13 Mart 2020
Sayı: KB 2020/11

AKP iktidarının İdlib hezimeti!
Dinci-faşist diktatörlüğün “beka çırpınışları”
Sınırda göçmen dramı ve burjuva ikiyüzlülüğü
Korkuları büyüdükçe saldırganlaşıyorlar
Sığınmacılara karşı insansız hava aracı
Koronavirüs Türkiye’de
Paşabahçe grevi: DİSK’e giden yolda son durak
Sermayenin gözü demiryollarında
Kurtuluş elimizde
Paris Komünü 149. yılında... “Toplumsal devrimin öncüsü”
Koronavirüs, açgözlü sermaye ve halk sağlığı
Irk ve ırkçılık üzerine
“Süper Salı”dan sonrası sistem açmazında umut arayışı
Avrupa’da 8 Mart eylemleri
Türkiye’de coşkulu ve kitlesel 8 Mart
İstanbul, İzmir ve Ankara’da 8 Mart coşkusu
Kürt illerinde 8 Mart
Savaşa, baskıya, geleceksizliğe karşı birleşelim!
Beyazıt faşizme mezar olacak!
Özgün bir mücadele alanı: İnternet yayıncılığı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

İstanbul, İzmir ve Ankara’da
8 Mart coşkusu

 

İstanbul

İstanbul’da Gece Yürüyüşü Taksim civarında saat 19.00’a doğru kitlelerin yan yana gelmesiyle beraber farklı noktalarda başladı. İEKK ve DGB Şişhane metro çıkışında basın açıklaması gerçekleştirdi. Ardından Sıraselviler’de toplanan kadınlarla buluşmak için harekete geçti. İEKK yürüyüş boyunca “DEVRİM” yazısı ve “Kadının kurtuluşu sosyalizmde”, “Yaşasın 8 Mart dünya emekçi kadınlar günü” yazılı dövizler taşıdı. DGB de İEKK ile birlikte kendi dövizlerini açarak yürüyüşte yerini aldı.

Taksim ve çevresinde toplanan kadınlar bir araya geldikleri noktalardan İstiklal Caddesi’ne doğru yürüdü.

Taksim Meydanı ve Gezi Parkı’nın çevresindeki barikatların önünde sloganlarıyla yürüyen kitle Sıraselviler Caddesi’nde toplananlarla buluşmak için Harbiye yönüne doğru harekete geçti. Divan Otel’in arkasından Gümüşsuyu’na geçildi.

Daha sonra Gezi Parkı’nın Gümüşsuyu tarafından yürünerek Sıraselviler’deki kitle ile buluşuldu. Karaköy, Tophane ve Beşiktaş istikametinde toplanan kadınlar da yürüyüşle Sıraselviler’e geldiler.  Sıraselviler Caddesi’nde birleşen kitle burada polis barikatına yüklendi. Tertip komitesinin Karaköy’e yürüneceğini anons etmesine rağmen bir grup kadın barikata yüklenmeyi sürdürdü. Yer yer tertip komitesi barikata yüklenen kadınları engellemek için zincir oluşturdu. Barikata yüklenen kitleyi polis kalkan kullanarak ve biber gazı sıkarak Taksim İlkyardım Hastanesi’ne doğru sürüklemeye çalıştı. Barikata yüklenen kadınlar polis saldırısı sonrası Karaköy’e yönelen kadınlarla buluşmak için yürüyüşe geçti.

Bir grup kadın ise Taksim İlkyardım Hastanesi’nin önünde kaldı. Burada ikinci polis saldırısı gerçekleşti. Bu saldırı sonrası Yolculuk gazetesi muhabiri Buse Söğütlü ve bir muhabirin de içinde bulunduğu 25 kişi gözaltına alındı.

Karaköy istikametine yürüyen kitle Cihangir meydandan Tophane istikametine indi. Karaköy istikametindeki ana cadde trafiğe kapatılarak Karaköy Tünel meydanına yüründü. Karaköy meydana gelinmesinin ardından kortejin tamamı henüz alana ulaşmamışken tertip komitesi açıklama yaparak eylemi sonlandırdı. Eylemin sonlandırıldığının duyurulmasına rağmen 500’e yakın kadın ve erkek yaklaşık 1 saat daha yolu trafiğe kapatarak bekleyişini sürdürdü. Bekleyiş boyunca halaylar çekilerek sloganlar atıldı. 22.00 gibi kitle tamamen dağıldı.

İzmir

İzmir’deki 8 Mart eylemi için İKP saat 15.30’dan itibaren Alsancak ÖSYM önünde toplanmaya başladı. Yürüyüşün en önünde “Krize, şiddete, savaşa, sömürüye karşı, eşit ve özgür bir yaşam için mücadeleyi büyütüyoruz!” şiarlı pankart taşındı.

