13 Haziran 2014
Sayi: KB 2014/24

Sermaye iktidarı çözümün değil
sorunun kaynağıdır!
“Çözüm” değil, eşitlik ve özgürlük özlemlerini boğma süreci…
Şovenizmle suçlarını örtmeye çalışıyorlar!
“Çözüm süreci” kalekol güvencesindeydi!
Lice katliamına yaygın eylemlerle yanıt
Taşeron köleliğine karşı mücadeleye!
Sendika ağaları
destek veriyor!
Yatağan işçileri Türk-İş Genel Merkezi’ni işgal etti!
Seyitömer işçisi
yine direnişte!
Soma ve Seyitömer’in öfkesini
Greif deneyimiyle birleştiren sınıf yenilmez!

DİSK Genişletilmiş Başkanlar Kurulu’na Rıdvan Budak damgası

Metal grup TİS süreci başlarken...

MİB MESS Grup TİS süreci genel toplantısı

Bunalımlar, savaşlar ve devrimin olanakları-A. Eren
Finans kapitalin militarizasyonu: NATO ve AMB kararları
ABD ile işbirlikçilerinin beslediği IŞİD Musul’da
Brezilya kupaya grevle hazırlanıyor!
Ekim Gençliği II. Yaz Kampı’nda buluşalım!
Gençlik hareketinin örgütlenme ihtiyacını karşılamak için...
İşçilerin cansız bedenleri üzerinde yükseliyorlar
Kadına yönelik
şiddet raporu
Çocuk istismarı- 2
“Hayatın olduğu her yerde savaşmak istiyorum!”
Eserleriyle ışık saçmaya devam eden büyük yazar
Greif direnişinin deneyim ve dersleri tartışılıyor
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Lice katliamına
yaygın eylemlerle yanıt...

 

Lice’de kalekol inşaatına karşı günlerce eylem yapan kitleye, polis ve askerler gaz bombaları ile saldırdı. Saldırılar ile bölgedeki direnişi kıramayan sermaye kolluğu askerler, 7 Haziran’da kitleyi çapraz ateşe tutarak bir katliama daha imza attı. 2 kişi yaşamını yitirirken çok sayıda yaralanan oldu. Katliamın ardından İstanbul, İzmir, Bitlis, Dersim, Siverek, Viranşehir, Batman, Cizre, Adana’da yapılan eylemlerle her yer Lice halkıyla dayanışma, katliama öfke eylemlerine sahne oldu.

İHD Lice’deki katliamı kınadı

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, Lice’de gerçekleştirilen katliamı kınamak için 8 Haziran’da ylem yaptı.

Galatasaray Lisesi önünde gerçekleştirilen eylemde, “Savaş politikalarından vazgeçin, Kürt sorununda, çözüm için adım atın!” yazılı pankart açıldı.

Basın açıklamasını okuyan İHD İstanbul Şube Başkanı Abdülbaki Boğa şunları söyledi: “Kalekol yapımını durdurun! HES inşaatlarını durdurun! Güvenlik yolu inşaatlarını durdurun! Sivil halkın iradesine saygı gösterin! Ona kulak verin!” Boğa, Türk sermaye devletini, ölüm ve katliam planları olduğu açığa çıkan ‘B’ ve ‘C’ planlarından, bunun yanı sıra “çocukların kaçırıldığı” iddiası gibi psikolojik harp taktiklerinden vazgeçmeye çağırdı. Basın açıklamasının ardından 10 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Gever’de basın açıklaması sonrası kitleye saldırı!

Colemêrg’in (Hakkari), Gever (Yüksekova) İlçesi’nde BDP İlçe Örgütü’nün çağrısıyla Lice’deki katliamı kınamak için 8 Haziran’da eylem düzenlendi.

Kitlesel olarak Cengiz Topel Caddesi üzerindeki Eski Cezaevi Kavşağı’na kadar yürüyüş yapılmasının ardından Oslo Oteli önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklama sonrası sloganlar atarak dağılan kitleye polis gaz bombası ve TOMA ile saldırdı. Şemdinli yolu ve Abdullah Canan Köprüsü başta olmak üzere birçok mahallede gençlerle polisler arasında uzun süre çatışmalar devam etti, ilçede esnaf kepenk kapattı.

9 Haziran’da da eylem sürdü. Türkiye metropollerinde kitlesel protestolar gerçekleştirilirken Colemêrg’in (Hakkari), Gever (Yüksekova) ilçesi’nde sabah erken saatlerden itibaren fırın ve eczaneler dışında kepenkler açılmadı.

İlçenin birçok mahallesinde Licê katliamını protesto etmek isteyen gençlere gaz bombaları ile saldıran polislerle çatışmalar yaşandı. İlçe halkı, polisler tarafından atılan gaz kapsüllerinden etkilenirken birçok evin camından içeri isabet eden gaz kapsülleri ile bazı evlerin perdeleri yandı ve camları kırıldı. TOMA’lardan gençlere yönelik küfürlü anonsların yapıldı.

Ankara’da Lice katliamına öfke!

Ankara Dayanışması, 8 Haziran’da Güvenpark’ta toplanarak yaptığı basın açıklaması ve oturma eylemi ile katliamı kınadı. Basın açıklamasında ilk olarak Lice’de katledilenler ve tüm devrim şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu. Ankara Dayanışması adına yapılan basın açıklamasında, devletin savaş çığırtkanlığı yapmaya devam ettiği, içeride ve dışarıda savaş hazırlıkları yaptığı vurgulandı. AKP’nin kalekollarla savaş hazırlıklarını sürdürdüğü belirtildi. Lice’de gerçekleşen katliamın hesabını Haziran ruhu ile sorma çağrısı yapılarak basın açıklaması sonlandırıldı.

Lice’nin öfkesi Mamak’ta

Mamak’ta ilerici ve devrimci kurumların katliama karşı verdiği tepki direnişle devam ediyor. Saat 19.00’de BDSP’li sınıf devrimcileri flamalar ve ajitasyon konuşmaları ile ara sokaklarda dolaşarak Lice’deki katliama karşı sokağa, eyleme, hesap sormaya çağırdı. Öfkeli yürüyüşün ardından Tuzluçayır Meydanı’nda bulunan BDP, ESP ve Partizan kitlesi ile buluşuldu. Burada yapılan kısa bir yürüyüşün ardından cami-cemevi inşaatının olduğu ve polislerin konuşlandığı bölgeye yüründü.

 Polisin burada TOMA ile saldırısına barikatlar kurarak ve havai fişeklerle karşılık verildi. Saat 20.30’a kadar burada devam eden eylemin ardından YDG-H tarafından bir halk otobüsü taşlarla ve molotoflarla kullanılmaz hale getirildi. Arkasından polis azgınca saldırıya geçti, bu sırada da molotoflarla karşılık verildi. Polisin ilerlemesinin durmasının ardından kitle toplanarak tekrar saldırıya geçti. Çatışmalar burada büyük oranda son bulmakla birlikte Abidin Aktaş sokakta küçük gruplar halinde devam etti.

Taksim’den katliama öfke Lice’ye destek!

DİSK, KESK, TMMOB ve İTO’nun çağrısıyla, aralarında BDSP’nin de bulunduğu çok sayıda ilerici ve devrimci kurum saat 18.00’de Galatasaray Lisesi önünde buluşarak dün Lice’de gerçekleşen katliama tepki gösterdi.

“Lice’de katliam var, karakol değil barış istiyoruz!” ozalitinin açıldığı eylemde ilk olarak İstanbul Tabip Odası (İTO) Genel Sekreteri Samet Mengüç bir konuşma yaptı. Lice’de yaşanan katliama tepki gösteren Mengüç, “barış sürecinde” devletin kandırma ve aldatma politikasının merkezi olarak Lice’yi seçtiğini ifade etti. Devletin yıllardır Lice’de uyguladığı katliamlara değinerek Lice’yi yalnız bırakmama çağrısı yaptı.

Mengüç’ün konuşmasının ardından oturma eylemine geçildi ve KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Fadime Kavakbasın açıklamasını okudu. AKP’nin Kürt sorununa yaklaşımı ve Lice’de yaşanan katliamlar şu ifadelerle kınandı:“Diyarbakır’ın Lice ilçesinde binlerce insan günlerdir, bu galip gelme arzusunun karşısında artık hiç kimse ölmesin diyerek barış nöbeti tutuyor. Savaşın ölüm dışında hiçbir şey getirmeyeceğini ifade edenlere ise AKP özel birlikleriyle saldırıyor. Etrafına ölüm saçan bir zor aygıtı, yandaş medyanın kör noktalarından güç alarak zulüm saçmaya devam ediyor!”

Haziran Direnişi’nde ve Soma’da katledilenler anılarak Lice’den yükselen sesin sahiplenilmesi çağrısı yapıldı. Basın açıklamasının ardından KESK Genel Başkanı Lami Özgen, DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Önder Atay da kısa bir konuşma yaparak yaşanan katliama tepki gösterdi.

Avcılar’da Lice katliamı protestosu

Avcılar Gezi Dayanışması’nın çağrısıyla 11 Haziran’da biraraya gelen kitle Marmara Caddesi boyunca yürüyüş gerçekleştirdi.

Lice’deki katliamı kınamak ve Lice haklının direnişini selamlamak için biraraya gelen kitleden sık sık sloganlar yükseldi. Caddenin sonunda dayanışma adına basın açıklaması okundu. Açıklamada çözüm süreci yalanları eşliğinde yükseltilen baskıcı uygulamalar, faşist çeteler eliyle gerçekleştirilen provokasyonlar ve Haziran Direnişi’ne değinildi. Açıklama “Faşizme karşı birlikte direneceğiz” denilerek sonlandırıldı. Yürüyüşe SDP, EÖC, BDP, ÖDP ve BDSP’nin içinde bulunduğu devrimci ve ilerici kurumlar katılım gösterdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Ankara-Gever

 
§