14 Kasım 2008 Sayı: SİKB 2008/45

  Kızıl Bayrak'tan
   Gerici rejimin krizi derinleşiyor...
  Obama’nın Kürt hareketinde körüklediği dayanaksız beklenti ve hayaller karşılıksız kalacaktır...
AKP faşist özünü
açığa vuruyor
Ücretlere zam dönemi yaklaşıyor!

Esenyurt’tan tekstil işçileri:

Yürüyüşlerin 4. haftasında metal işçisiyle sınıf dayanışması!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  25 Kasım: Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü...
  Sol hareketin güncel durumu üzerine değerlendirmeler...
Devrimci harekette ideolojik ve moral kırılma
  10. yılında Parti İzmir’de selamlandı…
  İstanbul’da YÖK protestosu…
  YÖK protestolarından…
  Genç-Sen 1. Olağan Genel Kurulu ve “demokrasicilik” oyunu...
  Ortadoğu Dörtlüsü’nün Şarm el Şeyh toplantısından da bir sonuç çıkmadı… ..
  Barack Obama üzerinden yayılan sahte hayaller…
  Dünya işçi ve emekçi hareketinden…
  Ekim Devrimi ve bugünün anlattıkları
M. Can Yüce
  Eylem ve etkinliklerden...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yürüyüşlerin 4. haftasında metal işçisiyle sınıf dayanışması!

“İşçilerin birliği MESS’i ezecek!”

Metal işkolunda devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde arabuluculuk sürecine girilirken, Birleşik Metal-İş Sendikası’nın MESS kapsamındaki işyerlerinde başlattığı Cuma yürüyüşleri devam ediyor.

Metal işçileri 7 Kasım günü fabrikalarına yürüyüşlerle girdiler. Birleşik Metal-İş üyeleri çeşitli fabrikalarda TİS taleplerinin yazılı olduğu kokartları taktılar.

Gebze’de sınıf dayanışması: “Metal-tersane omuz omuza!”

Gebze’de Sarkuysan ve Kroman işçilerinin yürüyüşüne Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB-DER) üyesi tersane işçileri dövizlerle katılırken sermayenin kölelik dayatmalarına karşı ortak sloganları haykırdılar.

Sabahın ilk yürüyüşünü Sarkuysan işçileri gerçekleştirirken yürüyüş boyunca “İşçilerin birliği MESS’i ezecek!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Metal işçisi köle değildir!”, “Susma sustukça sıra sana gelecek!”, “Metal-tersane omuz omuza!”, “Krizin yükü patronlara!” sloganları atıldı.

TİB-DER üyesi tersane işçileri ise “Krizin faturasını krizi yaratanlar ödesin”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Türk Metal + Dok Gemi-İş çetelerine geçit yok!”, “Tersane- metal işçileri omuz omuza”, “Söz yetki karar işçilere!” dövizlerini taşıdılar. Metal işçileri ise kendilerine verilen desteğe TİB-DER dövizlerini taşıyarak karşılık verdiler. TİB-DER üyeleri dağıttıkları bildirilerle de metal işçilerine “Mücadelenizde yalnız değilsiniz!” dediler. Metal işçilerine “grev komitelerinde birleşme” çağrısı yaptılar.

“Hak yoksa barış da yok! Alınterimizin hakkını istiyoruz!” pankartını açarak Sarkuysan işçilerinin yürüyüşünün ardından eylem yapan Kroman Çelik işçileri de coşkulu sloganlarla fabrikalarına girdiler. TİB-DER üyeleri sınıf dayanışmasını metal işçileriyle beraber attıkları ortak sloganlarla gösterdiler.

Kroman Çelik işçileriyle eş zamanlı olarak ise Akkardan ve Makine Takım işçileri ortak yürüyüş gerçekleştirdiler.

Geçtiğimiz aylarda Bosal patronu ve Türk Metal çetesinin Birleşik Metal’in fabrikadan tasfiye çabalarına karşı kararlılıklarını ortaya koyan Bosal Mimaysan işçileri de sabah gerçekleştirdikleri yürüyüşle MESS’in dayatmalarını kabul etmeyeceklerini haykırdılar. Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Erdoğan Özer, Mimaysan işçilerine yaptığı konuşmada, “Biz bu tekliflerin kabul görmeyeceğini türlü şekillerde anlatmaya çalışıyoruz. Unutmasınlar ki bu anlatım biçimimizi anlamazlar ise onların anlayacağı dilden konuşmayı da biliriz” dedi.

