01 Mart 2013
Sayı: KB 2013/09

 Kızıl Bayrak'tan
İmralı heyetinin ardından
Almanya Başbakanı Merkel’in Türkiye ziyareti
Türk Metal’in arsızlık “Vardiya”sı
Kamu TİS’leri yaklaşırken
Berfo Ana 105 yaşında hayatını kaybetti
İnkar, asimilasyon ve imha saldırıları
Polis copu, gaz bombası, işkenceler,
yargısız infazlar
Büro emekçileri
hakları için grevdeydi
Kamu emekçileri
kurultayda buluştu!
Suçları sendika yönetimine girmeye çalışmak!
İşçi ve emekçi eylemlerinden
Kartal Belediyesi işçileri kazandı
Kurultay çağrısı büyüyor

Önderlik, örgüt ve
kadro sorunları

Devrimci Kadın Kurultayı Sonuç Bildirgesi
Devrimci Kadın Kurultayı tebliğleri - 3
Manisa’da 8 Mart etkinliği
Suriye’de yıkıcı savaştan çıkış arayışları
Militan kitle hareketinde güçlenme eğilimi
Gerici cepheden
savaşı Lübnan’a taşıma girişimleri
Burjuvazi kriz karşısında çözümsüzdür!
Devrimci baharı kazanmak için ileri
Doğaya ve yaşama sahip çıkalım!
Gerçeği derinliklerinde,
ölümü yüzeyinde bir tarih
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi eylemlerinden...

 

Yaşanan hak gaspları ve saldırılara karşı işçi ve emekçiler bulundukları alanlardan tepkilerini çeşitli eylemler gerçekleştirerek sermaye karşısında boyun eğmeyeceklerini ortaya koyuyorlar.

Kazova işçileri ücretlerini istiyor

90 işçinin hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkartıldığı Kazova Tekstil’de işçiler ödenmeyen ücretleri için eylem yaptılar. 27 Şubat’ta fabrika önünde toplanan işçiler “Kazova Tekstil patronları Ümit Somuncu ve Mustafa Umut Somuncu’ya haklarımızı yedirmeyeceğiz!” ozaliti açtılar. İşçiler eylem boyunca “Sadaka değil hakkımızı istiyoruz!”, “Ümit Somuncu’ya hakkımızı yedirmeyiz!”, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız!” sloganlarını atarak tepkilerini gösterdiler.

Eylemde işçiler adına açıklama yapan Serkan Gümüş, 4 aylık maaşlarının ve kıdem tazminatlarının ödenmediğini belirterek, şirket sahiplerinin hiçbir işçiyle diyalog kurmadığını vurguladı.

Açıklamada, işçilerin maaşlarının bordrolarda düşük gösterildiğini, sigortalarının eksik yatırıldığını belirterek, zorunlu mesailere bırakıldıklarını ve bunların ücretlerini de alamadıklarını ifade etti.

Gümüş, ödenmeyen ücretleri için işçilerin mücadeleye başladığını belirterek emekten yana tüm kurumlara destek çağrısında bulundu. Her hafta aynı saat ve yerde eylemlerini sürdüreceklerini belirten açıklama, halaylarla sonlandırıldı.

Açıklamanın ardından, işten atılan işçilerden Bülent Ünal yaşanan süreç ile ilgili konuştu. Ünal, 2013 yılbaşı günlerinde atölyeden birer birer makinaların çıkarıldığını belirtti. Atölye binasına bitişik bir yere makinaların taşınarak burada NES Triko ismiyle bir işyeri açıldığını ve 11 işçinin kandırılarak bu firmaya geçirildiğini, kabul eden işçilere ise tüm haklarını aldıklarına dair belge imzalatıldığını ifade etti. Ünal, kendilerinin ise iş olmadığı gerekçesi ile 1 Şubat’ta topluca izne çıkarıldıklarını ve geri geldikleri 11 Şubat’ta, atölyede ne makine ne de yetkilileri bulamadıklarını vurguladı. NES Triko’ya geçen arkadaşlarının da işten çıkarıldığını söyleyen Ünal, muhatap kimse bulamayınca seslerini duyurmak ve haklarını almak için eylemlere başladıklarını belirtti.

İMC TV’de işten atmalar

Muhalif ve “emek dostu” çizgisi ile bilinen İMC TV, Türkiye Gazeteciler Sendikası’nda örgütlü çalışanlarını, işten çıkardı. Geçtiğimiz 15 gün içerisinde 4 çalışanı işten çıkaran kanal yöneticileri 25 Şubat’ta 8 kişiyi çıkararak 12 kişiyi işten atmış oldular.

İşten atılmaların üzerine İMC çalışanları iş bıraktı.

Kanal yetkilileri ve TGS arasında yapılan görüşmeler sonucu açıklama yapan TGS Genel Başkan Yardımcısı Mete Öztürk 8 kişinin ücretli izinde sayılacağını, görüşmelerin ise devam edeceğini belirtti.

BMC işçilerinden eylemler

BMC işçilerinin ücret alacakları için başlattıkları iş durdurma eylemi BMC Holding önündeki direnişle sürüyor.

BMC işçileri 25 Şubat’ta gerçekleştirdikleri eylemle haklarını alıncaya kadar eyleme devam dediler. BMC’nin de sahibi olan Çukurova Holding’in Levent’teki binası önünde gerçekleşen eylemde işçilerin coşkusu dikkat çekti. Eylemde açılışı Türk Metal Anadolu Yakası Şube Başkanı Halil Erdağı yaptı. Gösterilen desteği selamlayan Erdağı, Türk-İş’e bağlı sendikaların yöneticilerinin de eyleme katıldığını belirtti. Eyleme TÜMTİS’e üye oldukları için işten atılan ve direnişlerinin 255. gününe gelen DHL işçileri de katıldı.

Eylemde Türk Metal Genel Başkanı Pervul Kavlak da bir konuşma yaptı. Kavlak işçilere İstanbul’a gelinen gün bir maaş ödemenin yapıldığını söyleyip 1 Mart gününe kadar kalan ödemelerin de yapılacağını, eğer yapılmazsa eylemlerin artacağını söyledi. “Üretmek ve kazandırmak istiyoruz” diyen Kavlak, sözlerini sosyal diyalog çabasını sürdüreceklerini ifade ederek bitirdi.

DHL işçileri korsan sendikaya karşı yürüdü

Almanya merkezli kargo ve lojistik tekeli DHL Lojistik’te 255 gündür sendika hakkı için direnişlerini sürdüren TÜMTİS üyesi işçiler İstanbul Esenyurt’ta ilerici ve devrimci güçlerin de desteğiyle 24 Şubat Pazar günü coşkulu ve kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirdi.

DHL yönetiminin baskılarının yanı sıra sendikal örgütlenme mücadelesini kırmak amacıyla devreye sokulan korsan sendika Taşıma-İş’in de protesto edildiği yürüyüşte mücadele kararlılığı dile getirildi.

Öğle saatlerinden itibaren Köyiçi’nde toplanmaya başlayan kitle DHL’nin Esenyurt’taki aktarma merkezi önüne yürüdü. İşçilerin aileleriyle beraber katılım sağladığı yürüyüşte “DHL’de işçi kıyımına sendika düşmanlığına son!” pankartı açıldı.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu’nun “Sendika düşmanlığına, korsan sendikaya geçit vermeyeceğiz! DHL’de direniş kazanacak!” pankartıyla yer aldığı yürüyüş boyunca “Korsan sendika istemiyoruz!”, “İşbirlikçi sendika istemiyoruz!” ve “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganları sıkça atıldı. Yapılan konuşmaların ardından DHL önünde halaylar çekildi.

TKP, ÖDP, Mücadele Birliği, EMEP, UİD-DER’in destek verdiği eylemde DİSK’e bağlı Gıda-İş ve Türk-İş’e bağlı Tek Gıda-İş’in yöneticileri de yer aldılar.

Hey Tekstil yürüyüşleri sürüyor

Hey Tekstil işçileri 23 Şubat’ta Taksim’de yaptıkları yürüyüşle, gasp edilen haklarını talep ettiler. 379 günden beri haklarını arayan işçiler, basın açıklamasında hırsız Aynur Bektaş’ın neden burjuva siyasetçilerce korunduğunu sordular.

Eyleme katılan Kazova işçileri adına Serkan Gümüş de söz alarak bir konuşma yaptı. Gümüş, hiçbir gerekçe gösterilmeden işten atıldıklarını belirterek, Hey Tekstil işçileri ile birlikte yürüyüşlere katılacaklarını, alacakları için direnmeye karar verdiklerini belirtti. Gümüş, Kazova Tekstil’de 90 işçinin işten çıkarıldığını, 4 aylık ücretlerin ve tazminat haklarının verilmediğini belirtti. Konuşmaların ardından eylem sonlandırıldı.

Ayhan Sezer İşçileri
İstanbul Mega Center’da!

Bandırma’da kurulu bulunan Ayhan Sezer Yağ Fabrikası’nda sendikalı oldukları için işten atılan 18 işçi fabrika önünde başlattıkları eylemlerini 57. gününde Ayhan Sezer’in yönetim bürosunun bulunduğu İstanbul Bayrampaşa’daki Mega Center’a taşıdı.

“Ayhan Sezer Senin Karnın Tok Ben Açım, Çocuğumu Okula Gönderemiyorum, İşimi Geri İstiyorum / Ayhan Sezer İşçileri” yazılı pankart açan işçiler, alışveriş merkezi içerisinde, konuşmalarla direniş süreçlerini anlattılar. Daha sonra dışarı çıkan işçiler kapı önünde bekleyişe başladılar. Balıkesir-Bandırma’da Çanakkale asfaltı üzerinde 13. km’de kurulu bulunan Ayhan Sezer Yağ Fabrikası’nda çalışan işçiler, Öz Gıda-İş Sendikası’nda örgütlenmeleri ile 31 Aralık 2012 tarihinde 5 işçi işten atıldı. İşçilerin fabrika önünde direnişe başladılar. 8 Ocak 2013 tarihinde 7 kişi daha işten çıkarıldı. 29 Ocak tarihinde 6 işçi daha işten atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul