30 Ocak 2009
Sayı: SİKB 2009/04

  Kızıl Bayrak'tan
  Ergenekon operasyonu Özbek çetesine yöneldi…
  Çankaya’da Ergenekon toplantısı…
Şer üçlüsü toplandı…
Emekçiler krize karşı alanlara çıktılar…
15 Şubat İstanbul mitingi üzerine...
Sinter ve Gürsaş direnişleriyle dayanışma gecesi gerçekleşti...
  Direnişçi Gürsaş işçileri ile konuştuk...
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Yerel yönetimler ve liberal yanılsamalar -
H. Fırat
  ÜNSA’da yarım direniş, çeyrek zafer!
  Devlet madalyasından Kocatepe törenine kontrgerilla gerçeği…
  Kriz karşıtı faaliyetlerden...
  Gençlikten...
  Ateşkes sonrası Gazze...
  “Davos Zirvesi”ne hazırlık…
  Bolivya’da anayasa açık farkla kabul edildi!
  Obama ve yıkılan hayaller...
  Avrupa’da krize karşı paneller…
  Yerel seçimler ve devrimci tutum - M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Emekçiler krize karşı alanlara çıktılar…

“Krizin bedelini sermaye ödesin!”

Adana’da 24 Ocak Kararları’nın yıldönümünde miting!

Krizin faturasının işçi sınıfı ve emekçilere ödetilmesine dur demek, sınıfın taleplerini alanlarda haykırmak ve Ortadoğu’da Amerikan emperyalizmini arkasına almış olan İsrail’e karşı direnen Filistin halkının sesine ses katabilmek amacıyla 1980 24 Ocak Kararları’nın yıldönümünde Adana’da bir miting gerçekleştirildi.

Mimar Sinan Açıkhava Tiyatrosu önünde toplanan kitle buradan yolu kapatarak Uğur Mumcu Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. İlk kolda Türk İş’e bağlı sendikalar yeraldılar. Bu kolun ve mitingin en canlı kortejini Mersin Limanı’nda örgütlendikleri için işten atılan ve direnişlerini sürdüren Akan-Sel işçileri oluşturdular. Kendi pankartlarıyla mitinge katılan işçiler miting boyunca direniş sloganlarını yükselttiler. Türk-İş’in ardından TMMOB, CHP, DSP, EMEP, Dev Yol Devrimci Yaşam, Halk Cephesi, ÖDP, TKP, DİP-G ve Mücadele Birliği sıralandılar.

Önde DİSK’in yürüdüğü diğer kolda DİSK’e bağlı sendikalar yeralırken, ardında KESK Adana Şubeler Platformu konumlandı. ATO ve Eczacılar Odası pankartını KESK Mersin Şubeler Platformu izledi. Haber-Sen ise, pankartı ve attığı sloganlarla faşist örgütlenmeleri ve kontrgerillayı hedefe koyan bir duruş sergiledi. Sendika kortejlerinin ardında, Birleşik Emek İnisiyatifi, Genç Sen, İHD, Halkevleri, AKA-DER, Alınteri, BDSP, ÇHKM, DHF, ESP, YDG, Sosyalist Parti ve DEV-LİS pankartları sıralandı.

Mitingte önce direnen Filistin halkının yaşadıklarıyla ilgili kısa bir konuşma yapıldı. Ardından emeğin kurtuluşu mücadelesinde ölümsüzleşenler ve Filistin’de yaşamını yitirenler adına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

İlk konuşmayı miting tertip komitesi adına Türk-İş’ten Edip Gülnar yaptı. Krizin kapitalizmin krizi olduğu ve sebebinin de sosyal devlet uygulamasından uzaklaşmak olduğunu söyleyen Gülnar, bu nedenle krizin faturasının emekçilerin sırtına yüklenerek aşılamayacağını söyledi. İşsizlik sigortasının sahibinin işçiler olduğunu, bu paranın işverenleri kurtarmak için kullanılmasına izin vermeyeceklerini ifade etti.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün ve TMMOB adına Mehmet Soğancı, ATO temsilcisi, KESK adına Emirali Şimşek, Eczacılar Odası adına Burhanettin Bulut’un yaptığı konuşmalarının ardından miting sona erdi.

Kızıl Bayrak / Adana


Lüleburgaz’da “faturayı ödemeyeceğiz” mitingi

Yoğun işten atmaların yaşandığı bölgelerden biri olan Lüleburgaz’da 4 bini aşkın işçi ve emekçi “Krizin bedelini sermaye ödesin!” şiarıyla 25 Ocak günü miting gerçekleştirdi.

Emek Platformu’nun çağrısıyla gerçekleştirilen miting sabah 11.30’da Lüleburgaz Hükümet Konağı önünde Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Çorlu ve Çerkezköy’den gelen emekçilerin toplanmasıyla başladı.

Mitingin gövdesini Türk-İş’e bağlı sendikaların üyeleri oluşturdu. Petrol-İş Sendikası 700’ü aşkın katılımıyla dikkat çekerken, Kristal-İş, Tes-İş, Tek Gıda-İş, Şeker-İş, T. Harb-İş, T. Çimse-İş, Belediye-İş ve Türk Metal sendikaları da mitinge katılan diğer sendikalardı.

