14 Kasım 2008 Sayı: SİKB 2008/45

  Kızıl Bayrak'tan
   Gerici rejimin krizi derinleşiyor...
  Obama’nın Kürt hareketinde körüklediği dayanaksız beklenti ve hayaller karşılıksız kalacaktır...
AKP faşist özünü
açığa vuruyor
Ücretlere zam dönemi yaklaşıyor!

Esenyurt’tan tekstil işçileri:

Yürüyüşlerin 4. haftasında metal işçisiyle sınıf dayanışması!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  25 Kasım: Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü...
  Sol hareketin güncel durumu üzerine değerlendirmeler...
Devrimci harekette ideolojik ve moral kırılma
  10. yılında Parti İzmir’de selamlandı…
  İstanbul’da YÖK protestosu…
  YÖK protestolarından…
  Genç-Sen 1. Olağan Genel Kurulu ve “demokrasicilik” oyunu...
  Ortadoğu Dörtlüsü’nün Şarm el Şeyh toplantısından da bir sonuç çıkmadı… ..
  Barack Obama üzerinden yayılan sahte hayaller…
  Dünya işçi ve emekçi hareketinden…
  Ekim Devrimi ve bugünün anlattıkları
M. Can Yüce
  Eylem ve etkinliklerden...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

10. yılında Parti İzmir’de selamlandı…

“Parti, sınıf, devrim ve sosyalizm!”

Ekim Devrimi’nin 91., Yeni Ekimler’in Partisi’nin 10. yılını 9 Kasım günü İzmir’de gerçekleştirdiğimiz bir etkinlikle kutladık. Yaklaşık iki saat süren etkinliğimiz boyunca Parti, sınıf, devrim ve sosyalizm vurgusunu öne çıkardık.

Etkinlik salonunu günün anlam ve önemine uygun düzenledik. Salonu “Ateşin keşfinden güneşin zaptına Yeni Ekimler için ileri!”, “Sınıfa karşı sınıf, düzene karşı devrim, kapitalizme karşı sosyalizm!” yazılı pankartlarımızla süsledik. Partinin amblemi ile Marks, Engels, Lenin, Habip, Hatice, Ümit yoldaşların fotoğraflarının olduğu köşeler hazırladık.

Etkinlik programı komünist hareketin partili mücadelede 10 yıldır bu topraklarda programıyla, tüzüğüyle, yarattığı yeni kültürüyle dostun düşmanın karşısında sınandığının ifade edilmesiyle başladı. Komünist hareketin geçmişten gelen devrimci değerlere ait ne varsa sahiplendiği, tasfiyecilik adına ne varsa mahkum ettiği dile getirildi. Ardından tarihi her zaman inançları uğruna ölümüne direnenlerin yazdığı söylendi. Mücadele bayrağını Mahirler’den, Denizler’den, İbrahimler’den devralarak gelecek kuşaklara taşımaya devam eden Habipler, Ümitler, Haticeler ve daha nice devrimciler şahsında devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşen tüm devrim şehitleri anısına saygı duruşuna geçildi.

Büyük Sosyalist Ekim Devrimi’nin estirdiği fırtınadan ‘60’lara, ‘70’li yılların devrimci yükselişinden ‘80’lerin yenilgisine, 2000’li yıllarda komünist hareketin doğuşuna kadar geçen süreci tarihsel-toplumsal gelişme süreçleriyle birlikte ele alan sinevizyon gösterimi ilgiyle izlendi.

İşçi sınıfının kurtuluşu yeni bir düzen kurmaktan geçiyor!

Ardından günün anlam ve önemini anlatan konuşmasını yapması üzere bir yoldaş sahneye davet edildi. Konuşmada işçi sınıfı ve emekçilerin kölelik zincirlerinden kurtulmasının yolunun mevcut düzeni alaşağı etmekten, yerine yeni bir düzen kurmaktan geçtiği, sömürücü asalakların el koyduğu tüm zenginliklere el koymadan, burjuvazinin iktidarı parçalanmadan işçi sınıfının kurtulamayacağı, ezilen halkların özgürleşemeyeceği söylendi. “Yeni Ekimler için ileri!” şiarıyla yola çıkan Komünist İşçi Partisi’nin Türkiye topraklarında devrimin ve sosyalizmin tek temsilcisi ve ihtilalci partisi olduğu dile getirildi. Türkiye işçi sınıfının devrimci partisinin geçmiş devrimci birikiminin bir ürünü ve onun bugünkü mirasçısı olduğu ifade edildi. Sınıfın devrimci işçi partisinin temel hedefinin baskının, sömürünün ve her biçimiyle köleliğin sonsuza dek yok edildiği evrensel bir toplum düzenine ulaşmak olduğu, çünkü onun sınıfın, devrimin ve sosyalizmin partisi olduğu vurgulandı. Konuşma Marks’tan, M. Suphi’den, Rosa Luksemburg’tan, Engels’ten devrimci önderlerin sözleriyle güçlendirildi.

Şiirlerimizi Nazi faşizmine karşı direnen Sovyet halklarına adadık!

Etkinlik programında en ilgi çeken bölümlerden birisi de ikinci emperyalist dünya savaşı döneminde patlak veren faşizm tehlikesine karşı savaşan Sovyet halkları ve Kızıl Ordu’nun mücadelesini anlatan şiir drama oldu.

Nazi faşizmine karşı sayısız kahramanlık örnekleri sergileyen Sovyet halklarının mücadelesinden etkilenen komünist şair Nazım Hikmet’in Tanya adlı şiiri ilgiyle izlendi ve uzun süre alkışlandı.

Parti, sınıf, devrim, sosyalizm!

