13 Haziran 2014
Sayi: KB 2014/24

Sermaye iktidarı çözümün değil
sorunun kaynağıdır!
“Çözüm” değil, eşitlik ve özgürlük özlemlerini boğma süreci…
Şovenizmle suçlarını örtmeye çalışıyorlar!
“Çözüm süreci” kalekol güvencesindeydi!
Lice katliamına yaygın eylemlerle yanıt
Taşeron köleliğine karşı mücadeleye!
Sendika ağaları
destek veriyor!
Yatağan işçileri Türk-İş Genel Merkezi’ni işgal etti!
Seyitömer işçisi
yine direnişte!
Soma ve Seyitömer’in öfkesini
Greif deneyimiyle birleştiren sınıf yenilmez!

DİSK Genişletilmiş Başkanlar Kurulu’na Rıdvan Budak damgası

Metal grup TİS süreci başlarken...

MİB MESS Grup TİS süreci genel toplantısı

Bunalımlar, savaşlar ve devrimin olanakları-A. Eren
Finans kapitalin militarizasyonu: NATO ve AMB kararları
ABD ile işbirlikçilerinin beslediği IŞİD Musul’da
Brezilya kupaya grevle hazırlanıyor!
Ekim Gençliği II. Yaz Kampı’nda buluşalım!
Gençlik hareketinin örgütlenme ihtiyacını karşılamak için...
İşçilerin cansız bedenleri üzerinde yükseliyorlar
Kadına yönelik
şiddet raporu
Çocuk istismarı- 2
“Hayatın olduğu her yerde savaşmak istiyorum!”
Eserleriyle ışık saçmaya devam eden büyük yazar
Greif direnişinin deneyim ve dersleri tartışılıyor
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

DİSK Genişletilmiş Başkanlar Kurulu’na Rıdvan Budak damgası...

İhanete ortak olanlardan mutlaka hesap soracağız!”

 

DİSK Genişletilmiş Başkanlar Kurulu’nun 10 Haziran günü yayınladığı açıklamaya ilişkin Greif işçileri facebook sayfalarından açıklama yaptı. Rıdvan Budak’ın etkisine dikkat çekilen açıklamayı okurlarımıza sunuyoruz...

Greif direnişine sahip çıkmak için kılını kıpırdatmayan DİSK’in “başkanları”, sınıfa yönelik bunca saldırı karşısında tek bir mücadele kararı almadı, ama Greif direnişini yaratanları hedef alan bildirge yayınladı.

30 Mayıs’ta toplanan DİSK Genişletilmiş Başkanlar Kurulu’nun bugün (10 Haziran) yayınlanan sonuç bildirgesinin büyük bölümünü sınıf devrimcilerine ve onurlu Greif işçilerine ayıran DİSK’in “başkanları”, şu ifadelere yer veriyor:

Sınıf ve kitle sendikacılığının önüne set çekmeye çalışan siyasi iktidarın yanısıra, sendikal mücadelenin içini boşaltan, dar siyasi çıkarlarını sınıf mücadelesinin önüne koyan kimi sol sekter siyasi çevrelerin “dar pratikçilik” ve “çocukluk hastalığı” olarak görülebilecek türden eğilimlerinin sınıf mücadelesini sekteye uğratması ve işçilere her düzeyde zarar vermesi hiçbir koşulda kabul edilemez ve bu anlayışların mahkûm edilmesi gerekmektedir.

Elbette ki, DİSK ve DİSK üyesi sendikalar da eleştirilerden muaf değildir, eksiklik ve yanlışlarımız, yöntem ya da anlayışlarımız eleştirilebilir. Ancak unutulmamalıdır ki sınıf mücadelesinin öncelikli hedefi iktidar ve sermayedir. Sermayeye ve iktidara karşı mücadeleyi tali plana atıp DİSK’e ve üye sendikalara yönelik eleştiri sınırlarını aşan, yalan, karalama ve hakaretler eşliğinde fiili saldırılara dönüşen eylemlere yönelenler, sendikalarımızı yıpratarak bilinçli veya bilinçsiz olarak sermaye ve iktidara hizmet etmektedir.

Siyasi iktidarın ekmeğine yağ süren, DİSK’i ve DİSK üyesi sendikaları işçiler ve toplum karşısında düşmanlaştırmaya ve itibarsızlaştırmaya yönelik çabaların, ‘sola’, ‘sosyalistliğe’ veya ‘devrimciliğe’ mal edilmesi mümkün değildir.

Genişletilmiş Başkanlar Kurulumuz, DİSK ve DİSK üyesi sendikaların faaliyetlerine yönelik bu tür ‘sabotaj’ girişimlerini, bizzat, temsilcisi olduklarını iddia ettikleri işçilerin örgütlü eylemi ile engelleyeceğini ilan eder.

Genişletilmiş Başkanlar Kurulumuz, gerek Konfederasyonumuza ve üye sendikalarımıza düşmanca tutum alan bu yaklaşımlara ve gerekse devlet güdümlü, icazetçi/taşeron sendikal anlayışlara karşı, DİSK’in tarihsel deneyimleri ve ilkeleri ışığında, işçi sınıfının demokratik katılımına dayalı mücadelesini sürdürmekte kararlıdır.

Tüm bu laf kalabalığı Greif işçisine açıktan ihanet eden Rıdvan Budaklar’a sahip çıkacağız demekten başka birşey değildir. Bunun için DİSK Başkanlar Kurulu’na Budak damga vurdu diyoruz. Ama anlaşılıyor ki DİSK’in başkanlık koltuklarında oturanlar, iddiaları ne olursa olsun Budak’la aynı zihniyeti taşıyorlar. Budaklar’a kol kanat gerip onların laflarıyla konuşuyorlar.

