01 Mart 2013
Sayı: KB 2013/09

 Kızıl Bayrak'tan
İmralı heyetinin ardından
Almanya Başbakanı Merkel’in Türkiye ziyareti
Türk Metal’in arsızlık “Vardiya”sı
Kamu TİS’leri yaklaşırken
Berfo Ana 105 yaşında hayatını kaybetti
İnkar, asimilasyon ve imha saldırıları
Polis copu, gaz bombası, işkenceler,
yargısız infazlar
Büro emekçileri
hakları için grevdeydi
Kamu emekçileri
kurultayda buluştu!
Suçları sendika yönetimine girmeye çalışmak!
İşçi ve emekçi eylemlerinden
Kartal Belediyesi işçileri kazandı
Kurultay çağrısı büyüyor

Önderlik, örgüt ve
kadro sorunları

Devrimci Kadın Kurultayı Sonuç Bildirgesi
Devrimci Kadın Kurultayı tebliğleri - 3
Manisa’da 8 Mart etkinliği
Suriye’de yıkıcı savaştan çıkış arayışları
Militan kitle hareketinde güçlenme eğilimi
Gerici cepheden
savaşı Lübnan’a taşıma girişimleri
Burjuvazi kriz karşısında çözümsüzdür!
Devrimci baharı kazanmak için ileri
Doğaya ve yaşama sahip çıkalım!
Gerçeği derinliklerinde,
ölümü yüzeyinde bir tarih
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kartal Belediyesi işçileri kazandı


Kartal Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’ne bağlı olarak çalışan taşeron işçileri yaptıkları eylem sonrasında ücretlerini aldılar. Daha önceleri bu konuda muhataplarıyla görüşemeyen işçilere eylemin ardından ücretleri ödendi.

Aynı sorunu yaşayan kazı alanında çalışan işçiler de bu olayın ardından iş bırakma kararı almışlardı. Bu kararı duyan belediye yönetimi hızlı bir şekilde buradaki işçilerin ücretlerini de aynı gün akşam saatlerinde ödemek durumunda kaldı.

İşçiler şimdilik geçen ayın ücretlerini almış olsalar da birkaç gün sonrasında bu ayın ücretlerinin ödeme zamanı gelecek. Geçmiş süreçte yaşananlar düşünüldüğünde ise Kartal Belediyesi’nde bütün işçilerin ücret alacakları noktasında yaşanan sorunlar devam edecek gibi görünüyor. Tabi bu durum karşısında işçilerin eylemlilikleri de sürecektir. Kartal Belediyesi’nde taşeron firmalara bağlı olarak çalışan işçiler maaşlarını alamıyorlar. Sürekli olarak bu sorunu yaşayan ve çeşitli bölümlerde çalışan işçiler hem maaşlarını alabilmek hem de gaspedilmeye çalışılan bir dizi hakkını koruyabilmek ve sendikasızlaştırma saldırısına karşı durabilmek için iş durdurma, basın açıklaması vb. eylemlerle tepkilerini ortaya koyuyorlar.

Daha önceleri DİSK Genel-İş Sendikası’nda örgütlü olan Kartursaş ve Karyapsan firmalarında çalışan işçiler yaptığı eylemlerle gündeme gelirken artık bu sorunlar Kartal Belediyesi’nde çalışan bütün taşeron işçilerin eylemsel tepkilerine konu oluyor. Bir süre önce Altaş firmasına bağlı temizlik işçilerinin yer yer yaptıkları iş durdurma eylemlerinden sonra şimdi de Fen İşleri Müdürlüğüne bağlı taşeron işçiler yaklaşık iki aydır alamadıkları ücret hakları için iş bıraktılar. İş bırakan işçilere Genel-İş üyesi işçiler de destek veriyorlar.

Emekçiler öfkeli

Kartal Belediyesi’nde çalışan sendikalı ve sendikasız işçilerden gerçekleştirdikleri iş durdurma eylemine dair görüş aldık.

