İçindekiler:

1 Mayıs 2023
Sayı: KB 2023/06

Çözüm ne seçimde ne mecliste!
Seçim vaatleriyle Erdoğan kendisine muhalefet!
Saray rejimi yine ırkçı dişlerini gösterdi
Sınıf mücadelesi güçlendirilmelidir!
AKP'nin emekçileri düşmanlaştırma girişimleri
Saray rejimi elini güçlendirmek istiyor...
Sahtekar zihniyet pişkinlikte sınır tanımıyor!
Şehir Hastaneleri masalı
Esas yasa fiili-meşru mücadeledir!
Kamu işçilerinin TİS süreci
İşçi sınıfının biriken öfkesi
14 Mayıs seçimleri ve devrimci parti
Sınıf mücadelesi Avrupa'ya geri dönüyor
Kapitalizm bir ölüm ve yıkım düzenidir!
Avrupa'da yoksulluk artarken...
ABD'nin savaştaki rolü ifşa oldu
Sudan'da çatışmalar ve bölgesel savaş riskleri
Gate Gourmet'te işten atma saldırısı
Rejim kadınlara düşmanlıkta çıtayı yükseltiyor!
"Yaraları sarmaya, hesap sormaya devam edeceğiz"
Haramilere verecek oyumuz yok, soracak hesabımız var!
Hatice Yürekli kavgamızda yaşıyor!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Gate Gourmet’te işten atma saldırısı ve sınıf mücadelesi

 

LSG Sky Chef’i devralan Gate Gurmet şirketi, işyerindeki örgütlülüğü dağıtmak için özellikle öncü işçilere yönelik hamlelerini sürdürüyor. Geçen yıl işyeri temsilcilerinden Özkan Akgül’e çıkış verilmiş, Akgül mahkeme kararıyla işine dönebilmişti. Geçtiğimiz günlerde öncü işçilerden bir başkası, mücadeleci kimliğiyle öne çıkan işyeri baştemsilcisi Gültekin Malcı işten çıkarıldı. İşyeri temsilciliği kararlarını sekretere iletmek isteyen Malcı’ya, karar belgesini teslim almayıp boşa çıkarmaya çalışan sekreterle yaşanan bir tartışma bahanesiyle çıkış verildi. Baştemsilcinin işyerini terk etmek istememesi üzerine işyerine polis getirildi.

Gate Gurmet işçileri, olayı duyar duymaz, Gültekin Malcı’nın bulunduğu büronun önüne yığılarak, haksız uygulamaya karşı tepkilerini yansıttılar, baştemsilcilerine sahip çıktılar.

Süreci yakından takip eden BİR-KAR İşçi Komisyonu, olay sıcağı sıcağınayken Almanca ve Türkçe iki ayrı bildiriyle işçilere seslenerek, Malcı ile dayanışmayı büyütmeye, örgütlü mücadeleyi yükseltmeye çağrı yaptı. Bu müdahale işçiler tarafından büyük bir sempatiyle karşılandı. İlgi ve sempati BİR-KAR işçi Komisyonu’nun Arbeiterbund für den Wiederaufbau der KPD ile birlikte sonraki günde yaptığı dağıtımda da gözlemlendi.

İşçiler şimdi ayın 25’inde yapacakları basın açıklamasına hazırlanıyorlar. BİR-KAR İşçi Komisyonu da bu süreçte hem başta öncüler olmak üzere işçilere önerilerini sunuyor hem de 25 Nisan’da yapılacak basın açıklamasına destek ve dayanışma örgütlemeye çalışıyor.

Kızıl Bayrak / Frankfurt

BİR-KAR İşçi Komisyonu’nun ilk gün işçilere ulaştırdığı açıklama:

Gate Gourmet işçilerine çağrımızdır…

Gültekin Malcı’yla dayanışmayı büyütelim!

