16 Nisan 2005
Sayı: 2005/15 (15)


  Kızıl Bayrak'tan
  “Halk hassasiyeti” değil, ABD hesabına
“derin devlet” operasyonu
  Kitlesel ve devrimci 1 Mayıs’ın anlam ve önemi
  İMF programlarına hayır demek için 1 Mayıs’ta alanlara!
  TEKEL’i bitirme oyunu devrede
  SEKA ve TEKEL’den sonra mücadele
bayrağı TELEKOM işçisinde!
  Trabzon provokasyonu üzerine
  “Derin devlet” tartışmaları
  Sivil faşist teröre balans ayarı

  Trabzon’da faşist kudurganlık sürüyor!

  Faşist saldırılara karşı suç duyurusu
  Taksim Meydanı işçi sınıfı ve emekçilerindir
  İstanbul’a 10 bin yeni polis
  “Demokrat” kılıklı Amerikancı
kalemşörlerin işgal savunuculuğu
  Ulusal sorun ve Kürt hareketi/10 : Emperyalist politikalar yedeğinde
“tarihi Ortadoğu sentezi”
  Maltepe BDSP’den eylem
 1 Mayıs çalışmalarından
Irak halklarının kanıyla sulanan yolsuzluk bataklığı!

 Bağdat’ta yüzbinler işgali lanetledi

 Siyonist cellatlar işbaşında
 Yeni “PKK” ve “Demokratik
Konfederalizm” üzerine
Fransa’da gençlik eylemde
Bültenlerden
Ölümünün 4. yılında Hatice Yürekli yoldaş
Basından
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Maltepe BDSP'den eylem...

“Yoksulluğa ve yozlaşmaya karşı yürüyoruz!”

1 Mayıs'a hazırlık çalışmalarımız çerçevesinde mahallemizde “Yoksulluğa ve yozlaşmaya karşı yürüyoruz!” şiarıyla yürüttüğümüz yerel kampanyamızı örmeye devam ediyoruz. Son yıllarda sermaye devletinin emekçi semtlere bilinçli olarak soktuğu fuhuş, uyuşturucu, hırsızlık gibi emekçilerin birlik ve dayanışma ruhunu yokeden saldırılar gün geçtikçe artıyor. Mahalledeki gençler de yoksulluğun bu temel sonuçlarından etkileniyorlar.

Biz de Maltepe BDSP olarak Gülsuyu'ndaki bu yakıcı sorunlara karşı “Yoksullaşmaya ve yozlaşmaya karşı yürüyoruz!” kampanyamızı başlattık. Nisanın ilk haftasında 700 adet 1 Mayıs afişimizi yaygın olarak yaptık. Yerel afişlerimizide yapmaya devam ediyoruz. Yerel kampanyamızı 3 Nisan akşamı yaptığımız söyleşiyle duyurduk. Bu toplantıda mahallemizdeki yoksulluğa ve yozlaşmaya karşı yürüyeceğimizi belirttik. Bu toplantıdan sonra 7 Nisan akşamı Tepe'de yaptığımız kahve toplantısında mahallenin sorunlarını emekçilerle paylaştık ve bu sorunlara karşı birlik olunması gerektiğini vurguladık. Toplantıdan sonra 14 Nisan'da yaptığımız yürüyüşün ön hazırlık çalışmalarına başladık. Bu hazırlıklar çerçevesinde afiş, bildiri ve kahve konuşmalarımızı yaptık. Ayrıca Tepe'deki sokakları gezerek işçi ve emekçileri eyleme çağırdık.

14 Nisan akşamı saat 20:00 da “Yoksulluğa ve yozlaşmaya karşı yürüyoruz!/ BDSP” imzalı pankartımız ve meşalelerimizle Tepe'den okul durağına kadar sloganlarla yürüdük. Uzun zamandır mahallemizde açık çağrılı bir eylem yapılmamıştı ve bizim ön çalışmamız bu açıdan anlamlıydı. Ayrıca uzun zamandır ilk defa ana cadde üzerinde yürüyüş yapıldı. Eylemde “Yoksulluğa karşı ayağa kalk!”, “Katil polis Gülsuyu'ndan defol!” , “Esrara, fuhuşa, çetelere geçit yok!”, “Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde!” sloganları coşkuyla atıldı. Eylemimiz okul durağında yapılan açıklamanın ardından sona erdi. Bu eylem, insanların dayanışma ruhunun yeniden canlanması ve mahallemizde 30-40 devrimci gencin yaptığı dar eylemler olmaktan kurtulup emekçilerin de katıldığı eylemler olarak gerçekleşmesi yönünde bir adımdı. Eylem ve çalışmalarımız aralıksız devam edecek.

Maltepe BDSP

-------------------------------------------------------------------------------------

Şakirpaşa İşçi Kültür Evi'nde 1 Mayıs şenliği

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'ın birleşik, kitlesel ve devrimci bir tarzda kutlanması çalışması çerçevesinde bir şenlik planladık.

Yaklaşık bir ay önceden planladığımız şenliğimizi adım adım gelişen bir kampanya tarzında örgütledik. Şenliğe çağrı amaçlı yerelde çıkardığımız yaklaşık 200 afişi merkezdeki kurumlara, Şakirpaşa'daki esnaflara ve semtin merkezi bölgelerine yaygın bir şekilde yaptık. Yine çağrı amaçlı çıkartılan 2500 el ilanından 500'ünü semtte kurulan pazarlarda ajitasyon konuşmaları eşliğinde ve bire bir sohbetlerle dağıttık. Kalan 2 bin adet el ilanını da tek tek kapıları çalarak dağıttık. Şenliğimizi kuruma gelen arkadaşlarla beraber örgütledik. Şenliğimizi planlarken semt emekçilerine 1 Mayıs'ın anlatılmasını ve alanlarda sermaye devletinin saldırılarına karşı mücadele edilmesi gerektiği bilincini taşımayı esas aldık ve çalışmalarımızı bu doğrultuda yürüttük.

Etkinliğimiz 10 Nisan günü saat 13:30'da bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ardından 1 Mayıs'ın tarihçesini anlatan bir konuşma yapıldı. Konuşma arasında, idama mahkum edilen 4 işçi önderinin mahkemede verdikleri savunmalar dört arkadaşımız tarafından tiyatral tarzda sunuldu. Bu gösteri insanlar tarafından coşkuyla alkışlandı. Yapılan konuşmanın ardından BDSP'nin hazırladığı sinevizyon gösterimi sunuldu. Daha sonra İşçi Kültür Evi Tiyatro Grubu tarafından bir komedi-skeç sergilendi. Şiir grubunun şiirlerini okumasının ardından tekrar tiyatro grubu sahneye çıktı ve sistemin işçilere, emekçilere ve Kürt halkına yönelik saldırılarını anlatan bir oyun sergiledi.

Ardından İşçi Kültür Evi Müzik Grubu söylediği marşlarla kitleyi coşturdu. Kürtçe, Türkçe ve İspanyolca parçalar eşliğinde çekilen halaylar katılımcılar tarafından çok beğenildi. Kalabalık bir şekilde çekilen halaylarla etkinliğimizi bitirdik. Partizan ve DHP'nin de destek verdiği şenliğimize 100 kişi katıldı.

Etkinliğimiz bittikten sonra İşçi Kültür Evi'nde kalan 38 kişi ile bir toplantı yaparak 1 Mayıs ve şenliğimiz üzerine tartışma yürüttük. Etkinlik üzerinden yapılan konuşmalarda bazı eksikliklerin yaşandığı, fakat coşkunun çok iyi olduğu vurgulandı. İkibin kadar evi dolaşmamıza rağmen etkinliğe 100 kişinin katılmasının, bizim eksiklerimizin yanısıra başka nedenleri de var. Şakirpaşa semtinin Kürt işçi ve emekçilerinin yoğun yaşadığı bir bölge olması ve ulusal hareketin yaşadığı tıkanıklık bu bölgedeki çalışmalarımızı etkiliyor. Kitlelere yönelik daha etkin ve sistematik bir faaliyetle bu zayıflıklarımızı aşacağız.

Şakirpaşa İşçi Kültür Evi çalışanları

-----------------------------------------------------------------------------------------

1 Mayıs çalışmalarımız güçlenerek sürüyor!

Nisan ayının başından itibaren OSİM-DER olarak 1 Mayıs'a yönelik çalışmalarımıza başladık. İlk olarak yapılacak çalışmanın planlanması amacıyla derneğin çalışanlarıyla bir toplantı yaparak işe başladık. Bu toplantıda 1 Mayıs'ın tarihsel ve güncel anlamı üzerinden yapılan tartışmalar ve 1 Mayıs'a yönelik yürütülecek çalışmaları birleştirdik. Bu tartışmalar ışığında, dernek adına afiş ve bildiri hazırlanması, yanısıra genel seslenmenin ötesinde kimi fabrikalara özgü seslenmelerin yapılması, fabrikalarda ve bölgelerde toplantıların örgütlenmesi ve yürütülen kitle çalışmalarının gerçekleştirilecek bir piknik ile birleştirilmesine karar verdik.

İlk olarak Nisan'ın ilk haftasında Sultanbeyli'nin bir mahallesinde bir işçi toplantısı gerçekleştirdik. Bu toplantıda 1 Mayıs'ın öngünlerinde sınıfın içinde bulunduğu durumu ele alarak, tüm bu saldırılar karşısında mücadele çağrısı yaptık. 1 Mayıs'ın mücadele sürecinin bir kesiti olarak ele alınması gerektiğini vurguladık. Ayrıca toplantıya katılan tüm arkadaşlara fabrikalara yönelik çalışma örgütlemelerini ve piknik çalışmasını güçlendirmeleri çağrısı yaptık.

1 Mayıs çalışmasının başka bir alanını ise fabrika toplantıları oluşturuyordu. Bu doğrultuda birkaç fabrika toplantısı yaptık. Bu toplantılarda fabriklarada yaşanan sorunlar ile 1 Mayıs gündemini birleştirdik. Ayrıca bu toplantıları 1 Mayıs'a daraltılmadan örgütlenme çalışmalarına yönelik bir adım olarak ele aldık.

OSİM-DER'den işçiler olarak hazırladığımız “Kapitalist sömürüye ve kölelik uygulamalarına karşı geleceğimiz ve özgürlüğümüz için 1 Mayıs'ta alanlara!” şiarlı afiş ve bildirilerimizi önümüzdeki hafta içinde başta sanayi bölgesi olmak üzere tüm alanda yaygın olarak kullanacağız.

Etkin bir ajitasyon-propaganda faaliyetini yoğunlaştırılmış kitle çalışması ile birleştirdiğimizde, önümüzdeki dönemde sınıf çalışmamızda anlamlı bir mesafe katedeceğimizi düşünüyoruz.

OSİM-DER'den işçiler