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL), İşçi Emekçi Kadın Komisyonları (İEKK) ve Devrimci Gençlik Birliği (DGB) saat 15.30’da Alsancak Gar’da bir araya gelerek toplu bir şekilde alana giriş yaptı. İEKK, DEV TEKSTİL ve DGB’nin oluşturduğu kortejde “Emperyalist savaşa ve saldırganlığa son!”, “Çocuk istismarına son!”, “Yaşamak için sosyalizm!”, “Kadın cinayetlerine hayır!”, “Çifte sömürüye son!”, “Eşit işe eşit ücret!”, “İşten atmalar yasaklansın!”, “Tüm işyerlerinde nitelikli ücretsiz kreş!”, “Vardık varız var olacağız!”, “İşte , evde, kampüste tacize mobbinge, sömürüye son!”, “Kadın erkek el ele örgütlü mücadeleye!”, “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye son!”, “Özgürlük eşitlik sosyalizmde” yazılı dövizler taşındı. Yürüyüş boyunca sık sık “Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!”, “Özgürlük eşitlik sosyalizmde”, “Kadın olmadan devrim olmaz, devrim olmadan kadın kurtulmaz!”, “Şiddete, baskıya, tacize son!”, “İnsanca bir yaşam sosyalizmde!”, “Savaşa değil emekçiye bütçe!” sloganları atıldı.

ÖSYM önünde toplanan kitle saat 16.30’da yürüyüşe geçti. Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne varıldığında basın açıklaması okundu. İKP tarafından hazırlanan basın metni ilk önce Türkçe, ardından Kürtçe okundu. 

Basın açıklamasının ardından müzik dinletisi gerçekleştirildi, halaylar çekildi. 8 Mart eyleminin son programı ise 50 kadının hazırladığı dans gösterisi oldu. Gösterinin ardından eylem bitirildi.

Ankara

Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar yürüyüş için Kolej’de toplandı.  Polisin yolu kapatması ve başka bir güzergâh dayatması üzerine kitle alandan ayrılmadı ve polis engelini protesto etti. Ardından barikat kaldırıldı.

Bunun üzerine yürüyüşe geçen kadınlar ileride tekrar barikatlarla karşılaştı fakat tüm engellemelere rağmen Sakarya Caddesi’ne yürüyüş gerçekleştirildi.

Burada yapılan basın açıklamasının ardından müzik dinletisi ile eylem sonlandırıldı. Toplanma, yürüyüş ve alana geçiş sırasında yaşanan yoğun polis baskısına ve tacizine rağmen 8 Mart eylemi coşku ile geçti.

Akşam saat 20.00’de ise Feminist Gece Yürüyüşü yapıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul - İzmir - Ankara

 

 

 

 

 

Bursa ve Kocaeli’de 8 Mart eylemleri

 

Bursa

Bursa Kadın Platformu’nun çağrısıyla 8 Mart eylemi gerçekleşti. Fomara Meydanı’nda toplanmanın ardından Kent Meydanı’na doğru yürüyüş gerçekleştirildi.

Eylemde, “Eşit ve özgür yaşamak istiyoruz!” ve “Tacize, tecavüze, kadın cinayetlerine, çocuk istismarına karşı buradayız!” şiarlı pankart taşınırken, “Jin, jiyan azadi!”, “Kadınlar yürüyor, mücadele büyüyor!”, “Yaşasın 8 Mart, yaşasın mücadelemiz!”, “Yaşasın kadın dayanışması!” sloganları atıldı.

Kent Meydanı’nda Bursa Kadın Platformu adına basın açıklaması okundu. Açıklamada, 8 Mart’ın tarihi aktarıldı. Konuşmada ayrıca, savaşın ve ekonomik krizin en yakıcı sonuçlarını kadınların yaşadığına dikkat çekildi.  Açıklamanın ardından Panayır Cemevi Kadın Kolları’nın tiyatro oyununun sergilendiği eylem halaylarla son buldu.

Kocaeli

Kocaeli Kadın Platformu’nun çağrısı ile saat 17.00’de kadınlar Yürüyüş Yolu Belediye İşhanı önünde bir araya geldi. Yürüyüşte “Krize ve şiddete karşı isyanda tüm dünyada ayaktayız!” pankartı ve taleplerin yer aldığı dövizler taşındı.

İnsan Hakları Parkı’na gelindiğinde basın açıklaması gerçekleşti. Açıklamayı Kocaeli Kadın Platformu adına Sibel Yılmaz okudu.

8 Mart’ı yaratan kadın işçilerin mücadelesinin anlatıldığı açıklamada, Türkiye’de kadın işçilere dönük hak gaspları ve gerici saldırganlık, kadın cinayetlerinin geldiği boyut üzerinde duruldu. Mücadele çağrısı yapılan açıklama, “Yaşasın 8 Mart, yaşasın kadın dayanışması!” denilerek sona erdi.

Sınıf devrimcileri 8 Mart günü mücadele çağrılarını taşımaya devam etti. İEKK’nin “Özgürlük, eşitlik, insanca bir yaşam için mücadeleye!” şiarlı stickerları duraklara yapıldı. İEKK’nin 8 Mart bildirisi ve broşürü işçi ve emekçi kadınlara ulaştırıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa-Kocaeli