Baştan sona canlı ve coşkulu geçen Bosal işçilerinin eyleminde “Bosal işçisi direnişin simgesi!“, “Grev, direniş, yaşasın Birleşik Metal-İş!“, “Baskılar bizi yıldıramaz!“ sloganları atıldı.

ABB işçilerinden ortak mücadele çağrısı

Üç haftadır OSB dörtyoldan yürüyen Dudullu ABB işçileri ise bu hafta Türk Metal’in örgütlü olduğu Delphi ve Alarko fabrikalarının önünde toplandılar. Sendikanın bayrak ve flamaları ile yolda olan arkadaşlarını bekleyen ABB işçilerine, MAG işçileri ile birlikte, açtıkları “MESS krizin faturasını metal işçilerine kesmek istiyor. Krizin faturası kapitalistlere!” pankartı ile OSİM-DER’li işçiler eşlik etti.

Servislerin gelmesi ile birlikte yaklaşık 150 kişilik kitle alkış ve ıslıklarla yola inerek kortejler oluşturdu.“Hak yoksa barış da yok! Alınterimizin hakkını istiyoruz!” pankartı ile yürüyüşe geçti.

Yürüyüş başlarken kitleye seslenen Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar, sefalet dayatan metal patronlarına karşı direndiklerini ve Birleşik Metal-İş’in metal işçilerinin haklarına ve geleceğine sahip çıktığını ifade etti. Metal patronlarının krizin faturasını işçilere kesmek istediğini söyleyen Atar, tüm metal işçilerini ortak talepler için verecekleri ortak mücadeleye davet etti. Atar burada yaptığı konuşmada “İşbirlikçi sarı gangster sendikalara karşı işçilerin birliği için yürüyoruz!” dedi. Metal patronlarına seslenerek “Kriz sizin kriziniz. Aç gözlülüğünüzün krizi. Boyun eğmeyeceğiz. Gerekirse greve kadar gideceğiz!” diyen Atar’a metal işçileri “Geliyor, geliyor, genel grev geliyor!” sloganları ile karşılık verdiler.

Bu sırada gece vardiyasında çalışan Delphi işçilerinin fabrikadan çıkmalarına izin verilmezken, işbirlikçi Türk Metal Sendikası’nın tetikçi temsilcileri de fabrika kapısında eylemi izlediler. Yer yer eylemi alaya alan ifadeler takınmaya çalışsalar da eylemden duydukları rahatsızlık her hallerinden belli oluyordu. Delphi’nin önünden geçildiği sırada işçilerin bir bölümü de fabrika bahçesinde ve binanın içinden eylemi izlemeye çalışıyordu.

“İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Sefalet zammı istemiyoruz!”, “İşten çıkarmalar yasaklansın!”, “Yaşasın işçilerin birliği!”, “Susma sustukça sıra sana gelecek!”, “MESS MESS şaşırdı, sabrımızı taşırdı!” sloganlarıyla yürüyen metal işçilerine eylem boyunca yoldan geçen arabalar kornalarla destek oldu. Yine çevre fabrikalardan işçiler camlara çıkarak eylemi izlediler ve alkışlarla destek oldular.

Dörtyola gelindiğinde, MAG işçileri işbaşı yapmak üzere fabrikalarına dönerken ABB işçilerine seslenen Dudullu ABB İşyeri Baştemsilcisi, ABB işçilerini sonuna kadar direnmeye çağırdı. Fabrika önüne gelindiğinde bir kez daha ABB işçilerine seslenen Özkan Atar, sözleşme sürecinin geldiği aşama hakkında bilgilendirme yaparak MESS’in metal işçileri ile alay ettiğini söyledi. “Ekmeğimiz için, geleceğimiz için yürüyoruz!” diyen Atar’a ABB işçileri alkış ve ıslıklarla destek verdiler.

Bir kez daha son 7 yılda kar rekorları kıran metal patronlarının krizin faturasını işçilere ödetmek istediğinin altını çizen Atar “Zekat istemiyoruz. Alınterimizin karşılığını istiyoruz. Alacağız!” diyerek kararlılıklarını ifade etti. Atar konuşmasının sonunda “Haklarımızı geri götürecek hiçbir teklifi kabul etmeyeceğiz. Hiçbir koşulda imzalamayacağız! Anlaşılıyor ki birkaç hafta içinde grev kararlarını alacağız!” dedi.

