28 Kasım 2008 Sayı: SİKB 2008/47

  Kızıl Bayrak'tan
   Krizin faturasını kapitalistlere ödetmek için ilk eylem 29 Kasım’da…
  29 Kasım’a çağrı eylemlerinden…
Krizin faturası işten atmalarla işçilere ödetilmek isteniyor…
Krize karşı eylemler...

Metal işçilerinin 6. hafta yürüyüşleri…!

AÜ’de yemekhane işgali...
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Metal TİS’leri ve birleşik mücadelenin artan önemi
  Türk Metal ateşle oynuyor!
  Mirabel Kardeşlerin çağrısına emekçi kadınlardan yanıt:
  Gençlik hareketinden….
  Ekim Devrimi, sınıf hareketi ve devrimci parti
Volkan Yaraşır
  İzmir’de coşkulu Ekim Devrimi etkinliği!
  Ortadoğu’da gerçek barışa halkların devrimci direnişiyle ulaşılacaktır!.
  Gerçekler inatçıdır!
M. Can Yüce
  Topkapı İşçi Derneği 1. Olağan Genel Kurulu gerçekleşti!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

AÜ’de yemekhane işgali...

“Atılan işçiler geri alınsın!”

Ankara Üniversitesi’nde Tadal Şirketi’ne bağlı olarak çalışan işçiler yaklaşık iki ay önce ödenmeyen ücretlerinin ödenmesi ve işten atılan arkadaşlarının geri alınması talepleriyle öğrencilerle birlikte boykot başlatmışlardı. Yaklaşık 10 gün süren boykot sonucunda rektörlük işçilerin taleplerini kabul etmiş ve atılan işçileri geri almıştı. Ancak Tadal şirketi iflas ettiğini söyleyerek işçilerin maaşlarını ödememiş ve maaşları rektörlüğün ödeyeceğini bildirmişti. Rektörlüğün çeşitli mazeretler göstererek ücretleri ödememesi üzerine başlayan grev sonucunda ücretler asgari ücret üzerinden alındı.

7 Kasım günü yapılan ihaleyi Tam Sofra adlı yeni bir taşeronun almasıyla rektörlüğün niyeti ortaya çıkmış oldu. Rektörlük, 17 Kasım günü Tadal’la olan sözleşmeyi iptal etti ve işçilere işten çıkarıldıklarını bildirdi. 18 Kasım günü yeni gelen şirket ve işçiler arasında bir görüşme oldu. Ancak bu görüşmede şirket, rektörlüğün kendisinden kendi işçileriyle çalışmasını talep ettiğini söyledi. 19 Kasım gününden itibaren işçilerin kampüslere girmesi yasaklandı, girişlerde zorluk çıkartıldı, yemekhane kilitleri değiştirilmeye çalışıldı. Rektörlükle görüşülmeye gidildiğinde, artık burada çalışmadıkları ve muhatap alınmayacakları bildirildi.

Bunun üzerine yemekhane işçileri kampüs içinde yürüyüş yaptılar ve öğrencilerle beraber toplantı düzenlediler. Yürüyüş boyunca rektörlüğün verdiği sözlerini tutmadığının teşhiri yapılarak işçilerin işten çıkarıldığı haberi okul bileşenlerine duyuruldu. Yapılan toplantıda, rektörlükle ve diğer birimlerle yeteri kadar konuşulduğu vurgulanarak masa başında çözüme gidilemeyeceği dile getirildi. Artık kaybedecek bir şeyleri kalmadığını söyleyen işçiler, işlerine sahip çıkacaklarını, işyerlerini terk etmeyeceklerini söylediler ve yemekhane işgalini başlatmış oldular. İşgal üzerine sendika temsilcisini arayan Rektör tehditler savurdu.

19 Kasım günü yapılan toplantıda sesimizi daha güçlü duyurmak için neler yapabileceğimiz tartışıldı. İlk olarak AÜ Rektörlüğü önünde bir basın açıklaması yapılması kararlaştırıldı. 20 Kasım günü öğle saatlerinde rektörlük önünde buluşmak için gelen işçiler ve öğrenciler polisin tehditkâr tutumuyla karşılaştı. İşçi ve öğrencilerin önü polis barikatlarıyla kesildi fakat kısa süre sonra bir araya gelinerek eylem başladı. Eylemde “Krizin faturasını ödemiyoruz! Atılan işçiler geri alınsın! Ucuz, nitelikli yemek istiyoruz!” yazılı pankart açıldı ve okunan basın metninde taleplerimiz rektörlüğe bir kez daha iletildi.

Eylemin bitiminde işçiler ve öğrenciler Cebeci Kampüsü’ne geçti. Burada Oleyis temsilcisi tarafından rektörlüğün işçilerle görüşme talep ettiği bilgisi aktarıldı. Bunun üzerine sendika temsilcisi ve işçilerden oluşan bir heyet görüşmeye gitti. Kısa süren görüşmenin ardından yemekhaneye gelen temsilciler konuşmaları aktardılar. Yapılan görüşmelerde Tam Sofra şirketinin bir ay içerisinde yemek satışı 1.5 katına çıkarsa işçilerin hepsini işe alabileceği, fakat bunun için de o süreyi deneme süresi olarak değerlendireceği, karşılığında da işçilerin işgale son vereceği ve bir hafta sonra işbaşı yapacağı ifade edildi. Fakat bu sırada sendika temsilcisini yeniden arayan yetkililer, hukuki nedenlerle tüm işçilerin işe alınmasının mümkün olmayacağını söylediler. Temsilciler yeniden görüşmeye gitti. Görüşme anlaşmazlıkla sonuçlandı. İşçiler, tek bir kişi dahi işe geri alınmazsa yemekhaneyi boşaltmayacakları ve direnişi sonuna kadar sürdüreceklerini söyleyerek masadan kalktılar.

İşçiler ve öğrenciler 19 Kasım tarihinden beri geceleri de dahil yemekhanede bekliyor. Sürece dair tartışmalar yapılıyor. Hep beraber halaylar çekiliyor, oyunlar oynanıyor. Cuma akşamı maden işçilerinin mücadelesini anlatan “Maden” filmi izlendi. Bundan sonraki günlerde de hem bilincimizi tazeleyecek, hem direnişimizi güçlendirecek farklı etkinlikler gerçekleştirilmeye devam edilecek. Sesimizi başta kampüs bileşenlerine ve daha geniş bir kitleye duyurmak için pratik faaliyetlerde bulunulacak. İşçilere destek amacıyla imza kampanyası başlatılacak ve akademisyenlerin aktif destekleri alınmaya çalışılacak.

Ankara Üniversitesi işçileri ve öğrencileri bu anlamlı direnişi tüm işçileri işe geri aldırtıncaya dek sürdürecekler.

Cebeci Ekim Gençliği