DİSK pankartı arkasında yürüyen sendikaların mitinge katılımı oldukça zayıftı. DİSK kortejinde Genel-İş Sendikası Trakya Şubesi ve Genel-İş üyesi Tekirdağ Belediye işçileri pankartlarıyla 100 civarında bir katılım sağladılar. “Kriz bizi teğet geçmedi” temsili tabutuyla renkli bir görüntü oluşturan Emekli-Sen kortejinde 80’i aşkın kişi yürüdü.

Yine DİSK pankartı arkasında yürüyen Genç-Sen Trakya Üniversitesi Öğrencileri “Özgür bir gelecek istiyoruz! / Genç-Sen” pankartıyla yerlerini aldılar.

KESK’e bağlı sendikaların da katılımı zayıftı. Eğitim-Sen, Yapı Yol-Sen Tekirdağ İl Temsilciliği ve Tüm Bel-Sen’in pankart açtığı yürüyüşün en canlı korteji kamu emekçileriydi. Siyonist katliama karşı da sloganlar atan KESK kortejinde 150’yi aşkın emekçi yürüdü.

Çeşitli siyasi çevrelerden ESP, UİD-DER, EMEP, ÖDP, Partizan, Tekstil İşçileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Edirne Demokratik Haklar Derneği, Emek Gençliği, DİP ve Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu da yürüyüşte yer aldı. BDSP’liler, krizin faturasını ödememeye çağrı yapan bildirileri tüm kortejlere ulaştırdılar. Sosyalist Kamu Emekçileri de miting alanında “Krizin faturasını kapitalistlere ödetelim!” başlıklı bildirileri dağıttılar

Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy-Sen) pankartı arkasında yürüyen köylüler de kendi talepleriyle alanlardaydılar ve anlamlı bir katılım sağladılar.

Yürüyüş kolunun en önünde Kırklareli Cam Fabrikası’nda kriz gerekçe gösterilerek işten atılan Kristal-İş üyeleri “İşten atıldım / Emek Platformu” imzalı tişörtler giyerek “Krizin bedelini ödemeyeceğiz!” yazılı pankartla yürüdüler. Ardından ise sendika genel başkanları ve konfederasyon yöneticileri yer aldılar. Türk-İş’e bağlı sendikalar Türk-İş ana pankartı arkasında kendi pankartlarını açtılar.

Miting alanında kitleye ilk olarak Kristal-İş Sendikası Genel Başkanı Bilal Çetintaş seslendi. Kapitalizmin tarihinin krizlerin tarihi olduğunu söyleyerek, üretimden gelen güçle sermayeye diz çöktürülebileceğine vurgu yaptı. İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği siyonist katliamı lanetledi.

KESK adına yapılan konuşmayla devam eden miting programı Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel ve DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin konuşmalarıyla sürdü. Başbakan’ın “Kriz teğet geçti” sözlerini eleştiren Türkel ve Çelebi AKP karşıtlığı üzerinden konuşmalarını sürdürdüler. “Artık lafın bittiği yerdeyiz. Eylemlerde buluşma zamanı!” diyerek mücadele çağrısı yapan Çelebi’nin konuşması sloganlarla karşılandı. Ses aracından yapılan konuşmalar ve okunan şiirlerle devam eden miting programı saat 13.30’da sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Kocaeli’de krize karşı miting

Kocaeli Emek ve Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen “Krize, yoksulluğa, işsizliğe, zamlara ve savaşa karşı miting” 25 Ocak günü Kocaeli’nde gerçekleşti. Miting saat 13.00’de Merkez Bankası önünde kortejlerin oluşturulmasıyla başladı. Şehrin içinden sloganlarla geçen platform bileşenleri ve katılımcılar Kocaeli halkının da desteğini topladı.

Mitinge DİSK ve KESK’e bağlı sendikalar katılırken, Hak-İş’e bağlı Çelik-İş de mitingte yerini aldı. Sendikaların arkasında EMEP, TKP, SDP, UİD-DER, Halkevleri, AHALİ kortejleri sıralandı. Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı miting coşkulu bir atmosferde geçti.

Mitingin konuşmasını platform adına KESK dönem sözcüsü ve SES Kocaeli Şube Başkanı Hüseyin Gülseven yaptı. Gülseven konuşmasında şunları söyledi:

“Krizin faturasını emekçilere ve halka çıkarmaya çalışıyorlar. Zaten milyonlarca kişinin işsiz olduğu ülkemizde kriz yeni işsizler üretiyor. Önceleri ‘kriz bizi az etkileyecek’ diyenler şimdi ‘ben ülkenin doktoruyum, olay psikolojiktir’ diyor. İktidarda yer alan AKP hükümetinin en belirgin özelliği halk düşmanlığıdır.”

Gülseven, Gazze’de yaşanan vahşet karşısında AKP hükümetinin ikiyüzlü tutumunu da eleştirdi.

Gülseven’in ardından Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve KESK Genel Başkanı Sami Evren söz aldı. Evren’in konuşması 15 Şubat İstanbul mitingine çağrı ile son buldu.

Kızıl Bayrak / Kocaeli