27 Kasım 2015
Sayı: KB 2015/44

Gerici hedeflerine savaşla ulaşmaya çalışıyorlar
“Masum” gösterilmeye çalışılan, Türkiye’nin Suriye’deki kirli çıkarlarıdır
Dink cinayeti; “katil devlet”, çünkü…
Devlet terörünün bir laboratuvarı: Türkiye
Kürt halkıyla eylemli dayanışmayı büyütelim!
Yasak ve katliamlara karşı direniş!
İHD Silvan raporunu açıkladı
Anlatılan senin hikayen değil Mösyö Burjuvazi!
Bayteks işçileri: Direnişimizde kararlıyız!
Mersin’de DEV TEKSTİL Temsilciliği açıldı
Birleşik Metal-İş’te “at izi, it izi!”
Önlemler hiçe sayılıyor, işçiler katlediliyor!
Ford Otosan’da temsilcilik seçimleri üzerine
MİB metal işçilerini sempozyuma çağırıyor
Genel durum ve güncel gelişmeler
Taştekin: Son bariyer yıkıldı
Madalyonun iki yüzü
BM Fransa’nın tasarısını onayladı
EKK’dan 25 Kasım eylemleri
Kadınlar 25 Kasım’da alanlardaydı
25 Kasım etkinlikleri
Özgürlüğümüzden ve geleceğimizden vazgeçmiyoruz!
“Bu davet bizim!”
Kuru bir yaprağa verilmiş söz...
Alaattin Yoldaş'a...
Alaattin'e...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kadınlar 25 Kasım’da alanlardaydı

 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle İstanbul, İzmir, Ankara, Gebze ve Kırklareli’de sokaklara çıkan kadınlar, kadın cinayetlerine ve sermaye devletinin katilleri koruyan-teşvik eden yaklaşımlarına tepki gösterdi.

İzmir

İzmir Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 25 Kasım etkinlikleri kapsamında 22 Kasım günü, katledilen kadınların faillerine “indirim” uygulanmasını protesto etti. "Kadın cinayetlerine indirimler uygulanmasın” pankartının taşındığı yürüyüşte katledilen kadınların fotoğrafları da taşındı.

Yürüyüşün ardından önce katledilen kadınların aileleri konuştu. İlk önce Pınar Ünlüer’in babası Zeki Ünlüer, son dönemde kadın katillerine uygulanan “saygın tutum” indirimini protesto ettiklerini söyledi. Eda Okutgen’in ablası Nazlı Okutgen ve Sedef Berberoğlu’nun annesi Gülseren Berberboğlu da kısa konuşmalar yaptı. Konuşmalardaki ortak vurgu, kadın cinayetlerine karşı caydırıcı cezaların verilmesi gerektiği oldu.

Platform sözcüsü Sanem Deniz Kural ise; kadın cinayetlerini önlemek için yaptıkları eylemlilik sürecinden bahsetti. Mücadelelerinin süreceğini söyledi. Daha sonra basın açıklamasını platform adına Deniz Adıbelli okudu. Adıbelli, "Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu olarak kadın cinayetlerinde indirimlerin uygulanmaması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Buradan tüm kadınları, sesimizi ses olmaya ve kadın cinayetlerini durdurmak üzere mücadeleye katılmaya çağırıyoruz” sözleriyle açıklamayı bitirdi.

Eylemde, “Kadın cinayetlerine indirim değil ağır ceza!”, ”Yaşasın kadın dayanışması!”, ”Kadın cinayetlerini durduracağız!” sloganları atıldı.

Gebze

Gebze Emekçi Kadın Platformu, da 25 Kasım’da eylem gerçekleştirdi. Moda Giyim önünde bir araya gelen kadınlar sloganlarla Kent Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

Kent Meydanı’na gelindiğinde yapılan basın açıklamasında, kadın katliamları ve AKP’nin gerici politikaları teşhir edilirken, devlet eliyle gerçekleştirilen katliamlara değinildi. Mirabel Kardeşler’in mücadelesinin anlatıldığı açıklama “Korkmuyoruz, isyandayız!” sözleri ile sona erdi.

Kırklareli

Kırklareli Demokratik Kadın Platformu 25 Kasım’da alanlardaydı. Öğretmenevi önünde yapılan eylemde Kırklareli Eğitim Sen Kadın Sekreteri Gülizar Cağlak tarafından okunan basın açıklamasında; kapitalist toplumda kadın üzerindeki ataerkil sömürüye vurgu yapıldı. Başta Kürdistan'da olmak üzere dört bir yanda kadınların devlet tarafından ya da devlet desteğiyle katledildikleri belirtildi. Açıklamada, kadın cinayetlerinin sermaye hukukunca aklandığı ve deyim yerindeyse teşvik edildiği ifade edildi.

