24 Temmuz 2009
Sayı: SİKB 2009/28

  Kızıl Bayrak'tan
  Amerikancı rejimin sahte hayallerine karşı devrimci sınıf mücadelesi!
  HSYK kararları gecikiyor…
Düzen içi çatışma yargı üzerinden sürüyor!
  “Kürt açılımı”nda son perde
Kürdistan’dan yansıyan kirli savaş hikayaleri...
Ne “23 sentlik asker”
ne de emperyalizmin suç ortağı olacağız!
Hasta tutsaklar ölüme giderken, kontrgerillacılar tahliye ediliyor...
  Entes dinenişinden...
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Beşeli ile kriz, sınıf hareketi, mücadele ve örgütlenmenin sorunları üzerine konuştuk...
  Kapitalizm can almaya devam ediyor!.. Sağlıkta özelleştirme öldürüyor!..
  Bir cinayet ve devlet gerçeği
  Gençlik eylemlerinden...
  Alevi Çalıştayı aynasında yansıyanlar
  Parlatılan Nabucco ve
üstü örtülen gerçekler
  Mollalar rejimi, din ve emekçi halk hareketi...
  Honduraslı emekçilerin
faşist cuntaya karşı
mücadelesi devam ediyor!
  Amerikan savaş makinesi “Irak-ABD Güvenlik Anlaşması”nı tanımıyor...
  İsrail savaş gemileri Kızıl Deniz’de…
Irkçı-siyonist rejim
savaşı kışkırtıyor!
  Dünyadan işçi ve emekçi eylemlerinden...
  Neyin yol haritası?
  ‘96 Zindan Direnişi 13. yılında...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gençlik eylemlerinden...

Uludağ’da harç zammı protestosu!

Uludağ Üniversitesi‘nde harç zammı 21 Temmuz yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi.

Açıklama öcesinde Görükle’de öğrenci evleri gezilerek açıklamaya çağrı bildirileri dağıtıldı. 20 Temmuz günü de üniversitede sınıflar gezilerek açıklamanın duyurusu yapıldı.

“Har(a)çlara yapılan zamlar geri çekilsin / Uludağ Üniversitesi Öğrencileri” pankartının açıldığı açıklamada zam oranlarına dikkat çekildi ve kriz koşullarında işçi ve emekçilere, öğrencilere yöneltilen saldırılara değinildi. ÖSS sonuçları üzerinden eğitim sisteminin niteliğinin teşhir edildiği açıklamada harç zammının geri çekilmesi ve eğitime ayrılan bütçenin arttırılması istendi.

Basın açıklamasının ardından Kayıp Sahne Tiyatro Topluluğu tarafından kısa bir tiyatro oyunu sergilendi. İlgiyle izlenen oyun sırasında kitlenin sayısı 200’ü aştı.

Eylemi Ekim Gençliği, DGH, SGD, Dev-Genç, Gençlik Muhalefeti, Emek Gençliği, TKP, Yurtsever Gençlik ve EHP örgütledi.

Ekim Gençliği / Bursa


Genç-Sen’den har(a)ç protestosu...

Genç-Sen, harçlara yapılan zammın geri alınması ve bu yıl harç paralarının alınmaması talebi ile 20 Temmuz günü Taksim Tünel’den Galatasaray Lisesi’ne kadar yaptığı yürüyüşün ardından basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Harçlara zam yaptırmayacağız”, “Pes etmeyeceğiz, pes ettireceğiz” ozalit pankartlarının açıldığı yürüyüş sırasında ara ara oturma eylemleri gerçekleştirildi.

Basın açıklamasında, öğrencilerin üniversitede okumak için bin bir zorlukla ÖSS duvarını aşarak eğitim hakkını kazandıkları belirtilerek şunlar söylendi: “Üç kuruş maaşla ailelerimiz bizleri okutmaya çalışıyor. Zor koşullarda eğitimimize devam etmeye çalışıyoruz. Bu kadar engel yetmiyormuş gibi şimdi de harç ücretlerine bu kriz şartlarında zam yapmaya kalkıyorsunuz. Bu yüzden sokaklardayız, bu yüzden her yerdeyiz, her yerde olmaya da devam edeceğiz”

Açıklamada üniversite öğrencilerine, ailelere, eğitim alanında örgütlü diğer sendikalara ve demokratik kitle örgütlerine seslenilerek mücadeleyi birikte büyütmeye çağrısı yapıldı.

Genel-İş Sendikası Konut İşçileri Şube Başkanı Nebile Irmak Çetin yaptığı destek konuşmasında, emeklilere %1, işçilere %3, memurlara %4 zam verildiğini belirterek, “Bu demek oluyor ki emekçilerin çocukları okuyamayacak” dedi. Bu eşitsizlik, sömürü ve baskıların ancak örgütlü mücadele ile aşılabileceğini belirterek öğrencilerin mücadelesini desteklediklerini ifade etti.

