26 Şubat 2016
Sayı: KB 2016/08

Baharın çağrısı: Direniş!
“Altına hücum”, talana devam!
Kürdistan’da katliam saldırıları sürüyor
Katiller puslu havayı severler!
İşçi sınıfı ve emekçi kitleler gerici atmosferde boğulmaya çalışılıyor!
Üretimi durdurma eylemleri yaygınlaşıyor
DEV TEKSTİL GMYK Şubat ayı toplantısı sonuç bildirgesi
Kölelik yasalarına karşı gücümüz birliğimizdir!
Bursa ve Kocaeli’de Büyük İşçi Buluşması 6 Mart’ta
Demir Madencilik işçilerinin direnişi üzerine...
Kadın İşçi Kurultayı başarıyla gerçekleştirildi!
Türkiye’de kadın işgücü ve gelişimi / 3
Kamu emekçileri kıskaca alınıyor!
Adliyede devrimci avukatlara saldırı
“DGB’yi fırtınalı süreçlere hazırlayacağız!”
Kadıköy’de Cansel için eylem
Suriye’de ateşkes ilan edildi
Sistemin mülteci krizine bulduğu yeni çözüm
Bölücü devletlerden “bölünme” tartışmaları
Düşman bir ve her yerde!
Sermaye sınıfının çürümesinin en net göstergesi
İmran Aydın ölümsüzdür!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Bursa ve Kocaeli’de Büyük İşçi Buluşması 6 Mart’ta

 

Asgari ücrete yapılan zammın ardından oluşan zam farklarının ücretlere yansıtılmamasına yönelik işçilerin tepkileri büyüyor.

İşçilerin mücadelesini ve birliğini güçlendirmek amacıyla metal işçileri tarafından 21 Şubat günü Kent Meydanı’na çağrı yapılmıştı. Son olarak MİB’in facebook sayfasından yapılan duyuruda Kent Meydanı Buluşması’nın 6 Mart tarihine ertelendiği açıklandı. MİB tarafından yapılan 18 Şubat tarihli açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Asgari ücret farklarının ücretlere yansıtılması için MESS’e ve ortaklarına karşı 21 Şubat’ta yapılması planlanan Kent Meydanı Buluşması, dün Ankara’da yaşanan patlama nedeniyle işçi arkadaşlarımızın ortak iradesi ve inisiyatifiyle 6 Mart tarihine ertelenmiştir. Bütün arkadaşlarımıza duyurulur.

Bu zaman içerisinde bütün fabrikalarda arkadaşlarımız bir yandan büyük buluşmaya hazırlanmalı diğer yandan da asgari ücret farkı için bulundukları bütün iş yerlerinde mücadeleye devam etmelidir. Tek yumruk, tek bilek bu mücadeleyi kazanacağımıza inanıyoruz...”

Kocaeli’de Büyük İşçi Buluşması

Kocaeli’den öncü metal işçileri, Bursa’daki sınıf kardeşlerinin Kent Meydanı’na çıkacağı gün, Kocaeli’de de eş zamanlı eylem çağrısı yaptı.

Öncü metal işçileri tarafından yapılan açıklamada, Gebze ve Sakarya-Adapazarı hattındaki tüm metal işçileri, asgari ücret farklarını almak için 6 Mart Pazar günü saat 13.00’te Sabri Yalım Parkı’na çağrıldı.

Kocaeli’den öncü metal işçileri tarafından eyleme çağrı için yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

İşçi kardeşler!

Asgari ücrete yapılan zam sonrası fabrikalarda ücret adaletsizliği ortaya çıktı. Bunun giderilmesi için talebimizi, tepkimizi çeşitli vesilelerle dile getirdik. Çözüm istedik. Ancak ne kimse sesimizi duydu ne de çözüm için gereken adımları attı. Bunun için artık tek tek fabrikalardan bireysel hareket etme değil birlikte hareket etme zamanı geldi. Artık Ford Otosan’dan, Toyota’dan, Hyundai’den, Federal Mogul’dan, Enpay’dan, Snop’tan, Dytech’ten, Otokar’dan, Noksel’den, Bekaert’tan ve Magna’dan işçiler olarak, dahası Gebze’den ve Sakarya-Adapazarı’ndan ismini sayamadığımız fabrikalardan geniş kapsamlı asgari ücret zammına ilişkin tepkimizi tek bir ağızdan vermeliyiz. Çünkü biz birlikte güçlüyüz ve birliğimizle kazanacağız!” (...)

 

 

 

 

Renault işçisine yönelik MESS-Türk Metal-hükümet baskısına son!

 

Renault işçisi Mayıs ayında ayağa kalkarak yıllardır sırtında boza pişiren MESS-Türk Metal düzenini yıktı. Bu düzeni yeniden kurmak için oynanan türlü türlü oyunları bozdu. Bir daha o kapana girmemek için büyük bir direnç ve kararlılık gösterdi.

Ancak gelinen noktada görülüyor ki, MESS-Türk Metal ikilisinin pes etmeye niyeti yok. Her türlü baskı, hile ve zorbalıkla Renault işçisinin birliğini bozmaya çalışıyorlar. Dahası Çalışma Bakanlığı, demek oluyor ki hükümet de bu ikilinin yanında saf tutuyor.

Öyle ki Çalışma Bakanlığı müfettişleri günlerdir Renault’da işçilere baskı uyguluyor. Renault işçisini sorgu odalarına alıyor, sendikal tercihlerine müdahale etmeye, mücadelesini kırmaya çalışıyor. Korkutmaya ve yıldırmaya çalışıyor.

Oysa Renault işçisinin haklı olarak tepki gösterdiği gibi, bu bakanlık görevlileri Renault işçisi anayasal hakkını kullandığı sırada saldırıya uğradığında kılını bile oynatmadı.

Hükümetin müdahalesi müfettişlerle sınırlı değildir. Renault işçisine temsilcilerini seçme sözünü veren Renault yönetimine, bizzat Çalışma Bakanlığı tarafından baskı kurulmaya çalışıldığı da ortaya çıkmıştır.

Besbelli ki MESS-Türk Metal-hükümet işbirliği halinde davranmaktadır.

Anlaşılıyor ki, bunların hepsi de birliğiyle, direngenliğiyle, sendika ağalarını sırtından atıp kendi iradesini tok biçimde gösteren Renault işçisinden korkuyor. Çünkü Renault işçisi köle belledikleri işçi sınıfına örnek oluyor, her yerde işçiler hak arayışına giriyor, dişe diş mücadeleler veriyorlar. Oysa onlar işçinin boyun eğmesini, itaat etmesini, itiraz etmemesini, uysal köleler gibi kalmasını istiyorlar.

Renault’da yaşanan son gelişmeler bize Bosch’ta yaşananları hatırlatıyor.

Ne olmuştu Bosch’ta? Bosch işçileri yıllar boyu belleri büken MESS-Türk Metal düzenine karşı ayağa kalkmış, sırtlarındaki kamburu atmışlardı.

Bir gün içerisinde Türk Metal’i silmişlerdi.

Sonra ne oldu? Bosch işçisine karşı haydutluk yapanlara dokunmayan iktidar, bir gece yarısı darbesiyle düzmece belgelere dayanarak yetkiyi Türk Metal’e verdi. Sonrasında da bu desteğini sürdürdü. Baskı, oyun ve hile ile Bosch işçisinin çıkışının önüne geçildi.

Bugün aynı oyun Renault’da sergileniyor.

Ancak Renault işçisi bu oyunları bozacak, bu baskılara göğüs gerecek, bu işbirliğini bozacak güçtedir. Bu güç Renault işçisinin birliğinden gelmektedir. Dolayısıyla Renault işçisinin bugün yapması gereken şey, birliğini daha da güçlendirmek, daha sıkı kenetlenmektir.

Unutulmamalı ki, bugün bu denli hukuk dışı ve hoyratça Renault işçisinin üzerine gelenler, yarın daha fazlasını yapabilirler. Çünkü onlar için söz konusu olan emekçinin sömürüsü ve köleliği üzerine kurulu olan bu düzendir. İşte bu düzeni korumak adına yapmayacakları şey yoktur.

Renault işçisinin karşısında sadece MESS ve MESS uşağı Türk Metal değil, bu düzen vardır.

Bu düzeni korumak için gözlerini karartanlar “Renault işçisini teslim alırsak işçi sınıfını da yola getiririz” diye düşünüyorlar. İşte bunun için Renault işçisine yapılan her türlü zorbalık gerçekte işçi sınıfına yapılmıştır.

İşçi sınıfı Renault işçisine sahip çıkmalı, Renault işçisine karşı uygulanan bunca baskı ve zorbalığa karşı onunla tam dayanışma halinde olmalıdır.

Renault işçisi işçi sınıfının onurudur, onuruna sahip çıkmalıdır!

***

Metal İşçileri Birliği olarak uyarıyoruz:

Renault işçisine onun iradesine yönelik uygulanan baskılara derhal son verilmelidir!

Renault işçisinin tercihlerine ve mücadelesine yönelik tehditlerden vazgeçilmelidir!

Renault işçisinin hak mücadelesini kırmaya yönelik saldırılardan vazgeçilmelidir!

Renault işçisinin son derece haklı sendika ve ücretlerle ilgili hak talepleri derhal kabul edilmelidir!

Metal İşçileri Birliği


 
§