10 Ağustos 2018
Sayı: KB 2018/31

Dikta rejiminin açmazları büyüyor
“100 Günlük Eylem Planı”: Sermayeye hizmet programı
Dolar yükseldikçe “yerli ve milli” patronlar işçileri vuruyor
Sermaye krizin faturasını emekçilere kesiyor
Akaryakıta ‘gizli’ zamlar acı faturayı kabartıyor
Sermaye devletinin unuttuğu, ABD’nin hatırlattığı efendi-uşak ilişkisi
10 Ekim Katliamı davasında karar: 9 tetikçiye ceza
Karadeniz’de hayat felç: “Nedense sel felaketiyle karşılaşıyoruz”
“Emeğin korunması” uğruna mücadelenin anlamı ve önemi
Sermaye düzeni işçilerin canını alıyor
İşçi sağlığı ve işçi güvenliği semineri
“Her şeyi tersine çevirebilecek güç işçilerin ellerinde!”
“Flormar direnişine dokunma!”
İşten atılan Aygaz işçisi: Amacım işten atmalara karşı ses olmaktı!
General Elektrik ve General Motor işgali
Şantaj aracı olarak BRICS
ABD’nin İran yaptırımları başladı
Tek adam rejiminde kadınları daha zor günler bekliyor
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

10 Ekim Katliamı davasında karar: 9 tetikçiye ceza

 

Sermaye devletinin IŞİD’ci tetikçileri eliyle gerçekleştirdiği 10 Ekim Ankara Katliamı’nın ardından, sorumlu devlet yetkililerinin korunarak IŞİD’ci çetecilere açılan davanın 10. duruşmasında 3 Ağustos günü karar açıklandı.

Ankara Katliamı davasında karar duruşmasının son oturumu 3 Ağustos’ta yapıldı. 2 Ağustos’ta sanıkların ifadesi bitmediği için ertesi güne bırakılan duruşma sanıklar Hakan Şahin ve Yakup Şahin’in savunmalarıyla başladı. Ardından ise Abdülmuttalip Demir, Abdülhamit Boz, Hüseyin Tunç, Hakan Şahin ve Yakup Şahin’in avukatı Orhan Şahin müvekkilleri hakkında savunma yaptı.

Orhan Şahin’in “Ülkede birçok kişiye hata yapıldı. Mahir Çayan, Deniz Gezmiş’e hata yapıldı. cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan şiir okudu diye mahkum edilerek haksızlık yapıldı. Yargılamada haksızlık yapılması muhtemel” demesi tepkiyle karşılandı. Yakınlarını kaybeden aileler “Onların adını ağzına alma” diye bağırdı.

Sanıkların ve avukatlarının savunmalarının ardından katliamda yaşamını yitiren ailelerin avukatı Eylem Sarıoğlu söz aldı. Duruşmanın 3. gününde Sanık Yakup Karaoğlu ve Esin Altıntuğ arasındaki tartışmayı hatırlatarak Karaoğlu’nun örgüt üyeliğinden değil yöneticiliğinden ceza alması gerektiğini söyledi.

Mahkeme Başkanı Selfet Giray’ın son sözlerini sorduğu sanıklar bir kez daha suçsuz olduklarını iddia ederek beraatlerini istediler.

36 kişiden 9’una ağırlaştırılmış müebbet

Sanıkların son sözlerinin ardından mahkeme heyeti karar için saat 17.00’ye kadar duruşmaya ara verdi. Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, davada yargılanan 36 kişiden 9’una 101’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Kararın ardından hapishane kampüsü çıkışında açıklama yapılarak karara tepki gösterildi. Katliamda yakınlarını kaybeden aileler öfke ve tepkilerini attıkları sloganlarla ve konuşmalarla ortaya koyarken ailelerden fenalaşanlar oldu.

 

 

 

 

Gazetecilere dönük baskılar sürüyor

 

Polis devleti uygulamalarının günden güne tahkim edildiği tek adam Türkiye’sinde muhalif basına dönük baskılar da durmak bilmiyor.