- 55 gündür alacaklarımız duruyor. Bugün iş durdurmamızın sebebi bu. Sadece alacaklarımızın dışında çalışma koşullarımızda hiçbir şey düzgün değil. Şu an sabahtan itibaren işi durdurduk ama idari kadrodan kimse bizimle görüşmedi. Muhattabımızı bekliyoruz. Ücret ve çalışma koşullarımız sadece bugünlük değil. Bizi yaklaşık 2 yıldır iki farklı şirkete geçirdiler, bir ay dışında düzenli ücretlerimizi alamadık, hep geciktirdiler. Karyapsan şirketinden Kartursaş’a geçirdiler. Kartusaş’ta ise ihalelerimizi hep kısa süreli (3 ay) yapmak istediler ve daha ne olacağı tam olarak belli değil. Bu da sendikal mücadelenin önünde hep engel olarak kaldı.

- Kartal Belediyesi CHP’li. Bizler de taşeronda ama sonuç olarak belediyenin işlerinde çalışıyoruz. Böyle bir siyasal partinin bir dönem propaganda olarak yüklendiği bir sorundu taşeronluk sistemi. Buna karşı mücadeleyi önüne koymuştu ancak göstermelik bir çok şey ile yetindi. Burası bunun en büyük örneğidir. Taşeronluk rantını birilerine dağıttı. İki şirket bünyesinde çalıştık tam iki yıl boyunca maaş ve sosyal hak konusunda hep sıkıntı ve maaş kesintisi yaşadık. Ve bu şirketler belediyenin işlerini ihaleyle alıyorlar.

- Taşeron sisteminde örgütlenmenin ve yan yana durmanın binbir zorluğu var. Bizlere düşen çok fazla şey var. Ama bu tür işlerde işe alımda memleket, mezhep ayrımı çok oluyor. Herkes kendi tanıdığını işe aldırıyor. Sonrasında hak aramaya geldiğinde ise bunlar karşımıza çıkarılıyor. Belediye’nin bir çalışanı ‘sizin nefesiniz kokuyordu biz işe aldırdık’ diyebiliyor. Böyle bir cüreti bulabiliyor kendinde.

- Daha önceki çalışmalarımızda da maaşlarımızda bir çok kesinti oluyordu. Bunun nedenini sorduğumuzda ise dişe dokunur bir yanıt alamıyorduk. Bir ay çalışıyoruz mesela bordroda üç hafta olarak geçiyor, hep kesmişler.

- Aslında bizim yaşadığımız sıkıntının bir çok yönü var. CHP’nin Taşeronluk karşıtı söylemleri doğrultusunda belediyelerde uygulamalar başlatıldı. Bu uygulamaların temelinde ise bizlerin hakları yok sayıldı. Mevcut taşeronlar Başkan eliyle sendikalaştırıldı. Süreç çok istedikleri doğrultuda gitmediği için de sürece dahil olmamak için başka politikları hayata geçirmeye çalışıyorlar. Niyetleri çok açık hak gaspları ve ücret kesintileri ile sendikal süreci sekteye uğratmak istiyorlar. Bizlerin kanını emecek bir düzlemi korumak niyetindeler. Bu sürece girişleri birazda siyasi rant elde etmekti. Karşı taraf aynı doğrultuda yaklaşmadığı için sendikal süreci sonlandırmaya çalışıyorlar.

- Elbette ücretlerimiz almak istiyoruz, bir iki günde ödeneceği söyleniyor ama muhattabımızın direk bize söylediği bir durum değil bu. Bugün iş durdurduk bunun temel nedeni muhattap bulabilmek. Çünkü Kartal’da bu sorunu bu alanda tek biz yaşamıyoruz. İlerideki zamanda herkes bunu tartışmak zorunda ve her yönü ile önünde bulacak. Şirket ve kadrolularla yönlendirilen bir süreç var, daha öncede böyleydi.yanlış projelerin sonuçlarını bize ödetmeye çalışıyorlar. İşçilerin birliğini sağlayabilmek, biz bir arada net durmamızı sağlayabilirsek bu bizim için kazanım olur. Bunun için hem bizim hem sendikamızın hemde dışarıda bu meseleye duyarlı kurumların desteğine ihtiyacımız var.

Kızıl Bayrak / Kartal

 


 


Dayanışma bizim için çok önemli!”

 

Nakliyat-İş’te örgütlendikten sonra işten çıkartılan Yurtiçi Kargo işçileri işe geri dönmek ve sendikal haklarını kazanmak için direnişe geçmişlerdi. Yurtiçi Kargo Kadıköy Şubesi’nin önünde 36 gündür direnişte olan işçilerle konuştuk...