İki öğrenci velisi bir babanın da konuşma yaptığı eyleme 150 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Ankara’da harç zamlarına protesto

Harçlara yapılan zamları protesto etmek amacıyla 18 Temmuz günü Ankara Yüksel Caddesi’nde biraraya gelen DGH, DPG, EHP Gençliği, ÖEP, SGD, Kurtuluş Yolunda Dev-Genç, Tüm-İGD ve YDG bileşenleri basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada, “Asgari ücrete yapılan zamlarla kıyaslanamayacak bu devasa zamlar, eğitimin daha da ticarileştirilmesinden başka bir şeye hizmet etmemektedir. Bu vesileyle de üniversite kapıları, değişen sınav sistemleri ve yapılan harç zamlarıyla, her geçen günde işçi-emekçi çocuklarına biraz daha kapanmaktadır.” denildi. Öğrenci gençlik saldırılara karşı mücadeleye çağrıldı.

Açıklama, “Eğitimin halkımızın çıkarları doğrultusunda temel bir insan hakkı ve ‘kamu hizmeti’ olarak yeniden düzenlenmesi ve eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim talebimizi yineliyor, halkımızı, bu zamma karşı sessiz kalmamaya, geleceğimizi kazanmak için eyleme, sokağa, örgütlü mücadeleye davet ediyoru.” sözleriyle son buldu.

Açıklamaya TAYAD’lı Aileler de destek verdi.

Kızıl Bayrak / Ankara


Anti-kapitalist öğrencilerden harç protestosu

18 Temmuz günü Anti-kapitalist öğrenciler harçlara yapılan zammı protesto etmek için Galatasaray Postanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada, neo-liberal politikaların milyonlarca insanın ücretsiz sağlık hizmeti alma, iş güvencesi ve işsizlik sigortası sahibi olma gibi haklarını gaspettikten sonra şimdi de yoksulların eğitim alma hakkına saldırdığına değinildi. Eğitimin tüm vatandaşlar için temel bir hak olduğunun vurgulandığı açıklamada, kimsenin bu haktan mahrum bırakılamayacağı, parasız eğitim mücadelesinin sürdürüleceği belirtildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Harç protestosuna saldırı...

Üniversite harçlarına yapılan zamları protesto etmek için Türkiye’nin çeşitli illerinden Ankara’ya gelen Öğrenci Kolektifleri üyelerinin eylemine polis saldırdı.

Yüksel Caddesi’nden yürüyüşlerine başlayan öğrenciler Türkiye Büyük Millet Meclisi önüne yürümek isteyince Akay Kavşağı’nda polis saldırısıyla karşılaştılar.

Biber gazının kullanıldığı polis saldırısının ardından tekrar toplanan üniversite öğrencileri meclise yürüme talebiyle oturma eylemi yaptılar.


Çukurova Üniversitesi’nde har(a)ç protestosu

Üniversite harçlarına yapılan zam, Çukurova Üniversitesi devrimci, demokrat, yurtsever öğrencileri tarafından 16 Temmuz günü protesto edildi.

Eylemden bir gün önce toplu bildiri dağıtımı gerçekleştirildi. Eylem öncesinde de yemekhanede bildiri dağıtıldı ve ajitasyon konuşmaları eşliğinde eyleme çağrı yapıldı.

“Duydunuz mu har(a)çlara %100-500 zam yapıldı” pankartının açıldığı yürüyüşün ardından basın metni okundu. Okunan metinde memurlara % 3,5 zam yapan hükümetin öğrencilere %100-500 zam yaptığı, ve öğrencilerin hak arama mücadelesinin engellenmeye çalışıldığı belirtildi.

Çukurova Üniversitesi Ekim Gençliği


Liseli Dev-Genç’ten ÖSS açıklaması

Liseli Dev-Gençliler, 19 Temmuz günü Galatasaray Meydanı’nda ÖSS sonuçlarına dair basın açıklaması gerçekleştirdi. “Sınavlarla elenmek değil yeteneklerimizle gelişmek istiyoruz! / Liseli Dev-Genç” pankartının açıldığı açıklamada eşit ve parasız eğitim istemi vurgulandı.

İlkokuldan itibaren paralı eğitim saldırısına maruz kalındığı, ÖSS’den sıfır alan 30 bin öğrencinin niteliksiz eğitimin bir göstergesi olduğunun belirtildiği açıklamada, “Biz eğitimin sermaye sahibi egemenlerin kar hırsına teslim edilmediği bir düzen istiyoruz. Parasız, nitelikli, bilimsel, anadilde eğitim istiyoruz.” denildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul