23 Mayıs 2008 Sayı: SİKB 2008/21

  Kızıl Bayrak'tan
  Devrimci baharın birikimlerini ileri taşıyabilmek için!..
   Düzenin has partisi CHP makyaj tazeliyor…
Kürt hareketinde çözüm tartışmaları ve 1 Haziran mitingi
Yeni TYM’ye dayalı faşist uygulamalar yeni bir boyut kazandı...
“İstihdam paketi” meclisten geçti...
Mayıs şehitleri anmalarından...
  Kapitalizmde gençliğe gelecek yok!
  Hak–İş: Sendikal hareketin
dip noktası!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  21. yüzyılda bir ölüm kampı: Tuzla cehennemi
  Gençlik hareketinden....
  İlbek işçileri (ne) kazandı!
  Sincan İşçilerin Birliği Kurultayı Hazırlık Komitesi sözcüsü ile kurultay süreci üzerine konuştuk...
  SİDER’den sempozyum hazırlığı...
  Eğitim–Sen Genel Kurulu’na ilkesiz ittifaklar damgasını vurdu!
  Dünyadan...
  TC ve Güney ilişkilerinin Kuzey’e etkileri M. Can Yüce
  A. Cihan Soylular Denizler’e ihanet ettiler...
  Bültenlerde...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden…

Desa’da jandarma-patron elele!

Düzce Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan Desa Deri’de baskı ve gözaltılar devam ediyor. Deri-İş Sendikası’nın fabrikada örgütlenme çalışması yürütmesini hazmedemeyen Desa Deri patronu 40 işçiyi işten atmıştı. 6 Mayıs’ta ise Desa işçilerine gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Deri-İş Sendikası Genel Başkanı Musa Servi ve Desa Deri işçileri gözaltına alınmışlardı.

29 Nisan’dan itibaren fabrika önünde direnişlerini sürdüren Desa Deri işçileri, 17 Mayıs günü bir kez daha gözaltına alındılar. 17 Mayıs sabah saatlerinde İş-Kur’a başvurmak için fabrika önünden ayrılan 20 işçinin organize sanayiye dönüşlerinde jandarma tarafından durdurularak üstleri arandı. Fabrika önündeki direniş yerine gitmek isteyen işçiler jandarma tarafından gözaltına alınarak Düzce Jandarma Alay Karakolu’na götürüldüler.

Düzce Valisi Bülent Kılıç, patronlardan yana saf tuttuğunu Desa işçilerinin organize sanayiye girişini engellemek için çıkarttığı kararla gösterdi.


Desa işçisi yalnız değil!

“Desa Deri’de yaşanan baskılar derhal durdurulmalıdır!” başlığıyla yaptıkları açıklamada Desa direnişinin yanında olduklarını belirten Türk-İş İstanbul Şubeleri, Deri-İş Sendikası’nda örgütlenme mücadelesi veren Desa işçileri üzerindeki baskıların son bulmasını istediler.

Açıklamada, Desa işçilerine uygulanan baskıların 1 Mayıs’ta uygulanan saldırılarla paralel olduğu vurgulandı. Desa işçilerinin mücadelesini baskıların ve gözaltıların yıldıramayacağı dile getirildi. Açıklama Desa işçilerinin verdikleri mücadelede yalnız olmadıklarının söylenmesiyle son buldu.


Neşe’de grev sürüyor!

Petrol-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu (Kartal) Şube’de örgütlü olan Neşe Plastik işçileri 13 Mayıs günü davul-zurnayla çıktıkları grevlerinde bir haftayı geride bıraktılar. İşçiler fabrika önündeki bekleyişlerini grev gözcüleriyle sürdürüyorlar.

