15 Mayıs 2009
Sayı: SİKB 2009/18

  Kızıl Bayrak'tan
  Düzenin Kürt sorununda yeni
“çözüm” senaryoları
  Mardin katliamı ve perdelenmek
istenen gerçekler!
ABD Genelkurmay Başkanı Ankara’daydı...
Gençliğin 6 Mayıs anmalarından…
BDSP’nin Denizler’i anma eylem ve etkinliklerinden…
  “Engelliler Haftası” ikiyüzlülüğü...
  Grev ve direnişlerden
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Taksim 1 Mayısı’nın moral kazanımlarını geleceğe taşıma görev ve sorumluluğu!
  BMİS Eskişehir Şube Başkanı Bayram Kavak ile Eskişehir 1 Mayısı üzerine konuştuk...
  Salgın hastalıkların sorumlusu kapitalizmdir!
  Kapitalizmin sömürü çarkları döndükçe, işçiler ölmeye devam edecek!
  İTÜ Şenliği: Çok yönlü ve zengin etkinlikler!
  Dünya işçi-emekçi hareketinden…
  Afganistan’da kitlesel kıyıma protestosu… .
  Emperyalistlerin kışkırttığı gerici savaş Pakistan’a taşındı!
  İşçi sınıfı “makulu” berhava ederek şekillenir
Volkan Yaraşır
  Bir katliamın düşündürdükleri…
M. Can Yüce
  Anti-faşist zaferin 64. yıldönümü!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

6 Mayıs anmalarından…

Denizler kitlesel eylemlerle anıldı!

Denizler’in mezarı başında anma

6 Mayıs günü Ankara’da, ‘78’liler Federasyonu’nun çağrısıyla, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan Karşıyaka Mezarlığı’nda kitlesel bir mitingle anıldı. Anmaya, aralarında KESK Ankara Şubeler Platformu, ‘68’liler, ‘78’liler, TMMOB, Halkevi, SDP, DTP, TKP, EMEP, YDG, DPG, ESP, DHF, Tüm-İGD’nin de bulunduğu birçok kurum ve parti pankartlarıyla katıldı. 

Anma, devrim şehitleri anısına saygı duruşu ve Devrimci ‘78’liler Federasyonu Başkanı tarafından ortak basın metninin okunmasıyla başladı. 

Basın metninde 12 Martlar’ı, 12 Eylüller’i yaratan, darbe düzeninin devamı olarak nitelendirilen Ergenekon çetesi, AKP hükümetinin saldırıları, emperyalist politikalar ve Kürt halkı üzerinde estirilen terör dalgası üzerinde duruldu. Açıklama, “Devrimin yiğit öncülerine, önderlerimize, geleceği birlikte kuracağımız herkese, kendimize sözümüz var; Deniz, Mahir, İbrahim olacağız, köhnemiş düzenin saltanatını yıkacağız. Mücadelemiz devrim ve sosyalizm mücadelesidir, kazanacağız” sözleriyle son buldu.

Ardından EMEP GYK Üyesi Mustafa Yalçıner bir konuşma yaptı. Ellerinde düzene teslimiyetin bayrağını taşıyan reformistler bir kez daha kürsüde söz sahibi oldu ve misyonuna yakışır bir konuşma yaptı. Yalçıner tarafından yapılan konuşmada, orada bulunan Denizler’in katili sermaye partisi CHP selamlanarak, “Bugün CHP de aramızda DTP de. Bu iki parti daha önce hiç bir araya geldi mi? İşte bu Denizler’in mücadelesinin başarısıdır. Yaşasın Türk ve Kürt halkının ortak mücadelesi!” denildi!

Ardından Denizler’in avukatı Halit Çelenk sözü aldı ve dava sürecinde yaşanan hukuksuzluklardan bahsetti. Konuşmasını,“Denizler eylemlerinden ötürü değil, düşüncelerinden ötürü idam edildi” sözleriyle sürdürdü. Denizler’in inandıkları dava uğruna ölümü göze aldıklarını hatırlatarak, Deniz Gezmiş’in son sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Konuşmaların ardından Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in mezarlarının önünden geçilerek kısa bir yürüyüş gerçekleştirildi. Eylemde “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları atıldı. Anmaya binlerce kişi katıldı.

Ortak eylemin dışında Mücadele Birliği ve CHP tarafından ayrı anmalar gerçekleştirildi.

 Kızıl Bayrak / Ankara


Devrim şehitleri ölümsüzdür!”

‘78’liler Girişimi, İHD, Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, ÖDAH, EMEP, DTP, EHP, SP, ESP, SDP, ÖDP ve SEH’in aralarında bulunduğu kurum ve partiler 6 Mayıs günü Galatasaray Lisesi’nde basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Gerçekte kim öldü? Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan yaşıyor!” pankartının açıldığı eylemde okunan açıklamada; Denizler’in, Mahirler’in, İbrahimler’in, ‘68 gençliğinin emperyalizme, kapitalizme ve faşizme karşı başkaldıran bir gençlik olduğu belirtildi.

