14 Kasım 2008 Sayı: SİKB 2008/45

  Kızıl Bayrak'tan
   Gerici rejimin krizi derinleşiyor...
  Obama’nın Kürt hareketinde körüklediği dayanaksız beklenti ve hayaller karşılıksız kalacaktır...
AKP faşist özünü
açığa vuruyor
Ücretlere zam dönemi yaklaşıyor!

Esenyurt’tan tekstil işçileri:

Yürüyüşlerin 4. haftasında metal işçisiyle sınıf dayanışması!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  25 Kasım: Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü...
  Sol hareketin güncel durumu üzerine değerlendirmeler...
Devrimci harekette ideolojik ve moral kırılma
  10. yılında Parti İzmir’de selamlandı…
  İstanbul’da YÖK protestosu…
  YÖK protestolarından…
  Genç-Sen 1. Olağan Genel Kurulu ve “demokrasicilik” oyunu...
  Ortadoğu Dörtlüsü’nün Şarm el Şeyh toplantısından da bir sonuç çıkmadı… ..
  Barack Obama üzerinden yayılan sahte hayaller…
  Dünya işçi ve emekçi hareketinden…
  Ekim Devrimi ve bugünün anlattıkları
M. Can Yüce
  Eylem ve etkinliklerden...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İstanbul’da YÖK protestosu…

“Sermaye defol, üniversiteler bizimdir!”

12 Eylül askeri faşist darbesinin üniversitelerdeki postal izi YÖK, kuruluşunun 27. yıldönümünde bir kez daha ülke genelinde protesto edildi. İstanbul’daki 6 Kasım eylemlerine parçalı bir tablo hakimdi. Beyazıt Meydanı irili-ufaklı protesto eylemlerine sahne oldu.

Beyazıt’taki 6 Kasım protestolarının en kitlesel olanı Ekim Gençliği, YDG, EHP Gençliği, YDGH, DÖB, Genç Kurtuluş, DİP’li Öğrenciler, Tüm-İGD, DSG, ÖEP, SGD, Genç Sol, Köz, Öğrenci Postası, Beyazıt Gazetesi, YKÖD, İLGP, Dev-Lis’in örgütlediği eylemdi.

Beyazıt Tramvay Durağı önünde toplanan inisiyatif bileşenleri, “Em Perwerdahiya Zimane xu Dixazin-Anadilde eğitim istiyoruz! / Emperyalizme ve şovenizme karşı yaşasın halkların kardeşliği! / 6 Kasım İnisiyatifi” ve “AKP, YÖK, MGK, TÜSİAD, sermaye defol üniversiteler bizimdir!” pankartları taşıdılar.

“Sermaye defol üniversiteler bizimdir!”, “Kürdistan faşizme mezar olacak!”, “Soruşturmalar, gözaltılar, baskılar bizi yıldıramaz!”, “16 Mart’ı unutma unutturma!”, “Katil polis üniversiteden defol!”, “Bıji bıratiya gelan!” sloganlarıyla Beyazıt Meydanı’nda toplanan 400’ü aşkın öğrenciye Özgür Eğitim Platformu ve Genç-Sen de açtıkları pankartlarla destek verdi.

6 Kasım İnisiyatifi adına yapılan basın açıklamasında, düzenin gençliğe sunduklarının bir tablosu çizildi. Eğitimin ticarileşmesinden dizginsiz devlet terörüne, SSGSS ile temel insan haklarının satılığa çıkarılmasından emperyalist politikalara, Kürt halkına yönelik inkar ve imhaya, kontrgerillaya kadar pek çok başlığın işlendiği açıklamada gençliğin düzenin iç çatışmalarına yedeklenmek istendiğinin altı çizildi.

İnisiyatif adına okunan basın açıklamasının ardından Genç-Sen adına da basın açıklaması metni okundu. 16 Mart şehitleri başta olmak üzere tüm devrim şehitleri anısına gerçekleştirilen saygı duruşunun ardından hep bir ağızdan Beyazıt Marşı söylendi.


Eğitim-Sen’den coşkulu protesto!

Eğitim-Sen 6 No’lu Üniversiteler Şubesi üyesi eğitim emekçileri de geçen seneyi aşan bir katılımla coşkulu bir 6 Kasım eylemi gerçekleştirdiler. Asistanlar ve üniversite emekçileri üniversitelerdeki piyasalaşmaya dikkat çekerek, asistanların özlük haklarının korunmasını talep ettiler. “Eğitim haktır satılamaz!”, “Doktoralı işsiz olmayacağız!”, “YÖK Başkanı 50/d’ye geçirilsin!”, “YÖK’e hayır!” sloganlarını atarak YÖK’ü ve uygulamalarını protesto eden Eğitim-Sen’liler, asistan kıyımını protesto eden tişörtler giydiler.


Farklı gruplardan YÖK protestoları…

Demokratik Gençlik Hareketi Üniversite Öğrencileri pankartıyla gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla “Halk için bilim, eğitim, üniversite” talebini yükseltti.

Beyazıt Merkez Kampüs girişine sloganlarla gelen diğer bir grup ise Devrimci Proleter Gençlik oldu. “YÖK, kriz, şovenizm... Kapitalizm tarihin çöplüğüne! Yaşasın devrim ve sosyalizm” pankartıyla basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Devrimci 78’liler Federasyonu gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla “Utanç ünvanları geri alınsın YÖK’e hayır!” dedi.

İstanbul AHALİ’nin Beyazıt Meydanı’nda 12 Eylül askeri faşist darbesinin üniversitelerdeki yansıması olan YÖK’ü simgeleyen “tank” taşımaları dikkat çekti.

Öğrenci Kolektifleri de kitlesel bir eylem gerçekleştirdi. Üniversite Öğrencileri imzasıyla alana farklı yerlerden giriş yapan Kolektifler, meydanda YÖK eliyle hayata geçirilmeye çalışılan piyasalaştırmaya ve gerici uygulamaları anlatan skeç sergilediler. Basın açıklamasında 12 Eylül ürünü YÖK’ü AKP karşıtlığı üzerinden ele aldılar. Liselilerin de pankart açarak katıldığı eyleme 200’e yakın kişi katıldı.

Beyazıt’ta Anadolu Gençlik Derneği isimli islamcı gerici bir grup da “haremlik selamlık” bir eylem gerçekleştirdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

İzmir’de coşkulu 6 Kasım…

“Üniversiteler bizimdir!”

İzmir’de 6 Kasım günü, Ekim Gençliği, Öğrenci Kolektifleri, Yeni Demokrat Gençlik ve Geleceğimizi İstiyoruz Girişimi’nin ortak örgütlediği 6 Kasım YÖK protestosu gerçekleştirildi. “Üniversiteler bizimdir!” üst başlığıyla örgütlenen eylemde “Dokuz Eylül Üniversitesi Öğrencileri” pankartı açılırken, Ege Üniversitesi’ndeki gençlik örgütleri de ayrı pankartlar açtılar. Eylemde Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim ve Dokuz Çeşmeler kampüsleri ile Ege Üniversitesi’nden Basmane’ye gelen kitle burada basın açıklaması gerçekleştirdi.


6 Kasım’a üniversitelerde güçlü hazırlık!

Ege Üniversitesi’nde ayrı pankartların açılması ve “Üniversiteler bizimdir!” üst başlığı kullanılarak her gençlik örgütünün kendi çalışmasını yapması ve bu çalışmaların ortak afişlerle beslenmesiyle kampuste 6 Kasım havası esti. Ege Üniversitesi Ekim Gençliği olarak çıkardığımız afişlerle 6 Kasım’a çağrımızın yanı sıra hazırlık binası önüne açtığımız Ekim Gençliği masasıyla, pankartımızla, çeşitli materyallerle etkili bir 6 Kasım süreci yürüttük.

Dokuz Eylül Üniversitesi Ekim Gençliği olarak, kampüslerimizi çıkardığımız afişlerle donattık. Çalışmamız Güzel Sanatlar Fakültesi’nde ÖGB saldırısına uğrasa da kararlılıkla çalışmamızı sürdürdük. İktisat Kampüsü’nde açtığımız “Ekim Gençliği” masamızla ve militan dergi satışlarımızla gençliği 6 Kasım eylemine çağırdık.


Ege’de coşkulu yürüyüş!

Ege Üniversitesi’nde saat 12.00’de toplanmaya başlayan kitle alkışlarla, ıslıklarla yürüyüşe başladı. En önde “ Üniversiteler bizimdir!” pankartının ardından gençlik örgütleri sıralandılar. Yürüyüşte “YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!”, “YÖK, polis, medya bu abluka dağıtılacak!”, “Parasız sağlık parasız eğitim!”, “Savaşa değil eğitime bütçe!”, “Yetkin mühendisliğe, sözleşmeli öğretmenliğe, aile hekimliğine hayır!”, “Sermaye defol üniversiteler bizimdir!” sloganları atıldı. Yürüyüş Bornova metroda son buldu. Burada basın açıklaması yapmak üzere Basmane’ye gideceğimiz duyuruldu.

Ege Üniversitesi’nde yapılan eyleme genç komünistler olarak “Emperyalizme, şovenizme, ticari eğitime ve geleceksizliğe geçit yok!/ Ekim Gençliği” pankartıyla katıldık.


Dokuz Eylül: “Üniversiteler bizimle özgürleşecek!”

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde ise Eğitim ve Dokuz Çeşmeler kampüslerinde ayrı pankartlar açıldı. Eylem başlamadan önce Dokuz Çeşmeler yerleşkesindeki 4 ayrı kafede ajitasyon konuşmaları eşliğinde bildiri dağıtımı yaptık. Eyleme “Üniversiteler sermayenin, emperyalist savaşların, YÖK’ün değil bizimdir!” pankartı arkasına dövizlerle katılım sağlandı. Kafelerdeki öğrenciler ayağa kalkarak alkışlar ve sloganlarla bize destek verdiler.

Basın metninde, kapitalist sistemin krizinin faturasının işçi ve emekçilere ödetilmek istendiğine, tersinden de Ortadoğu ve Kafkaslardaki emperyalist savaşlar için milyarlarca dolarlık ödenek ayrıldığına dikkat çekildi. Türkiye’deki sosyal, sendikal hak gaspları ile ırkçı-şoven faşizan saldırıların iki kardeş halkı birbirine düşman ettiği vurgulandı.

Eylemimiz mitinge çağrı, alkış ve sloganlar eşliğinde sona erdi. Sık sık “YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!”, “Katil polis üniversiteden defol!” “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları atıldı.

Basmane garında buluşan kitle, sloganlarla AKP il binasının önüne gelerek burada basın açıklaması gerçekleştirdi. Eyleme 200 kişi katıldı.

Ekim Gençliği / İzmir


Ankara’da YÖK protestosu…

“YÖK duvarını yıkacağız!”

Ankara’da 6 Kasım, DGH, Ekim Gençliği, Emek Gençliği, Genç Kurtuluş, ÖEP, SGD, Tüm İGD, YDG, YDG(M), Umut Kültür Derneği ve ODAK/Genç Direnişçi tarafından ortak örgütlenen eylemle protesto edildi. Eylem saat 15.30’da öğrencilerin Sakarya Caddesi’nde buluşmasıyla başladı. Burada oluşturulan polis barikatının önünde 15 dakika beklendikten sonra polis barikatı açmak zorunda kaldı ve Yüksel Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçildi.

Yürüyüşte en önde “YÖK duvarını yıkacağız!”, “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim istiyoruz!” şiarlı ortak pankart taşındı. Genç komünistler eyleme “Gençliğin devrimci hareketini yükseltmek için mücadeleye/ Ekim Gençliği” şiarlı pankartıyla katıldı. Yürüyüş boyunca “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!”, “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!” , “Diplomalı işsiz olmayacağız!”, “Yeni Ekimler için ileri!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganları atıldı. Yüksel Caddesi’ne gelindiğinde ortak basın metni okundu.

Ardından öğrencilere destek olmak için eyleme katılan Eğitim-Sen 2 No’lu Şube, Düşünce ve Özgürlük Platformu ve Devrimci ‘78’liler Federasyonu tarafından kısa konuşmalar gerçekleştirildi. Eylemde Genç Dayanışma ve Eğitim Emekçileri Derneği destekçi olarak pankart ve flamalarıyla yer aldı. Eyleme yaklaşık 300 kişi katıldı.

Ortak YÖK protestosunun ardından ikinci bir eylem aynı yerde Öğrenci Kolektifleri ve Geleceğimizi İstiyoruz Girişimi tarafından “AKP’ye ve AKP’nin YÖK’üne karşı üniversite öğrencileri” imzasıyla gerçekleştirildi. AKP’nin uyguladığı politikalar teşhir edildi, üniversite öğrencilerinin AKP’yi istemediği belirtildi. Çekilen halaylarla eylem son buldu.

Ankara Ekim Gençliği


Cebeci’de YÖK protestosu

Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde Ankara Gençlik Derneği, Cebeci Genç-Sen, DGH, EBF Gazetesi, Ekim Gençliği, Genç Dayanışma, Genç Kurtuluş, Hukuk Fakültesi Öğrenci Derneği, Marksist Bakış, ÖEP, SGD, Tüm İGD, YDG ve YDGM tarafından 5 Kasım günü YÖK’e karşı bir eylem ve etkinlik gerçekleştirildi.

Program öğle saatlerinde Eğitim Bilimleri Fakültesi’nde bir etkinlikle başladı. Kısa bir açılış konuşmasının ardından ortak basın metni okundu. Ardından YÖK’ün gerçek yüzünü ve gençliğin mücadele tarihini anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Etkinliğin son kısmında ise serbest kürsü oluşturuldu ve öğrenciler yaşadıkları sorunlardan bahsetti. Etkinlik sırasında “Diplomalı işsiz olmayacağız!”, “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!” sloganları atıldı.

Etkinliğin ardından öğrenciler kampüs girişinde gerçekleştirilecek olan basın açıklamasına çağrıldı ve EBF önünden yürüyüşe geçildi. Hukuk Fakültesi önünde polis barikat kurdu. Saat 14.00’te öğrenciler polis barikatına doğru yürüdüler. Öğrencilerin kararlı yürüyüşü karşısında polis barikatı açtı ve kampüs girişinde basın açıklaması gerçekleştirildi.

Basın açıklamasında “YÖK, polis, medya; bu abluka dağıtılacak!”, “Anadil haktır engellenemez!” sloganları atıldı. Eylem basın açıklamasının ardından sona erdi.

Cebeci Ekim Gençliği


Ege Genç-Sen’den 6 Kasım…

Ege Üniversitesi’nde YÖK’ün 27. kuruluş yıldönümü, 7 Kasım günü Genç-Sen’in düzenlediği eylemle karşılandı.

Yürüyüş Edebiyat Fakültesi’nin önünde başladı. Her fakültenin önünde durulup öğrencilere eyleme katılım çağrısı yapıldı. Öğrenci çarşısına dönülerek E-Kafe’nin önünde basın açıklaması yapıldı. Ardından Edebiyat Fakültesi önüne dönülerek eylem bitirildi.

Basın açıklamasında YÖK’ün 27 yıllık icraatları anlatıldı. Eylemde, “YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!”, “Ne istiyoruz-özgürlük! Ne zaman-hemen şimdi! Vermeyecekler-alacağız!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Parasız eğitim-parasız sağlık!”, “Katil polis üniversiteden defol!”, “İşkenceci polis üniversiteden defol!”, “Ali Serkan Eroğlu ölümsüzdür!”, “Bıji Bratiya gelan!” sloganları atıldı. Eyleme 60 kişi katıldı.

Ekim Gençliği, Ege Genç-Sen içindeki tartışmaların pankart taşıyıp taşımamaya daraltılması nedeniyle eylemde yer almadı.

Ege Üniversitesi Ekim Gençliği


Genç-Sen’in Ankara eylemi…

“Üniversiteler bizimdir, YÖK’e hayır!”

9 Kasım günü Ankara Kızılay Meydanı’nda Genç-Sen’in çağrıcısı olduğu YÖK karşıtı bir miting gerçekleşti. Miting güzergâhı Temsilciler Meclisi’nde Kurtuluş-Sakarya olarak belirlenmişti. Fakat daha sonra MYK keyfi bir biçimde polisin izin verdiği Süleyman Sırrı-Sakarya üzerinden yapma kararı almıştı. 8 Kasım’da gerçekleştirilen 2.Genel Kurul’da Devrimci Genç-Sen’liler ve Genç-Sen içerisindeki devrimci güçlerin müdahalesiyle MYK’nın aldığı bu keyfi karar teşhir edildi, fiili-meşru mücadelenin önemine vurgu yapılarak mitingin başlangıç noktası için Kurtuluş’a çağrı yapıldı.

9 Kasım günü saat 15.00’te yaklaşık 500 kişi Kurtuluş’ta toplandı. Yolun kesileceği ve yürüneceği konusundaki kararlılık sonucunda polis barikatı kaldırıldı. Sloganlarla, alkışlarla coşkulu bir şekilde Kurtuluş’tan Sakarya’ya yüründü.

“Üniversiteler bizimdir, YÖK’e hayır!” pankartının açıldığı eylemde “YÖK’e hayır, üniversiteler bizimdir!”, “Parasız sağlık için yürüyoruz!”, “ÖSS’ye hayır!”, “YÖK’e karşı yürüyoruz!”, “Ücretsiz ulaşım için yürüyoruz!”, “Turnikesiz kapılar, güvenliksiz, polissiz koridorlar için yürüyoruz!” dövizleri taşındı.

Eylem boyunca sık sık “YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!”, “YÖK, polis, medya, bu abluka dağıtılacak!” , “Soruşturmalar, gözaltılar, baskılar bizi yıldıramaz!”,” Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Biji bıratiya gelan!” , “Sendika haktır engellenemez!”, “Üniversiteler bizimdir bizimle özgürleşecek!”, “Bilim içeri postal dışarı!” sloganları coşkuyla atıldı.

Sakarya Caddesi’nde kısa bir konuşma yapıldıktan sonra basın metni okundu. Eğitim-Sen ve Emekli-Sen Genel Başkanları da yaptıkları konuşmalarda YÖK’ü teşhir ettiler. Konuşmaların ardından halaylar çekildi. Sloganlarla eylem sona erdi.

Ankara Ekim Gençliği