27 Kasım 2015
Sayı: KB 2015/44

Gerici hedeflerine savaşla ulaşmaya çalışıyorlar
“Masum” gösterilmeye çalışılan, Türkiye’nin Suriye’deki kirli çıkarlarıdır
Dink cinayeti; “katil devlet”, çünkü…
Devlet terörünün bir laboratuvarı: Türkiye
Kürt halkıyla eylemli dayanışmayı büyütelim!
Yasak ve katliamlara karşı direniş!
İHD Silvan raporunu açıkladı
Anlatılan senin hikayen değil Mösyö Burjuvazi!
Bayteks işçileri: Direnişimizde kararlıyız!
Mersin’de DEV TEKSTİL Temsilciliği açıldı
Birleşik Metal-İş’te “at izi, it izi!”
Önlemler hiçe sayılıyor, işçiler katlediliyor!
Ford Otosan’da temsilcilik seçimleri üzerine
MİB metal işçilerini sempozyuma çağırıyor
Genel durum ve güncel gelişmeler
Taştekin: Son bariyer yıkıldı
Madalyonun iki yüzü
BM Fransa’nın tasarısını onayladı
EKK’dan 25 Kasım eylemleri
Kadınlar 25 Kasım’da alanlardaydı
25 Kasım etkinlikleri
Özgürlüğümüzden ve geleceğimizden vazgeçmiyoruz!
“Bu davet bizim!”
Kuru bir yaprağa verilmiş söz...
Alaattin Yoldaş'a...
Alaattin'e...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Önlemler hiçe sayılıyor,
işçiler katlediliyor!

 

Yalova Altınova Tersaneler Bölgesi’nde bulunan Beşiktaş Tersanesi’nde 18 Kasım günü yakıt tankı mahallinde kaynak yaptığı sırada çıkan kaynak dumanını fanların emme gücünün yeterli olmaması sebebiyle gaz sıkışması sonucu patlama meydana geldi. Patlamada bir işçi yaralanırken Adem Aslan adlı işçi ise hayatını kaybetti.

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde 19 Kasım’da narenciye toplamaya giden tarım işçilerini taşıyan bir otobüs ile yine işçi taşıyan bir araç çarpıştı.

Servislerin çarpışması nedeniyle 12 işçi yaralanırken, yaralı işçiler Dörtyol ve İskenderun devlet hastanelerine kaldırıldı.

Yozgat’ın Sorgun ilçesindeki Yozgat Şeker Fabrikası’nda 20 Kasım sabahı patlama meydana geldi.

Baca gazının dışarı atılmasını sağlayan pervanelerin bulunduğu bölümde yaşanan patlama nedeniyle 3 işçi ağır şekilde yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Zonguldak’ın Kilimli ilçesinin Gelik beldesinde bulunan Pervane Sokak’ta kaçak olarak işletilen madende, 20 Kasım’da “patoz” kullanılarak yapılan duvar delme işlemi sırasında patlama meydana geldi. Yerden 80 metre derinlikte yaşanan olayda, Bekir Ç., Şaban Ç. ve Murat K. isimli işçiler yaralanırken, Naci Ç. ise yeraltında mahsur kaldı.

Yaralı işçilerin Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığı belirtilirken, Naci Ç. adındaki işçinin cesedine ise akşam saatlerinde ulaşıldı.

Kaçak olarak işletilen madenin son yasal düzenlemelerin ardından sözde “kapatıldığı” belirtilirken, madenin sahibi olduğu iddia edilen Caner Ç. gözaltına alındı.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesi Derecik beldesinde inşaat halindeki bir binanın 3. katında çalışan Cengiz Özkan isimli işçi, 20 Kasım’da dengesini kaybederek düştü. İş güvenliği önlemleri alınmaması nedeniyle düşen 51 yaşındaki işçi Özkan olay yerinde hayatını kaybetti. Özkan’ın cenazesi Şemdinli Devlet Hastanesi morguna kaldırılırken, otopsi işlemlerinin ardından ise defnedildi.

Çorum’da İl Özel İdaresi ve Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen ve inşaatı devam eden Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 21 Kasım günü, inşaat alanındaki kule vinçlerinden birinin çarptığı iskele çöktü. Bu sırada iskelede bulunan ve inşaatta kalıpçı olarak çalışan İsa Köse, 4. kattan düşerek ağır yaralandı.

Sağlık ekiplerinin müdahalesiyle kurtarılmaya çalışılan Köse’nin yolda yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Samsun’un Havza ilçesinde, özel bir elektrik dağıtım şirketinde, gerekli iş güvenliği önlemleri alınmadan çalıştırılan Salih Pehlivaner (38), 21 Kasım’da elektrik direğinin bakımını yaptığı sırada 8 metre yükseklikten yere düştü. Düşme sonucu ağır yaralanan Pehlivaner, sağlık ekipleri tarafından Havza Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Pehlivaner’in daha sonra Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildiği, durumunun ağır olduğu bildirildi.

Ankara’da İncek-Loft şantiyesinde İSTO Asansör adlı firmada taşeron işçisi olarak çalışan Aslan Dülger, 19 Kasım’da kafasına briket düşmesi nedeniyle yoğun bakıma kaldırıldı. Dülger, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı ve 22 Kasım’da yaşamını yitirdi.

Aynı şantiyede 2 ay önce yaşanan iş cinayetinde 2 işçi yaşamını yitirmiş, 1 işçi de yaralanmıştı.

İstanbul Bayrampaşa’daki Rami Kışla Caddesi üzerinde bulunan Başaran Sanayi Sitesi’nde 22 Kasım’da saat 04.00 sıralarında yangın çıktı.

Yangın nedeniyle mahsur kalan işçiler, olay yerine gelen itfaiye ekipleri tarafından merdivenlerle dışarı çıkarıldı. Sağlık ekiplerinin müdahale ettiği işçilerin vücutlarının çeşitle yerlerinden hafif şekilde yaralandığı görüldü.

Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ (BEDAŞ) bünyesinde İstanbul Çağlayan’da çalışan elektrik arıza-bakım işçisi Deniz İçli, geçen hafta Göktürk’te çalışırken yüksek gerilim akımına kapılarak ağır yaralanmıştı.

Taşeron işçisi olarak çalışan DİSK Enerji Sen üyesi İçli, 23 Kasım’da yaşamını yitirdi.

Türk Hava Yolları Teknik AŞ’de çalışan Ramazan Z. isimli teknisyen, 24 Kasım’da THY Teknik hangarlarının çatısında çalıştığı sırada düşerek ağır yaralandı.

Düşme anında oluşan gürültüyü fark eden özel güvenlik görevlilerinin yerde yatarken bulduğu Ramazan Z., Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.

Bursa’nın Büyükorhan ilçesinde 25 Kasım’daki kanalizasyon çalışması sırasında göçük yaşandı.

Yenice Mahallesi’nde belediye tarafından yürütülen kanalizasyon çalışmasında meydana gelen göçükte 3 işçi toprak altında kaldı.

Diğer işçiler tarafından göçük altından çıkarılan Mesut Korkmaz, Metin Aktay ve Ali Atış adlı işçiler Büyükorhan Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Yaralı işçiler daha sonra Bursa’daki devlet hastanelerine sevk edildi.

Göçük nedeniyle ağır yaralanan Mesut Korkmaz (30) ve Ali Atış (34) kaldırıldıkları hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılmayarak yaşamını yitirdi.

 

 

 

 

İş cinayetine ramak kala...

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamda yaptığı riskli binaların tespiti sırasında, uzmanların yaptığı inceleme sonrasında, Gevher Nesibe Mahallesi’ndeki İŞKUR binasının depreme dayanıksız olduğu ortaya çıktı.

Depreme dayanıksız olan İŞKUR binasında yıkım çalışmaları devam ediyor. Binanın yıkımı sırasında bir işçi çatı kısmına çıkarıldı. Çürük olan binanın tepesine çıkarılan işçinin her an ölümle yüzyüze kalması taşeron firmayı hiç mi hiç ilgilendirmedi. İşçi, yaklaşık 16 metre yükseklikte çatı kısmındaki demirleri kesti.

Yerel gazetelerde, işçinin ölümle burun buruna olmasına dair resim ve yorumlar yayınlandı. Ancak olay “işçinin ölüme meydan okuması” olarak yansıtıldı. Gazetelerin büyük bir kısmı taşeron firmanın işçi sağlığı ve güvenliğini hiçe sayan tutumunu haber bile yapmadı.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Devrimci Yapı İşçileri Sendikası Kayseri Temsilcisi Haydar Baran, Kayseri’de yaşanan son olayın iş cinayetlerine davetiye çıkaran uygulamaların pervasızca sürdüğünün kanıtı olduğunu söyledi ve ekledi:

Devlete ait bir işte bile işçi sağlığı ve güvenliği hiçe sayılıyor. Türkiye’nin dünyada üçüncü, Avrupa’da birinci konumda olması, Kayseri’nin iş cinayetlerinin en fazla yaşandığı iller sıralamasında beşinci olması patronları hiç mi hiç ürkütmüyor. Zira yaşanan kitlesel işçi katliamlarına rağmen patronların kârlarını azaltacak işçi sağlığı ve güvenliği konusunda devletliler hiçbir şey yapmıyorlar."

 
§