13 Haziran 2014
Sayi: KB 2014/24

Sermaye iktidarı çözümün değil
sorunun kaynağıdır!
“Çözüm” değil, eşitlik ve özgürlük özlemlerini boğma süreci…
Şovenizmle suçlarını örtmeye çalışıyorlar!
“Çözüm süreci” kalekol güvencesindeydi!
Lice katliamına yaygın eylemlerle yanıt
Taşeron köleliğine karşı mücadeleye!
Sendika ağaları
destek veriyor!
Yatağan işçileri Türk-İş Genel Merkezi’ni işgal etti!
Seyitömer işçisi
yine direnişte!
Soma ve Seyitömer’in öfkesini
Greif deneyimiyle birleştiren sınıf yenilmez!

DİSK Genişletilmiş Başkanlar Kurulu’na Rıdvan Budak damgası

Metal grup TİS süreci başlarken...

MİB MESS Grup TİS süreci genel toplantısı

Bunalımlar, savaşlar ve devrimin olanakları-A. Eren
Finans kapitalin militarizasyonu: NATO ve AMB kararları
ABD ile işbirlikçilerinin beslediği IŞİD Musul’da
Brezilya kupaya grevle hazırlanıyor!
Ekim Gençliği II. Yaz Kampı’nda buluşalım!
Gençlik hareketinin örgütlenme ihtiyacını karşılamak için...
İşçilerin cansız bedenleri üzerinde yükseliyorlar
Kadına yönelik
şiddet raporu
Çocuk istismarı- 2
“Hayatın olduğu her yerde savaşmak istiyorum!”
Eserleriyle ışık saçmaya devam eden büyük yazar
Greif direnişinin deneyim ve dersleri tartışılıyor
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Seyitömer işçisi yine direnişte!

 

Çelikler Seyitömer Elektrik Üretim A.Ş.’de gece vardiyasında çalışan işçiler, 10 Haziran sabahı iş çıkışında tesislerin önünde oturma eylemi başlattı. İşçiler, çıkarılan işçi arkadaşlarının işe geri alınmasını isteyerek şunları söylediler: “Özelleştirmeden sonra daha önce de arkadaşlarımız işten çıkarıldı. Bugün de 18 arkadaşımızın işten çıkarıldığını öğrendik. Bu arkadaşlarımızın tekrar işe alınmasını istiyoruz.”

İşçilerden Adnan Yıldız da şunları söyledi: “İşveren, 2 ay önceki işten çıkarmalara karşı başlatılan eylemlere karıştığı gerekçesiyle 18 arkadaşımızı işten çıkardı. Bu haksız bir uygulama. Hakkımızı alıncaya kadar oturma eylemine devam edeceğiz.”

İşçiler oturma eylemi yaparken Kütahya İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı jandarmaların da “önlem” alması dikkat çekti. Yaklaşık 200 işçinin oturma eylemi yaptığı santral önünde, işletme müdürü Yunus Akman işçilerle görüştü. İşçilerin, işten atılan arkadaşlarının geri alınmasını istemesi üzerine Akman, “18 işçinin 17 Nisan’da meydana gelen olaylardan dolayı savcılık soruşturması açılması üzerine işten çıkarıldığını” söyledi. Akman, işçilerin mahkemeden beraat etmesi halinde tekrar işlerine geri döneceğini ifade etti.

İşçiler adına açıklama yapan Ahmet Ergen ise santralin özelleştirilmesinin ardından kendilerine işçi çıkarılmayacağı sözü verildiğini belirtti. Özelleşmenin ardından 80 işçinin çeşitli iftiralar atılarak işten çıkarıldığını söyleyen Ergen şunları ifade etti: “Bu olaydan sonra 130 kişi de sebep gösterilmeden işten çıkarıldı. Çıkarılan işçilerin yerine il dışından personel getirdiler. Tepki olarak yapılan eylemlerde 3 arkadaşımız provokasyon yapılarak cezaevine atıldı. 20 kişi işten çıkartıldı. Tarafımıza işçi çıkarılmayacağına dair söz verilmesine rağmen bugün 18 arkadaşımız daha işten çıkarıldı. Bizim talebimiz işten çıkarılan arkadaşlarımızın koşulsuz tekrar işe dönmeleridir.”

Direniş çadırı kuruldu

Eylemlerine devam eden işçiler, 11 Haziran’da çadır kurarak direnişlerini sürdürüyorlar.  İşçiler atılan arkadaşları alınana kadar eylemlerinin süreceğini ifade ettiler.

17 Nisan günü 109 işçinin çıkarılmasının ardından eylem esnasında işletmenin güvenlik amiri tarafından ateş edilmesi sonucu olaylar çıktığını söyleyen Gürcan Kara ise şunları söyledi: “Bu olayların başlangıcı 17 Nisan. 17 Nisan’da 109 arkadaşımızı işten çıkardı. O zaman biz gelin insanlarla konuşun dedik. Kimse konuşmadı. O zaman güvenlik amirinin silahını ateşlemesi ile olaylar çığırından çıktı. Bize silah çeken arkadaşın arkası aranmıyor ekmeğini savunan arkadaşlar yargı yolunda.”

İşçiler, 18 işçinin işlerine dönünceye kadar eyleme devam edeceklerini söylüyorlar.

Seyitömer işçileri de
İşgal, grev, direniş” demişti

Seyitömer işçileri daha önce yaptıkları direnişle gündeme gelmişlerdi. 17 Nisan 2014’te Seyitömer Elektrik Santrali’nin özelleştirilmesinin ardından 109 işçi işten çıkarılmıştı. İşten çıkarmalara karşı direnişe geçen işçiler jandarma ve çevik kuvvet polisleriyle dişe diş çatışmıştı. İşçiler arabaları ters çevirerek tesis alanı içerisinde olan yerleri ateşe vermişlerdi. Firmaya ait 3 ayrı bina ateşe verilirken, araçlarda tahrip edilmişti.

İşçilerin bu eyleminin ardından Kütahya’da 20 Seyitömer işçisi gözaltına alınmıştı. Bu işçilerden 3’ü tutuklanarak Kütahya E Tipi Kapalı Hapishanesi’ne atıldı. 17 işçinin de tutuksuz yargılanmasına karar verilmişti.

 

 

 

 

Feniş işçileri gasp edilen maaşlarını aldı!

 

Geçtiğimiz yıl 9 Eylül’de işten atılan Feniş Alüminyum işçileri Ücret Garanti Fonu’ndan kalan ücretlerini aldılar. 418 işçinin 2 ay 10 günlük kalan maaşları geçtiğimiz hafta ödendi. 100’den fazla idari bölüm çalışanının ise ödenmeyen 8 aylık maaşları vardı. İdari bölüm çalışanlarının 3 aylık maaşları ödendi ve 5 aylık maaşları içeride kaldı. Direnişin başında Çelik-İş Sendikası, işçilerden avukatlık ücreti almayacağını duyurmuştu. Ancak Çelik-İş avukatı Jan Aras Arslan işçilerle yaptığı toplantılarda çok uğraştığını, SSK’da adam bulduğunu, bu işlerin yapılmasının çok zor olduğunu, ilk defa acz belgesi çıkartılıp ücret garanti fonundan ücret alındığını demagojik konuşmalarla dile getirip, işçilerden Ücret Garanti Fonu’ndan alınan paradan % 10 hak ettiğini söyledi. Direnişte olan işçiler Mart ayı içerisinde Ankara‘da bulunan Çelik-İş Genel Merkezi’ne toplu gidişlerinde bu konuyu gündeme getirmiş ve işçilerin avukat gideri ödemeyeceğine dair sendika tarafından teminat verilmişti. Direnişte olmayan işçilerin bir kısmı % 10’u kabul ettiler. Ancak direnişte olan işçiler bu ödemeyi gerçekleştirmedi.

Bu ay itibariyle Çelik-İş Genel Merkezi’nden direnişin ihtiyaçları (yemek vb.) için gönderilen 10 bin TL civarında paranın artık gönderilmeyeceği duyuruldu. Hem bu konu, hem de tazminatların ödenmesi ile ilgili gelişmelerin öğrenilmesi için Çelik-İş Genel Merkezi ve Hak-İş Genel Merkezi ile görüşmeye gidildi. İşçilere tekrardan yuvarlak cevaplar veren sendikacılar, süreçle ilgisiz olduklarını bir kez daha gösterdiler.

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

 

 

Mecaplast’ta sözleşme imzalandı

 

Mecaplast işçileri 9 Haziran akşam saatlerinde toplu sözleşmeyi imzaladı.

Sözleşme sürecinde patron işçilerin taleplerini karşılamaya yanaşmadığı gibi eskiden kazanılmış sosyal hakları da geri alma amacıyla hareket etti. İşçiler aylardır ısrarlı bir şekilde mücadelelerini sürdürdüler.

Taleplerinin kabul edilmemesi durumunda 10 Haziran tarihinde greve çıkacaklarını ilan eden Mecaplast işçileri, aylardır fabrikada çeşitli eylemlerle tepkilerini ortaya koydular. Sakal bırakma, kokart takma ve mesaiye kalmama eylemleri yaptılar.

Aylar içerisinde yapılan görüşmelerde birçok hak noktasında patronla uzlaşıldı fakat ücret zammı noktasında tartışmalar sürecin devam etmesine neden oldu. 9 Haziran’da, gün boyunca yapılan görüşme sonucunda patron işçilerin taleplerini kabul etmek zorunda kaldı. İmzalanan sözleşmeye göre seyyanen 300 TL (evli olanlara 460 TL) zam verildi.

Kızıl Bayrak / Gebze

 
§