01 Mart 2013
Sayı: KB 2013/09

 Kızıl Bayrak'tan
İmralı heyetinin ardından
Almanya Başbakanı Merkel’in Türkiye ziyareti
Türk Metal’in arsızlık “Vardiya”sı
Kamu TİS’leri yaklaşırken
Berfo Ana 105 yaşında hayatını kaybetti
İnkar, asimilasyon ve imha saldırıları
Polis copu, gaz bombası, işkenceler,
yargısız infazlar
Büro emekçileri
hakları için grevdeydi
Kamu emekçileri
kurultayda buluştu!
Suçları sendika yönetimine girmeye çalışmak!
İşçi ve emekçi eylemlerinden
Kartal Belediyesi işçileri kazandı
Kurultay çağrısı büyüyor

Önderlik, örgüt ve
kadro sorunları

Devrimci Kadın Kurultayı Sonuç Bildirgesi
Devrimci Kadın Kurultayı tebliğleri - 3
Manisa’da 8 Mart etkinliği
Suriye’de yıkıcı savaştan çıkış arayışları
Militan kitle hareketinde güçlenme eğilimi
Gerici cepheden
savaşı Lübnan’a taşıma girişimleri
Burjuvazi kriz karşısında çözümsüzdür!
Devrimci baharı kazanmak için ileri
Gerçeği derinliklerinde,
ölümü yüzeyinde bir tarih
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Suçları sendika yönetimine
girmeye çalışmak!

 

Ev baskınlarıyla başlayan KESK operasyonu kapsamında gözaltına alınan KESK’lilerin 62’si tutuklandı. KESK’lilere yönelik suçlamalardan yansıyanlar ise davanın hukuksuzluğunu bir kez daha gösterdi.

Yönetime girmek, olumlu yorum yapmak!

KESK’e yönelik polis terörü 21 ilçede 41 adrese yapılan baskınlarla başladı. Gözaltına alınan 150’yi aşkın kamu emekçisi gözaltına alınırken sermaye devletinin gerekçesi bir kez daha “terör” oldu. Ancak bir yandan tutuklama kararları peşisıra gelirken bir yandan da operasyona gerekçe olan kimi maddeler basına yansıdı. Yansıyan kısım bile davanın hukuksuzluğunu göstermek için yeterli.

Suçlamalar arasında belki de en dikkat çekici olan sendikacıların sendika yönetimine girmeye çalışmak ile suçlanması. Basına emniyet tarafından yapılan açıklamalarda bir çoğu sendika yöneticisi olan KESK’liler üyesi oldukları sendikaların yönetimine girmeye çalışmak ile suçlanıyor. Demokratik bir kurum için hayli anlaşılır olan bu durumun polis tarafından suç haline getirilmesinin altında yatan ise KESK’in yönetiminde kimin olacağına dair söz sahibi olma isteği olsa gerek...

Yine bir başka suçlama Devrimci Memur Hareketi’nin İzmir sorumlusu olduğu söylenen Hayri Aktaş’ın yaptığı bir yorum ile ilgili. Aktaş Ankara Büyükelçiliği’ne yönelik eylem hakkında olumlu yorum yapmak ile suçlanıyor. Yorumun nerede yapıldığı, nasıl dosyaya girdiği ise meçhul. Yorumun suç olması ise başlı başına bir tartışma konusu...

KESK’lilere genel olarak yönlendirilen suçlamalar ise DHKP-C kastedilerek “Örgüt üyesi olmak”, “örgüt propagandası yapmak”, “örgüte yardım etmek”. Ancak genel tanımlamalar ve muğlak suçlamalar dışında davaya gerekçe olabilecek bir delil basına yansımış değil. Dosyada gizli tanık ifadeleri bulunduğu ve kamu emekçilerinin gözaltında yemek yememelerinin de kanıt olarak gösterildiği yine basına yansıyan haberler arasında.

Tutuklama sayısı 62 oldu

Gözaltındaki emekçilerin sorguları ve mahkeme süreçleri de tamamlandı. Son bilgiler ışığında toplam tutuklama sayısı 62 oldu.

İstanbul’da gözaltına alınan 54 kişiden 1’i emniyetten serbest bırakılırken 53 kişi Çağlayan’da savcılığa çıkarıldı. Gruplar halinde getirilen emekçilerden önce 25’i, ardından 21’i tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Toplamda 31 kişi hakkında tutuklama kararı verildi.