Konuşmanın ardından alkışlarla eylemi sona erdiren ABB işçileri yaklaşık 30-40 dakika geç işbaşı yaptılar.

Kartal’da BMİS üyeleri yürüdü!

Birleşik Metal işçileri Sendikası’nın Cuma eylemleri Kartal’da da devam etti. Kartal’da Anadolu Motor (Lombardini), ABB ve Aksan’da eylemler gerçekleşti.

E-5 yanında kurulu bulunan Lombardini’de Köy Hizmetleri önünde toplanan işçiler yürüyüşü E-5 kenarından başlattılar. E-5’de bir süre yürüyen işçiler, Anadolu Grubu’na bağlı diğer fabrikaların önünden geçerek fabrikada yürüyüşü sonlandırdılar.

ABB- Kartal işçileri de Kartal köprüsü yakınında E-5 kenarında bulunan benzinlikte toplandılar. Saat sekize doğru bütün işçilerin gelmesiyle yürüyüş başladı. Yürüyüşte “İnsanca ve onurlu bir yaşam istiyoruz!” yazılı pankart taşındı. “MESS MESS şaşırma sabrımızı taşırma!”, “İnadına sendika inadına DİSK!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz!” sloganları atıldı.

Aksan işçileri Lombardini ve ABB gibi sabah 7.30’da Sanayi Caddesi’nde Dörtyol yanında toplandılar. Servislerin tamamının gelmesiyle yürüyüş başlatıldı. Aksan pankartının arkasında yürüyen işçiler coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Yürüyüş sırasında “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “MESS MESS şaşırma sabrımızı taşırma!”, “MESS zammını al başına çal!”, “Yaşasın metal işçilerinin birliği!” ve “Direne direne kazanacağız!” sloganları atıldı. İki vardiyanın katıldığı eylem oldukça coşkuluydu. Fabrika kapısına gelen yürüyüşçüleri gece vardiyasında çalışan işçiler karşıladılar. AKSAN işçilerinin yürüyüşüne BDSP’li Metal işçileri de destek verdi, Metal İşçileri Bülteni’nin ikinci sayısı dağıtıldı. Bülten, Aksan işçileri tarafından ilgiyle karşılandı.

Prysmian işçileri de eylemde!

Bursa’da kurulu, Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Prysmian’da Cuma yürüyüşleri 4. haftada da devam etti.

08.00-16.00 vardiyasından çıkan işçiler “Metal işçisi sözleşmene sahip çık! Enflasyon zammına hayır!” ve  “Metal İşkolunda 1 Yıllık Kar = 6 Yıllık Ücret-Sömürüye Son!” pankartlarını açarak slogan ve alkışlarla Mudanya İskele Meydanı’na kadar yürüyüş gerçekleştirdiler.

Coşkulu geçen yürüyüş boyunca Mudanya halkı da eyleme alkışlarıyla destek verdi. Birleşik Metal-İş Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci eylemde yaptığı konuşmada, AKP hükümetini ve Türk-Metal çetesinin başkanı Mustafa Özbek’i hedef aldı, metal işçilerine ortak mücadele çağrısı yaptı. TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ sendikalarının krize karşı sessiz kaldıklarını belirten Ekinci, krizin faturasını işçilerin ödemeyeceğini söyledi.

“İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Metal işçisi satılık değil!”, “Zafer direnen işçilerin olacak!” sloganların atıldığı eyleme yaklaşık 150 işçi katıldı.

Eylem sonunda Prysmian işçilerine Metal İşçileri Bülteni’nin  ikinci sayısının dağıtımı yapıldı. İşçiler bülteni ilgiyle karşıladılar. 

 

Türk-İş şubelerinden metal işçileriyle anlamlı dayanışma!

Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu 10 Kasım günü Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Merkezi’ne bir ziyaret gerçekleştirdi. Birleşik Metal-İş Sendikası’nı ziyaret eden Platform Dönem Yürütmesi, metal patronlarının dayatmalarına karşı metal işçileriyle dayanışma içinde olma sözü verdi. Krizin sonuçlarının en ağır görüldüğü sektörlerden olan metal sektörünün sınıf hareketi açısından taşıdığı öneme dikkat çekildi.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Eğitim Sekreteri Celalettin Aykanat ve Birleşik Metal-İş Genel Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar tarafından karşılanan şube başkanları süreç üzerine görüş alışverişinde bulundular. Birleşik mücadele ihtiyacı, Metal TİS’lerinin sınıf hareketi açısından taşıdığı önem, krizin etkilerine karşı emek cephesinden örülecek eylemli hat, ziyarette konuşulan başlıklardan öne çıkanlardı.

Tez-Koop-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Rabia Özkaraca, T. Harb-İş Sendikası Anadolu Yakası Şube Başkanı Hüseyin Över, T. Haber-İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Levent Dokuyucu ve Şube Sekreteri Ali Küçükkoçkaya’nın yer aldığı ziyarette Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu birleşik mücadele ihtiyacına vurgu yaptı.

Levent Dokuyucu, krizle beraber önemli hareketlenmelerin yaşandığı bir dönemde örgütlülüklerin zayıf olduğunu belirterek, mevcut hareketliliğin konfederasyon ayrımı gözetmeden birleştirilmesi ihtiyacına vurgu yaptı. Sürecin temel bir halkası olarak gördükleri metal işkolundaki TİS sürecine karşılıklı görevler doğrultusunda destek sunmaya hazır olduklarını ifade etti. Krize karşı yürütülecek mücadelenin eylemli bir hatta ilerlemesi gerektiğinin altını çizen Dokuyucu, krizin faturasının son dönem gelen yüksek oranlı zamlarla emekçilere ödettirilmek istendiğine değindi. Temel hedeflerinin İstanbul genelinde birleşecek mücadelenin diğer iller için de örnek oluşturması olduğunu belirterek, Birleşik Metal-İş’in tutumunun önemine işaret etti.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdardoğlu, kazanılmış hakların geri alınmak istendiği bir dönemde sürecin ihtiyacının birleşik mücadele olduğuna değindi. Yerel platformların önemine değer verdiklerini söyledi. Metal işkolunda devam eden TİS sürecinin iktisadi krizle içiçe ilerlediğini ifade eden Serdaroğlu bu dönemlerin sendikal hareketin biraraya gelmesi için bir fırsat olduğunu sözlerine ekledi.

Tez-Koop-İş Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Rabia Özkaraca ise krizin sonuçlarına karşı çeşitli araçlarla mücadeleye hız vermeyi planladıklarını ve metal işkolunda MESS patronlarının dayatmalarına kendi üye tabanlarına sürekli anlattıklarını dile getirdi.

BMİS Başkanı Adnan Serdaroğlu son olarak, çeşitli toplantı ve eylemlerle devam ettirdikleri süreci günlük eylemlerle ilerleteceklerini ve bu süreçte Türk-İş şubelerinin desteğini isteyeceklerini söyledi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

Metal işçilerinin Cuma eylemlerine destek!

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın MESS kapsamında örgütlü olduğu işyerlerinde başlattığı Cuma eylemleri devam ediyor.

İstanbul’da 7 Kasım günü gerçekleştirilen yürüyüş sınıf dayanışmasının anlamlı örneklerine sahne olurken metal işçilerinin mücadelesine bir destek de Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 3 No’lu Bölge ve bağlı şubelerden geldi. Genel-İş 3 No’lu Bölge adına yazılı açıklama yapan Bölge Başkanı Veysel Demir, Genel-İş üyesi Kartal Belediye işçilerinin 14 Kasım sabahı Kartal ABB işçilerinin yürüyüşüne kitlesel destek vereceğini duyurdu.

Dört haftadır Gebze’deki Sarkuysan, Kroman Çelik, Makina Takım, Çayırova Boru işçilerinin Yürüyüşlerine destek veren Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB-DER) üyeleri bu hafta da sabah yürüyüşlerine katılacaklar.

OSB-İMES İşçileri Derneği, Ümraniye ABB fabrikasındaki sabah yürüyüşlerine verdiği desteği bu hafta da sürdürecek.


Metal işçileri MESS’in kapısına dayandı!

“Bu kavgaya girdik, geri dönüş yok!”

Metal işkolunda TİS görüşmelerinde uyuşmazlık zaptı tutan DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, 11 Kasım günü Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) kapısına dayandı.

MESS’in İstanbul Şişli’deki merkez binası önüne yaklaşık 200 metre mesafeden yürüyüşle gelen işçiler burada oturma eylemi gerçekleştirdiler.