DİHA muhabiri Hülya Emeç’e hapis cezası

Gazeteciler için bir hapishaneye dönüşen Türkiye’de, son olarak da DİHA muhabiri ve haber kaynağına hapis cezaları verildi.

KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) muhabiri Hülya Emeç, Van’ın Gevaş ilçesinde 2014 yılında evi üst üste 3 defa polis tarafından basılması sonucu kalp krizi geçiren Şefik Tunuç’un yaşamını yitirmesini “Ev baskınında polisin doğrulttuğu silaha kalbi dayanamadı” başlığıyla haberleştirmişti.

Bu haber üzerine Emeç ile Tunuç’un eşi Hafize Tunuç, ajansın Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Güzüpek, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Dicle Müftüoğlu, Van Büro Şefi Ferhat Çelik hakkında TCK 301. Madde’den “polisi aşağılama” iddiasıyla dava açıldı. Davanın karar duruşması 6 Ağustos günü görüldü.

Gevaş Asliye Ceza Mahkemesi, Hülya Emeç ile beyanda bulunan Hafize Tunuç’un, suçunun sabit olduğuna hükmetti. Mahkeme Emeç ile Tunuç’a 6 ay hapis cezası vererek, hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar verdi. Gazeteciler Güzüpek, Müftüoğlu ve Çelik hakkında ise beraat kararları verildi.

Cezanın açıklanması ertelendiği için Emeç ve Tunuç hapsedilmeyecek. Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu’nun (TGDP) belirlemesine göre Türkiye hapishanelerinde 219 gazeteci bulunuyor.

MA muhabirinin evine baskın

7 Ağustos sabahı ise Mezopotamya Ajansı (MA) İzmir muhabiri Ruken Demir’in evine baskın düzenlendi.

Yürütülen bir soruşturma kapsamında hakkında arama kararı olduğu gerekçesiyle, sabah saat 05.00 sıralarında Demir’in evini basan polis, bir bilgisayar ve kimi kitaplara el koydu.

Demir evde olmadığı sırada gerçekleşen baskında yaklaşık 2 saat arama yapıldı.

Demir de aynı gün içerisinde gözaltına alındı.

 

 

 

 

Hakkari’de ‘özel güvenlik bölgesi’ ilanı

 

OHAL’in resmi olarak kaldırılmasına rağmen, sermaye devletinin sıkıyönetim uygulamaları devam ediyor. 6 Ağustos günü Hakkari Valiliği tarafından yapılan açıklamada, kent merkezi ve ilçelerindeki 30 bölge iki hafta boyunca ‘özel güvenlik bölgesi’ ilan edildi. Valilik tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

İlimiz sınırları içinde faaliyet gösteren bölücü terör örgütü ve diğer terör örgütlerinin son zamanlarda yapmış oldukları terör ve yıldırma eylemleri, ilimizin sosyal ve ekonomik gelişmesini de olumsuz etkilemeye başlamıştır. Bu eylemler neticesinde vatandaşlarımız; ekonomik, sosyal faaliyetlerini yürütme ve seyahat etme haklarını kullanmaktan mahrum kalmıştır. Günlük hayatları olumsuz etkilenen vatandaşlarımız büyük mağduriyet yaşamaktadırlar. Valilik Makamımız, öncelikle vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması, mevcut huzur ve güven ortamının devam ettirilmesi, Devletimizin ve milletimizin her türlü terörist tehdidi ve saldırıdan korunması maksadıyla; bölgesinde emniyet ve asayiş temin etmek için ilgili mevzuat çerçevesinde her türlü tedbiri almaktadır. Bu tedbirler kapsamında, 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’nun 32/A maddesi gereğince; İlimiz Merkez, Çukurca, Şemdinli ve Yüksekova İlçeleri sınırlarında bulunan; 30 bölge 07 Ağustos 2018 günü saat 00:00:01’den 21 Ağustos 2018 günü saat 23:59:59’a kadar, ‘Özel Güvenlik Bölgesi’ ilan edilmiş olup, vatandaşlarımızın yukarıda belirtilen bölgelere izinsiz olarak girmesi yasaklanmıştır.”