28 Kasım 2008 Sayı: SİKB 2008/47

  Kızıl Bayrak'tan
   Krizin faturasını kapitalistlere ödetmek için ilk eylem 29 Kasım’da…
  29 Kasım’a çağrı eylemlerinden…
Krizin faturası işten atmalarla işçilere ödetilmek isteniyor…
Krize karşı eylemler...

Metal işçilerinin 6. hafta yürüyüşleri…!

AÜ’de yemekhane işgali...
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Metal TİS’leri ve birleşik mücadelenin artan önemi
  Türk Metal ateşle oynuyor!
  Mirabel Kardeşlerin çağrısına emekçi kadınlardan yanıt:
  Gençlik hareketinden….
  Ekim Devrimi, sınıf hareketi ve devrimci parti
Volkan Yaraşır
  İzmir’de coşkulu Ekim Devrimi etkinliği!
  Ortadoğu’da gerçek barışa halkların devrimci direnişiyle ulaşılacaktır!.
  Gerçekler inatçıdır!
M. Can Yüce
  Topkapı İşçi Derneği 1. Olağan Genel Kurulu gerçekleşti!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metal TİS’leri üzerine sendika yöneticisi ve temsilcilerle konuştuk...

“Greve hazırız!”

- Eylemleriniz 6. haftasında... Süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Erdoğan Özer: Sürecin başından itibaren aynı kararlılığı göstermeye devam ediyoruz, bundan sonra da devam edeceğiz. Eğer MESS’in ortaya koyduğu tekliflerle ilgili bizim taleplerimizi karşılayacak bir sonuç çıkmayacak olursa, bunun sonunun nereye gittiğini en başından beri söylüyoruz. Bu süreç de oraya gidecek. Önerilerimiz MESS tarafından dikkate alınmazsa, bu işin sonu grevden geçiyorsa, oraya kadar da gideceğiz. Bu konuda işçi arkadaşlarımız da son derece kararlılar.

- Hazırlıklar ne durumda?

- Hazırlıklar gayet iyi gidiyor. Özellikle işyerlerinin büyük çoğunluğu bizim bölgemizde. Aşağı yukarı bir hafta on gündür grev komitesi eğitimleri devam ediyor. Bütün fabrikalarda çalışan işçileri komite üyesi haline getirmek ve süreci başarıyla sonuçlandırmak düşüncesindeyiz.

- TİS süreci ekonomik krizle beraber ilerliyor. Buna ilişkin düşünceleriniz neler?

- Kriz bizim için sürpriz değildi. Yaklaşık 1.5 senedir kendi yayın organlarımızda ülkenin krize doğru gittiğini, buna yönelik tedbirler alınması gerektiğini yazıp çiziyoruz, söylüyoruz. Bunları ilk söylemeye başladığımızda bizi “vatan haini” ilan ettiler. “Ülkede her şey iyi gidiyor. İşverenler işçi alıyor, ihracat rekorları kırıyoruz! Bu kriz nerden çıktı?” diyorlardı. Şimdi ise sanki birdenbire ortaya çıkmış gibi herkes panikledi.

MESS süreci hazırlıklarına başladığımız zaman, krizin bizi nasıl etkileyeceğini, bize nasıl fatura çıkartılabileceğini, buna karşı neler yapmamız gerektiğini uzun süre tartıştık ve tartışıyoruz. Bu yüzden MESS sürecinin krizle içiçe yürümesi bizim açımızdan şaşırtıcı değil. Ama bunun böyle olması bizim mücadele tarzımızı etkilemez. İşverenler bunun arkasına saklanmak isteyeceklerdir. İşletmelerin yapısından kaynaklı bundan yararlanmak isteyenler de olacaktır. Kriz, bizim MESS sürecimizdeki mücadele takvimimizi etkilemeyecek!

