27 Kasım 2015
Sayı: KB 2015/44

Gerici hedeflerine savaşla ulaşmaya çalışıyorlar
“Masum” gösterilmeye çalışılan, Türkiye’nin Suriye’deki kirli çıkarlarıdır
Dink cinayeti; “katil devlet”, çünkü…
Devlet terörünün bir laboratuvarı: Türkiye
Kürt halkıyla eylemli dayanışmayı büyütelim!
Yasak ve katliamlara karşı direniş!
İHD Silvan raporunu açıkladı
Anlatılan senin hikayen değil Mösyö Burjuvazi!
Bayteks işçileri: Direnişimizde kararlıyız!
Mersin’de DEV TEKSTİL Temsilciliği açıldı
Birleşik Metal-İş’te “at izi, it izi!”
Önlemler hiçe sayılıyor, işçiler katlediliyor!
Ford Otosan’da temsilcilik seçimleri üzerine
MİB metal işçilerini sempozyuma çağırıyor
Genel durum ve güncel gelişmeler
Taştekin: Son bariyer yıkıldı
Madalyonun iki yüzü
BM Fransa’nın tasarısını onayladı
EKK’dan 25 Kasım eylemleri
Kadınlar 25 Kasım’da alanlardaydı
25 Kasım etkinlikleri
Özgürlüğümüzden ve geleceğimizden vazgeçmiyoruz!
“Bu davet bizim!”
Kuru bir yaprağa verilmiş söz...
Alaattin Yoldaş'a...
Alaattin'e...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

MİB metal işçilerini sempozyuma çağırıyor

 

Metal İşçileri Birliği (MİB), 6 Aralık’ta “Metal fırtına yol gösteriyor!” şiarıyla düzenleyeceği sempozyumun çağrısını yaygınlaştırıyor. Farklı kentlerde yürüttüğü çalışmalarla metal işçilerini İstanbul’da düzenlenecek olan sempozyuma çağıran MİB, metal direnişinin dersleri ışığında mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıyor.

İstanbul

Sempozyum davetiyeleri İstanbul’da tersane işçilerine ulaştırıldı. Tersan Tersanesi’nin vapurunda davetiye dağıtımı yapan MİB’liler, tersane işçileriyle sınıf hareketi ve Bursa’dan başlayarak yayılan metal direnişi ile ilgili sohbet etti. Sohbetlerde direnişin nasıl yayıldığı, taban örgütlenmelerinin önemi, fabrikalar arası kurul ve sendikalar üzerine konuşuldu.

23 Kasım’da Kartal’daki ABB fabrikasının 08.00-16.00 ve 16.00-24.00 vardiyasının giriş ve çıkışlarında, 6 Aralık’ta gerçekleştirilecek sempozyum çağrısının da olduğu Metal işçileri Bülteni’nin dağıtımı yapıldı.

Bülten dağıtımı sırasında işçilere ajitasyon eşliğinde, sempozyum başlıkları olan “Sınıf hareketi ve metal fırtınası”, “Sendikalar ve metal işçi hareketi” ve “Metal İşçileri Birliği mücadele programı ve hedefleri” üzerine sohbet edildi.

Bülten dağıtımının yanı sıra sempozyum davetiyeleri, MİB MYK Kasım ayı toplantısı sonuç bildirgesi ve Ford işçilerinin işe iade davalarının olduğu Kızıl Bayrak gazetesinin son sayısı da ABB İşçilerine ulaştırıldı.

Aynı zamanda kadın işçilerle 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü üzerine sohbet edildi.

Bursa

Metal İşçileri Bülteni’nin Kasım sayısı Bursa’da işçi servis güzergahlarına ve fabrikalara dağıtıldı.

Mesken, Yeşilyayla, Merinos, Kanalboyu, Emek ve Teleferik’te işçi servis noktalarının yanı sıra, SCM ve Teknik Malzeme’de vardiya çıkışlarında bülten dağıtımı yapıldı.