Partimiz, gönderdiği mesajla etkinliği selamladı. Emperyalist savaşlar dönemine girildiğini, son krizle birlikte kapitalist sistemin çöküşünün yakınlaştığını ifade eden mesaj şu sözlerle son buldu:

“Her yeni mücadele yılını kutlamak eğer gerekli muhasebelere konu ediliyorsa anlamlıdır. Parti 10. mücadele yılına 2. Kongresi’nin yarattığı açıklıklarla girmiştir. Mücadeleyi büyütmekteki yetersizliklerine, zaaf ve eksikliklerine çok yönlü olarak yüklenme, bunları aşma kararlılığındadır. Bugün yeni bir sürecin ilk dönemlerinde olduğumuzu söylüyorsak, işçi sınıfı ve emekçilerin hatta tüm insanlığın büyük bir yıkımla karşı karşıya kalabileceğini tespit ediyorsak, bu üstümüzdeki sorumluluğun arttığı manasına gelir. Sınıf ve kitle hareketinin olumsuz koşullarına rağmen nasıl bir gelişme çizgisi gösterdiğimiz önemli değildir. Önemli olan yapamadıklarımızı ve yetmezliklerimizi aşmaktır. Bu genel olarak parti için geçerli olduğu kadar tek tek bizler için de geçerlidir. Zorlanma alanlarımıza yüklenmenin, bugüne kadar başardıklarımızın gücüne dayanarak bunları aşmanın tam zamanıdır. Partimiz işçi sınıfı içinde çalışmakta, ondan beslenmektedir. Onun gücüne dayanarak bugünlere gelmiştir. Faaliyetinin onda dokuzu işçi sınıfı merkezlidir. Ama bu kritik dönemin arifesinde sınıf ve fabrika çalışmasında derinleşmek günün en temel göreve olmaya devam etmektedir. 10. yıl bu noktada önemli bir dönemeç olmalıdır. Çünkü partisi ancak işçi sınıfı ile güçlüdür…”

Etkinliğe Çiğli’den, Buca’dan, Menemen’den demir-çelik, tekstil, petro-kimya, komünist metal işçileri, genç komünistler ve Sosyalist Kamu Emekçileri mesaj göndererek, Yeni Ekimler’in Partisi’nin 10. yılını selamladılar.

İşçi sınıfı ve emekçiler Parti’nin bayrağı altında birleşmeye çağrıldı!

Program devrimci marşlardan oluşan müzik dinletisi ile devam etti. Enternasyonal Marşı söylenirken, tüm kitle yumruklarıyla ayakta eşlik etti.

Etkinlik Parti’nin misyonunu tanımlayan şu sözlerle sona erdi: “Partimiz işçilerin, işçi sınıfının partisidir. Partimizin işçi sınıfının temel çıkarları dışında bir çıkarı, temel amaçları dışında bir amacı yoktur. İşçi sınıfı toplumumuzu bugünkü çürüme ve kokuşmadan muzaffer bir devrimle çekip çıkarma yeteneğinde olan tek gerçek toplumsal güçtür. Devrimimiz ancak bu sınıfın önderliğinde başarıya ulaşabilir. Partimizin temel tarihi misyonu bu doğrultuda işçi sınıfına yol göstermek, ona hergünkü mücadelesinde önderlik etmektir. Bunda başarılı olabilmek için işçi sınıfıyla et ve tırnak gibi kaynaşmak partimizin en acil görevidir. Bu tüm öteki emekçi katmanlara, toplumun tüm öteki ezilen kesimlerine başarıyla önderlik edebilmenin de biricik maddi güvencesidir...”

Programın sonunda etkinliğe katılan işçi ve emekçilere “Partili mücadeleyi büyütme” çağrısı yapıldı.

23 Kasım’da “Ekim Devrimi’nin 91., Yeni Ekimler’in Partisi’nin 10. yılında sosyalizm günceldir!” şiarıyla gerçekleştirilecek panelin duyurusu ve çağrısıyla etkinlik sona erdi.

İzmir’den Komünistler

 

Ümraniye’de Ekim Devrimi ve Parti etkinliği…

Ekim Devrimi’nin 91., Yeni Ekimlerin Partisi’nin kuruluşunun 10. Yılı, 10 Kasım günü Ümraniye’de gerçekleşen bir etkinlikle kutlandı.

Etkinlik kısa bir sinevizyon gösterimi ile başladı. Devrim şehitleri için yapılan saygı duruşunun ardından Ekim Devrimi’ni ve kapitalizmin yarattığı yıkımı anlatan belgesel gösterimi yapıldı.

Saygı duruşunu Ekim Devrimi ve Parti’ye dair yapılan konuşma izledi. Konuşmada, Ekim Devrimi’nin gelişim süreci anlatılarak, Bolşevik Parti’nin oynadığı özel role değinildi. Yeni Ekimlerin Partisi’nin bu birikimin Türkiye coğrafyasında taşıyıcısı olduğunun altı çizildi. ‘87 çıkışıyla beraber Türkiye’de yeni bir geleneğin başladığı, ‘98 yılında Parti’nin kurulmasıyla geleneğin ve Türkiye’de yaratılmış tüm birikimin artık güvence altına alındığı ifade edildi.

Konuşmanın ardından işçiler tarafından hazırlanan şiir dinletisi sunuldu. Şiir dinletisinden sonra forum bölümüne geçildi. Bu bölümde Parti şehitleri Ümit, Habip ve Hatice yoldaşlar üzerine düşünceler belirtilirken, Parti’nin işçi sınıfı içinde kökleşmesinin ertelenemez bir sorumluluk olduğu üzerinde duruldu.

Ümraniye’den Komünistler