Ankara’da gözaltına alınan 30 kişinin tamamı tutuklama talebiyle mahkemeye gönderildi. KESK Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Akman Şimşek’in de aralarında bulunduğu 9 kişi sabaha karşı tutuklanarak cezaevine gönderildi.

İzmir’de ise, İzmir merkez ile çevre il ve ilçelerden getirilen 15 KESK’liden 13’ü savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılırken 2 kişi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Gece 02.30’da sonuçlanan mahkemede 2 emekçi de tutuklandı.

Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Kütahya’da gözaltına alınan KESK’liler Bursa adliyesine getirildi ve 13 kişinin tamamı hakkında tutuklama istendi. Mahkeme 4 kişiyi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakırken 9 kişi hakkında tutuklama kararı verdi.

Malatya, Sivas ve Tunceli’de gözaltına alınan 13 kişiden 3’ü savcılıktan serbest bırakılırken savcı 10 kişiyi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti. Nöbetçi mahkeme 6 kişinin tutuklanarak Malatya E Tipi Kapalı Cezaevine gönderilmesine karar verdi.

Adana’da iki emekçi tutuklandı. Antakya’daysa savcılıktan çıktıkları gibi kamu emekçileri yeniden gözaltına alınıp 3’ü tutuklandı.

Serbest bırakılan emekçilerin bir kısmına da denetimli serbestlik gibi kısıtlamalar getirildi.

 

 

 

 

Kemal Tükler’in kızının
yargılanmasına başlandı

 

Kemal Türkler’in kızı Nilgün Soydan hakkında, yaptığı bir konuşmada MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan’a “tehdit ve hakarette” bulunduğu iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması 26 Şubat günü İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Soydan, savunmasında, hakaret ve tehdit içerdiği iddia edilen konuşmayı babasının ölüm yıldönümü dolayısıyla mezarı başında yaptığını ifade ederek, şunları söyledi: “Ben 18 yaşında bir genç kızken gözleri önünde babası çapraz ateşle öldürülen biriyim. Ben 33 yıldır bu sahneyi anlatırım. 51 yaşındayım ve bu olaya tanığım.”

Celal Adan’ın, infazı faili meçhul olarak göstermeye çalışmasına dikkat çeken Soydan, babasının öldürülmesinin faili meçhul olmadığını ve gözleriyle gördüğünü hatırlattı.

Soydan, hakaret iddiasını cevaplarken şunlerı söyledi: “Celal Adan, Kemal Türkler’i öldürmekten yargılandığını unuttu. Ben konuşmamda ‘eli kanlı katil’ sözünü kullanmadım. O, onun kendi yakıştırmasıdır. Katilin eli de zaten kanlı olur.”

Soydan’ın babasının katledilmesi hakkında konuşmasına hakim Yener Yıldırım, “Burası Kemal Türkler’in neden öldürüldüğünün tartışılacağı bir yer değildir. Dışarıda istediğinizi söyleyebilirsiniz” sözleriyle müdahale etmeye çalıştı.

Soydan’ın bu duruma tepkisi ise anlamlıydı: “O zaman yeniden karşınıza geliriz”.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın hazırladığı iddianamede Soydan’ın “hakaret ve iftira” suçundan 1 yıl 3 aydan 6 yıla kadar hapsi isteniyor.

 

 

 

 

KESK’li tutsaklar için Aydın’da eylem

 

Eğitim Sen Aydın Şubesi son süreçte yaşanan gözaltılar için 26 Şubat günü basın açıklaması düzenledi.

KESK üyeleri sendika binasından kortej oluşturup sloganlarla Sulupark’a doğru yürüyüşe geçtiler. Yol boyunca emekçilerin alkışlarla yürüyüşe destek verdiği görüldü.

Sulupark’ta basın açıklamasını Eğitim Sen Aydın Şube Başkanı Ertuğrul Teberci okudu. Okunan açıklamada gözaltına alınan arkadaşlarının gözaltı sürecinde zorla alkol muayenesi, imza attırılmaya zorlanma, fiziki taciz, psikolojik baskı vb. hukuksuzluklar yaşadığı aktarıldı. Gözaltına alınan kamu emekçilerine ilk 5-6 saatlik süre boyunca su dahi verilmediği belirtildi.

Gözaltına alınan 167 sendika yöneticisi ve üyesi kamu emekçisinden şu an sadece 59 kişinin haksız, hukuksuz, keyfi olarak tutuklu yargılandığı söyleyen Teberci sonuna kadar arkadaşlarının yanında olunacağını ifade etti.

Kızıl Bayrak / Aydın