24 Ekim 2008 Sayı: SİKB 2008/42

  Kızıl Bayrak'tan
   İnkar ve imha politikası açmazda!
  Kürt halkıyla devrimci dayanışmayı yükseltelim
Irkçı-inkarcı politikanın iflası derinleşiyor…
Çürüyen devlet katillerini aklıyor!

Mehmet Ağar Susurluk davası kapsamında yargılanacak…

Bir tarafta küresel açlık ve ölümler... Diğer tarafta küresel mali zenginler…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Metal işçileri MESS dayatmalarına karşı yürüdüler!
  Metal TİS’leri üzerine BDSP’li Metal İşçileri Temsilcisi ile konuştuk...
“Grev boş bir tehdit savurmanın ötesine geçecek bir ciddiyetle, somut bir hedef olarak ele alınmalıdır!”
  Gençlikten...
  Emekçi Kadın Komisyonları’ndan çağrı:
  SSGSS’ye karşı mücadelede bir adım ileri!
  Artık kadın işçiler sinmiyor, hak arıyor, baş kaldırıyor...
  KESK’in mücadele programı ve toplu görüşme sürecine ilişkin kamu emekçileri ile konuştuk…
  “Çeber’in katilleri yargılansın!”
  Kapitalizmin krizi ve işçi sınıfı / 1
Volkan Yaraşır
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kürt halkı Öcalan’a yönelik saldırıyı protestolarla karşıladı!

Asrın Hukuk Bürosu avukatları, 17 Ekim günü yaptıkları açıklamayla, Abdullah Öcalan’a İmralı Cezaevi’nde fiziki saldırı gerçekleştirildiğini duyurmuştu. Haberin duyulması ile birlikte Kürt halkı saldırıyı lanetlemek için pek çok eylem gerçekleştirdi.

Öcalan’a yönelik saldırı ve Başbakan Erdoğan’ın Diyarbakır ziyareti 20 Ekim günü pek çok yerde protestolar ile karşılandı. Diyarbakır ve diğer Kürt illerinde hayatın durma noktasına gelmesi dizginsiz bir devlet terörü ile yanıtlandı. Polis saldırıları sonucunda bir kişi ölürken çok sayıda kişi yaralandı. Protesto gösterileri 21 Ekim’de de sürdü.

Saldırı Şırnak’ta 17 Ekim gecesi boyunca yapılan çeşitli eylemlerle protesto edildi. Nur ve Cudi Mahalleleri’nde bir araya gelen eylemciler mahalle aralarında ateşler yakarak ve sloganlar atarak saldırıyı kınadı. Mem û Zîn Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek tiyatro gösterimi Öcalan’a yönelik saldırı nedeniyle iptal edildi. Oyunu izlemeye gelen yüzlerce kişi sloganlar atarak Dörtyol kavşağına yürüdü. Görevden uzaklaştırılan Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak da yaptığı açıklamayla saldırıyı lanetledi.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde de sokaklar 17 Ekim gecesi boyunca Öcalan için tutuşturuldu. Pek çok mahalle de yapılan eylemlere çevik kuvvet biber gazı ile saldırdı. Çatışmalar gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürdü. Sabah saatlerinden itibaren saldırıyı protesto etmek amacıyla kepenkler açılmadı. Öğle saatlerinde DTP İlçe Örgütü önünde gerçekleştirilen kitlesel basın açıklamasının ardından Cengiz Topel Caddesi’nde toplanarak barikat kuran ve ateş yakan binlerce kişiye polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.

Mersin’in Akdeniz, Yenişehir, Toroslar ve Tarsus ilçelerinde 17 Ekim gecesi pek çok eylem gerçekleştirildi. Akdeniz ilçesinde biraraya gelen protestocular şehrin sokaklarında dolaştılar ve yol boyunca polis araçlarını ve panzerleri taşladılar. Polis ise eylemi izlemek ile yetindi.

Van’da gerçekleştirilen protestolar da 17 Ekim gecesi geç saatlere kadar sürdü. Hacıbekir, Yüniplik, Yeni Mahalle başta olmak üzere pek çok mahallede gerçekleştirilen gösterilerde Öcalan’ın resimleri taşındı ve sloganlarla saldırı protesto edildi. Yolların molotoflarla kesildiği eylemlere halk da alkışlarla destek verdi.

Diyarbakır’da saldırıyı protesto etmek için DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, belediye başkanları, milletvekillerinin aralarında bulunduğu binlerce kişi DTP İl binası önünde bir araya geldi. Kitlenin yürüyüşe geçmesine izin vermeyen kolluk güçleri, milletvekilleri ile gerçekleştirilen görüşmelerin ardından yürüyüşe izin verdi. Koşuyolu Parkı’nda basın açıklaması yapan binlerce kişiye polis, açıklamanın hemen ardından saldırıda bulundu. Gaz bombaları, tazyikli su ve coplarla gerçekleştirilen saldırıda aralarında milletvekilleri ve belediye başkanlarının da bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı. Saldırı sırasında DTP Diyarbakır İl Binası’nın da camları kırıldı ve içeri gaz bombası atıldı.

Adana’da Şakirpaşa, Gülbahçe, Dağlıoğlu, Barbaros ve Denizli mahallelerinde bir araya gelen yüzlerce kişi barikatlar kurarak yolları kesti. Polisin plastik mermi kullanarak saldırıya geçtiği kitle taş ve molotof kokteyllerle karşılık verdi. Çatışmalar sırasında bir panzer yakıldı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Adana’nın 6 Ocak, Yersuat, Belediye evleri, Emek, Botan ve Küçükkırım Mahalleleri’nde kepenkler 21 Ekim günü de açılmadı. Öğle saatlerinde Orhan Kemal Bulvarı’nda toplanan binlerce kişi burada bir basın açıklaması yaptıktan sonra yürüyüşe geçerek Atatürk Caddesi’ni trafiğe kapattı. Polis kitleye gaz bombalarıyla saldırdı.

Adana’nın Ceyhan ilçesinde Küçük Kırım Caddesi’nde gerçekleştirilen eyleme polis saldırdı. Kitlenin ara sokaklara dağılması ile birlikte çatışmalar mahallelerde sürdü.

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 14 yıl sonra ilk kez kepenk kapatma eylemi gerçekleştirildi. Lice halkı kepenklerini açmayarak, okulları boykot ederek yeniden mücadelede öne atıldılar. Gece boyunca ara sokaklarda eylemler ve çatışmalar eksik olmadı. Özel harekât polisleri ve komandolar gece boyunca havaya ateş açarak korku ve yılgınlık yaratmaya çalıştılar.

Şırnak’ta DTP binası önünde toplanarak Cumhuriyet Meydanı’na yürümek isteyen binlerce kişinin önü kolluk güçleri tarafından kesildi. Yapılan görüşmelerin ardından kitle sloganlar eşliğinde Ömer Kabak Meydanı’na yürüdü ve burada bir açıklama gerçekleştirildi. Açıklamanın ardından kolluk güçleri gaz bombalarıyla saldırdı. Kitlenin ara sokaklara ve mahallelere dağılması ile birlikte şehrin tüm mahalleri çatışma alanına döndü. Kolluk güçlerinin ateşli silahlar da kullandığı çatışmalar sırasında çok sayıda kişinin yaralandığı ve gözaltına alındığı bildirildi.

Şırnak’ın İdil ilçesinde gerçekleştirilmek istenen yürüyüşe polis ve korucular saldırdı. Kitlenin ara sokaklara çekilmesinin ardından korucular DTP binasını taşladılar. Ara sokaklarda süren çatışmalar sırasında 30 kişi dövülerek gözaltına alındı.

Mersin’de Kürt gençleri 20 Ekim gecesi Yenişehir İlçesi Eğriçam Mahalle Muhtarlığı’nı ateşe verdiler. Sloganlar atan gençler muhtarlığı yaktıktan sonra ara sokaklara çekildiler.

Batman’ın Gercüş, Hasankeyf, Beşiri ve Kozluk ilçelerinde oturma eylemleri ve basın açıklamaları gerçekleştirildi. Gercüş’te Gazeteci Yahya Orhan Parkı’nda bir araya gelen kitle DTP ilçe binasına kadar yürüdü ve burada açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan DTP İlçe Başkanı basın metnini okumasının ardından gözaltına alındı. Diğer ilçelerde de DTP binalarının önünde toplanan eylemciler basın açıklaması yaptıktan sonra 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdiler.

Van’ın Başkale ilçesinde binlerce kişi saldırıyı protesto etti. Kepenk kapatma eyleminin sürdüğü şehir merkezinde toplanan binlerce kişi sloganlarla DTP binasına yürüdü ve basın açıklaması gerçekleştirdi.

Avrupa’da yaşayan Kürtler de pek çok eylem gerçekleştirerek saldırıyı kınadılar. Almanya’nın Dortmund kentinde bulunan WDR televizyonu Kürt gençler tarafından işgal edildi. Televizyon yetkililerinden konu ile ilgilenme sözü alınması üzerine eylem son buldu.


Gözaltında işkence sürüyor...

19 Ekim’de Kadıköy’de düzenlenen miting sonrasında polisin müdahalesine maruz kalan ve aldığı darplar sebebiyle dişleri kırılan İbrahim Yılmaz, İHD İstanbul Şubesi’nde, miting tertip komitesinin ve İHD yöneticilerinin de katıldığı bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Çeşitli kurumların 19 Ekim günü Kadıköy’de düzenlediği mitingin ardından polis Nautilus’te dağılmakta olan kitleye saldırmıştı. Bu sırada polis tarafından gözaltına alınan Yılmaz, Carrefour alışveriş merkezinin güvenlik odasına götürüldüğünü ve 10 kişi tarafından darp edildiğini belirtti. Polisler Yılmaz’ı “Eğer suç duyurusunda bulunursan seni gördüğümüz yerde öldürürüz” sözleriyle de tehdit ettiler.

İki günlük gözaltının ardından serbest bırakılan ve savcılığa suç duyurusunda bulunan Yılmaz, savcılık çıkışı yeniden gözaltına alındığını ve evinin basılarak yasal kitaplara suç delili diye el konulduğunu belirtti.

Mitingin Tertip Komitesi Başkanı Dursun Yıldız da bir konuşma yaparak saldırıyı kınadı ve devletin Kürt sorununa dönük politikalarını eleştirdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul