10 Ağustos 2018
Sayı: KB 2018/31

Dikta rejiminin açmazları büyüyor
“100 Günlük Eylem Planı”: Sermayeye hizmet programı
Dolar yükseldikçe “yerli ve milli” patronlar işçileri vuruyor
Sermaye krizin faturasını emekçilere kesiyor
Akaryakıta ‘gizli’ zamlar acı faturayı kabartıyor
Sermaye devletinin unuttuğu, ABD’nin hatırlattığı efendi-uşak ilişkisi
10 Ekim Katliamı davasında karar: 9 tetikçiye ceza
Karadeniz’de hayat felç: “Nedense sel felaketiyle karşılaşıyoruz”
“Emeğin korunması” uğruna mücadelenin anlamı ve önemi
Sermaye düzeni işçilerin canını alıyor
İşçi sağlığı ve işçi güvenliği semineri
“Her şeyi tersine çevirebilecek güç işçilerin ellerinde!”
“Flormar direnişine dokunma!”
İşten atılan Aygaz işçisi: Amacım işten atmalara karşı ses olmaktı!
General Elektrik ve General Motor işgali
Şantaj aracı olarak BRICS
ABD’nin İran yaptırımları başladı
Tek adam rejiminde kadınları daha zor günler bekliyor
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Karadeniz’de hayat felç: “Nedense sel felaketiyle karşılaşıyoruz”

 

Karadeniz’de ormanları talan eden ve doğanın dengesini bozan rant projeleri ile birlikte yoğun yağışlar sonucunda meydana gelen sel felaketi hayatı felç etti.

Ordu’da köprüler yıkılırken, pek çok binayı, evleri ve iş yerlerini su bastı. Bir fabrikada 165 işçi mahsur kaldı, fındık üretimi yağışlardan etkilendi. Yollarda çökmelerin, toprak kaymalarının olduğu Karadeniz sahil yolu ulaşıma kapatılırken, 5 kişinin yaralandığı bildirildi.

Karadeniz’in pek çok bölgesinde devam eden etkili yağışlardan dolayı Ordu’nun Fatsa ilçesinde Cinli deresi taştı. Binaların giriş katlarını su bastı, araçlar da suların sürüklediği moloz ve toprakların altında kaldı.

7 köprü yıkıldı, 165 kişi mahsur kaldı

Ünye’de 8 Ağustos sabahından itibaren etkili olan yağışlar nedeniyle bir çiftçinin fındık harmanı sular altında kaldı. Sel nedeniyle dereler taşarken, Ordu Belediye Başkanı Enver Yılmaz, 7 köprünün yıkıldığını, 165 kişinin de mahsur kaldığını açıkladı. Nüfusun yoğun olduğu bir dönemde olduklarını, yaklaşık 500 bin kişinin kentte olduğunu kaydeden Yılmaz, sel ve yağışların fındık üretimini vurduğunu belirterek “Tonlarca fındık derelere denize karıştı” dedi.

Fabrikada mahsur kalan 165 kişinin kurtarıldığını açıklayan vali ise sel, heyelan ve toprak kayması yaşandığını belirtti. “Karadeniz yolunda bir köprünün yıkılması neticesinde büyük bir tehlike atlatıldı. Trafiği önceden kesmek suretiyle meydana gelecek can kaybı önlenmiş oldu” diyen vali, bir köprünün tamamen yıkıldığını söyleyerek Trabzon’dan Ordu ve Samsun istikametine, Samsun’dan da Ordu ve Trabzon istikametine yola çıkılmamasını “özellikle” rica etti.

“Nedense sel felaketiyle karşılaşıyoruz”

Perşembe ilçesi belediye başkanı Kemal Bahtiyar ise “Nedense artık bizim Perşembemizde yoğun yağmur ve sel felaketiyle karşılaşıyoruz” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Yapmış olduğumuz yollar, yaptığımız hizmetler bir anda boşa gidiyor maalesef. Ancak asfalt ve beton olan yerlerimiz kendini koruyabiliyor. Stabilize yapmış olduğumuz tüm yollar bozuldu. Bizim 56 mahallemiz var, yüzde 70-80’inde büyük bir arıza var, afet var. Tek tesellimiz can kaybımızın olmaması. Yollarımız tamamen gitti.”

 

 

 

 

Talana karşı ‘kent ormanı’ çağrısı

 

Darbe girişimi sonrasında şehir merkezlerinde olan askeri alanların boşaltılarak taşınması gündeme gelmişti. Bu temelde İzmir Bornova’da bulunan Doğanlar Askeri Alanı da boşaltıldı. Ormanlık olan bu alan sermayeye peşkeş çekilmek isteniyor.