Neşe Plastik İşyeri Baştemsilcisi Şerif Ölmez, “grevlerinin mutlaka zaferle sonuçlanacağını, bu konuda gerekli örgütlülüğe ve kararlılığa sahip olduklarını” ifade etti. En demokratik haklarını kullandıklarını belirterek, kısa zamanda anlaşma sağlanacağı noktasında umutlu olduklarını, yaşanan uyuşmazlığın ücret artışı noktasında ortaya çıktığını, diğer sosyal haklarla ilgili bir sorun olmadığını ekledi.

Neşe Plastik işçileri de ilk kez bir grev süreci yaşadıklarını, uzun zamandır sendikalı olduklarını ama ilk kez TİS sürecinde böyle bir uyuşmazlıkla karşı karşıya kaldıklarını söylediler. Sürecin uzaması durumunda her türlü desteğe ihtiyaçları olacağını söyleyen işçiler, patronla karşı karşıya gelme yaşanmadan sürecin son bulacağı düşüncesindeler.

Kızıl Bayrak / Tuzla


Advansa Sasa’da anlaşma sağlandı

Petrol İş Sendikası Adana Şubesi’nin örgütlü olduğu Advansa Sasa Polyester San. A.Ş’ de geçen yılın Aralık ayından bu yana süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanmasının ardından anlaşma sağlandı.

622 Petrol İş üyesi işçinin çalıştığı ADVANSA’da TİS müzakerelerine geçen yılın 11 Aralık tarihinde başlanmış ancak anlaşma sağlanamaması üzerine de 10 Nisan 2008 tarihinde işyerinde grev ilanı asılmıştı. ADVANSA’da grev uygulama tarihi ise 16 Mayıs olarak belirlenmişti. Petrol İş Sendikası’nın grevin uygulama tarihi olan 16 Mayıs’ta patronla yaptığı son görüşmenin ardından anlaşma sağlandı.

Diğer yandan Petrol İş Sendikası’ndan yapılan açıklamaya göre İzmir şubesi kapsamında bulunan ve 34 Petrol İş üyesinin çalıştığı Acıselsan Acıpayam Selüloz San. ve Tic. A.Ş. işyerinde de 15 Mayıs tarihinde toplu iş sözleşmesi imzalandı.


KESK yöneticilerine dava!

KESK üyeleri, 2007 1 Mayısı nedeniyle Genel Başkan İsmail Hakkı Tombul ve 8 yöneticisi hakkında açılan dava nedeniyle 15 Mayıs günü Sultanahmet Adliyesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Eylemde konuşan KESK Genel Başkanı, asıl yargılanması gerekenin demokratik, meşru ve haklı bir talep olan 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak değil, buna engel olarak İstanbul’un bir meydanını emekçilere kapatan hükümet ve mülkü amirler olduğunu söyledi.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün’ün konuşmasının ardından KESK İstanbul Şubeler Şubeler Platformu adına basın açıklaması yapıldı. 60 kişinin katıldığı basın açıklamasının ardından KESK üyeleri duruşmaya katıldılar.

Kızıl Bayrak / İstanbul


ÇHD’den Yörsan dayanışması!

Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Merkezi 19 Mayıs günü yaptığı açıklama ile 2007 yılının ortalarından itibaren örgütlenme çalışmalarının başladığı Yörsan Fabrikası’nda çalışan ve ardından işten atılan 402 Yörsan işçisiyle dayanışma içinde olduğunu bildirdi.

ÇHD yaptığı yazılı açıklama ile Yörsan ürünlerini boykot çağrısı yaptı. Açıklamada şunlar söylendi: “Sendikaya üye oldukları için işten çıkartılan, işten çıkartıldıktan sonra ağır ve hukuksuz çalışma koşullarına karşı örgütlenme mücadelesini 5 ayı aşkın süredir sürdüren 402 Yörsan işçisinin mücadelesini destekliyoruz. Yörsan ürünlerini tüketmiyoruz!”


BATİS “İstihdam paketi”ni protesto etti

Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası Genel Başkanı Metin Burak, 16 Mayıs günü yaptığı yazılı bir açıklamayla meclisten geçirilen “İstihdam paketi’ni protesto etti.