 

Kroman Çelik A.Ş İşyeri Temsilcisi Engin Kulu: Şu anda MESS tarafından atılmış herhangi bir adım yok. Ancak bizim tarafımızdan da bir değişiklik yok. Mücadelemizi adım adım yükselterek arttırıyoruz. Bu sürecin sonuna geldik. MESS’in dayatmaları karşısında eylem, etkinlik ve birliğimizi daha da ilerleteceğiz. Bu sadece Birleşik Metal olarak, yani 10 bin kişi olduğu farzedilerek düşünülmesin. Ülkede bir kriz var. Birleşik Metal 100 bin metal işçisini ayağa kaldıracak bir örgütlülüğü yaratabilir. “Krizin faturasını ödemeyeceğiz!” diyoruz. Çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Sarkuysan İşyeri Baştemsilcisi İsmail Sungur: Haklarımızın sonuna kadar arkasında duracağız. İşçi sınıfı mücadelesinden asla taviz vermeyecektir. Biz zaten greve hazırız. İşçi greve hazır, biz onu bekliyoruz.

Her şeyimiz hazır. Sarkuysan işçisinin bu fabrikada yapılacak her şey için sadece bir saate ihtiyacı var.


Metal işçilerinin 6. hafta yürüyüşleri…

“Kavgayı sonuna kadar götüreceğiz!”

Birleşik Metal-İş Sendikası “MESS dayatmalarına hayır!” diyerek başlattığı Cuma yürüyüşlerinin 6. haftası olan 21 Kasım günü, İstanbul’da Ümraniye ve Kartal’da, Gebze’de ise MESS kapsamında olan fabrikalarda gerçekleştirilen yürüyüşlerde, kriz bahanesiyle yaşanan işten atmalar ve MESS dayatmalarını protesto etti.


Gebze’deki yürüyüşler 6. haftasında!

Gebze’de sabah erken saatlerde Sarkuysan, Çayırova Boru, Kroman Çelik, Akkardan, Makina Takım, Poly Metal, Areva, Bosal Mimaysan, Yücel Boru işçileri fabrikalarına sloganlarla girdiler.

Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Erdoğan Özer Fen-İş Köprüsü’nden başlayan Kroman Çelik işçilerinin yürüyüşüne katılırken, metal işçileriyle sınıf dayanışması bu hafta da devam etti.

Sabahın ilk yürüyüşü Sarkuysan ve Çayırova Boru işçilerinin yürüyüşüyle başlarken Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB-DER) üyesi tersane işçileri, DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası Bölge Başkanı Veysel Demir, UİD-DER üyeleri ve Çağrı gazetesi yürüyüşlere katılarak metal işçileriyle sınıf dayanışmasının anlamlı bir örneğini daha sergilediler.

Aynı güzergahtaki yürüyüşler boyunca “Metal işçisi köle değildir!”, “Esnek çalışmaya hayır!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Yaşasın işçilerin birliği!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “İşveren şaşırma, sabrımızı taşırma!”, “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız!”, “Metal-tersane omuz omuza!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Krizin faturası patronlara!”, “Geliyor, geliyor, genel grev geliyor!” sloganları gür ve coşkulu biçimde atıldı.

Sarkuysan işçileri işyerinde karşı karşıya kaldıkları hak gasplarına karşı mücadele kararlılıklarını sergilediler.

Sarkuysan önünde Birleşik Metal-İş üyelerine seslenen Sarkuysan İşyeri Baştemsilcisi İsmail Sungur, Sarkuysan patronunun kazanılmış hakları geri almaya dönük son teklifi konusunda bilgilendirmede bulundu. Sarkuysan işçileri alkış ve sloganlarla işbaşı yaptı.

Kroman Çelik işçilerinin yürüyüşünde en önde “MESS dayatmalarına hayır!/ Birleşik Metal-İş Sendikası” pankartı açılırken, sendika flamalarıyla yürüyen işçilere Kroman Çelik önünde Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Erdoğan Özer seslendi. Konuşmasında MESS dayatmalarına karşı grev vurgusu yaparak şunları söyledi: “Herkes aklını başına alsın. Metal işçisi köle değildir. Metal işçisi istediğiniz zaman gel, istediğiniz zaman git diyebileceğiniz kuklalar değildir. Bizi hiç kimse böyle hareket etmeye zorlamayı aklından dahi geçirmesin. Eğer bu kavganın sonu kapının önünden geçiyorsa biz hep birlikte kapının önünde olacağız.”

