30 Eylül 2016
Sayı: KB 2016/36

İşçi sınıfı üzerindeki gerici cendereyi parçalamak için...
Uzatılması planlanan OHAL’le hedeflenen...
Hapishaneler devrimin bir mevzisidir
Ulucanlar Katliamı şehitleri anıldı
Alevilere dönük tehditler artıyor
Barış isteyen akademisyenlerin davası görüldü
“Ya aç kalırsın, ya da direnir hakkını alırsın!”
Her “müjde”, sınıfa yeni bir pranga!
“Korku ve baskı iklimini dağıtmak için birleşik mücadeleyi büyütmeliyiz!”
Katliamcılık bu devletin mayasında var - H. Fırat
Beyaz Kitap: Dinmeyen emperyalist ihtiraslar
Emperyalizm ve işbirlikçileri yenilecek, direnen halklar kazanacaktır!
Fransa’da El Khomri yasasına karşı mücadele ve büyüyen tehlike
ABD ve İsrail: Ortadoğu halklarının eli kanlı katilleri
ABD’de hapishane grevi devam ediyor
Güney Kore’de Hyundai işçileri şalterleri indirdi
Yurtlarda dinci-gerici politika
Meslek liseliler birleşiyor!
DGB Türkiye Meclisi: Geleceğimiz ve özgürlüğümüzden vazgeçmiyoruz!
Kirpiklerimiz yere düşmesin diye… / 2
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Güney Kore’de Hyundai işçileri şalterleri indirdi

 

Güney Kore’deki Hyundai işçileri, kapitalist tekelin ücretlerin iyileştirilmesi adına yaptığı öneriyi de reddetti. Tekel tarafından yapılan iyileştirme önerisi sendika tarafından sendika üyelerinin oylamasına sunulmuş ve bu öneri oylamaya katılan sendika üyelerinin yüzde 78 gibi büyük bir çoğunluğu tarafından reddedilmişti.

Bunun üzerine 26 Eylül günü Hyundai işçileri iş yerlerine grev pankartlarını asarak Hyundai’nin ülke çapındaki işletmelerinde üretimi durdurdular. Bu, Hyundai’nin bütün işletmelerinde üretimin 2004 yılından sonra ilk defa durdurulması oldu.

Ağustos ayında yapılmak istenen TİS anlaşması da işçilerin öfkesinin altında ezilmiş ve o anlaşmada oylamaya katılan sendika üyesi işçilerin yüzde 92 gibi ezici çoğunluğu tarafından reddedilmişti. TİS sürecinde yapılan 19 uyarı greviyle sonuç alamayan işçiler, 26 Eylül günü ülke çapında şalterleri indirerek kapitalistlerin savaşına karşı grev silahıyla cevap verdiler.

İşçiler yüzde 8’lik ücret artışı, ikramiyelerin ücretlere eklenmesi, emeklilik yaşının koşulsuz olarak 2 yıl indirilmesi taleplerinde bulunuyor. Bununla birlikte, yaşlı işçilerin maaşlarını kesecek azami ücret sistemi önerisine karşı çıkıyorlar. Hyundai ise ücret artışının yüzde 30’unun ikramiye ödemesi olarak kullanılmasını ve emeklilik yaşının 65’e yükseltilmesine karşılık, iş güvencesi(!) öneriyor.

Hyundai işçileri şimdi metal ve otomotiv işçileri başta olmak üzere işçi sınıfının enternasyonal dayanışmasını bekliyorlar.

 

 

 

 

Honda işçileriyle dayanışma büyüyor

 

Honda’nın Hindistan işletmesinde işten atılan 500 işçi, Honda Motorsiklet İşletmesi’nin (HMSI) Hindistan Yeni Delhi’deki merkezi önünde başlattıkları oturma eylemini günlerdir sürdürüyorlar.

Oturma eylemindeki 5 işçi ise başlattıkları açlık grevine devam ediyor.

İşçiler, 73 işçi hakkındaki suçlama ve açılan davaların durdurulmasını ve işten atılan işçilerin iş haklarının tanınmasını istiyorlar.

16 Şubat 2016’da Honda’da  yapılan greve polis fabrika içerisine girerek azgınca saldırmıştı.

Polisin azgın saldırısıyla yetinmeyen kapitalistler 73 işçi hakkında da arsızca zarar davası açtılar.

Honda 200 daimi ve binlerce taşeron işçisini işten çıkararak yoksulluk ve açlığın pençesine attı. Kapitalist tekellerin hizmetindeki sermaye devleti, fabrika önünde protesto yapmayı yasakladı. Yasaklara karşın Maruti, Suzuki ve Honda’nın Manesar işletmelerinden 120 sendikacı  oturma eylemini sürdüren işçilerle dayanışma açıklamaları yaptılar. Öğrenciler de üniversite kampüslerinde başlattıkları dayanışma etkinliklerini yaygınlaştırıyorlar.

 

 

 

 

Kenya’da eylemler

 

Kapitalist dünyada derinleşen ekonomik, siyasal, kültürel ve ideolojik krizin yol açtığı toplumsal hareketleri bastırmak için çok yönlü saldırılar yayılıyor.
Emekçi halkların haber alma hakları da bu saldırıların baş hedefi oldu. Kenya’da da muhalif basın ve gazeteciler üzerindeki baskı aralıksız sürüyor. Basın çalışanları devam eden taciz, tehdit ve saldırılara karşı seslerini yükseltiyorlar. Eylül ayının başlarında başkent Nayrobi'de yapılan protesto eylemi, ülkenin ikinci büyük kenti olan Mombasa’da yapılan eylemlerle devam etti. Basın çalışanları iş bırakarak nedeni açıklanmayan iki gazetecinin öldürülmesini ve artan baskıları lanetleyerek, sansürün kaldırılmasını istediler.




Greve karşı ordu

 

Güney Kore demiryolları ve metro işçileri 27 Eylül günü işi durdurarak süresiz greve başladılar. Ülke çapında başlayan süresiz grevlere 30.000 işçi ve büro emekçisi katıldı. Demiryolları çalışanları, getirilmek istenen devlet kontrolünde performansa dayalı ücret sistemini reddediyorlar. Uygulanmak istenen yeni sistemle birçok çalışanın işini kaybedeceğini de gören işçiler, iş yerlerini korumakta kararlı olduklarını açıkladılar. 
Grevi kırmak için ordunun imkanları işçilere karşı devreye sokuldu. Ağırlığını ordu taşımacılığının oluşturduğu akbabalar sürüsü greve karşı saldırıya geçtiler. Özellikle taşımacılığın yoğun saatlerinde özel şirketler devreye sokuluyor.




Banka emekçileri üç haftadır grevde

 

Brezilya’da banka çalışanlarının başlattıkları grev 24 Eylül’de üçüncü haftasına girdi. Banka emekçileri yüzde 10 olan enflasyonla eriyen ücretlerine yüzde 15 oranında artış istiyorlar. Ülke çapında süren grevlerden banka şubelerinin %54’ü etkilenmiş durumda. Ulusal Finansal Sektörü Konfederasyonu (Contraf) Başkanı Roberto Von der Osten grevlerin daha da yaygınlaştırılarak devam edeceğini açıkladı.

Grevciler ayrıca zorbalık, cinsel taciz ve iş yerlerinin tasfiye edilmesine son verilmesini istiyorlar. İş yerlerinin tasfiyesine bağlı olarak geçen yıl 8000 banka çalışanı işini kaybetmişti.

 
§