Bülten dağıtımıyla beraber sempozyum çağrısı da sürüyor. Sempozyum afişleri kent merkezine, sanayi içine ve Emek Mahallesi’ne yapıldı.

Gebze

Metal İşçileri Bülteni’nin son sayısı Gebze ve Çayırova’da fabrikalara ulaştırıldı.

24 Kasım’da MİB’liler Sarkuysan, Kroman Çelik ve Alstom fabrikalarında gündüz vardiyası giriş ve çıkışlarında işçilere “Erken demeyelim bugünden 2017’ye hazırlanalım” çağrısıyla bültenleri ulaştırdılar.

İzmir

Metal İşçileri Bülteni’nin “Mücadeleye devam, hedef 2017!” şiarıyla çıkan Kasım sayısı İzmir’de metal işçilerine ulaştırıldı.

Menemen ve Aliağa Servis duraklarının yanı sıra, Habaş, İDÇ ve Kardemir başta olmak üzere çeşitli fabrikalarda bültenin dağıtımı yapıldı.

Dağıtımlar sırasında fabrikalarındaki temsilcilik seçimlerini değerlendiren Habaş işçileri, yeni seçilen temsilcilerle eski düzenin devam etmemesini umduklarını belirttiler.

Grevci işçilere ziyaret

Öte yandan Metal İşçileri Birliği (MİB) ve Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası (TOMİS) üyeleri, İzmir’de grevlerini sürdüren Kent Ekmek işçilerini ziyaret ettiler. Sıcak bir atmosferde gerçekleşen dayanışma ziyaretinde metal direnişi ile Kocaer ve Gürmak direnişleri üzerine sohbet edildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Bursa-Gebze-İzmir

 

 

 

 

 

Bursa'da MİB Meclisi toplandı

 

Bursa Metal İşçileri Birliği Meclisi toplandı. Çeşitli başlıkların yer aldığı toplantıda gündemler farklı yönleriyle tartışıldı. Gündem başlıkları şöyleydi:

1- Fabrikalarda durum değerlendirmesi

2- Asgari ücret zammı ve fabrikalardaki yansımaları

3- 2017 toplu sözleşme süreci ve MİB’in hedefleri ve yapılması gerekenler

Birçok fabrikadan metal işçisinin katıldığı toplantıda, ilk olarak meclisin her ay düzenli toplantısını yapması kararlaştırıldı. Bursa’da öne çıkan ana fabrikalar üzerine değerlendirmeler yapıldı. İç süreçler ve sendikalar üzerine yapılan tartışmalarda, çeşitli fabrikalardan ve sendikalardan katılan işçiler kendi fabrikalarında yaşanan süreçler hakkında bilgi verdi. Fabrikalardan gelen bilgiler doğrultusunda ana tartışma konusunun asgari ücret zammı tartışması olduğu belirtildi.

Asgari ücretin fabrikalarda beklenti yaratması, önümüzdeki süreçte birçok fabrikada hareketlilik yaratacağı konusunda bir değerlendirmede bulunuldu. Bu hareketliliği karşılamak için ise bunulan yerlerde hazırlıklar yapılması gerekliliği ortaya konuldu. Asgari ücret yoğun bir tartışmaya konu oldu.

2017’de metal işçisinin MESS ile yapacağı toplu sözleşme sürecinin çetin bir mücadele dönemi olacağı metal fabrikalarında tartışılan süreçlerden bir tanesi. Bir satış sözleşmesinin yaşanmaması için yetki sürecinden önce taslakların açıklanması, metal işçisinin de ona göre yolunu yürümesi gerektiği tartışıldı.

2017 kapsamında fabrikalarda komitelerle sürece hazırlanmak gerektiği ve bu yönlü çalışmaların devam etmesi fabrikalarda daha sistematik bir çalışma yapılması gerektiği belirtildi.


 
§