Erdoğan Özer, şimdiye kadar yaptıkları eylemlerin uyarı niteliğinde eylemler olduğunu belirterek, uyarılarının dikkate alınmadığı koşullarda metal işçisinin gücünün nelere yettiğini herkesin göreceğini sözlerine ekledi. Konuşma, Türk Metal üyesi metal işçilerinin de mücadele süreci içine katılmasının gerekliliğine yapılan vurguyla son buldu.

Kroman Çelik işçileriyle eş zamanlı olarak yürüyen Makina Takım ve Akkardan işçileri ise geçtiğimiz haftalarda olduğu gibi Akkardan önünde buluşarak fabrikalarına dağıldılar.

Akkardan işçileri de Çayırova Köprüsü’nden “İnsanca ve onurluca yaşamak istiyoruz!” pankartı ve sendika flamalarıyla yürüdüler. Burada birleşen kitleye seslenen BMİS Gebze Şube Mali Sekreteri Necmettin Aydın şunları söyledi:

“Şehir merkezlerinde eylemlerimiz devam edecek. Ayın 18’inde yapılan toplantıdan bir şey çıkmadı. Pazartesi günü yeniden toplantıya gireceğiz. Bundan sonra son silahımız olan GREV silahımızı hiç çekinmeden devreye sokacağız. Fabrikada işveren krizi bahane ederek işçilere baskı uygulamaya çalışıyor.”


Dudullu’da ABB işçileri yürüdü!

Dudullu ABB işçileri Cuma eylemlerinin 6. haftasında geçmiş haftalarda olduğu gibi OSB dörtyolda toplandılar. Fabrika pankartını açarak yürüyüşe geçen 80 kadar işçi yol boyunca “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Krizin yükü patronlara!”, “İşten çıkarmalar yasaklansın!”, “Zafer direnen işçilerin olacak!” sloganlarını attılar. Fabrika önünde gece vardiyasından çıkan işçilerin alkışlarla karşıladığı işçiler eylemin ardından işbaşı yapmak üzere fabrikaya girdiler.

Eyleme BDSP’li Metal İşçileri, OSİM-DER ve UİD-DER destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


BMİS’ten Gebze toplantısı…

Birleşik Metal-İş Sendikası, çeşitli illerde gerçekleştirdiği bölge toplantılarına 25 Kasım günü Gebze’deki üyeleriyle buluşarak devam etti. Toplantıya Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve sendika Genel Sekreteri Selçuk Göktaş katıldı.

Toplantı salonunu dolduran Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, sendika yöneticilerinin konuşmaları boyunca “Krizin faturası patronlara!”, “İş, ekmek, yoksa barış da yok”, “İşte örgüt işte sendika!”, “İşçinin tokatı teğet geçmeyecek!”, “Direne, direne kazanacağız!”, “Geliyor geliyor genel grev geliyor!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Metal işçisi direnişin simgesi!” sloganlarını attılar.  

Birleşik Metal-İş üyelerine seslenen Serdaroğlu, Türk Metal Sendikası’nın tutumunu eleştirerek Özbek’in mal varlığı konusundaki soruları yanıtlaması ve metal işçilerine hesap vermesi gerektiğini belirtti. “Şayet Türk Metal ile MESS arasında bir sözleşme imzalanırsa bunun adı sözleşme olmayacaktır. Gerçi MESS’in kendisine ait çamurları var ama sözleşmeyi imzalarsa Türk Metal’in çamuru da MESS’e bulaşacaktır” dedi.

Bu dönem verdikleri mücadelenin tüm metal işçilerinin ve tüm işçi sınıfının mücadelesi olduğuna dikkat çeken genel başkan şunları söyledi: “Sermaye metal işçisi üzerinden tüm işçi sınıfına bir takım dayatmalarda bulunmak, kazanılmış haklarını ellerinden almak istiyor. Biz de mücadelemizi bu bilinç üzerinden sürdüreceğiz.”