Arkadaşlar,

Gate Gurmet işyeri baştemsilcisi Tekin Malcı, bugün haksız ve hukuksuz bir uzaklaştırma cezası verilerek, işyerinden çıkarıldı. Tekin arkadaşımız 1 Kasım 1990’dan beri bu işyerinde çalışmaktadır. LSG sürecinden itibaren işyerinde haksızlığa her zaman karşı durmuş, işyerindeki tüm işçi kardeşlerimizin çıkarı için mücadelesiyle öne çıkmıştır. Sömürü karşısında işçi sınıfının tek çaresinin örgütlü mücadelede olduğunun bilinciyle hareket etmiştir. Geçmişten bugüne işyerindeki tüm işçilerin birliği ve örgütlülüğünü sağlamak için çabalamıştır.

Tekin arkadaşa yönelik haksız-hukuksuz saldırı onun bu kimliğini hedef almaktadır. Onun üzerinden de tüm işçi arkadaşlarımıza göz dağı verilmek istenmektedir. Aramızda korku, yılgınlık ve çaresizlik duygusu yayılmaya çalışılmaktadır. Çünkü emeğimizi sömüren ve ürettiğimiz zenginliklere el koyanlar, karşılarında bilinçli, örgütlü, hakları uğruna mücadele eden işçiler görmek istemiyorlar. Bu tür işçiler, hele de örgütlü mücadele bilincini kuşanarak birliğini sağlamış işçi bölükleri, sermayedarların en büyük kabusudur. Kapitalistler her türlü haksızlığa, ağır çalışma koşullarına ve insan onuruna aykırı uygulamalara bile uysalca boyun eğen ücretli köleler istiyorlar. Dolayısıyla yalnızca öne çıkmış işçi arkadaşlarımızı hedefliyor görünen saldırılar, gerçekte biz işçilerin birliğine ve örgütlülüğüne yönelik saldırılardır.

Gate Gurmet’deki işçi arkadaşlarımız bugün Tekin arkadaşa yöneltilen haksız ve hukuksuz uygulamaya karşı, baş temsilcisine sahip çıkarak yanıt vermiş, onu yalnız bırakmamıştır. Bu anlamlı tutum, önemli bir ilk adımdır. Fakat işçiler olarak bu tür saldırıları püskürtebilmemizin yolu, daha güçlü bir birlikten, mümkün olduğunca tüm işçilerin katıldığı örgütlü tavırdan geçmektedir. O yüzden öncelikle baş temsilcimizi sahiplenme tutumunu tüm vardiyalarda çalışan işçi arkadaşlara hızla duyurmalı ve dayanışmamızı güçlendirmeliyiz. Şirket yönetimine geri adım attırabilmek içinse baş temsilcimiz işe geri alınana kadar iş yavaşlatmadan iş durdurmaya varana kadar çeşitli türden eylemler gerekmektedir. Onların karşısına “Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için!” haykırışıyla çıkabilirsek, kazanan biz işçiler oluruz. Yoksa, saldırıların ardı arkası kesilmeyecektir. Ta ki mevcut örgütlülüğümüz tümüyle dağılana ve tek tek işçiler olarak çaresizliğe sürüklenene, her türlü baskı ve dayatmaya boyun eğer hale getirilene kadar… 

Bir an bile unutmayalım ki bu saldırı mücadeleyle dişe diş kazandığımız haklarımıza saldırıdır. Buna birliğimizi ve mücadelemizi büyüterek cevap verelim!

Yaşasın işçilerin birliği ve mücadelesi!

İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!

BİR-KAR İşçi Komisyonu

17 Nisan 2023

 

Gate Gourmet işçileri dayanışmaya çağırıyor!

 

Küstahlığın bu kadarı da fazla diyerek avazım çıktığı kadar haykırıyorum son iki gündür… Sonra haykıran çığlığıma “ne olabilir ki ne bekliyorsun bu sömürü düzenden?” diyerek telkinde bulunuyorum. Sömürüye dayalı bu düzenin bize haksız ve hukuksuzluktan başka vereceği ne olabilir ki? Nitekim biz işçilerin çalışma koşulları, yaşam şartları her geçen gün biraz daha ağırlaşıyor.

