01 Mart 2013
Sayı: KB 2013/09

 Kızıl Bayrak'tan
İmralı heyetinin ardından
Almanya Başbakanı Merkel’in Türkiye ziyareti
Türk Metal’in arsızlık “Vardiya”sı
Kamu TİS’leri yaklaşırken
Berfo Ana 105 yaşında hayatını kaybetti
İnkar, asimilasyon ve imha saldırıları
Polis copu, gaz bombası, işkenceler,
yargısız infazlar
Büro emekçileri
hakları için grevdeydi
Kamu emekçileri
kurultayda buluştu!
Suçları sendika yönetimine girmeye çalışmak!
İşçi ve emekçi eylemlerinden
Kartal Belediyesi işçileri kazandı
Kurultay çağrısı büyüyor

Önderlik, örgüt ve
kadro sorunları

Devrimci Kadın Kurultayı Sonuç Bildirgesi
Devrimci Kadın Kurultayı tebliğleri - 3
Manisa’da 8 Mart etkinliği
Suriye’de yıkıcı savaştan çıkış arayışları
Militan kitle hareketinde güçlenme eğilimi
Gerici cepheden
savaşı Lübnan’a taşıma girişimleri
Burjuvazi kriz karşısında çözümsüzdür!
Devrimci baharı kazanmak için ileri
Doğaya ve yaşama sahip çıkalım!
Gerçeği derinliklerinde,
ölümü yüzeyinde bir tarih
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Manisa’da 8 Mart etkinliği

 

24 Şubat günü Manisa BDSP tarafından 8 Mart’a hazırlık kapsamında bir etkinlik düzenlendi.

Etkinlik ön hazırlık çalışmalarının olumlu atmosferi etkinlik gününe de yansıdı. Etkinlik, programın oluşturulmasından, etkinlikte kullanılacak araçlara, sunum başlıklarından etkinlik anına kadar tamamen kolektif bir çabanın ürünü oldu.

New York’ta katledilen 129 kadın işçi ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler adına saygı duruşuyla başlayan etkinlik, 1850’lerden günümüze kadar Avrupa ve Türkiye’de yaşanan direniş ve grevlere değinen açılış konuşması ile devam etti. Konuşmada 1857’de New York’ta dokuma işçilerinin başlattığı direnişe, 1889 Kibritçi kadınların beyaz fosfora karşı örgütlenmeleri ve sendikal mücadeleyle beyaz fosforun yasaklanmasına ve Türkiye’de 1873 tarihinde yapılan ilk büyük grevlerden, Tersane grevinde işçilerinin eşlerinin sergiledikleri dayanışmaya kadar canlı bir anlatım yapıldı.

Açılış konuşmasının ardından kapitalizmde kadın sorunu ve kadınların güncel talepleri başlıklı sinevizyon gösterimi yapıldı.

Akabinde Manisa’daki emekçi kadınların sorunlarını, mücadele yöntemlerini ve araçlarını tartışmak üzere bir forum gerçekleştirildi. Katılımcıların çoğunun söz aldığı forumda Manisa’da özellikle çalışan kadınların çalışma saatlerinden, üretimde yaşadıkları sorunlardan, okullarda, yurtlarda kadınların karşılaştıkları sorunlara kadar pek çok konuya değinildi.

Forumun ardından BDSP tarafından “kadın sorununun politik arka planı, Ekim Devrimi deneyimleri” başlıklı konuşma yapıldı.

Etkinliğe zorunlu mesai nedeniyle katılamayan bir işçi, kadın sorunu üzerine metin hazırlayarak katkı sundu. Metinde yer alan “Öncelikle hepinizi en içten devrimci duygularımla selamlıyorum. Her ne kadar kendim aranıza katılamasam da toplumsal sorumluluk bilinci göstererek panelimize katıldığınız için yürekten teşekkür ediyorum…” ifadesi, etkinliğin kollektif ruhunu yansıtıyordu.

Program, Ekim Gençliği okurlarının hazırladığı şiir dinletisi ve Grup Eksen’in müzik dinletisi ile son buldu.

Kızıl Bayrak / Manisa

 


 

 


Kayseri’de emekçi kadınlar
8 Mart’a yürüyor

 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü üzerine Kayseri Eğitim Sen Şubesi’nde gerçekleştirilen toplantıda, 8 Mart’ın işçi ve emekçi kadınların mücadele günü olduğu ifade edilerek içeriğinin boşaltılması çabalarına karşı tarihsel anlamına uygun olarak kutlanması üzerine ortak karar alındı.

Toplantı’da 8 Mart Platformu kurulurken, platformun 8 Mart’a hazırlık programı da oluşturuldu. Yapılan planlama çerçevesinde tüm dinamiklerin azami çaba göstermesi gerektiği belirtildi.

BDSP temsilcisi, geçen yıl Organize Sanayi Bölgesi’ne yönelik bildiri dağıtımı yapılmasının planlanmasına rağmen, 8 Mart bileşenlerin planlamaya uymamaları nedeniyle BDSP’nin dağıtım işlemini tek başına yapmak zorunda kalmasını eleştirdi. Bileşenler eleştirinin haklılığını dile getirdiler. Bundan böyle planlanan işlerin zamanında yapılması konusunda anlayış birliğine varıldı.

Yapılan planlama çerçevesinde 1 Mart’ta 8 Mart’ın resmi tatil olması ile ilgili TBMM’ye faks çekilecek. Ayrıca emekçi semtlerinde hazırlık toplantıları gerçekleştirilecek. 8 Mart’ta Kayseri Meydanı’nda kitlesel basın açıklaması gerçekleştirilecek.

Ayrıca 9 Mart’ta İnşaat Mühendisleri Odası’nda bir forum düzenlenecek. Forumda tüm bileşenler 8 Mart’a ilişkin düşüncelerini dile getirecekler.

Toplantıya BDSP, KESK Kayseri Şubeler Platformu bileşenleri, EMEP, Devrimci 78’liler Derneği, Kayseri İşçilerin Birliği Derneği, Genel-İş Sendikası Kayseri Şubesi temsilcileri katıldı.

Kızıl Bayrak / Kayseri

 

 

 

Ankara Devrimci

8 Mart Platfomu’ndan eylem duyurusu

Ankara Devrimci 8 Mart Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü programını açıkladı.

8 Mart’ın tarihsel ve sınıfsal özüne uygun olarak kutlanması ve liberal/reformist savrulmalara karşı kızıl 8 Mart bayrağının yükseltilmesi için devrimci güçler tarafından oluşturulan Devrimci 8 Mart Platformu, 8 Mart vesilesiyle Ankara’da gerçekleştireceği eylemin duyurusunu yaptı.

“Kadına yönelik şiddete, baskıya, gericiliğe, cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye, devlet terörüne, emperyalist savaş ve saldırganlığa karşı mücadeleye!” şiarıyla yapılacak eylemde emekçi kadınlar bir kez daha mücadeleye çağrılacak.

Ankara Devrimci 8 Mart Platformu’nun eylem programı şöyle:

Devrimci kadın tutsaklara kart atma eylemi

Tarih: 8 Mart - Cuma

Saat: 11.00

Toplanma yeri: Sakarya Meydanı (Yenişehir Postanesi önü)

8 Mart eylemi

Tarih: 10 Mart - Pazar

Toplanma yeri: Kolej Meydanı

Saat: 13.30



Ümraniye’de 8 Mart çağrısına gözaltı


Ümraniye’den sınıf devrimcileri, işçi ve emekçileri 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne çağrı amacıyla Sarıgazi’nin birçok noktasına, İMES, Dudullu OSB’ye ve Baraj Yolu’na afiş çalışması yaptılar.

Dudullu bölgesine afiş yapılırken polisin keyfi uygulamalarına maruz kalan sınıf devrimcileri, bir süre bekletildikten sonra, Dudullu Karakolu’na götürülerek alıkonuldular. Gözaltına alınan iki sınıf devrimcisinden biri serbest bırakılırken diğeri aranması olduğu gerekçesiyle gözaltında tutuldu.

Kızıl Bayrak / Ümraniye



Gebze’de 8 Mart çağrısı

Gebze’de 8 Mart çağırısı yapan sınıf devrimcileri polisin keyfi engelleme ve gözaltı saldırısına maruz kaldılar. “Emperyalist savaşa, sömürüye, eşitsizliğe ve şiddete karşı 8 Mart’ta alanlara!” şiarlı BDSP afişlerini yapan sınıf devrimcileri Gebze merkezde polisin keyfi uygulamaları ile karşı karşıya kaldı.

Afiş yaparken polis tarafından takip edilen sınıf devrimcileri sivil polislerin saldırısına uğradı. Saldırının ardından ise hiçbir gerekçe yokken resmi polisler tarafından gözaltına alındı. Bir süre alı konulan sınıf devrimcisi para cezası kesildikten sonra serbest bırakıldı.

Aynı sırada afişe devam eden diğer sınıf devrimcileri de polis tarafından alıkonularak uzun süre bekletildi ve para ceza kesildi.

Kızıl Bayrak / Gebze