27 Kasım 2015
Sayı: KB 2015/44

Gerici hedeflerine savaşla ulaşmaya çalışıyorlar
“Masum” gösterilmeye çalışılan, Türkiye’nin Suriye’deki kirli çıkarlarıdır
Dink cinayeti; “katil devlet”, çünkü…
Devlet terörünün bir laboratuvarı: Türkiye
Kürt halkıyla eylemli dayanışmayı büyütelim!
Yasak ve katliamlara karşı direniş!
İHD Silvan raporunu açıkladı
Anlatılan senin hikayen değil Mösyö Burjuvazi!
Bayteks işçileri: Direnişimizde kararlıyız!
Mersin’de DEV TEKSTİL Temsilciliği açıldı
Birleşik Metal-İş’te “at izi, it izi!”
Önlemler hiçe sayılıyor, işçiler katlediliyor!
Ford Otosan’da temsilcilik seçimleri üzerine
MİB metal işçilerini sempozyuma çağırıyor
Genel durum ve güncel gelişmeler
Taştekin: Son bariyer yıkıldı
Madalyonun iki yüzü
BM Fransa’nın tasarısını onayladı
EKK’dan 25 Kasım eylemleri
Kadınlar 25 Kasım’da alanlardaydı
25 Kasım etkinlikleri
Özgürlüğümüzden ve geleceğimizden vazgeçmiyoruz!
“Bu davet bizim!”
Kuru bir yaprağa verilmiş söz...
Alaattin Yoldaş'a...
Alaattin'e...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Mersin’de DEV TEKSTİL Temsilciliği açıldı

 

DEV TEKSTİL’in, Çukurova bölgesinde faaliyet yürütecek, Mersin, Adana, Antep gibi önemli tekstil havzalarına ulaşmasının önünü açacak Çukurova Temsilciliği, Mersin’de açıldı.

Temsilcilik tarafından yapılan açıklamayla açılış duyurulurken, “tekstil işçilerinin yakıcı ihtiyacı” olan “gerçek bir sınıf sendikacılığı”nın hayata geçirilmeye çalışılacağı vurgulandı. DEV TEKSTİL’in kuruluşunda önemli bir yeri olan Greif işgaline de değinilen açıklamada, bu yılın başında kapanan İlbeyli Beyteks işçilerinin mücadelesine de yer verildi.

Çukurova Temsilciliği’nin açılış vesilesiyle yaptığı açıklamanın tamamı şu şekilde:

DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliği Mersin’de açıldı!

60 günlük Greif işgalinin ardından kurulan DEV TEKSTİL (Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası) açtığı yeni temsilciliklerle mücadelesini büyütüyor. DEV TEKSTİL son olarak Mersin’de temsilcilik açtı. Çukurova Temsilciliği olarak Mersin’de de faaliyet gösterecek olan sendikamız, başta Mersin serbest bölge olmak üzere kuralsız sömürünün hakim olduğu tekstil iş kolunda çalışan tüm işçilerin mücadele ve hak arama mevzisi olacak.

Tekstil işçilerinin oldukça çok olduğu bir bölge olan Çukurova’da sadece Mersin’de değil, Adana’da, Antep’te gerçek bir sınıf sendikası tekstil işçileri için yakıcı bir ihtiyaç olarak durmaktadır. Sendikamız bu ihtiyaca yanıt vermek için elinden geleni yapacaktır.

DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliği bu yılın başlarında Ceyhan, Kadirli, Osmaniye’de kapanan İlbeyli Beyteks fabrikasında çalışan işçilerin hak mücadelesini yürütmüştü. DEV TEKSTİL’e üye olan İlbeyli Beyteks işçilerinin haklarını alması için Ceyhan’da bulunan fabrika önünde eylemler yapılmış, açıklamalar ve dağıtılan bildirilerle işçilerin talepleri duyurulmuştu. Şimdilerde ise İlbeyli Beyteks işçileri, sendikamız tarafından sağlanan avukat aracılığıyla açtıkları dava ile tazminatlarını istemekteler.

