vuruyor.

Tersane İşçileri Birliği Derneği olarak bir kez daha ifade ediyoruz:

* Göstermelik tedbirler değil, gerçek anlamda işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri alınsın!

* Taşeronluk sistemi tümden kaldırılsın!

* Sigorta primleri ana firma ve gerçek ücret üzerinden ödensin!

* Tüm işçileri kapsayan işçi lojmanları kurulsun!

* Ağır ve Tehlikeli İşkolu Yönetmeliği uygulansın!

* İş cinayetlerinin sorumlusu tersane patronları yargılansın!

Bizler bu taleplerimizin karşılanmasının tek yolunun dişe diş bir mücadeleden geçtiğini biliyoruz. Sermaye devletinin bugüne kadar hiçbir yaptırım karşılık bulmadı ve bu da bulmayacaktır. Tersaneler cehennemindeki bu kuralsızlığı ve iş cinayetlerini tersane işçilerinin örgütlü iradesi çözecektir.

Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!

Katillerden hesabı işçiler soracak!

Tersane İşçileri Birliği Derneği

21 Mayıs 2008



Tuzla deride iş cinayeti!

Tuzla tersanelerinde ölümler birbirini izlerken, bu kez de Tuzla’da deri sektöründe bir iş cinayeti gerçekleşti. Sabun imalatı yapan ASC isimli bir fabrikada oksijen tüpünün patlaması sonucu bir kişi hayatını kaybetti, iki kişi de yaralandı. 15 Mayıs günü gerçekleşen patlamada Mehmet Atlan isimli işçi hayatını kaybetti.

Gerek tersanelerde gerekse deri sektöründe yaşanan iş cinayetleri devletin tüm göstermelik önlemlerinin göz boyamak dışında bir işe yaramadığını bir kez daha gözler önüne serdi.


TKP Selah’a yürüdü!

Türkiye Komünist Partisi İstanbul İl Örgütü Tuzla tersanelerinde yaşanan iş cinayetlerine ilişkin 19 Mayıs günü Selah Tersanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Aydıntepe Tren İstasyonu’nda toplanan yaklaşık 350 kişilik kitle ‘İşçi düşmanı AKP’yi istemiyoruz!’, ‘İşçiler ölüyor AKP izliyor!’, ‘Tersane işçisi köle değildir!’, ‘Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!’ dövizleri ve ‘Tersane işçisi yalnız değildir!’, ‘İşçi düşmanı işbirlikçi AKP!’, ‘Patronlar için ölmeyeceğiz!’, ‘İşçiler birleşin ölümleri durdurun!’ sloganlarıyla Selah Tersanesi’ne yürüdüler. Tersane önünde TKP İstanbul İl Örgütü adına Kemal Parlak bir açıklama yaptı. Kitle açıklamanın ardından otobüslere yürüyerek eylemi bitirdi.

Kızıl Bayrak / Tuzla