01 Mart 2013
Sayı: KB 2013/09

 Kızıl Bayrak'tan
İmralı heyetinin ardından
Almanya Başbakanı Merkel’in Türkiye ziyareti
Türk Metal’in arsızlık “Vardiya”sı
Kamu TİS’leri yaklaşırken
Berfo Ana 105 yaşında hayatını kaybetti
İnkar, asimilasyon ve imha saldırıları
Polis copu, gaz bombası, işkenceler,
yargısız infazlar
Büro emekçileri
hakları için grevdeydi
Kamu emekçileri
kurultayda buluştu!
Suçları sendika yönetimine
girmeye çalışmak!
İşçi ve emekçi eylemlerinden
Kartal Belediyesi işçileri kazandı
Kurultay çağrısı büyüyor

Önderlik, örgüt ve
kadro sorunları

Devrimci Kadın Kurultayı Sonuç Bildirgesi
Devrimci Kadın Kurultayı tebliğleri - 3
Manisa’da 8 Mart etkinliği
Suriye’de yıkıcı savaştan çıkış arayışları
Militan kitle hareketinde güçlenme eğilimi
Gerici cepheden
savaşı Lübnan’a taşıma girişimleri
Burjuvazi kriz karşısında çözümsüzdür!
Devrimci baharı kazanmak için ileri
Doğaya ve yaşama sahip çıkalım!
Gerçeği derinliklerinde,
ölümü yüzeyinde bir tarih
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Büro emekçileri hakları için grevdeydi

 

KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) ve Türkiye Kamu Sen’e bağlı Türk Büro-Sen üyesi kamu emekçileri Vergi Haftası’nda greve giderek güvencesizliğe ve kölece çalışma koşullarına karşı tepkilerini gösterdiler. BES üyesi emekçilerin KESK’e yönelik operasyonlara sloganlarla karşı durduğu eylemlerde grev arifesinde son tutuklama saldırısının devreye sokulmasına dikkat çekildi. “KESK’li tutsaklar onurumuzdur!” sloganı tüm eylemlerde haykırıldı.

İstanbul 
Sirkeci Garı önünde buluşan büro emekçileri, kortejin en önünde “Vergide adalet istiyoruz!” şiarının ve taleplerin yer aldığı pankart taşıdılar. Eylemde ayrıca BES şubeleri kendi pankartlarını da taşıdılar. Büro emekçileri taleplerin yer aldığı dövizleri ve önlükleriyle oldukça renkli bir görüntüye sahiptiler. Sloganların hiç susmadığı coşkulu eylem İstanbul Defterdarlık ve Vergi Dairesi’nin bulunduğu alanda sonlandırıldı.

Defterdarlık bahçesinde eyleme Türk Büro-Sen üyeleri de katıldı. Eylemde ilk sözü BES 3 No’lu şube Hukuk Sekreteri Kazım Doğan aldı. “Eşit işe eşit ücret için grevdeyiz, rotasyona karşı grevdeyiz” diyerek söz başlayan Doğan, hükümete seslenerek 4/b ve 4/c’nin iptal edilmesi, KHK’ların geri çekilmesi taleplerine değindi ve herkese güvenli gelecek istediklerini ifade etti.
Doğan, sözlerini, İstanbul’daki eylemin merkezi olarak seçilen İstanbul Vergi Dairesi Müdürü’ne seslenerek sürdürdü. Doğan müdür tarafından uygulanan rotasyonun kamu emekçilerine etkilerine değinirken büro emekçileri de “Rotasyon sürgündür! Rotasyona hayır!” sloganlarını attılar. Doğan “Bizler biliyoruz ki kurtuluş tek başına değil ortak mücadele ile gelecek” diyerek eyleme katılan Türk Büro-Sen üyelerini ve diğer destekçi kamu emekçilerini selamladı. Konuşmanın ardından BES 3 No’lu Şube Başkanı Salih Aksoy’un açıklamayı okuması ile eylem sonlandırıldı.

Ankara
YKM önünde toplanmayla başlayan kamu emekçilerinin işyerlerinde toplanarak gerçekleştirdiği yürüyüşlerin alana ulaşmasıyla eyleme başlandı. Eskişehir yolundan ve Ulus’tan yapılan yürüyüşler kolluk güçlerinin engellemesiyle karşılaştı. Ancak tüm engellemelere rağmen yürüyüş 11.00’de başladı. En önde BES ve Türk Büro Sen’in ortak taleplerinin yazılı olduğu “İş güvencemizden asla vazgeçmeyeceğiz! Vergide ücrette adalet için, ek ödemelerin emekli maaşına, mesailerin temel ücrete dahil edilmesi için GREVDEYİZ!” yazılı pankart açıldı. Bu pankartın arkasında sendika yöneticileri yer alırken ardından iki sendikaya bağlı şubeler taleplerinin yazılı olduğu pankartlarla sıralandılar. Ayrıca BES üyeleri KESK’e yönelik baskı ve operasyonları protesto eden “Baskılar, sürgünler, gözaltılar, tutuklamalar bizi yıldıramaz!” yazılı bir pankart da taşıdılar.

