14 Kasım 2008 Sayı: SİKB 2008/45

  Kızıl Bayrak'tan
   Gerici rejimin krizi derinleşiyor...
  Obama’nın Kürt hareketinde körüklediği dayanaksız beklenti ve hayaller karşılıksız kalacaktır...
AKP faşist özünü
açığa vuruyor
Ücretlere zam dönemi yaklaşıyor!

Esenyurt’tan tekstil işçileri:

Yürüyüşlerin 4. haftasında metal işçisiyle sınıf dayanışması!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  25 Kasım: Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü...
  Sol hareketin güncel durumu üzerine değerlendirmeler...
Devrimci harekette ideolojik ve moral kırılma
  10. yılında Parti İzmir’de selamlandı…
  İstanbul’da YÖK protestosu…
  YÖK protestolarından…
  Genç-Sen 1. Olağan Genel Kurulu ve “demokrasicilik” oyunu...
  Ortadoğu Dörtlüsü’nün Şarm el Şeyh toplantısından da bir sonuç çıkmadı… ..
  Barack Obama üzerinden yayılan sahte hayaller…
  Dünya işçi ve emekçi hareketinden…
  Ekim Devrimi ve bugünün anlattıkları
M. Can Yüce
  Eylem ve etkinliklerden...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

YÖK protestolarından…

ÇÜ’de coşkulu 6 Kasım…

Çukurova Üniversitesi öğrencileri saldırılar sonucunda basın açıklaması yapılmasının yasaklandığı yerde 6 Kasım protestosu gerçekleştirdiler.

6 Kasım günü saat 12.15’te yemekhane önünde toplanılarak alkışlar ve sloganlar eşliğinde yaklaşık 100 kişinin katıldığı bir eylem gerçekleştirildi. Devletin koyduğu yasağın delinmesi nedeniyle eylem coşkulu gerçekleşti. “Em perwerdehiya bi zimanê zikmakî dixwazin! YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!” pankartının açıldığı basın açıklaması sırasında “YÖK kalkacak polis gidecek üniversiteler bizimle özgürleşecek!”, “YÖK, polis, medya bu abluka dağıtılacak!”, “Soruşturmalar, gözaltılar, baskılar bizi yıldıramaz!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Berxwedan jiyane!”, “Eşit, parasız, anadilde eğitim!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Üniversiteler bizimdir, bizimle özgürleşecek!” sloganları atıldı. Yemekhane önünde okunan basın metninin ardından R1-R2 derslikleri arasında bulunan çimliklere doğru sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçildi.

Burada söylenen Gündoğdu marşının ardından eylem sona erdi.

Ekim Gençliği / Adana


Bursa’da 6 Kasım…

Uludağ Üniversitesi Öğrencileri YÖK’ü 6 Kasım günü gerçekleştirdikleri eylemle protesto ettiler. Saat 11.00’de kantin ve yemekhanelerin dolaşılmasıyla çağrısı yapılan eylemde “Eşit, parasız, bilimsel anadilde eğitim için YÖK’e hayır! / Uludağ Üniversitesi Öğrencileri” yazılı pankartı açıldı.

Saat 12.15’te Merkez Kampüs önünde toplanmaya başlayan öğrenciler Mediko-Sosyal’e doğru yürüyüşe geçtiler. Basın açıklamasından sonra öğrenciler marşlar ve türküler eşliğinde halaylar çektiler. Basın açıklaması sırasında eylemi seyreden öğrenciler jandarma tarafından uzaklaştırıldı ve Mediko-Sosyal’in etrafı kapatıldı. Ardından Mühendislik Fakültesi’ne doğru yürüyüşe devam eden öğrenciler Gündoğdu, Çavbella ve Beyazıt marşlarını söyleyerek eylemi sonlandırdılar.

