06 Aralık 2013
Sayı: KB 2013/47

Haziran başlangıç, işçi sınıfı gelecek!
Düzene karşı devrim!
Bu pisliği devrim temizler!
AKP-cemaat çatışması üzerine notlar... - Haydar Baran
“ÇHD’lilere sahip çıkalım!”
Zamana oynuyorlar!
Kılıçdaroğlu ile partisi ABD’de “görücüye” çıktı
Herkese eşit, parasız ve nitelikli sağlık!
“Sağlık verilerinin korunması haktır!”
Bosch işçilerinin mücadele birliği güçleniyor!
Gebze’de mücadele çağrısı
Hak-İş bürokratlarından zoraki Feniş ziyareti!
Yatağan’da kavga sürüyor!
Kasım ayında 128 iş cinayeti yaşandı
Din, dinsel akımlar ve tutumumuz
Köksüz bir yazarın kök arayışı - 1 K.Toprak
Ukrayna ve Alman burjuvazisinin kirli emelleri
Cenevre 2’ye giderken...
Bir sene devrilirken... - T. Kor
Dünya iklim krizinde
Dershaneler de özel okullar da kapatılsın!
Bu daha başlangıç mücadeleye devam!
15 yılın coşkusuyla kitlesel, devrimci final!
“Sana zafer sözümüz olsun!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kasım ayında 128 iş cinayeti yaşandı

 

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Kasım ayında en az 128 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini açıkladı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin yaptığı açıklamada çeşitli sektörlerden işçilerin Kasım ayı içerisinde çalışma koşullarından kaynaklı yaşamlarını yitirdiği belirtilirken en çok iş cinayetinin yaşandığı sektörün sigortasız ve kuralsız çalışmanın daha yoğun yaşandığı inşaat sektöründe meydana geldiği görülüyor.

Bununla birlikte 10 kadın işçinin de iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği belirtilerek ev işçisi kadınların yaşadığı çalışma koşullarına dikkat çekildi.

Tekstil ve deri sektöründe yaşanan iş cinayetlerine yer verilen raporda, çocuk işçilerin ölümleri de yer aldı. Ayrıca 5 göçmen işçinin de kuralsız çalışmayla birlikte hayatını yitirdiği belirtildi.

Açıklamada Feniş işçisi Nizamettin Önelge’nin inşaatta çalışmak zorunda kaldığı ve çalıştığı inşaattan düşerek yaşamını yitirdiğine de yer verildi.

Kasım ayı iş cinayetleri raporu bir kez daha kapitalistlerin kuralsız ve güvencesiz çalıştırma sonucu yaşanan iş cinayetleri gerçeğinin geldiği vahim duruma işaret ediyor.

 

 

 

 

İş cinayetlerinde de ‘adalet’ yok!

 

İş cinayetlerinde yakınlarını kaybeden ailelerin sorumluların yargılanması ve iş cinayetlerinin son bulması için gerçekleştirdikleri “Vicdan Nöbeti”nin 24.’sü 1 Aralık Pazar günü yapıldı. Bu ayki eylemde, dört ailenin kaybettiği yakınları gündeme getirildi

İş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin fotoğrafları yere serilerek, üzerine karanfiller bırakılan eylemde, iş cinayetlerinin yaşandığı yerlerin yazılı olduğu dövizler taşındı. İlk olarak aileler adına Nihat Gürer basın açıklamasını okudu.

Açıklamaya “Geciken adalet, adalet değildir!” ifadesiyle başlanarak, 25 Kasım’da Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Van Bayram Otel davasında gerekçeli kararı açıklandığı, 29 Ekim’de Anayasa Mahkemesi’nin Van Valisi ve AFAD yetkilileri hakkında kararını açıkladığı, 1 Kasım’da Esenyurt davasının 9. duruşmasının görüldüğünü, 9 Aralık’ta Erkan Keleş davasının 2. duruşması ve 27 Aralık’ta OSTİM ve İvedik patlamaları duruşmasının yapılacağı belirtildi. Yargılamaların doğru düzgün yapılmadığı ifade edildi.

Açıklamanın ardından gazeteci Elif Bereketli, ailelere yaşananlar üzerine sorular sorarark röpörtaj yaptı. Ailelerin sorulara verdiği cevapların ardından eylem sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


 

 

KARDEMİR’de iş cinayeti

 

29 Kasım sabah saatlerinde KARDEMİR’in kok fabrikasında 39 yaşındaki Hüseyin Özdemir kok kömürlerini, kullandığı iş makinesinden vagonlara boşalttı. Ardından da fırından yere dökülen kömürleri toplamak istedi. Özdemir araçtan inmeye çalışırken, araç ile fırın arasında sıkıştı.

İşçiler tarafından sıkıştığı yerden çıkarılarak fabrikaya ait ambulansla Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kaldırılmak istenen Özdemir yolda hayatını kaybetti. Bir gün öncesinde elektrik arızası nedeniyle açıklamalar yapan fabrikanın maddi zararından bahseden KARDEMİR A.Ş. Genel Müdürü Fadıl Demirel, iş cinayetine dair hiçbir şey konuşmadı. Patronlar iş cinayetlerini dahi fabrikaya yarattığı maddi zarar üzerinden değerlendiriyor. Kardemir gibi ağır çalışma koşullarının olduğu fabrikalar işçi kanıyla çarklarını döndürmeye devam ediyor.

 

 

 

 

Kaçak madenlerde iş cinayetleri

 

Zonguldak Kilimli’de bulunan kaçak maden ocağında yaşanan göçük sonucu bir işçi hayatını kaybetti.

29 Kasım sabah saatlerinde gerçekleşen göçüğün ardından 1 işçinin göçük altında kaldığı söylenmiş ve arama çalışmaları başlatılmıştı. Maden işçilerinin de katıldığı arama çalışmaları sonucunda Naci Güledağı’nın cansız bedenine ulaşıldı.

13 yıllık maden işçisi Güledağı, TTK’ya bağlı bir madende çalışıyordu. 11 Kasım’da yıllık izne çıktığı söylenen Güledağı’nın bu süre içerisinde kaçak madende çalışması hayat koşullarının işçileri nasıl, neye zorladığını da gösteriyor.

Başta Zonguldak’ta olmak üzere kaçak madencilik sektörde uzun süredir varlığını sürdürüyor. İş cinayetleriyle ortalama 3 ayda bir gündeme gelse de sermaye düzeni sahte önlemler, göstermelik denetimlerle kaçak madenlere izin veriyor. Devlete ait madenlerde alınmayan işçi sağlığı ve işçi güvenliği önlemleri kaçak madenlerde çok daha fazla gözardı edildiği için sıkça göçükler yaşanıyor.

 
§