Büro emekçileri “Eşit işe eşit ücret”, “Maliye’de istihdam belirsizliğine son”, “Mobbing uygulamasına son”, “Mesaime dokunma”, “SGK emekçilerinin ikramiyeleri derhal ödensin” talepleriyle alanda yerlerini aldılar. Davullar eşliğinde grev halaylarına duran emekçiler eylem boyunca “İşçi memur el ele, genel greve!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Toplu sözleşme hakkımız grev silahımız!” sloganlarını haykırdılar. Kitlesel ve coşkulu bir yürüyüşün ardından Dikmen’de bulunan Maliye Bakanlığı’na ulaşan kamu emekçileri sendika temsilcileri aracılığıyla grevin amacını dile getirdiler ve taleplerinin kabul edilmesini istediler. Maliye Bakanlığı’nın bahçesine kurulan kürsüde her iki sendikanın temsilcileri konuşmalar gerçekleştirdiler. BES Genel Başkanı Ahmet Kesik, Türk Büro Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul ve Türkiye Kamu Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk’un konuşmalarının ardından eylem bitirildi.

Bursa
Saat 09.30 civarında iş yerlerinden çıkan SGK, Adliye, Nüfus Dairesi, Gelir Dairesi ve Defterdarlık çalışanları Vergi Dairesi’nin önünde toplanmaya başlayarak buradan Bursa Vergi Dairesi Başkanlığına bir yürüyüş gerçekleştirdiler.

Yürüyüşün en önünde BES’in grev taleplerinin yazılı olduğu pankart ve ardından BES imzalı pankart taşındı. Islıklar ve davul- zurna eşliğinde gerçekleşen yürüyüşte sıklıkla “İnadına sendika, inadına KESK!”, “Savaşa değil sağlığa bütçe!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!” ve “Susma, sustukça sıra sana gelecek!” sloganları atıldı.

Vergi Dairesi Başkanlığı’nın önüne gelindiğinde ise önce grev halayı çekildi ve ardından basın açıklamasının okunmasına geçildi. Basın açıklamasını okuyan Bursa BES Şube Başkanı Sürmeli Selçuk Söğüt, insanca yaşam ve çalışma koşullarından giderek uzaklaşan, işe giriş çıkışlarda turnike ve yüz okumasına maruz kalan ve çalışma ortamlarında kamera sistemi ile denetim altında kalarak haksız ve hukuka aykırı muamelelere maruz bırakılan büro emekçileri olarak artık yeter dediklerini vurguladı. Ardından işyerlerinde yaşanan hak kayıplarını, istihdam belirsizliğini, gelecek kaygılarını, personel yetersizliği nedeniyle yaşanan iş yoğunluğunu bir çok kez ifade etmelerine rağmen hükümet tarafından tek bir adım atılmadığı için bugün grevde olduklarını söyledi.

Basın metninin okunmasının ardından tekrar grev halayı çekilerek eylem sonlandırıldı.

Eyleme Yapı Yol Sen, Haber Sen, TÜMTİS, Mali Müşavirler Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası, BATİS, BDSP, Halkevleri ve EMEP destek verdi.

Çanakkale
Maliye önünde gerçekleştirilen iş bırakma eyleminin ardından, İskele Meydanı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirildi. İlerici ve devrimci güçlerin de destek verdiği açıklamada şunlar ifade edildi: “Kamu emekçilerinin iş güvencelerinin tartışılmaya başlandığı, esnek çalışma, performans değerlendirme ve angarya çalışma uygulamalarının dayatıldığı, rotasyon ya da sürgün tehditleriyle karşı karşıya olduğumuz bir süreçte grevimizi gerçekleştiriyoruz. Son on yıl içinde toplumun diğer kesimleri gibi kamu emekçilerinin de maaşları sürekli olarak erimiş, satın alım gücü belirgin bir şekilde azalmıştır. Her yıl yüzde 2-3 gibi sefalet zamlarına mahkum edilen kamu emekçileri, açlık sınırına yakın, yoksulluk sınırına uzak bir yaşam sürmek zorunda bırakılmıştır.”
Açıklamaya Ekim Gençliği de destek verdi.

Adana
Büro emekçileri 5 Ocak Vergi Dairesi ve Yüreğir Vergi Dairesi önünde bir araya geldiler.

Vergi daireleri önünde emekçiler davul zurna eşliğinde iş güvencesi ve mesailer konusundaki uygulamaları protesto etti. Ayrıca vergi dairelerine “Bu işyerinde grev var” pankartları asıldı. Daha sonra emekçiler, SGK Adana İl Müdürlüğü’ne doğru yürüdüler.

SGK Adana İl Müdürlüğü önünde kamu sendika şube başkanları tarafından açıklamalar yapıldı. Yapılan açıklamaların ardından büro emekçileri sendika şubelerine davet edildiler.

Kayseri
BES ve Türk Büro-Sen üyesi kamu emekçileri iş bırakma eylemine yoğun olarak katıldılar. Kamu emekçileri “Eşit işe eşit ücret”, “Maliye’de istihdam belirsizliğine son”, “Mobbing uygulamasına son”, “Mesaime dokunma”, “SGK emekçilerinin ikramiyeleri derhal ödensin” talepleriyle alanda yerlerini aldılar.

Davullar eşliğinde grev halaylarına duran emekiler eylem boyunca “İşçi memur el ele, genel greve!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Toplu sözleşme hakkımız grev silahımız!” sloganlarını haykırdılar. Kitlesel ve coşkulu bir yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı’na ulaştılar. Konuşmaların ardından eylem bitirildi. KESK Kayseri Şubeler Platformu ve Türk Kamu-Sen Kayseri Temsilciliği’nin yanısıra, BDSP, CHP, EĞİT-DER, HDK bileşenleri de eyleme destek verdiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Ankara-Bursa-Çanakkale-Adana-Kayseri