Pandemi ve ardından Ukrayna Savaşı’nın faturasını en başta biz işçilere kestiler. Hayat pahalılaştığı halde zam vermekten kaçınan, hatta ücretlerimizi eksik ödeyerek son bir yıldır biz işçileri sefalete sürükleyen Gate Gourmet kapitalistleri bununla da yetinmediler. Şimdi öncü arkadaşlarımızdan sevgili Tekin arkadaşımızı, 17 Nisan günü uyduruk bahanelerle “işyerinden uzaklaştırma” cezası vererek işten attılar.

LSG sürecinden bu yana her daim işçilerin yasal haklarını korumak ve örgütlü bir güç olmanın mücadelesini vermekten kaçınmayan Tekin yoldaşımıza yapılan bu küstahça haksızlık aynı zamanda bize, tüm işçilere ve var olan haklarımıza yapılmış bir saldırıdır. Öncü arkadaşımıza ve onun şahsında haklarımıza ve işçilere yapılan bu saldırı karşısında, biz eski LSG ve şimdiki Gate Gourmet işçileri Tekin arkadaşımızı yalnız bırakmadık, bırakmayız da. ‘Etten duvar örüldü’ denir ya, biz de işçilerden duvar ördük, öncü arkadaşımızın bürosu önünde. İşyeri koridorları bir anda işçi arkadaşlarla doldu. İş başında olan tüm arkadaşlar işlerini bırakarak öncü arkadaşlarına sahip çıkmaya geldiler.

Yıllardır patronun haksızlıklarına karşı sesimiz/soluğumuz olan Tekin arkadaşımıza bu defa ses olmak ve sahiplenmek sırası biz işçilere gelmişti. İşi bırakıp toplanan tüm işçi arkadaşlar ‘Malçi’ diye tempo tutmaya başladılar. Bu tempo yarım saati aşkın bir süre devam etti. Kararlıydık, işçi temsilcimizi polis nezaretinde de olsa işyerinden dışarı çıkarmayacaktık. Fakat sevgili Tekin arkadaşımız yasal sürecin olumsuz etkilenmemesi için müsaade isteyerek işçi arkadaşlarını selamlayarak ayrıldı işyerinden.  

Ama ‘zavallı’ Gate Gourmet kapitalistleri, hiç alışık olmadıkları örgütlü bir işçi bölüğüyle karşı karşıya olduklarını görünce, yüzlerinin aldığı rengi görmeye değerdi. Biz işçiler için de görülmeye değer olan ise, örgütlü gücümüzün hiç de küçümsenemez olmasıydı. Bu küçümsenemez gücümüzün her gün daha büyüyerek mücadeleye yansıyor olması bizler için umut verici bir durum.

Son iki gündür yapılan bu haksızlığa karşı işi yavaşlatarak, mesaiyi aksatarak tepkimizi ortaya koyduk. Gücümüzü birleştirip haksızlığa uğrayan öncü arkadaşımızın işe geri alınması eylemlerine dönüştürdük. Bu taleple mücadeleyi büyük bir azimle sürdürüyoruz.

19 Nisan günü yapılan eylemde BİR-KAR’lı (İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu) arkadaşların öncülüğünde Gate Gourmet’in her iki binası önünde bildiri dağıtımı yapıldı. Haksızlığa uğrayan öncü arkadaşla dayanışma amacıyla hazırlanan bildiriler dağıtılırken işçiler BİR-KAR’lı arkadaşları sevgi ve ilgiyle karşıladılar.

BİR-KAR’lı arkadaşlar, 25 Nisan günü yapılacak olan basın toplantısına da çağrı yaptılar.

“Öncü işçi arkadaşımıza yapılan bu haksız saldırı biz işçilere yapılmıştır” diyerek, 25 Nisan Salı günü saat: 11.30’da yapılacak olan basın açıklamasına güçlü bir katilim sağlamak üzere tüm işçi, emekçi, dost ve yoldaşları bekliyoruz…

Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği!

Almanya Frankfurt’tan eski LSG, yeni Gate Gourmet’ten bir işçi