Açıklamada istihdam paketinin kimi maddelerine değinildi. Son olarak şunlar söylendi: “AKP hükümetinin İMF’nin emrinde yürüyerek, emekçi halkı bu derece ezmesini, dilenci durumuna düşürmesini, ülkesini kalkındırma yerine fakirleştirmesini BATİS olarak kınıyoruz. Gün gelecek halk mutlaka bunun hesabını soracaktır diyoruz!”


4. Uluslararası Sendikal Konferans toplanıyor!

İlerici sendikaların çağrısıyla 23-24-25 Mayıs tarihlerinde Gönen Birleşik Metal İş Sendikası Kemal Türkler tesislerinde 4. Uluslarararası Sendikal Konferans gerçekleşecek.

“Biraraya gelmemizin zamanıdır” başlığıyla yapılan çağrıda, sempozyumun toplanmasına ilişkin şu görüşlere yer verildi:

“Uluslararası tekellere karşı tek tek ülkelerde verdiğimiz mücadeleleri uluslararası bir tecrübe ve ilişkilerle birleştiren ve bu temelde somut saldırılara karşı ortak bir mücadele anlayışı ve hattının temellerini atan bir uluslararası sendikal konferansın; günümüz sendikal hareketin temel sorunlarından olan sendikaların güç yitiminin durdurulması ve işçilere yeniden güven veren mücadele örgütleri olarak inşasının çok yönlü sorunlarını tartışması hiç şüphesiz somut ve ertelenemez bir ihtiyaçtır.”

Sempozyumun imzacıları arasında DİSK, KESK ve Türk-İş’e bağlı sendikaların yanısıra, Yunanistan, İtalya, Almanya, Tunus, Fransa, Ekvator, Latin Amerika, İngiltere, İspanya, Rusya, Pakistan’dan sendikalar da yeralıyor.


Genç işçiler buluşuyor!

Toplumsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (TAREM) çeşitli sendikalarla birlikte “Dünya Genç İşçi Buluşması / 2008 Türkiye” adı altında 9 günlük bir işçi gençlik kampı düzenleyecek.

“Dünya Genç İşçi Buluşması/2008 Türkiye” DİSK’e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası (BMİS), Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş), Sinema Emekçileri Sendikası (Sine-Sen), Genç-Sen ve DİSK Tekstil Sendikası’nın yanı sıra TÜRK-İş’ten Petrol-İş, Tek Gıda-İş, T. Harb-İş, T. Hava-İş gibi sendikalarla birlikte örgütleniyor. 7–15 Haziran 2008 tarihlerinde Balıkesir Gönen’de bulunan Kemal Türkler Eğitim Tesisleri’nde düzenlenecek buluşmada özellikle Türkiye’de de faaliyet gösteren çokuluslu şirketlerin işçileri bir araya gelecek.

9 gün sürecek buluşmada çeşitli kültürel, sanatsal etkinliklerin yanısıra konser, tiyatro, sinema-belgesel gösterimi, tartışma-forum, spor ve gezi etkinlikleri organize edilecek.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

“Aile hekimliği” uygulaması eylemle karşılandı!

Adana’da başlatılan “Aile hekimliği” uygulaması Sağlık Emekçileri Sendikası Adana Şubesi ve Adana Tabip Odası’nın tepkisine neden oldu. 21 Mayıs günü Reşatbey Sağlık Ocağı önünde SES Adana Şube ve ATO tarafından gerçekleştirilen basın açıklaması ile protesto edildi. Sağlık Ocağı önünde “Sağlık Ocaklarımız Kapatılamaz!” pankartı arkasında toplanan sağlık emekçileri adına basın açıklamasını SES Adana Şube Başkanı Mehmet Antmen okudu. 21 Mayıs’ta Adana’da aile hekimliği uygulamasının başladığını söyleyen Antmen sağlık ocaklarının “Aile hekimliği” merkezine dönüştürüldüğünü ifade etti.

Aile hekimliğinin taşeronlaştırmayı yaygınlaştıran bir sistem olduğunu vurgulayarak İMF’nin sağlıkta yıkım politikalarının en önemli parçalarından biri olduğunun altını çizdi.

Eyleme Dev Sağlık İş Sendikası üyesi işçiler de destek verdi.

Kızıl Bayrak /Adana



Kayseri İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi’nden açıklama:

“Ortak sorunlara ortak çözüm için!..”

Kayseri İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi tarafından 18 Mayıs günü Kayseri İşçi Kültür Evi’nde kurultay çalışmasını ilan eden bir basın açıklaması yapıldı.

Hazırlık Komitesi adına yapılan açıklamada; ardı arkası kesilmeyen saldırılarla çalışma ve yaşam koşullarının cehenneme çevrildiği, patronların 4857 sayılı yeni İş Yasası’na dayanarak kölece çalışma koşullarını adım adım hayata geçirdiği, esnek üretim-esnek çalışma sayesinde günlük çalışma süresinin keyfi olarak uzatıldığı, pek çok yerde hafta sonu tatili ve yıllık izinlerin gaspedildiğine dikkat çekildi. Sefalet ücretleriyle, insanca bir yaşam bir yana, zorunlu ihtiyaçların karşılanmasının bile mümkün olmadığı vurgulandı.

Tüm sosyal hakların parça parça gaspedildiğine, emekli olmanın artık hayal olduğuna, kıdem tazminatının bir hak olmaktan çıkarıldığına, eğitim ve sağlığın paralı hale getirildiğine, sendikal örgütlenmenin ve sendikal hakları kullanmanın önüne sayısız engel dikildiğine işaret edildi. Çalışanların yarısından fazlasının sigortasız olduğu, milyonlarca işçiye köle gibi çalışıp sefalet içinde çürüme, güvencesiz ve geleceksiz bir yaşam dayatıldığı vurgulandı.

Açıklama şu sözlerle devam etti:

“Örgütsüz olmanın, mücadeleden uzak durmanın bedelidir bu yaşadıklarımız. Bu tabloyu kökünden değiştirecek bir sınıfın neferleriyiz, değiştirmek zorundayız. Bu güce fazlasıyla sahibiz. Yeter ki örgütsüzlüğe, dağınıklığa ve suskunluğa bir son verelim. Sınıf dayanışmasını güçlendirmek, yılgınlığı ve güvensizliği kırarak saldırılara karşı ortak bir mevzi yaratmak yakıcı bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bunun ilk adımı, öncelikle öncü işçilerin bir araya gelmesi, ortak bir mücadele programı temelinde hareket etmesidir. İşte tam da bu amaçla sınıf bilinçli, öncü işçiler olarak bir araya geldik.”

Yapılan ilk toplantının ardından, Haziran ayının sonuna doğru bir işçi kurultayı gerçekleştirme kararı alındığı belirtilerek, fabrikalarda karşılaşılan sorunları birlikte tartışmak, ortak hareket zeminleri yaratmak ve engelleri hep birlikte aşmak hedefiyle kurultayın örgütlendiği dile getirildi.

“Tüm sınıf kardeşlerimizi fabrika-işyeri komiteleri temelinde kurultay hazırlık çalışmalarına aktif olarak katılmaya, her türden desteği sunmaya çağırıyoruz” çağrısıyla sona eren açıklamaya 25 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Kayseri

 

Unilever’de işçi kıyımı!

“Sendika ve örgütlenme hakkımız engellenemez!”

