13 Mart 2020
Sayı: KB 2020/11

AKP iktidarının İdlib hezimeti!
Dinci-faşist diktatörlüğün “beka çırpınışları”
Sınırda göçmen dramı ve burjuva ikiyüzlülüğü
Korkuları büyüdükçe saldırganlaşıyorlar
Sığınmacılara karşı insansız hava aracı
Koronavirüs Türkiye’de
Paşabahçe grevi: DİSK’e giden yolda son durak
Sermayenin gözü demiryollarında
Kurtuluş elimizde
Paris Komünü 149. yılında... “Toplumsal devrimin öncüsü”
Koronavirüs, açgözlü sermaye ve halk sağlığı
Irk ve ırkçılık üzerine
“Süper Salı”dan sonrası sistem açmazında umut arayışı
Avrupa’da 8 Mart eylemleri
Türkiye’de coşkulu ve kitlesel 8 Mart
İstanbul, İzmir ve Ankara’da 8 Mart coşkusu
Kürt illerinde 8 Mart
Savaşa, baskıya, geleceksizliğe karşı birleşelim!
Beyazıt faşizme mezar olacak!
Özgün bir mücadele alanı: İnternet yayıncılığı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Avrupa’da 8 Mart eylemleri

 

Hamburg

Hamburg’da feminist kadınların çağrısıyla 7 bine yakın işçi ve emekçi kadının katılımıyla coşku dolu bir 8 Mart yürüyüşü yapıldı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlamak için Landungsbrücken istasyonunun önünde saat 15.00’te toplanmaya başlandı.

Toplanma alanında trampet ve müzik eşliğinde halaylar çekilip horon tepildi. Kadın kurumları adına 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün tarihsel arka planına ilişkin konuşmalar yapıldı. Konuşmalardan sonra zılgıtlar eşliğinde yürüyüşe geçildi. Yürüyüş sırasında “Yaşasın 8 Mart!”, “8 Mart kızıldır kızıl kalacak!” gibi sloganlar atıldı. Yaklaşık 5 kilometrelik yürüyüşten sonra miting alanına gelindi. Bir sonraki 8 Mart’ta buluşma çağrısıyla miting sona erdi.

İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) da yürüyüşte yerini aldı. Yürüyüş ve miting esnasında “Sınıfsal ve cinsel sömürüye, şiddete karşı eşitlik, özgürlük ve sosyalizm için 8 Mart’ta alanlara” başlıklı bildiriler dağıtıldı ve Kızıl Bayrak satışı yapıldı.

Bielefeld

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitingi Cumartesi (7 Mart) günü saat 15.00’de Jahnplatz’ta başladı. Burada yapılan konuşmaların ardından kortejler oluşturuldu ve sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçildi.

Katılımda gençliğin ağırlıkta olması yürüyüşün coşkusunu doğrudan etkiledi ve yürüyüşün gerçekleştirildiği çevrede büyük bir ilgi yarattı. Yürüyüşte Enternasyonal Emekçi Kadın Komisyonu (PiA) “Sınıfsal ve cinsel sömürüye, şiddete karşı eşitlik, özgürlük ve sosyalizm için 8 Mart’ta alanlara!” başlıklı Almanca ve Türkçe bildirisini katılımcılara ulaştırdı. Avrupa DGB (Revolutionärer Jugendbund-RJ) de eylem boyunca 8 Mart bildirilerinin dağıtımını gerçekleştirdi.

Yürüyüşün ardından tekrar toplanıldı ve konuşmalarla eylem sona erdi.

Essen

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Kadınlar Birliği (Courage) ve Essen Enternasyonal Emekçi Kadın Komisyonu’nun (PiA) çağrısı üzerine Essen şehir merkezinde coşkulu bir miting düzenlendi.

Saat 12.00’de başlayan ve yaklaşık 130 kişinin katıldığı mitingde ayrıca Almanya Marksist Leninist Partisi (MLPD) ve gençlik kolu Rebell, Enternasyonalist Liste ve Kürt kadınlar yerini aldı. Katılan örgütler miting alanında standlar açtılar.

Mitingde PiA adına yapılan konuşmada, kapitalist düzende kadınların eşit ve özgür olmasının mümkün olmadığı, kadınların kendi geleceğini sadece kendi elleriyle yaratabilecekleri vurgusu yapıldı. Konuşma, “Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!”, “Yaşasın sosyalizm!” sloganıyla bitirildi.

Wuppertal

Şehir merkezinde öğlen saat 14.00’de eylem düzenlendi. Frauenverband Courage (Kadınlar Birliği Courage) tarafından organize edilen eyleme Kürt Kadın Örgütü Viyan, Karawane (İlticacı ve göçmenler Derneği), MLPD (Almanya Marksist.Leninist Partisi), BİR-KAR ve Revolutionärer Jugendbund (Avrupa Devrimci Gençlik Birliği) katıldı.