Saat 10.30’da toplanmaya başlayan Gebze, Kartal ve Avrupa Yakası’ndan gelen metal işçileri “MESS dayatmalarına hayır / Birleşik Metal-İş” pankartını açarak bina önüne coşkulu ve militan sloganlarla yürüdüler.

Sendika flamaları, şapkaları ve önlükleriyle görsel olarak dikkat çeken Birleşik Metal üyeleri “Krizin faturasını ödemeyeceğiz!” dediler.

Sendika genel merkez yöneticilerinin de yer aldığı eylemde 200’ü aşkın metal işçisi yolu araç trafiğine kapatarak yürüdü. Eylemde “MESS, MESS şaşırma sabrımızı taşırma!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Geliyor geliyor genel grev geliyor!”, “Krizin faturası patronlara!”, “Metal işçisi köle değildir!”, “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız!”, “İşten atmalar yasaklansın!” sloganları sıklıkla atıldı.

Eylemde iktisadi krizin faturasını TİS görüşmelerine getirdikleri kölelik dayatmalarıyla metal işçilerine yüklemeye çalışan metal patronları hedef alınırken, dayatmalar karşısında “grev” vurgusu vardı.

Yürüyüş boyunca metal işçilerine seslenen Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar, “Krizin faturasını metal işçilerine kesmeye çalışan patronlara karşı üretimden gelen gücümüzü kullanmaya hazırlanıyoruz!” çağrısında bulundu. Atar’ın “Mücadeleye hazır mısınız?” sorusu metal işçileri tarafından “hazırız!” biçiminde yanıtlandı.

MESS binası önünde metal işçilerine seslenen Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreteri Selçuk Göktaş konuşmasına BMİS üyesi işçileri selamlayarak başladı. Metal patronlarının krizle birlikte artan dayatmalarına karşı eylemler gerçekleştirdiklerini belirten Göktaş, metal patronlarının son dönemdeki büyümeleri karşısında paylarına düşeni istediklerini ifade etti.

“Kapitalizm çöküyor, kriz kapitalizmin krizi! Faturayı ödemeyeceğiz!” diyen BMİS Genel Sekreteri, hükümete de seslenerek sadece patronlara kaynak aktararak işlerin çözülmeyeceğini söyledi. Göktaş’ın konuşması krize karşı patronların gözünü diktiği İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işçilere kaynak aktarılması talebiyle devam etti.

“Krizi fırsat bilerek bu ülkenin emekçilerinin üzerine gelmeyin!” diyerek patronlara uyarıda bulunan Göktaş “Birleşik Metal-İş Sendikası 100 bin metal işçisinin temsilcisi olarak mücadele yürütecek!” sözleriyle de Türk Metal çetesini teşhir etti, Türk Metal’in metal işçileri adına toplu sözleşme imzalama meşruluğunun olmadığını vurguladı. Metal patronlarına “Hodri meydan o zaman! Ya bu teklifleri değiştirirsiniz ya da grevde görüşürüz!” duyurusunda bulundu. Göktaş’ın konuşması metal işçileri tarafından coşkulu sloganlarla kesilirken, eylemlerin artarak devam edeceği mesajı verildi.

Birleşik Metal-İş üyeleri Göktaş’ın konuşmasının ardından MESS binası önünde oturma eylemi gerçekleştirdiler, sloganlarını oturma eylemi sırasında atmaya devam ettiler.

Eylem “Bu kavgaya girdik, geri dönüş yok!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!” sloganlarıyla sona erdi. Metal işçileri geldikleri güzergahtan sloganlarla döndüler.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Bursa’da MESS önünde eylem!

Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi metal işçileri İstanbul’da 11 Kasım günü MESS merkez binası önüne çıkartma yaparken, Bursa’daki MESS Bursa Bölge Temsilciliği önünde de eylem vardı.

Birleşik Metal-İş Sendikası Bursa Şube’nin örgütlü olduğu Prysmian ve Grammer’den işçilerin katıldığı eylemde, BMİS Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci metal işçilerine seslendi.

Metal işçilerine Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenme çağrısı yapan Ekinci, krizin faturasını ödemeyeceklerini vurguladı. Emek güçlerine birleşik mücadele çağrısının da yapıldığı eylem boyunca “Zafer direnen işçilerin olacak!”, “İş ekmek yoksa, barış da yok!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Doğalgaz zamları geri alınsın!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa