15 Mayıs 2009
Sayı: SİKB 2009/18

  Kızıl Bayrak'tan
  Düzenin Kürt sorununda yeni
“çözüm” senaryoları
  Mardin katliamı ve perdelenmek
istenen gerçekler!
ABD Genelkurmay Başkanı Ankara’daydı...
Gençliğin 6 Mayıs anmalarından…
BDSP’nin Denizler’i anma eylem ve etkinliklerinden…
  “Engelliler Haftası” ikiyüzlülüğü...
  Grev ve direnişlerden
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Taksim 1 Mayısı’nın moral kazanımlarını geleceğe taşıma görev ve sorumluluğu!
  BMİS Eskişehir Şube Başkanı Bayram Kavak ile Eskişehir 1 Mayısı üzerine konuştuk...
  Salgın hastalıkların sorumlusu kapitalizmdir!
  Kapitalizmin sömürü çarkları döndükçe, işçiler ölmeye devam edecek!
  İTÜ Şenliği: Çok yönlü ve zengin etkinlikler!
  Dünya işçi-emekçi hareketinden…
  Afganistan’da kitlesel kıyıma protestosu… .
  Emperyalistlerin kışkırttığı gerici savaş Pakistan’a taşındı!
  İşçi sınıfı “makulu” berhava ederek şekillenir
Volkan Yaraşır
  Bir katliamın düşündürdükleri…
M. Can Yüce
  Anti-faşist zaferin 64. yıldönümü!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gençliğin 6 Mayıs anmalarından…

“Denizler kavgamızda yaşıyorlar!”

DEÜ’de Denizler anması

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan Dokuz Eylül Üniversitesi’nde gerçekleştirilen yürüyüş ve etkinlik ile anıldılar. 

Dokuz Çeşmeler Yerleşkesi’ndeki tüm kafelerde yapılan ajitasyon konuşmaları ile yürüyüşe çağrı yapıldı. Öğlen pankartımızı açarak eylemimizi başlattık. Coşkulu ve gür bir şekilde slogan atan kitle, “Katledilişlerinin 37. yılında Denizler kavgamızda yaşıyorlar! / Vardık, varız, var olacağız! / Dokuz Eylül Üniversitesi Öğrencileri” yazılı pankart arkasında yürüyüşe geçti.

Kolluk güçlerinin ablukası nedeniyle “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Katil polis üniversiteden defol!” sloganları yükseltildi. Denge kafe önüne gelindiğinde konuşmalar yapıldı.

YDY binası önünde bir süre sloganlar atıldıktan sonra anma programına geçildi. Saygı duruşu esnasında Nazım’ın “Güneşi İçenlerin Türküsü” adlı şiirinden bir bölüm okundu.

“Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmezdir!”, “Marks, Engels, Lenin, yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Sermaye defol, üniversiteler bizimdir!”, “YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!” sloganları eşliğinde okunan basın metninden sonra hep bir ağızdan “Gündoğdu” marşı söylendi. “Sokak Orkestrası”nın marşlarıyla eylem son buldu.

Ekim Gençliği, SGD ve ÖGD’nin ortak örgütlediği, YDG, SDG, EHP, Öğrenci Kolektifleri’nin de desteklediği eyleme yaklaşık 35 kişi katıldı. Eylem, çevredeki öğrenciler tarafından yoğun ilgi gördü.

DEÜ Ekim Gençliği


Ege’de 6 Mayıs yürüyüşü

Ekim Gençliği, SGD ve ÖGD’nin örgütlediği, Öğrenci Kolektifleri, YDG ve DGH’ın destek verdiği yürüyüş, Hazırlık Fakültesi önünde sloganlar ve ajitasyon konuşmalarıyla başladı. “Katledilişlerinin 37. yılında Deniz’ler kavgamızda yaşıyor! Vardık, varız, var olacağız! / Ege Üniversitesi Öğrencileri” imzalı ozalit açan 25 kişilik kitle, “Yusuf, Hüseyin, Deniz… Sürüyor, sürecek mücadelemiz!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”,  “Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmezdir!”, “Marks, Engels, Lenin yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Tek yol devrim, kurtuluş sosyalizm!”, “Sermaye defol üniversiteler bizimdir!” sloganlarını attı.

Yürüyüşün ardından basın açıklamasının yapıldığı öğrenci çarşısına çıkıldı. Yürüyüş sırasında “Gündoğdu” marşı hep bir ağızdan okundu. Açıklamadan önce yapılan kısa konuşmalarda sosyalizmin güncelliği vurgulandı. Açıklamada ise, ‘60’lardaki devrimci yükselişten söz edilerek devrimci hareketin düzenin sınırlarını aştığı vurgulandı. “Denizler’in kavgası, devrim ve sosyalizm kavgası sürüyor ve denizler kavgamızda yaşıyor” sözleriyle açıklama son buldu.

Ege Üniversitesi / Ekim Gençliği


Adana’da 6 Mayıs yürüyüşü

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan Adana’daki gençlik örgütlerinin yaptığı eylemle anıldı. Eylem öncesinde Çukurova Üniversitesi’nde ortak bildiri dağıtımı gerçekleştirildi. 6 Mayıs günü sloganlar eşliğinde Çakmak Caddesi’ni trafiğe kapatarak İnönü Parkı’na yürüyen kitle tarafından, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!”, “Devrim şehitleri onurumuzdur!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”vb. sloganlar atıldı.