Greif gibi bir büyük direnişe sırt dönenler, kıllarını kıpırdatmayanlar, tek bir basın açıklamasını bile çok görenlerin yaptığına bakın.

Gerçek DİSK’liler sizden utanç duyuyor. Ama siz utanma duygusunu dahi yitirmişsiniz anlaşılan.

Ama dediklerinizin zerrece önemi yok. Çünkü işçi sınıfı sizin ne mal olduğunuzu iyi biliyor. İşçi sınıfı Greif işçilerini anlıyor ve ona hak veriyor. DİSK sizin gibi bürokratlardan, sizin zihniyetinizdeki yöneticilerden kurtulmadıkça DİSK olamaz, tarihine ve değerlerine yakışır bir sendikacılığı varedemez.

Eğer sizde zerrece DİSK’lilik ve sınıf sendikacılığı ruhu olsa yapacağınız ilk iş, Greif işçisine ihanet eden, bu işi polis operasyonuna desteğe kadar vardıran Budaklar’ı kınamak olurdu. Bunu yapmıyorsunuz, bunun yanında sınıfa yönelik bunca saldırı varken tutup tek bir somut eylem kararı almıyorsunuz ama onurlu Greif işçilerine ve sınıf devrimcilerine yönelik hakaret ve tehdit dolu uzun bir utanç belgesini kaleme alıyorsunuz.

Bu yaptığınızı unutmayacağız, işçi sınıfına ihanet eden ve ihanete ortak olanlardan mutlaka hesap soracağız.

 

 

 

 

Esenyurt’ta TEKSİF’ten sendika nöbeti

 

Düzce’de bulunan Örma Tekstil’e ait fabrikada çalışan yüzlerce işçinin Türk-İş’e bağlı TEKSİF Sendikası’na üye olmasının ardından Örma patronu, Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş Sendikası’nı devreye sokarak TEKSİF’in bu fabrikadaki örgütlenmesine saldırmıştı.

Öz İplik-İş’e üye olmayan ve TEKSİF’ten de istifa etmeyen onlarca işçiyi işten atan patrona karşı Düzce Örma işçilerinin yanıtı ise geçtiğimiz günlerde başlayan direniş oldu. Düzce’deki fabrika önünde işçilerin bekleyişi devam ederken Örma’nın İstanbul Esenyurt’ta kurulu fabrikasında çalışan işçiler de patron eliyle Öz İplik-İş Sendikası’na üye olmaya zorlanıyor.

9 Haziran günü Esenyurt’taki fabrikada işçilerle toplantı yapan Örma patronu işçileri Öz İplik-İş’e üye olmaya zorladı. Teksif Sendikası ise Örma patronunun bu dayatmasına karşı 11 Haziran sabahı Esenyurt’taki fabrika önündeydi. Sabah erken saatlerde TEKSİF’in ses aracını fabrika önüne çeken yöneticiler, işe giriş saatinde Örma işçilerini sendikal haklarına ve örgütlülüklerine sahip çıkmaya çağırdı.

İşçilere seslenen TEKSİF Örgütlenme Dairesi Müdürü Asalettin Arslanoğlu, patron eliyle “hediye” edilmek istenen Öz İplik-İş’e karşı işçilerin sendikalarına sahip çıkmaları çağrısında bulundu. Örma işçilerinin işe giriş saatinde BDSP’liler ve Greif işçileri de fabrika önündeydi. İşçilerin Sesi de işçilere destek verdi.

Saat 10.00’daki çay molasında konuşmalar yapan TEKSİF yöneticilerine fabrikanın özel güvenlikleri ve patronun adamları saldırdı. Mikrofonu almaya çalışan saldırganlar arbedenin ardından geri çekildi.

TEKSİF Sendikası’nın Avrupa Yakası’ndaki fabrika temsilcileri de (Vakko, Harmancı Etiket, Teksim Giyim, Polimer Plastik, Rimaks Tekstil) fabrika önündeki bekleyişe katıldılar.

İkitelli’de bulunan İntem Triko işçileri de Örma Tekstil önüne desteğe geldiler.

Gün boyu fabrika önünde nöbetini sürdüren Teksif, akşam iş çıkışı işçilerle Esenyurt’ta bir toplantı yaptı. Toplantıda sendika tarafından Düzce’deki süreç aktarıldı. Son durumla ilgili bilgilendirmede bulunuldu. Sendikalaşmanın avantajları, ekonomik getirileri anlatıldı. Sonrasında işçiler tarafından çeşitli sorular soruldu ve gün boyunca patronun ve adamlarının ayak oyunları anlatıldı.

Toplantının sonrasında e devlet şifreleri olan işçiler Teksif Sendikası’na üye yapıldı.

Fabrika müdürleri işçileri odalarına çağırarak Öz İplik-İş Sendikası’na üye olmalarını istiyorlar. Açıktan da Teksif’in yetki almasını engellemek için kendilerine destek vermelerini istiyorlar. Birçok işçi bu duruma tepki göstererek imza için uzatılan kağıdı imzalamamışlar. Patron yasadışı olarak bir postaneden fabrikadaki bütün işçiler için e-devlet şifreleri almış (ayrıca işçilerden kimlik fotokopilerini istemiş) ve uzatılan kağıdı imzalayan işçilere e-devlet şifrelerini vererek Öz İplik-İş Sendikası’na üye yapmış.

Kağıdı imzalamayan işçilere ise e-devlet şifrelerini vermiyor. İşçiler bu durumla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunacaklar. Aynı şekilde şifreleri satan postane sorumlularıyla ilgili de suç duyurusu yapacaklar.

Kızıl Bayrak / Esenyurt

 
§