İzmit Dilovası’nda Unilever bünyesinde Lever Elida Fabrikası’nın taşıma işini yapan Çipa ve Şimşek adlı taşeron nakliye şirketlerinde çalışan yüzlerce işçi kısa bir süre önce TÜMTİS’e üye olmuşlardı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işyerinde sendikanın çoğunluk sağlandığına karar verdi. Sendikal faaliyetten haberdar olan patron üye işçileri sorguya çekerek sendikadan istifaya zorladı. Çipa işçilerinin ardından Şimşek işçilerinin de sendikalaşması üzerine patronlar işçi atma yoluna başvurdular. Son birkaç günde atılan işçi sayısı 39’u buldu.

Yaşanan bu gelişmelere ve işçi kıyımlarına karşı TÜMTİS 21 Mayıs günü saat 12.00’de Dilovası’nda bulunan Lever Elida Fabrikası’nın depoları önünde eylem gerçekleştirdi. İlk açıklamayı TÜMTİS Genel Sekreteri Gürel Yılmaz yaptı ve şunları söyledi:

“Anayasal haklarını kullandıkları için işten atılan işçilere sahip çıkmak için buradayız. İşverenler yasaların kendilerine tanımış olduğu anti demokratik haklardan yararlanarak işkolumuza ve çoğunluk oluşumuza itiraz ederek süreci sürüncemeye uğratmak istiyorlar. Çipa’nın ardından Şimşek’te de örgütlenen arkadaşlarımız bu oyunu bozmuşlardır. İşveren tehdit ve vaatlerle vazgeçiremediği arkadaşlarımızı işten çıkararak susturmaya ve engellemeye çalışmaktadır...”

İşçilerin örgütlenmesinin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğine vurgu yapan Yılmaz’ın ardından Türk-İş Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak kısa bir konuşma yaparak TÜMTİS üyesi işçilerin her zaman yanlarında olacaklarını söyledi.

Ardından Gebze Sendikalar Birliği adına yapılan kısa konuşmada patronların tüm saldırılarına karşı TÜMTİS’e üye olan işçilerle her türlü dayanışma içinde olunacağı söylendi.

TÜMTİS İstanbul Şube Başkanı Çayan Dursun ise şunları söyledi:

“İşverenler işçileri sendikamızdan istifa ettirmek için üyelerimizin üzerinde adeta terör estirmektedir. Üyelerimizi sendikamızdan istifa ettirmek için baskı kuran işverenler, vekilleri vasıtası ile ‘ikna seansları’ düzenlemekte, tek tek veya gruplar halinde üyelerimiz işveren vekilleri tarafından ‘ikna odalarına’ alınarak istifaya zorlanmaktadır. İkna seanslarında üyelerimiz tehdit edilmekte, işyerinin kapatılacağı ve herkesin işsiz kalacağı söylenmekte, sendikamız karalanmakta ve üyelerimize silah gösterilerek zorla istifa baskısı yapılmaktadır. Bunun yanısıra yasal boşluklardan yararlanan işverenler işkolu tespiti ve çoğunluk itirazı ile süreci uzatmaya, örgütlülüğü, dağıtmaya çalışmaktadır. Sendikal hak ve özgürlüklere karşı başlatılan saldırılara karşı tüm gücümüzle direneceğiz.”

Çalışan işçiler de öğle paydosunda kapı önüne gelerek işten atılan arkadaşlarına sloganlarla destek oldular. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı eylemde, “Sendika anayasal haktır, engellenemez! Sendikal nedenlerle işten atılmalara son!” pankartının yanısıra “ÇİPA ve ŞİMŞEK’te işçi kıyımına son!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Birleşen işçiler yenilmezdir!”, “Sendika hakkımız engellenemez!” dövizleri taşındı.

Eylemde sık sık, “Direne direne kazanacağız!”, “Sendika hakkımız engellenemez!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Sendika hakkımız söke söke alırız!” sloganları coşkulu bir şekilde atıldı.

Gebze ve İstanbul’daki sendikalar da eyleme temsili düzeyde destek verdiler.

Kızıl Bayrak / Tuzla