Denizler’in idamının toplumda bir şeylerin değişebileceğine dair inancı yaraladığı, bu yaranın Denizler’in eşitlik, özgürlük, kardeşlik ideali geleceğe taşınana kadar iyileşmeyeceği söylendi. Ardından Denizler’in arkadaşı Mustafa Kemal Kaçaroğlu bir konuşma yaptı. Eylemde “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganı atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Emek Gençliği’nden anma…

6 Mayıs günü Taksim AKM önünde bir araya gelen kitle, saat 18.30’da Dolmabahçe’ye doğru yürüyüşe geçti. En önde Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in resminin taşındığı eylemde, “Bağımsız Türkiye! Kahrolsun emperyalizm! / Emek Gençliği” pankartı açıldı. Farklı şiarların yer aldığı pankart ve dövizler taşındı.

Dolmabahçe’ye gelindiğinde ilk olarak saygı duruşunda bulunuldu. Yapılan açıklamada, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın işçi hareketini sindirmek ve yükselen gençlik mücadelesini bastırmak için katledildiği ifade edildi. Açıklama 6 Mayıs’ın yas günü değil mücadele günü olduğu vurgusuyla son buldu.

Eyleme bini aşkın kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Kadıköy’de Denizler anıldı!

Denizler, Mücadele Birliği Platformu tarafından 10 Mayıs günü Kadıköy’de gerçekleştirilen eylemle anıldı. “Denizler’imizle yürüyoruz!”, “Denizler’in yolunda DÖB saflarına!”, “Yaşasın Kürt-Türk halklarının mücadelesi!”, “Denizleri anmak demek, devrim ve sosyalizm mücadelesini yükseltmek demektir!”, “Halkın denizi denizleşen halkla!” pankartları ile Mücadele Birliği, DÖB ve DİK flamalarının açıldığı eylemde, “Fabrikalar, tarlalar, siyasi iktidar, her şey emeğin olacak!”, “Yaşasın halkların mücadele birliği!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganları atıldı.

Saygı duruşuyla başlayan anma programı okunan şiirler ve Ayışığı Sanat Merkezi Müzik Topluluğu’nun seslendirdiği devrimci marşlarla sürdü. Mücadele Birliği Platformu ve DÖB adına da konuşmalar yapıldı. Eyleme yaklaşık 150 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


İzmir’de Denizler anması

İzmir’de Birlikte Başarabiliriz Platformu bileşenleri, Devrimci Liseliler, Emek Gençliği, DİP Girişimi, DTP, SDP, İHD ve Ege ‘78’liler Derneği üyelerinin, 6 Mayıs günü Konak eski Sümerbank önünden Cumhuriyet Meydanı’na yaptıkları yürüyüşle Denizler anıldı.

Yaklaşık 700 kişilik kitle sloganlar eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Burada Birlikte Başarabiliriz Platformu bileşenlerinin ortak basın metni okundu. ‘68 gençlik hareketi önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan’ın idam edilmesinin üzerinden 37 yıl geçtiği, Denizler’in, 6. Filo’yu denize dökerken de Filistin halkının yanında savaşırken de emperyalizme karşı mücadele ettiğinin belirtildiği açıklama karanfillerin denize bırakılmasıyla son buldu.

Kızıl Bayrak / İzmir


Buca’da Denizler anması

‘78’liler girişimi ve Ege ‘78’liler Dayanışma ve Demokrasi Derneği, Buca eski mezarlığında gerçekleştirdiği etkinlikle Denizler’i andı.

Alpaslan Özdoğan’ın mezarı başında gerçekleştirilen anmada, ‘71 Devrimci Hareketi’nin tarihi Mustafa Suphiler’den yola çıkarak anlatıldı, “6 Mayıs sabahı üç fidan darağacına giderken ‘71 devrimci hareketinden geriye, hafızalardan silinmeyen direniş geleneği bırakılmıştır” denildi.

Açıklamanın ardından şiirler okundu. ‘77 1 Mayısı öncesi afiş asarken faşistler tarafından katledilen Avni Ece’nin mezarı başında gerçekleştirilen konuşma ve şiirlerden sonra, anma etkinliği sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir


Samsun’da Denizler anması

Devrim mücadelesinde ölümsüzleşen üç devrimciyi anmak için saat 18.00’de Atakum İskelesi’nde toplanıldı. Denizler’in resimleri önünde tüm devrim şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu ve denize karanfiller bırakıldı. “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganlarının atıldığı anmada ateş yakılarak şiirler okundu. Ardından marşlar ve türkülerle, herkesin eşlik ettiği bir müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Etkinliğe yaklaşık 60 kişi katıldı. Çevredeki insanlar da anma etkinliğini ilgiyle izlediler. Devrim şehitlerinin ölümsüz olduğu son bir kez daha haykırılarak etkinlik sona erdi.

Kızıl Bayrak / Samsun