İçindekiler:

1 Mayıs 2023
Sayı: KB 2023/06

Çözüm ne seçimde ne mecliste!
Seçim vaatleriyle Erdoğan kendisine muhalefet!
Saray rejimi yine ırkçı dişlerini gösterdi
Sınıf mücadelesi güçlendirilmelidir!
AKP'nin emekçileri düşmanlaştırma girişimleri
Saray rejimi elini güçlendirmek istiyor...
Sahtekar zihniyet pişkinlikte sınır tanımıyor!
Şehir Hastaneleri masalı
Esas yasa fiili-meşru mücadeledir!
Kamu işçilerinin TİS süreci
İşçi sınıfının biriken öfkesi
14 Mayıs seçimleri ve devrimci parti
Sınıf mücadelesi Avrupa'ya geri dönüyor
Kapitalizm bir ölüm ve yıkım düzenidir!
Avrupa'da yoksulluk artarken...
ABD'nin savaştaki rolü ifşa oldu
Sudan'da çatışmalar ve bölgesel savaş riskleri
Gate Gourmet'te işten atma saldırısı
Rejim kadınlara düşmanlıkta çıtayı yükseltiyor!
"Yaraları sarmaya, hesap sormaya devam edeceğiz"
Haramilere verecek oyumuz yok, soracak hesabımız var!
Hatice Yürekli kavgamızda yaşıyor!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

ABD’nin savaştaki rolü belgelerle ifşa oldu

 

Ukrayna Savaşı birinci yılını geride bırakırken, yangına benzin döken ABD ile emperyalist Batı savaşta oynadıkları rolü inkar ediyordu. Elbette Ukrayna’nın ABD-NATO cephesi için savaştığı, Rusya’yı zayıflatmak için bu ülkenin kurban edildiği biliniyordu. ABD ve NATO’nun Ukrayna Savaşı’na dair gizli belgelerinin sızması, savaşı kimlerin kışkırttığının kanıtlarını ortaya koymuş oldu. 

The New York Times gazetesinin de belgeleri yayınlamasını engelleyemeyen ABD istihbaratı, Ukrayna’nın düzenlemeyi planladığı harekata ilişkin bu belgelerin sosyal medyada paylaşıldığını, belgelerin sızdırılmasıyla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu. Suçüstü yakalanan Pentagon da soruşturma başlattığını ilan etti. Soruşturmalardan ne çıkar bilinmez. Ancak ABD-NATO cephesinin Ukrayna Savaşı’nın kışkırtıcı olduğu kadar planlayıcısı olduğu da kanıtlanmış oldu.

ABD basını orijinal belgelerde yer alan silah sevkiyatları, birlik ve tabur güçleri ile çizelgelerin fotoğraflarının sızmasının ABD istihbaratı için önemli bir ihlal olduğunu belirtti. Pentagon yetkilisi Sabrina Singh, “Sosyal medya paylaşımlarıyla ilgili haberlerin farkındayız; bakanlık konuyu inceliyor” dedi.

Belgelerde Ukrayna’nın yeni bir karşı-taarruz harekatına hazırlandığı görüldü. Taarruz için yüzlerce zırhlı araç ve yaklaşık 100 tank sevkiyatı yapılacağı belirtilirken, Ukrayna ordusunun hangi mekanize tugayında hangi araçtan kaç adet bulunacağı bilgisi sayılarla ifade ediliyor. ABD’nin Ukrayna’ya sağladığı topçu roket sistemleri HIMARS’ın özelliklerinden de bahsedilen ve “gizli” ibaresi yer alan belgelerde, Ukrayna birliklerinin HIMARS mühimmatlarını ne kadar hızlı kullandığı ile ilgili bilgiler yer alıyor. Belgelerin gerçek olup olmadığını değerlendiren analistler, bilgilerin gerçek göru?ndu?ğu?nü ve Rusya’ya silah ve asker sevkiyatı takvimi, Ukrayna’nın ne kadar asker yığacağı gibi önemli askeri detaylar içerdiğini ifade ettiler.

Belgelerde Ukrayna’nın karşı taarruza hazırlanan mekanize tugaylarının bir kısmının Ukrayna’da, geri kalanının Çekya, İngiltere, ABD, Almanya, Polonya vb. NATO ülkelerinde eğitildiği bilgisi de yer alıyor.

ABD istihbaratının hazırladığı ve yalnızca Pentagon ve NATO’ya gönderilen bir raporda, Ukrayna ve Rusya’nın savaştaki kayıplarına ilişkin tahminler de yer alıyor. Buna göre Rusya’nın 16 ile 17 bin 500 arasında kaybı olmuş. Ukrayna’nın ise 68 ila 71 bin 500 arasında askeri ölmüş. Belgelere göre, NATO Rusya ile adeta savaş halinde. Ukrayna Savaşı’nda fiilen yer alan 197 NATO özel harekât personelinin varlığı resmen kabul ediliyor. Sızdırılan ve tümünde “çok gizli” ifadesi yer alan 100 belgenin bazılarında Orta Doğu, Tayvan ve Çin hakkında önemli askeri ve istihbarat raporları da yer alıyor.

Biden yönetimi inkar etse de Ukrayna’nın ABD-NATO komutasında savaştığı biliniyordu. Yayınlanan belgeler Ukrayna Savaşı’nın ateşine benzin döken ABD ve NATO’nun fiilen de savaşı yönettiğini gözler önüne seriyor. Emperyalist savaş kundakçıları askeri mühimmat temininden istihbarata, savaş stratejilerinin belirlenmesinden saldırıların planlamasına kadar bu yıkıcı savaşı bizzat yönetiyorlar. Açığa çıkan bilgiler sayesinde ABD-NATO cephesi Ukrayna’da suçüstü yakalanmıştır.