Yaklaşık 70 kişinin katıldığı eylemde “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!”, “YÖK, jandarma, medya bu abluka dağıtılacak!”, “YÖK kalkacak, asker gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!”, “Sermaye defol, üniversiteler bizimdir!”, “YÖK postalla geldi, isyanla gidecek!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Biji bıratıya gelan!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları atıldı. Sloganların yazılı olduğu dövizler taşındı. Yurtsever Demokratik Gençlik Hareketi de eyleme katılarak destek verdi.

6 Kasım akşamı saat 18.00’de ise Orhangazi Parkı’nda Ekim Gençliği, DGH, SDG, SGD, Genç Kurtuluş, Genç-Sen ve Emek Gençliği tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi. “Darbecilere, kirli savaşa, neoliberal saldırılara karşı YÖK’süz özgür üniversite!” pankartının açıldığı eylemde “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!”, “YÖK, jandarma, medya, bu abluka dağıtılacak!” , “YÖK kalkacak, asker gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!” sloganları atıldı. Yaklaşık 60 kişinin katıldığı eyleme Eğitim-Sen, Partizan, BDSP, ESP, BATİS, SODAP, SDP, DHP, EMEP ve Marksist Tutum destek verdi.

Ekim Gençliği / Bursa


Eskişehir’de 6 Kasım…

Eskişehir’de 6 Kasım parçalı bir şekilde gerçekleşti. SGD, SDG, ÖGD, Öğrenci Kolektifleri, EHP Gençliği ve Geleceğimizi İstiyoruz Girişimi’nin oluşturduğu AÜ-OGÜ öğrencileri 12.15’te Yunus Emre Yurdu önünde toplanarak ve Yunus Emre Kapısı’nda OGÜ öğrencileriyle birleşerek rektörlük önüne bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Eylemde “YÖK’e hayır! Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim için mücadeleye!” ve “Üniversitelerimizi emperyalizme, çetecilere, AKP’ye, YÖK’e bırakmayacağız!” şiarlı pankartlar açıldı.

Ekim Gençliği, DPG, DGH, DÖB, ODAK/Genç Direniş ve ÖDP Gençliği’nin birlikte örgütlediği 6 Kasım eylemi ise saat 12.00’de AÜ öğrencilerinin Eczacılık girişinde Osmangazi Üniversitesi öğrencileriyle buluşmasıyla başladı. “YÖK çürümüş düzenin aynasıdır. Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim sosyalizmde!/ Üniversite Öğrencileri” şiarlı pankart ve ortak dövizlerle yemekhane önüne doğru yürüyüşe geçildi.

Yemekhane önüne gelindiğinde, ajitasyon konuşmaları yapılarak öğrenciler eyleme çağırıldı ve rektörlüğe doğru yürüyüşe geçildi. Rektörlüğün önünde “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı. AÜ-OGÜ Öğrencileri’nin basın açıklaması sona erdikten sonra rektörlüğün önünde basın açıklaması yapıldı.

Açıklamanın sonunda bir süre rektörlüğün önünde sloganlarla bekledikten sonra, toplu bir şekilde AÜ-OGÜ Öğrencileri’nin etkinlik yaptığı alana geçildi ve etkinliğe destek verildi. Etkinlikte tiyatro gösterimi yapıldı. Halaylar ve horonlarla etkinlik devam etti. Etkinliğin ardından sloganlarla okuldan toplu çıkış yapıldı.

Yaklaşık 90 kişinin katıldığı eylemde “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Kurtuluş devrimde sosyalizmde!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!” vb. sloganları atıldı.

Ekim Gençliği / Eskişehir


Eskişehir’de anadilde eğitim talebi

5 Kasım günü Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü’nde Yurtsever Demokrat Gençlik tarafından YÖK’ün protesto edildiği ve anadilde eğitim talebinin haykırıldığı bir eylem gerçekleştirildi. Yunus Emre Yurdu önünde toplanan kitle bir süre halay çektikten sonra “Em perwdehiya zimane dayikedixwazin!” (Anadilde eğitim istiyoruz!) pankartı açarak Migros karşısına kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Burada okunan açıklamada Kürt dilinin asimilasyon politikalarıyla unutturulmaya çalışıldığı, yüzyıllardır Kürt dilinin devlet tarafından yasaklandığı vurgulandı. Türkçe okunan basın açıklamasının ardından aynı metin Kürtçe okundu. Eylem açıklamanın ardından halaylar çekilerek bitirildi.