Eylemde yapılan konuşmalardan sonra kısa bir erbane gösterisi yapıldı ve devamında yürüyüşe geçildi. Yürüyüş esnasında RJ’li bir genç öğrenciye söz verildi. Konuşma çevredekiler tarafından ilgi ile dinlendi. Konuşmasını “Kadınlar için eşitlik sadece sınıfsız bir dünyada mümkündür. Sınıfsız bir dünya için mücadele edelim” sözleri ile bitiren genç RJ’li yoğun bir alkışla karşılandı. Eylem kısa bir kapanış konuşmasıyla bitirildi.

Paris

Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Fransa’nın başkenti Paris’te on binlerce işçi emekçi ve gencin katıldığı kitlesel ve coşkulu 8 Mart yürüyüşü gerçekleşti.

İşçi ve öğrenci sendikalarının yansıra ırkçılık karşıtı, anti-faşist ve feminist kadın örgütlerinin çağrısıyla gerçekleşen yürüyüş, kitlenin saat 14.00’te İtalya Meydanı’nda toplanmasıyla başladı. Kortejlerle Republique Meydanı’na yüründü. Kortejlerden cinsel ve sınıfsal baskıya, kadın-erkek eşitsizliğine karşı talepler yükseldi.

Kadınların maruz kaldığı aşırı sömürünün, ayrımcılığın ve ırkçılığın, güvencesizliğin ve düşük ücretlerin son bulması; kamuda, eğitimde ve sağlıkta uygulanan neoliberal politikaların, emeklilik reformunun kaldırılması; kürtaj hakkı, savaş olan ülkelerden gelen kadın ve çocukların sınır dışı edilmelerinin durdurulması talepleri dile getirildi.

Yürüyüşte Filistinli, İranlı, Meksikalı kadınlar da ülkelerinde yaşanan kadına yönelik şiddet ve cinayetlere dikkat çekti. Kürdistanlı kadınların kitlesel olarak katıldığı yürüyüşte, ses aracından yapılan konuşmalarla seslendirilen Kürtçe şarkılar kortejlerde büyük bir coşku yarattı. Paris’ten sınıf devrimcileri de yürüyüşe TKİP ve BİR-KAR bayraklarıyla katıldı.

Kızıl Bayrak / Almanya-Fransa

 

 

 

 

 

Dünya çapında 8 Martlar’dan yansıyanlar

 

Şili’de Dünya Emekçi Kadınlar gününde bir milyonun üzerinde kadın işçi ve emekçi, genç “Bir daha asla” şiarı ile kadın cinayetlerini protesto etti.

Yeni anayasada kadın haklarının güçlendirilmesi taleplerini dile getiren kadınlar gösteriler düzenledi. Santiago de Şili’de gösterilere 100 binden fazla kişi katıldı.

8 Mart’a ilk giren ülkelerden Avustralya’da Melbourne kentinde kadın işçi ve emekçiler “Eşit ücret için işten erken çıktık” pankartıyla sokaklara çıktı.

Endonezya’nın başkenti Jakarta’da göstericiler, cinsel şiddete karşı yasa çıkarılması taleplerini yükseltti.

Tayland’da başkent Bangkok’da ülkede yayılan işçi kadınlar daha iyi çalışma koşulları ve kadınlara daha fazla hak verilmesi taleplerini yükseltti.

Filipinler’in başkenti Manila’da 8 Mart kitlesel bir yürüyüşle kutlandı. Emperyalizmi protesto ederek Rodrigo Duterte’nin yönetimini sonlandırma çağrısı yaparak sokaklara çıkan binlerce kadın ve erkeğin katıldığı yürüyüşte kadın düşmanı Duterte’nin büyük bir temsili maketi yakıldı.

Pakistan’da büyük baskı ve gericiliğe maruz kalan kadınlar, “özgürlük” talebiyle sokaklara çıktı. Birçok şehirde gösteri ve karşı gösteriler yapıldı. Başkent İslamabad’da yaklaşık bin kadın ve bazı erkekler de eşit haklar talep etti.

Hindistan’da daha önce planlanmış olan kadın maratonu virüs endişeleri nedeniyle ertelendi.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta kadınlar Tahrir Meydanı’nda cinsiyet eşitliğine çağrı yapan bir gösteri düzenlendi.

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da kadınlar büyük bir gösteri düzenlendi.

İngiltere’nin başkenti Londra’da yürüyüş düzenlendi.

İsviçre’de “Koronavirüs önlemleri” bahanesiyle bin kişinin üzerindeki eylemlerin yasaklanmasına rağmen Lozan’da kadınlar sokaklara çıktı.

Belçika’da Brüksel’de sağanak yağmura rağmen merkez garın önünde toplanan binlerce kadın, Kraliyet Sarayı önündeki meydana yürüdü.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de kadınlar 8 Mart etkinlikleri çerçevesinde şiddete son verilmesi ve cinsiyet eşitliği çağrısında bulundu.

Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te 8 Mart Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Kuzey Makedonya Helsinki İnsan Hakları Komitesi tarafından organize edilen bir gösteri düzenlendi.