Oldukça coşkulu geçen yürüyüş sırasında cadde ortasında hep bir ağızdan Gündoğdu Marşı okundu. İnönü Parkı’na gelindiğinde, basın metni okundu.“6 Mayıs 1972’de 12 Mart faşizminin kurduğu darağaçlarında üç THKO savaşçısı; Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan idam edildiler, direnişin, devrimin ve sosyalizmin sloganlarıyla, sonsuzluğa yürüdüler.” sözleriyle başlayan açıklamada, Onlar’ı idam ederek yok edeceklerini sananların yanıldığı söylendi. Basın açıklaması, Denizler’in bıraktığı mirasın sahiplenilmesinin ve ileriye taşınmasının önemine yapılan vurgularla devam etti. Eyleme yaklaşık 250 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Adana


Bursa’da 6 Mayıs anması

6 Mayıs günü saat 18.00’de Setbaşı/Mahfel önünden yürüyüşe geçildi. En önde “’68’in ruhuyla kapitalizmin krizine, kirli savaşa, şovenizme ve faşist saldırılara karşı gençlik mücadeleye!” pankartı, arkasında Deniz Gezmiş’in fotoğrafının olduğu ve üzerinde “Emperyalizme ve faşizme karşı Deniz olunmalı” yazan büyük bir imzasız pankart taşındı. Onun arkasında ise çeşitli flama ve dövizler yer aldı.

Orhangazi Parkı’nda yapılan açıklamada Denizler’in mücadelesi anlatıldı. Ayrıca, kapitalizmin yarattığı krize ve bununla bağlantılı olarak artan devlet terörüne değinildi. Genç bir işçinin konuşmasının ardından hep birlikte Şarkışla ve Gündoğdu marşları söylendi. Yürüyüş boyunca “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Emperyalistler, işbirlikçiler 6. Filo’yu unutmayın!”, “Krizin faturası patronlara!”, vb. sloganlar atıldı.

Ekim Gençliği, Emek Gençliği, Devrimci Gençlik Birliği/Dev-Lis, DGH, SGD, YDG, Genç Dayanışma, Dev-Genç/Dev-Lis ve YDGM’nin örgütlediği eyleme KESK, DİSK, BATİS, SODAP, EMEP, BDSP, SDP ve Sosyalist Parti de destek verdi. Eyleme yaklaşık 200 kişi katıldı.

 İkinci eylem Gençlik Muhalefeti, ÖDE, TKP ve Öğrenci Kolektifleri tarafından örgütlendi. Kızılay önünden Orhangazi Parkı’na yürüyen kitle “’68’den bugüne emperyalizme faşizme karşı yürüyoruz!” pankartı taşıdı. Yaklaşık 150 kişinin katıldığı eylemde yapılan açıklamada ABD emperyalizmi ile AKP işbirliğine vurgu yapıldı.

Ekim Gençliği / Bursa


Kocaeli’de 6 Mayıs protestosu

Kocaeli Üniversitesi Merkez Kampüs önünde toplanan kitle sloganlar eşliğinde İnsan Hakları Parkı’na yürüdü. Okunan basın metninde, Denizler’in katledilişinin üzerinden geçen 37 yıla rağmen mücadelenin sürdüğü söylendi. Bugün de Kürt ve Türk gençlerinin karşı karşıya kaldığı baskı ve yok etme politikaları hatırlatıldı. Kürt özgürlük mücadelesine dönük baskılara değinildi.

Yurtsever Demokratik Gençlik Meclisi, Dev-Lis, SDG ve Emek Gençliği’nin çağrıcısı olduğu eyleme DGH ve Ekim Gençliği destekçi olarak katıldı. ‘’Katil ABD Ortadoğu’dan defol!’’, “Emperyalistler, işbirlikçiler 6. Filo’yu unutmayın!’’, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!’’, ‘’Biji bıratiya gelan!’’, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!’’, “Deniz, Yusuf, Hüseyin, İbrahim Kaypakkaya, Haki burada!’’ sloganlarıyla eylem sona erdi.

Kocaeli Ekim Gençliği


Ümraniye’de 6 Mayıs anması

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, Ümraniye’de Liseli Ekim Gençliği tarafından düzenlenen etkinlikle anıldılar.

9 Mayıs günü gerçekleşen etkinliğimiz Yusuf Aslan’ın idam sehpasına giderken yazdığı mektuptan alıntıyla başladı. Saygı duruşu sırasında Deniz Gezmiş’in savunması kendi sesinden dinletildi. Ardından, Ekim Gençliği tarafından hazırlanmış olan ve gençlik hareketinin gelişimi ve gençliğin içerisinden çıkan devrimci önderlerin vermiş oldukları mücadeleyi anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. Liseli Ekim Gençliği adına yapılan konuşmayı liseli arkadaşlarımızın hazırladığı şiir dinletisi izledi.

Etkinlik programı, serbest kürsü bölümüyle devam etti. Bu bölümde yapılan konuşmalarda ‘68 kuşağının devrimci önderlerinin dönemin reformist, parlamenterist çizgisinden düzenin sınırlarını aşan bir devrimci kopuş gerçekleştirdikleri vurgulandı. Denizler’in devrim mücadelesine olan bağlılığı tartışıldı. Serbest kürsü oldukça anlamlı ve canlı tartışmaların arkasından sona erdi.

Bir arkadaşımızın müzik dinletisinin ardından etkinlik sona erdi. Etkinliğe 20 kişi katıldı.

Ümraniye’den Liseli Genç Komünistler