27 Kasım 2015
Sayı: KB 2015/44

Gerici hedeflerine savaşla ulaşmaya çalışıyorlar
“Masum” gösterilmeye çalışılan, Türkiye’nin Suriye’deki kirli çıkarlarıdır
Dink cinayeti; “katil devlet”, çünkü…
Devlet terörünün bir laboratuvarı: Türkiye
Kürt halkıyla eylemli dayanışmayı büyütelim!
Yasak ve katliamlara karşı direniş!
İHD Silvan raporunu açıkladı
Anlatılan senin hikayen değil Mösyö Burjuvazi!
Bayteks işçileri: Direnişimizde kararlıyız!
Mersin’de DEV TEKSTİL Temsilciliği açıldı
Birleşik Metal-İş’te “at izi, it izi!”
Önlemler hiçe sayılıyor, işçiler katlediliyor!
Ford Otosan’da temsilcilik seçimleri üzerine
MİB metal işçilerini sempozyuma çağırıyor
Genel durum ve güncel gelişmeler
Taştekin: Son bariyer yıkıldı
Madalyonun iki yüzü
BM Fransa’nın tasarısını onayladı
EKK’dan 25 Kasım eylemleri
Kadınlar 25 Kasım’da alanlardaydı
25 Kasım etkinlikleri
Özgürlüğümüzden ve geleceğimizden vazgeçmiyoruz!
“Bu davet bizim!”
Kuru bir yaprağa verilmiş söz...
Alaattin Yoldaş'a...
Alaattin'e...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yasak ve katliamlara karşı direniş!

 

Türk sermaye devleti, Kürt halkına yönelik katliamlarına devam ediyor. Kürdistan’da yürütülen kirli savaş her gün yeni katliamlara yol açarken, Kürt emekçiler direnişlerini ölümüne sürdürüyor.

Yüksekova’da “sokağa çıkma yasağı”: 2 ölü

Türk sermaye devletinin Hakkari’deki saldırı hazırlıkları çerçevesinde 19 Kasım’da Yüksekova, Şemdinli, Çukurca ilçelerinin bazı bölgeleri “özel güvenlik bölgesi ilan edildi, ardından saldırı araçları da bölgeye konuşlandırıldı.

20 Kasım gecesi de Yüksekova’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Şehir, devlet tarafından abluka altına alınmaya çalışılırken, “yasak” anons dahi edilmeden devlet terörü hayata geçirildi.

Özellikle devlet terörünün yoğunlaştığı Cumhuriyet Mahallesi’nde, kolluk güçleri, zırhlı araçlarla şehri kuşattı. Zırhlı kepçelerle barikatları dağıtmaya kalkan polisler, silahlarıyla da insanları katletmekten geri durmadı.

Bu mahallede yaşayan Mehmet Reşit Arıcı (18) ve Naim Noyan (29) devlet tarafından katledildi. Birçok kişinin de yaralandığı belirtilirken, ölü ve yaralılar, polisin kuşatması nedeniyle ancak sabah saatlerinde Yüksekova Devlet Hastanesi’ne kaldırılabildi.

Cenaze için toplananlara saldırı

Devletin katlettiği Mehmet Reşit Arıcı ve Naim Noyan’ın cenazelerinin ilçeye geldiğini duyan emekçiler, 22 Kasım’da Şemdinliyolu Caddesi’nde toplanmaya başladı. Fakat cenazelere dahi tahammül edilemedi ve polis biber gazı, plastik mermi ve TOMA’larla saldırdı.

İlçedeki devlet terörünü protesto eden esnaf da aynı gün kepenk kapattı.

Yüksekova’daki sokağa çıkma yasağı 23 Kasım’da kaldırıldı.

Lice’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Diyarbakır Valiliği, 19 Kasım’da yaptığı açıklamada, Lice ilçesinin 9 mahallesinde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu. ‘İkinci bir duyuruya kadar’ mahallelere giriş çıkışların ve sokağa çıkmanın yasaklandığını belirten valilik, Örtülü, Arpacık, Sivritepe, Bilgin, Sağlık, Bayırlı, Seyrek, Silkito, Körha mahalleleri arasında kalan bölgede operasyon yapılacağını açıkladı.

Polis kurşunuyla yaralanan genç
yaşamını yitirdi

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağına karşı 9 Kasım’da Şırnak’ın Cizre ilçesinde yapılan eyleme polis saldırmış, 23 yaşındaki Rafet Aşut polis kurşunuyla yaralanmıştı.

Yaralanmasının ardından Adana Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören Aşut, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Aşut 23 Kasım’da yaşamını yitirdi.

Nusaybin’de 1 genç
polis kurşunuyla katledildi

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 12 Kasım’da ilan edilen sokağa çıkma yasağının 7. gününde Abdulkadirpaşa Mahallesi’nden Şirin Sokak’a geçmek isteyen Musur Aslan (19) adlı gence, sokağın başında zırhlı araç ile konumlanan polislerce ateş açıldı.Kafasına kurşun isabet eden Aslan, olduğu yere yığıldı. Çevredekiler tarafından çağrılan ambulansa bindirilen Aslan, Nusaybin Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı, ancak tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Öte yandan halkın direnişi karşısında mahallelere giremeyen polisler bu sefer de Yenişehir Mahallesi’ne dönük bomba atarlı saldırı gerçekleştirdi. Yavuz Selim Sokağı’na atılan bomba atarların şarapnel parçalarının isabet ettiği Rabia Bağtur (35) isimli kadının yaralandığı belirtildi. Çevredekiler tarafından battaniye sarılarak ambulansla Nusaybin Devlet Hastanesi’nde götürülen Bağtur, ilk müdahalenin ardından Mardin Devlet Hastanesi’ne sevk edildi.

Abluka ve saldırılara karşı direniş

Sokağa çıkma yasağının devam ettiği Mardin’in Nusaybin ilçesinde, tüm ağır saldırılara rağmen mahallelere giremeyen polis, abluka altında tuttuğu ilçenin Abdulkadirpaşa, Yenişehir, Dicle ve Fırat mahallelerine dönük saldırılarını yoğunlaştırdı.

24 Kasım akşamı Fırat Mahallesi’nde 64 yaşındaki Sultan Şavur, 60 yaşındaki Hasan Korkmaz ve Yenişehir Mahallesi’nde ekmek almak için evden çıkan Sedat Güngör’ü katleden polis, Abdulkadirpaşa Mahallesi’nde de birçok eve baskın düzenleyerek, en az 2 kişiyi gözaltına aldı.

Çağçağ Caddesi üzerinden Abdulkadirpaşa ve Fırat mahallelerini birbirinden ayıran Şirin Sokak’ta, Mohrız Mezarlığı, eski hastane yakınları ve tarihi İpekyolu üzerinde zırhlı araçlarla konumlanan polislerin saldırıları, halkın yoğun direnişine çarptı. Sık sık bomba atar diye tabir edilen silah ve zırhlı araçlarla bu mahallelere yoğun saldırılar gerçekleştirilirken, mahallelerden yer yer şiddetli patlama sesleri yükseldi.

Nusaybin sokağa döküldü

25 Kasım’da ise ilçenin abluka altında bulunan Abdulkadirpaşa, Dicle, Fırat ve Yenişehir mahallelerine destek vermek için ilçenin Zeynel Abidin, Barış ve Kışla mahalleleri başta olmak üzere birçok merkezinde binlerce kişi sokağa çıktı. Zeynel Abidin Mahallesi Önder Caddesi ve Kışla Mahallesi Vatan Sokak üzerinde toplanan binlerce kişi, mahalle içlerinden gerçekleştirdikleri yürüyüşlerle bir araya geldi. Çarşı merkezine doğru beyaz tülbent taşıyarak, yürüyüşe geçen kitle, sık sık “Bijî berxwedana Nisêbînê!” sloganını attı.

Eylem haberinin duyulmasıyla abluka altındaki Abdulkadirpaşa, Yenişehir, Dicle ve Fırat mahallelerinde zılgıt sesleri yükseldi.

 
§