Sağanak yağmur altında gerçekleşen eylemde ”Kadın yaşam özgürlük!”, ”Jin jiyan azadi!”, ”Erkek vuruyor devlet koruyor!”, ”Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı.

Ankara

Ankara Kadın Platformu bileşenleri “Yaşam, barış ve özgürlük” şiarıyla 25 Kasım’da Kolej Meydanı’nda toplanarak Sakarya Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi.

Kadınlar en önde Ankara Kadın Platformu imzalı “Erkek devlet şiddetine, devletin ve IŞİD’in katliamlarına karşı kadınlar; yaşamı, barışı ve özgürlüğü savunuyor!” pankartı ile kortej oluşturarak yürüyüşe başladı. Kortejde pek çok kadın örgütünün pankartları ve renkli dövizleri dikkat çekti.

Ziya Gökalp Caddesi tek yönlü trafiğe kapatılarak slogan, alkış ve zılgıtlarla Sakarya Meydanı’na ulaşıldı. Sakarya Meydanı’na gelindiğinde Türkçe, Kürtçe ve Arapça olarak 3 dilde basın metni okundu. Basın açıklamasında ve eylemde halkların kardeşliğine vurgu yapıldı. Açıklamada kadınlara evde, iş yerlerinde, okulda ve sokakta erkek devlet şiddetine, tacize, tecavüze karşı başkaldırma çağısı yapıldı.

“Kirli savaşa karşı kadınların barış çağrısını en yüksek sesle haykırması gerektiği” söylenen açıklamada bugün Nusaybin’de, dün Silvan’da, Cizre’de sürdürülen ve insanlık dışı bir uygulama olan sokağa çıkma yasaklarıyla Kürt halkına yönelik imhacı, katliamcı devlet politikası ve AKP teşhir edildi. Direnen Kürt halkının ve Kürt kadınlarının yalnız olmadığı ifade edilerek sermaye devleti eliyle gerçekleştirilen katliamlar kınandı.

İstanbul

25 Kasım günü İstanbul’da Taksim’de de kadınlar eylemdeydi.

İlk olarak Emekçi Kadınlar’ın (EKA) çağrısıyla Tünel Meydanı’nda toplanan kadın ve erkekler Galatasaray Lisesi’ne yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesinde Grup Emeğe Ezgi ile birlikte ‘Çav Bella’ marşı söylendi. Yürüyüş boyunca "Harekete geç isyan et", "Kadın devrim özgürlük!", "Jin jiyan azadi!", "Kadın olmadan devrim olmaz, devrim olmadan kadın kurtulmaz!", "Kadın erkek el ele, yürüyoruz devrime!", "Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa!" sloganları atıldı. Kürt illerinde yaşanan katliamlara değinildi.

Galatasaray Lisesi önünde yapılan basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “25 Kasımlar’ı faşizmin her türden gericiliğine karşı Kaderler'in, Sibeller'in, Aysunlar'ın, Arinler'in özgürlük çığlıklarıyla bir mücadele gününe çevirelim. Sınıf kardeşlerimizle birlikte şiddetin kaynağını yıkıp, barışın kaynağı sosyalizmi kuralım.”

EKA’nın ardından 25 Kasım Kadın Platformu da Tünel Meydanı’ndan Galatasaray Lisesi önüne yürüyüş gerçekleştirdi.

Sadece kadınların katıldığı eylemde “Erkek devlet yıkacağız elbet!”, “Kadın cinayetleri politiktir!”, “Erkek-yargı-devlet işbirliğine son!”, “Yaşasın kadın dayanışması!” sloganları atıldı. Galatasaray Lisesi önüne gelindiğinde basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı Kürtçe Xunav Altun, Türkçe ise Nergiz Şen okudu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Bizler, yaşadığımız hayatları tacizle, tecavüzle, şiddetle ve baskının türlü biçimleriyle bir çıkmaza sürükleyen, kurtulmak için her çırpındığımızda bizleri biat etmeye zorlayan, reddettiğimizde öldüren ya da ölümü dayatan erkeklere, onunla işbirliği içinde olan devlete karşı direniyor, hayatlarımızı savunuyor, şiddetsiz ve sığınaksız bir dünya için mücadele ediyoruz.”

Kızıl Bayrak / İzmir-Gebze-Kırklareli-İstanbul-Ankara

 
§