Diğer taraftan Çukurova Temsilciliğimiz sadece tekstil işçilerinin değil, bölgede farklı iş kollarında çalışan işçi arkadaşlarımızın da haklarını savunacak, kendi işkollarında örgütlenmelerine yardımcı olacak, insanca yaşam ve çalışma koşulları için de mücadele edecektir. Temsilciliğimiz işçilerin sınıf bilincini kazanacağı bir okul olacaktır. Temsilciliğimiz aynı zamanda çeşitli sanatsal etkinlikleri de işçi ve emekçilerle buluşturma gayretinde bulunacaktır.

İşçi arkadaşlarımızın çocuklarını, paraya endekslenen eğitim sisteminin acımasız çarklarına bırakmayacak, üniversite öğrencilerinin katkılarıyla derslerinde yardımcı olacaktır.

Adres: Çankaya mahallesi. 4721 sokak. Alim işhanı No: 15 Kat:2 Daire:2 (Bit pazarı karşısı- Milli Piyango sokağı, Osmaniye dolmuşlarının dönüş sokağı)

Akdeniz / Mersin

Tel: 0538 970 64 95”

 

 

 

 

‘Fabrikadan madene işçi sınıfının sesi yükseliyor!’

 

60 gün süren Greif işgalini anlatan “İŞGAL / 60 Uzun Gün” adlı belgesel 21 Kasım’da Zonguldak’ta Yeraltından Sesler Platformu tarafından yapılan etkinlikte işçilerle buluşturuldu. Etkinliğe Greif işçileri ile Metal İşçileri Birliği (MİB) Sözcüsü de katıldı.

“Fabrikadan madene işçi sınıfının sesi yükseliyor!” şiarıyla düzenlenen etkinlik, Soma, Zonguldak ve Ermenek’te katledilen madenciler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı.

Etkinlikte Yeraltından Sesler Platformu adına yapılan konuşmada Greif, metal ve maden işçileri selamlandı. Konuşmada Soma, Bartın ve Zonguldak başta olmak üzere maden işçilerinin sorunlarının ortak olduğu belirtilerek, mücadelenin de ortaklaştırılmasının önemi vurgulandı.

Konuşmanın ardından Greif Direnişi belgeselinin gösterimi yapıldı. Sonrasında ise metal ve Greif direnişleri üzerine söyleşi gerçekleştirildi.

Greif işçileri adına yapılan konuşmada sendikal bürokrasiye ve patronun keyfi uygulamalarına karşı taban örgütlenmelerinin önemine vurgu yapıldı.

Metal İşçileri Birliği sözcüsü ise Greif Direnişi’nin bir kıvılcım olduğunu ve şanlı metal fırtına ile işçi sınıfı mücadelesinin yeni bir döneme girdiğini belirtti.

Etkinlik soru-cevap bölümünün ardından sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Zonguldak

 

 

 

 

Asgari ücrete zam gelmeden vergi geldi

 

Aralık ayı içinde toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun, 2016 için asgari ücreti 1300 TL olarak belirlemesi beklenirken, 9 ay sonra asgari ücretin 1230 TL’ye düşeceği belirtildi.

2016 Eylülü sonunda asgari ücretlinin yüzde 15 yerine yüzde 20’lik vergi dilimine yakalanacak olmasından, asgari ücrette 70 TL düşüş yaşanacak. Asgari ücretten alınan aylık Gelir Vergisi 86,40 TL’den 156,36 TL’ye yükselecek, maaşta yaklaşık 70 TL erime olacak.

Yasa gereği vergi dilimleri her yıl yeniden değerleme oranı kadar artarken, TÜİK verilerine göre önümüzdeki yıl yeniden değerleme oranı yüzde 5,58 olacak. Dolayısıyla bu yıl 12 bin lira olan yüzde 15’lik vergi dilimi önümüzdeki yıl 12 bin 670 liraya çıkacak. Yıllık gelir bu tutarı aştığında yüzde 20’lik vergi kesintisine geçilecek. Önümüzdeki yıl asgari ücretin net bin 300 lira olması durumunda vergi matrahı bin 399 lira olacak. Dolayısıyla, asgari ücretli Eylül ayında yüzde 15’lik dilimi dolduracak ve Ekim ayından itibaren yüzde 20’lik vergi kesintisine yakalanmış olacak.



 
§