Eylemde “Em perwdehiya zimane dayikedixwazin!” (Anadilde eğitim istiyoruz!), “Be zıman jiyan nabe!” (Dilsiz yaşam olmaz!), “Zimane me rumetameye!” (Dilimiz onurumuzdur!), “Zimane me hebunameye!” (Dilimiz varlığımızdır!), “Eşit, parasız, anadilde eğitim!” sloganları atıldı. Eyleme 110 kişi katıldı.

Ekim Gençliği / Eskişehir


Kocaeli’de YÖK protestosu

Kocaeli’nde 6 Kasım günü Anıtpark Yerleşkesi’nin önünden başlayan YÖK protestosu İnsan Hakları Parkı’nda yapılan basın açıklaması ile sona erdi. Eylem SDG, Genç-Sen, Emek Gençliği, Demokratik Gençlik Hareketi, Ekim Gençliği, Dev-Lis, Yurtsever Gençlik Hareketi ve Kocaeli Üniversitesi Öğrencileri tarafından gerçekleştirildi.

Sloganlarla İnsan Hakları Parkı’na gelinmesinin ardından burada kurumlar adına açıklama yapıldı. Eylemde “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!”, “YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!”, “Müşteri değil öğrenciyiz!”, “Savaşa değil, eğitime bütçe!”, “Be ziman jiyan nabe!”, “Edi bese!”, “Edi bese em zımane dıxwazın!”, “Kürt diline özgürlük, kahrolsun faşist diktatörlük!” sloganları atıldı. Eyleme yaklaşık 200 kişi katıldı.

Ekim Gençliği / Kocaeli


Tokat’ta YÖK protestosu

YÖK’ün kuruluşu Tokat’ta ilk kez 6 Kasım günü protesto edildi. Tokat Eğitim-Sen ve Tokat GOP Üniversitesi öğrencileri YÖK’ün kuruluş yıldönümünde ortak eylem gerçekleştirdiler. Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesi öğrencileri eyleme dövizleri ile katıldılar.

6 Kasım günü saat 16.00’da Tokat Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan eylem, Eğitim-Sen Tokat Şube Başkanı’nın okuduğu basın açıklaması ile son buldu. Basın açıklamasının ardından “Eğitim haktır satılamaz!”, “Parasız eğitim, parasız sağlık!” “AKP defol, üniversiteler bizimdir!” sloganları atıldı. Basın açıklamasına 50 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Tokat


Kayseri’de Genç-Sen paneli

Kayseri’de 9 Kasım günü Eğitim-Sen’de, “YÖK ve üniversiteler” başlığı ile bir panel gerçekleştirdik. Genç-Sen girişimi olarak düzenlediğimiz panel, kısa bir slayt gösterisi ile başladı. Daha sonra Devrimci Genç-Senliler’in sunduğu panele geçildi.

Tarihsel gelişimi ile beraber, formasyon, sözleşmeli öğretmenlik, geleceksizlik, anti-bilimsel eğitim, üniversitelerin kışlaya çevrilmesi gibi birçok tartışmaya da sahne olan etkinlik, örgütlenme çağrısı ile devam etti. Yanısıra, tartışmaların sonucu olarak, önümüzdeki sürece dair gençliğin sorunları ve örgütlenme ihtiyacı üzerinden anket çalışması yapılması kararlaştırıldı.

Kurumsallaşmanın sorunlarının tartışılmasının ardından panel sona erdi.

Kayseri’den Devrimci Genç-Sen’liler