Bunun üzerine Mimarlar Odası İzmir Şubesi, ormanlık alanın ranta açılarak talan edilmek istenmesine karşı basın toplantısı yaparak, bu alanın kent ormanı yapılması gerektiğini vurguladı.

3 Ağustos’ta gerçekleştirilen basın toplantısında açıklamayı Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alpaslan yaptı. Kent içinde kalan bu sayılı yeşil alanlara kent ormanları yapılması için sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Alpaslan, İzmir’de ranta açılmak istenen ilk alan olan Doğanlar askeri alanının ranta açılması durumunda tüm askeri alanların ranta açılmasının önünü açacağını ifade etti. Alpaslan, yeni kent parkları olma potansiyeline sahip bu yeşil alanlara sahip çıkılması çağrısı yaptı.

“Mevcut yeşil doku iyileştirilmeli, kent park yapılmalı”

Rant projelerinin bir tür doğa talanına dönüştüğüne dikkat çeken Alpaslan, şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’de dünya standartlarının oldukça gerisinde olan kişi başına düşen yeşil alan miktarını yükseltmek için elimizdeki son fırsat olan askeri alanlara sahip çıkmamız, her şeyden önce vatandaşlık görevimizdir. Kentlerimizde yaşanan ‘rantsal dönüşüm’ün yarattığı, insan ölçeğinden çok uzak, devasa yapılar yüzünden kendimizi daha da kapana kısılmış hissettiğimiz şu günlerde, askeri alanların yapılaşmaya açılmadan ve mevcut yeşil dokuları iyileştirilerek, öncelikle, kent parklarına, mesire alanlarına, kültür ve spor alanlarına ve benzeri kamusal kullanımlara dönüştürülmesi önerilmektedir.”

 

 

 

 

Başköy’de jeotermale hayır”

 

İzmir’in Tire ilçesine bağlı Başköy Mahallesi kırsalında Yayla Yakası bölgesinde jeotermal kaynak aramak için sondaj çalışması yapmak isteyen Pozitif Enerji şirketine tepkiler devam ediyor.

Şirketin İzmir Valiliği’ne çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) başvurusunda bulunmasının ardından farklı eylemler yapan köylüler, geçtiğimiz hafta inceleme için bölgeye gelen Tire Mal Müdürlüğü görevlilerini engellemişti.

Hafta sonunda çoğunluğunu kadınların oluşturduğu emekçiler 6 Ağustos günü Başköy’de köy meydanında toplanarak tepkilerini tekrar dile getirdi. Bölgedeki geçim kaynakları olan incir, ceviz ve zeytin ağaçlarının talan edilmesine tepkili köylüler “Zeytin, incir canımız, jeotermal düşmanımız”, “Başköy’de zehir istemiyoruz”, “Ekmeğine sahip çık”, “İnadına üreteceğiz”, “Başköy’de jeotermale hayır” yazılı dövizler taşıdı.

Meydanda yapılan, muhtar, avukatlar ve çeşitli derneklerin de yer aldığı toplantıda köylüler halk oylaması yaparak sonucu tutanak altına alıp meclise göndermeyi kararlaştırdı. Jeotermale geçit vermemek için farklı yol ve yöntemlerin konuşulduğu toplantıda projeye karşı direniş vurgusu yapıldı.

 

 

 

 

Kırklareli’de termik santral protesto edildi

 

Kırklareli’de doğayı talan ederek sermayeye rant sağlamak için kurulması planlanan termik santralle ilgili olarak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) bilgilendirme toplantısı 3 Ağustos günü Kırklareli halkının protesto eylemiyle engellendi.

Kırklareli İnece beldesinde yapılacak ÇED bilgilendirme toplantısı Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Engin Öztürk ile santral kuracak sermaye temsilcileriyle yapılacaktı. Toplantı, termik santral yapımının bir ön adımıydı.

“Trakya kömürle kararmasın!”, “Elektriğin bedeli can olmasın!”, “Ne termik, ne kömür Efe ister uzun ömür!” yazılı pankartlar açılarak toplantıya izin verilmeyen eylemde açıklama yapılarak termik santrali protesto edildi.

Eylemde ayrıca polis, iki kişiyi gözaltına aldı. Eylemcilerin, arkadaşlarının serbest bırakılması için gösterdiği basınç karşısında iki kişi serbest bırakıldı.

Eyleme CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, İnece Belediye Başkanı Şahabettin Vardar ve demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı.