1 Mayıs'04
Sayı: 2004/17 (09)


  Kızıl Bayrak'tan
  Emperyalist NATO Zirvesi'ne Denizler'in anısından güç ve ilham alarak hazırlanalım!
  Geleceğin devrimci 1 Mayıslar'ına doğru!..
  12 Eylül ürünü cübbeli faşist terör aygıtı olarak DGM'ler...
  Varşova polis işgali altında!
  Telekom'da özelleştirme süreci başladı!
  Emperyalizme karşı mücadele programı ve EMEP
  BDSP'nin "İşçilerin birliği, halkların kardeşliği!" pikniği başarıyla gerçekleştirildi...
  Mamak BDSP 1 Mayıs çalışmalarından...
  "Kamu Reformu", sendikalar ve KESK'in tutumu
  TKİP, geçmişin devrimci mirasının biricik gerçek savunucusu ve temsilcisidir
  Irak halkı emperyalist barbarlığa teslim olmuyor
  Siyonistler Arafat'ı ölümle tehdit ediyor!
  İsrail barışın bedelini ödemek istemiyor"
  ABD emperyalizminin Kosova planları
  Medya: "Güç bende artık"!
  Eğitim-Sen Ege Bölge toplantısı yapıldı...
  Kıbrıs ve Annan Planı
  Bültenlerden...
  Bir roman: "Direnen Haliç"
  İsrail: Bir Büyük Cephanelik
  Mücadele postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın



 
BDSP’nin “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği!” pikniği başarıyla gerçekleştirildi...

1 Mayıs’a kitlesel ve
coşkulu hazırlık etkinliği

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’a yaklaştığımız günlerde İstanbul BDSP “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği!” şiarıyla coşkulu bir piknik gerçekleştirdi. Pikniğe 800 civarında işçi ve emekçi katıldı.

Komünistler 1 Mayıs’ı bir kampanya süreci olarak ele aldılar. 1 Mayıs’ın tarihsel öneminden yola çıkarak işçi-emekçilerle buluşmayı amaçladılar. Piknik de bunun bir aracı olarak gerçekleştirildi. Gerek ön hazırlık süreci, gerekse pikniğin kendisi politik planda 1 Mayıs eksenli şekillendi.

Program, sermayenin saldırılarının arttığı, emperyalist saldırganlığın her geçen gün daha da tırmandığı bir dönemde işçilerin birliğine, halkların kardeşliğine duyulan yakıcı ihtiyacın vurgulandığı açılış konuşmasıyla başladı. Daha sonra devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenler için saygı duruşu gerçekleştirildi.

Ardından söz alan BDSP temsilcisi arkadaşımız, 1 Mayıs’ın tarihsel önemine ve anlamına vurgu yaptıktan sonra, dünya ve Türkiye’deki siyasal durum ve gelişmeleri özetledi. ‘90’ların başında “sosyalizmin öldüğünü” söyleyenlerin, “tarihin sonunu” ilan edenlerin aradan on yıl geçmeden yanıldıklarını gördüklerini vurguladı. Halkların emperyalist-kapitalist saldırganlığa ve barbarlığa karşı dünyanın dört bir yanında direndiklerini, Irak’ta ve Filistin’de de bu direnişin kararlılıkla sürdüğünü dile getirdi. Direnen halkları hiçbir gücün yenemeyeceğini, tarihin de buna tanık olmadığını, Filistin ve Irak direnişi şahsında bir kez daha bu yenilmezliğe tanık olunacağını söyledi.

Sermaye devleti ve hükümetinin işçi ve emekçilere karşı azgınca saldırdığını, yüz yıllık kazanımlarını gaspettiğini, emekçi kitlelere ve ezilen halklara işsizlik, açlık, sefalet ve yoksulluktan başka bir seçenek sunmadığını dile getirdi.

‘60’lardan bugüne Türkiye’de devrim ve sosyalizm davası uğruna mücadelenin büyük bedeller ödenerek sürdüğünü, bu mücadelenin bugün işçi sınıfının devrimci programı ve çizgisi temelinde devam ettiğini, geçmiş kuşakların ödediği bedelin hiçbir biçimde boşa gitmediğini, işçi sınıfının komünist partisinin bu mirası ve birikimi güvence altına aldığını vurguladı. Tüm işçi ve emekçileri işçi sınıfının devrimci partisi ve programı etrafında birleşmeye ve mücadele etmeye çağırdı. Konuşmasını güncel planda 1 Mayıs’a ve 28-29 Haziran’da Türkiye’de toplanacak olan NATO Zirvesi’ne karşı eylemli süreçlere katılma çağrısıyla noktaladı.

İlgiyle dinlenen konuşmanın ardından, Grup Soluk’un dinletisi ile programımız devam etti. İKE Şiir Topluluğu kavga ve inanç dolu şiirlerini okudular. Son olarak okunan Tanya şiiri ilgiyle dinlendi.

22 Nisan 2001’de ÖO direnişinde ölümsüzlüğe uğurladığımız Hatice Yürekli yoldaşımız da aramızdaydı. H. Yürekli, ölümünün 3. yılında dostları ve yoldaşları tarafından anıldı. Tüm piknik boyunca sahnede resmi asılı kalan yoldaşımızın siyasal yaşamı okundu. Yoldaşımızı daima mücadelemizde yaşatacağımız sözüyle anmamız noktalandı.

Sırada Nurettin Güleç vardı. Sanatçı dostumuz türkü, marş ve halaylarla tüm katılanları coşturdu.

Piknik programımızın ikinci bölümü Esenyurt İKE’den işçi arkadaşların oluşturduğu halkoyunları ekibinin gösterisi ile devam etti. Büyük beğeni toplayan gösterinin ardından serbest kürsüye geçildi.

Söz artık, sömürülen, ezilen, söz ve karar verme hakkı elinden alınan işçi sınıfındaydı. İşçi arkadaşlarımız kürsüyü bir an bile boş bırakmadılar. İşyerlerinde yaşanan sorunlardan sınıfın temel sorunlarına kadar birçok konuya değinildi. Tüm konuşan dostlarımızın ortak çağrısı vardı. 1 Mayıs’ta alanlarda buluşmak.

Son olarak sahneye Grup Eksen çıktı. Türkü, marş ve halaylarıyla kitleyi coşturdu. Program 1 Mayıs marşının topluca ve coşkulu olarak söylenmesiyle noktalandı.

Piknik tümüyle politik bir atmosferde geçti. Komünistler seçim çalışmasından bugüne kadar izledikleri siyasal faaliyete bir başarıyı daha eklediler.

Şimdi sıra aynı gücü ve coşkuyu 1 Mayıs alanlarına taşımaktır.

İstanbul BDSP



Başarabileceğimizi gösterdik...

Merkezi pikniğimizin en dikkate değer yanı katılımdı. Yaklaşık 800 kişi katıldı pikniğimize. Sadece yakın çevremizi pikniğe getirmenin çok ötesine geçmiştik. Ulaşabildiğimiz oranda çok insana ulaştık. Gerçekleşen katılım bizim açımızdan kitle çalışmasında gösterilen bir başarıdır.

Piknik programının politik içeriğinin yanısıra, pikniğe gelen insanlarla birebir sohbetlerle 1 Mayıs’a çağrımızı daha güçlü hale getirdik. Piknik sonrası “sadece söz verdiğim için gelmiştim, ama çok memnun oldum!” diyen emekçiler vardı.

Pikniğe katılım izleyici olmanın ötesindeydi. Her piknikte serbest kürsü bölümünde deyim yerindeyse, insanları kürsüye zorla çıkarıyorduk. Ama bu yıl hiç de öyle olmadı; zaman darlığı nedeniyle serbest kürsü bölümüne daha erken son vermek zorunda kaldık. Pikniğimizin politik yanına da etkin bir katılım vardı. Sonuç olarak hemen her açıdan başarılı bir piknik gerçekleştirdik.

Piknikteki başarımız öncelikle daha geniş kitleye ulaşmış olmamızdı. Bu, 1 Mayıs çağrımızı daha geniş kitleye dolaysız ulaştırmak anlamını taşıyor. Şimdiden 1 Mayıs alanına katılım olarak daha güçlü çıkacağımızı söyleyebiliriz. Merkezi pikniği organize etmedeki başarı, yoldaşlarımızın bir etkinliği organize etmede katettikleri yolu gösteriyor. Piknik için en özlü olarak, cüret ettik ve başardık, diyebiliriz.

Küçükçekmece BDSP