- Direnişe geçme sürecinizi anlatır mısınız?

Selehattin: Ben 19 senedir burada çalışıyorum. İşlerimiz yıllardır çok yoğun ve bu şubede biz 18 kişi çalışıyorduk. Sabah 8.30’da mesaiye başlıyorduk ve akşamın bir saati olmuyordu. İşimiz ne zaman biterse o zaman çıkıyorduk. 22.30’a kadar varıyordu bazen mesaimizin bitimi.

Abdullah: Burada maaşlar asgari ücretin altında aslında. 7 yıldır burada çalışıyordum. 1000 TL alıyordum, bundan geçim indirimini, mesaileri de çıkardığında aldığımız ücret asgari ücretin altında oluyor. Buna itiraz ettik. Bundan altı ay önce Şube müdürümüz istifa etti, ciro kurtarmıyor diye. Agenta’ya geçiş yapıldı. Bizlere aynı maaş ile devam edeceğimiz söylendi ama 6 ay sonra çıkarttılar. Sendikal çalışma yürütüldü. Eylül ayında sendikal çalışma açığa çıktı ve işten çıkartıldık.

Selehattin: Elbette işten çıkartılırken sendikal faaliyet yüzünden çıkartılıyorsunuz demediler bize. İş daralmasına gidiyoruz dediler. Bu kadar yoğun çalışırken ve her yerde Yurtiçi Kargo işçi alımı yaparken bize sunulan bahaneydi. Bizlerde arkamızı dönüp gitmek yerine direnişe geçtik.

- Direniş sürecinde ne tür baskılarla karşılaştınız ve içeride ne gibi değişiklikler oldu?

Abdullah: Öncelikle bizler direnişe geçtikten sonra kimse işten çıkartılmadı. Bu bizim için önemliydi. İşten çıkartmaların önüne geçebildik şu an için tabi ki. Bunun dışında biz ilk gün buraya geldiğimizde dört kişi kapının önüne geldik. Kargo arabası yük indiriyorken bizi görünce durdurttular ve şube belirli bir saate kadar kapalı kaldı. Sonrasında sivil polisler geldi. Biz burada durmak noktasında ısrarcı olduk ve burdayız. İçerideki arkadaşlarımızı kırmaya çalışıyorlar. Müdürlere merkezden talimat gelmiş herkes kendi kapısının önünü temiz tutacak diye. Caydırma politikaları uyguluyorlar arkadaşlarımıza. Maaşlarına 300 TL ek para yatırılmış, kredi borcu olanlara ise 3000 TL kredi teklif edilmiş. Sendikal üyelikleri durdurmak amaçlı. Sendikal üyeliklerden vazgeçse bile arkadaşlarımız, bir süre sonra bize olan durum onlara da olacak kapı önünde bulacaklar kendilerini.

Selehattin: Biz direnişe geçtikten sonra otamatik sisteme geçildi. Çıkış saati net olarak belirlendi ve o saatte çıkmaya başlıyorlar. Bu da bizim için önemli bir olay.

- Direniş süresince eylemsel olarak neler yaptınız?

- Öncelikli olarak yasal olarak suç duyurusunda bulunduk. Mahkemeye başvurduk. Haramidere, Çayırova ve Kadıköy’de eylemler yaptık. En son geçtiğimiz hafta Fransız Başkonsolosluğu’ndan görüşme talep ettik ve görüşme talebimize cevap gelmedi. Bizlerde sesimizi duyurmak için Fransız Geopost dağıtım şirketinin binasının çatısına çıktık. Bunun dışında Yurtiçi Kargo müşterilerine çağrılarda bulunduk. Yaşadıklarımızı anlattık ve boykot çağrısı yaptık. Burada beklerken bile bazı müşteriler sorunca bize ne yapıyorsunuz orada diye anlatıyoruz. Başka kargolara gidiyorlar.

- Okurlarımıza iletmek istediğiniz bir şey var mı?

- Bizler haklarımız için buradayız. Bizlere destek olsunlar. Yurtiçi Kargoyu kullanmasınlar. Ve nerde olursa olsun haklarını korusunlar. Dayanışma bizim için çok önemli.

Kızıl Bayrak / Kartal